1

Nätdejting ger lyckligare äktenskap

Ytligt, slit och släng-mentalitet och urvalsfunktioner in absurdum. Ja, nätdejting får ibland en hel del skit. Men par som träffats online har faktiskt bättre längre och lyckligare äktenskap. Det har forskare vid universitetet i Chicago kommit fram till.

Drygt 19 000 amerikaner deltog studien, som publicerades i tidsskriften Proceeding of the National Academy of Science. Resultatet visade att sex procent av de tillfrågade nätdejtarna var skilda, jämfört med sju procent hos de som träffats offline. Nätdejtarna upplevde också sina äktenskap som lyckligare. Dock kvarstår den förmodligen viktigaste frågan. Forskarna har nämligen inte tittat på varför nätdejtare är lyckligare, så det tänkte jag att vi kunde spekulera lite kring.

En tänkbar faktor som lyfts fram är motivation. Personer som är registrerade på en dejtingsajt skulle alltså ha en större drivkraft att träffa kärleken än de som till exempel går ut på krogen, eller befinner sig i andra sociala sammanhang. Det låter på ett sätt logiskt, då syftet med att som singel gå på nattklubb inte nödvändigtvis är att träffa någon. Man kanske bara vill ha en kul kväll med polarna. Men på en nätdejtingsida är det fullt fokus på partnerletande. Eller? Nja, i nätdejtingens begynnelse var det nog så. Men idag tror jag att många singlar har en dejtingprofil som en kul grej och det är absolut inget fel med det. Men det är ju i så fall bra att vara tydlig med det.

Jag tänker också att en alldeles för stark motivation inte alltid är det bästa. Risken finns att man vill alldeles för mycket och spänner sig, vilket inte gynnar kärleksletandet.

En annan tänkbar förklaring som forskarna nämner är urvalsfunktionerna. Genom dem kan du precisera din sökning och tidigt ta upp värderingar med din dejt. Hur ser personen på att bilda familj? Vilka politiska åsikter finns? Ja, saker som det kanske inte är helt naturligt att fråga när man står i en bar med en vilt främmande människa.

Jag ser både för- och nackdelar med urvalsmöjligheterna. Det positiva är att vi kan matcha ihop oss med personer som vi ”på pappret” funkar jättebra med. Det negativa är att kärlek sällan, enligt mig, föds ur förnuft. Därmed riskerar urvalskriterierna att begränsa oss.

Efter att ha funderat lite har jag en teori om varför nätdejtare är lyckligare. Jag tror att en relation kan bli väldigt stark när ”allt stämmer”. Alltså när du valt ut en person med åsikter som du gillar, som du dessutom känner den där attraktionen för. Då är nätdejtingen oslagbar. Kruxet är att du kan behöva träffa en himla massa människor innan du kommer dit.

Vad tror ni?

 

/Har du tankar om inlägget, bloggen, förslag på ämnen eller annat? Skriv gärna en kommentar. Eller mejla mig! Jag heter Chris1980 här på Happy Pancake.

Läs mer på Happy Pancake om lyckliga äktenskap
Norrlänningar bäst på äktenskap 

 

dating


There are 35 comments

Add yours
 1. Peter

  Det var en studie från USA. Svenskar har en mer sluten mentalitet. Mer paranoid mot att möta nya människor. Ta en titt på föregående tråd vad tjejer tror om killar.

  Har ju inte upplevt någon lycka genom det här direkt även om det har varit lite prova på med några. Men just känna in om båda vill samma är nog ett starkt kort.

  • catwoman

   PETER: Nu blev jag nyfiken. Vilken tråd syftar du på, och vad är det “tjejer tror om killar” i den tråden?

  • Christian Persson

   Peter,

   Ja, mentaliteterna i olika länder skiljer sig såklart åt. Men varför skulle nätdejting passar amerikaner bättre än svenskar, tror du? Jämfört med att till exempel träffas på krogen.

  • Peter

   Christian, jag har aldrig varit i USA. Men rent generellt är mitt intryck att längre ner i Europa är folk lättare att få kontakt med. De är öppnare till sättet. Kanske samma grej over there. Här stänger vi dörren om vi märker att grannen ska gå ut med soporna. Risken finns ju att vi måste säga hej annars.

  • KARL- INGE

   Jag betraktar det amerikanska folket som barnsligt självklart inte alla men grupper i vit medelklass och dom lite mer konservativa än svenskarna

   Leka med pistoler är en rättighet inskriven i frihetsförklaringen mm

 2. george

  Nätdejting, krogragg eller annat.

  Äsch, man ska bara ha en djävla tur att vara på precis samma plats med en kvinna som delar ens intressen mn och att vi båda faller för varann.

 3. Anna

  Sex procent eller sju? Det är väl en marginell skillnad, inget att dra några slutsatser av. Här i Sverige har vi nog en helt annan siffra för det första, långa förhållandet. Och det betyder att vi väljer att gå isär istället för att vara otrogna. I de kulturer där man har en låg skilsmässofrekvens är antalet som har sex utanför förhållandet desto fler. Jag har svårt att se det positiva i det 😉

  Men förhållandet man skaffar sig med åren är nog mera noga utvalt, oavsett var man träffas, man har större chanser att lyckas men lite mindre fördrag med dumheter. Sen tror jag inte det är så många 50-åringar som träffas på krogen, utbudet är ju lite klent där s.a.s., så att jämföra blir nog lite svårt.

 4. Ada

  Jag tror också att chansen till ett lyckat och långt förhållande kan vara lite större om man träffas genom en dejtingsajt. Om båda har ärliga avsikter och lär känna varandra och ta del av t ex värderingar. Och om det sen stämmer känslomässigt också förstås. Rent generellt tar amerikaner dejting mer på allvar, de träffas för att lära känna varann. Tyvärr är det mer inriktat på sex partner här.

  • Peter

   Kanske därför tjejer är så svåra här. Det är inte en vettig kille som söks, det är en kropp att ha sex med som söks i stället.

  • Andrea

   Ja, är både ärliga så…
   Många tycks ju tycka att dejtingsajter är till för annat än kärlek, fastän det finns så många andra sajter och appar för de som söker lösa förbindelse osv.
   Hm, fast många av dem hindrar väl folk att höra av sig till någon om inte motparten accepterat dvs matchningar.

   Men sedan det där med amerikanerna, mitt intryck är att de kanske oftare går på dejter än svenskarna, men mer som en kul grej än att de på allvar letar livspartner. Innan de närmar sig barnpaniksålder iaf. Så de sållar nog bort folk minst lika mycket som svenskarna. Bara det att svenskarna sållar Innan de slösar tid på dejt med någon de är ointresserade av.

   Samtidigt så gifter väl sig många amerikaner innan de ens bott ihop och känt varandra några år = hög andel skillsmässor.
   Finns la fördelar och nackdelar med alla länder.

 5. Ada

  Peter
  Varför ska det anmärka på tjejer för det, jag anklagade inte killar. Bara anser att det ofta är så. Ytterligare en sak som fungerar sämre här, alla dessa anklagelser och generaliseringar. Jag bodde några år i USA och har kontakt med flera gamla vänner därifrån. Kan lova att det inte fungerar så där och kanske därför dejtingsajter ger mer valuta där.

 6. Kristina

  Ja Skinnylove: och det har “vi” gjort om och om igen! Och Ada: “anklaga killar” det är ju precis det du gör! mfl. även jag kan falla in ! Men vi (kvinnor) måste nog lära oss, att det finns mycket “därute” som vi inte riktigt vet eller känner till, och som vi/en del av oss inte kan stå för, faktiskt!!

  • Ada

   Nej Kristina, det är inte det jag gör. Gå tillbaka och läs om. Det jag skrev var inte specifikt riktat mot varken män eller kvinnor!

  • george

   Kristina

   Härligt att läsa. Jag tror att den bittra jargongen här inne beror på att vi män i stort sett blivit påhoppade i nästan alla blogginlägg. Det följande blir att vi män blir irriterade och så är det igång. Kunde vi män och kvinnor stå för våra fel o brister så hade det nog blivit trevligare blogg. Jo, kvinnor har faktiskt fel o brister. Hur otroligt det än kan låta. Sen kan man önska att bloggarna här verkligen gör blogginläggen könsneutrala. En del av den trista jargongen kan man säga är deras fel.

   Vi män ska inte tafsa utan ta till oss vad ni tycker är fel och brister och göra nåt åt det. Samtidigt ska ni också ta åt er av vad vi anser är fel och brister hos er kvinnor. För hur ska vi annars bli bättre och förstå varandra?

  • Tjej79

   Njae, jag håller inte med. Det får allt den personen som träffar mig avgöra. Sedan är jag fullt medveten om mina fel och brister. Det behöver inte jag en blogg för😂

   Jag har lite svårt att ta till mig råd som skrivs av männen härinne då de flesta av er inte heller vill ingå i en relation så, jag känner att vi har lite olika perspektiv på dejting/relationer med. Inget fel i det.

   Men, om du, George, anser vi kvinnor ska ta till oss råd av er män annars lär vi inte oss? Ja, då har jag hitintills lärt mig att jag ska förbli singel då jag är i medelåldern. Män är inte intresserade. Det är alltså det rådet jag ska ta till mig för varför ska jag ta kontakt först? Män är ju ändå inte intresserad pga jag är medelålders. Korrekt uppfattat? För oavsett ämnet i bloggen är det kört som medelålders kvinna om jag nu ska lyssna på vad du och ngn till anser i detta.🤣

   Men, jag instämmer i att bloggämnena borde vara könsneutrala från början, fast samtidigt tror jag att vi som kommenterar hade gjort det till en könsfråga då vi skriver om våra erfarenheter, dvs de män och kvinnor vi mött här i livet. Och så tror jag det hade varit igång igen, tjaffset!

 7. Peter

  Där lyser tjejernas svåra sätt igenom en gång till. Så fort man säger, eller skriver, något som inte passar är det ett angrepp på henne som person när man bara försöker förklara hur man uppfattar saker och ting. Mitt svar var inte mot just dig.

  En sak man ska ha klart för sig här är att det sitter tre killar inloggade för varje tjej.

  I förra tråden om dickpics skrev jag en hel del. Och häromdagen var där en tjej som tog första steget och skrev till mig. Sånt händer liksom “aldrig”. Efter ett par mejl erbjöd hon byte av intima bilder.

  Vilken tillfällighet!

  Det skulle inte förvåna mig ett dugg om gänget som sitter och godkänner bilder och texter dessutom sitter och spelar tjej lite under tiden för att jämna ut oddsen och få killar att fortsätta hänga här. Dessutom är där en ny annons med två telenummer där tjejen ringer gratis och killar betalar dyrt.

 8. Skinnylove

  Så länge ni håller på och fokuserar på vad kvinnor gör och inte gör kommer ni aldrig träffa någon 😉
  Fokusera istället på att reflektera över vad ni vill ha, vad ni har att erbjuda och vilket bemötande ni önskar tillbaka. Do good things and good things will happen to you.
  Jag är medveten om att det är allmänt svårt att träffa rätt men man får inte ge upp.

  Är numera inne på en annan sida också och det händer mer där. I alla fall mer seriöst även om jag sållar gärnet där med.
  Varmt lycka till!

  • John G

   Och som vanligt säger jag emot.

   För jag har alltid bjudit på mig själv, behandla andra som du själv vill bli behandlad och så vidare. Jag har massor att erbjuda en tjej. Eller mer hade faktiskt, jag vet nämligen inte om jag längre är ett dugg intresserad?

   Men mina erfarenheter gör att jag vill ändra på ditt talesätt.
   För enligt mina erfarenheter är det i stället att:
   “Do good things, så hamnar du i tjejernas kompisfack.”

  • george

   Precis John G

   När man ville ha mer än vänskap och man berättade hur man kände till tjejen man var kär i sa hon alltid dessa ord.

   -Jag vill inte förstöra vår vänskap med att bli ihop med dig.

   Sen fick man sitta på först parkett och se hur det ena drägget efter det andra behandlade henne illa.

   Man fick den stora äran att alltid trösta henne och höra orden – Han är så respektlös och hänsynslös. Jag önskar att han är mer som du, snäll och go.

   Idag behandlar jag alla kvinnor som skit. Respektlöst och hänsynslöst. Det märkliga är att jag har mer framgång nu bland tjejerna än när jag var snäll. Jag har aldrig haft så mycket sex som jag har nu. Så man ska inte lyssna på vad tjejerna och dom medelålders kvinnorna säger. Jo, förresten, det ska man och göra precis tvärtom.

  • ViraStina

   Och vet du vad, George? Det dummaste man kan göra som kvinna, är att tro på vad ni män säger att ni söker hos kvinnor.

   Det stämmer nämligen inte.

   Eller jo, det gör det nog. I er idealvärld. Där faller ni för den lugna, förnuftiga tjejen som inte låter känslorna rusa iväg. Som inte ställer till scener, som inte är dramadrottning och som inte leker med alla killar.

   Men i verkligheten är det den intensiva, passionerade kvinnan med de återkommande känsloutbrotten som ni trånar efter och drömmer om på nätterna. 🙂 Allt annat tycker ni är tråkigt. Okvinnligt. Ointressant. Ospännande. Oattraktivt.

   Sedan orkar ni förstås inte ha en relation med den där kvinnan, längre än några stormiga veckor eller så. Då börjar ni sucka över hur hopplösa kvinnor är, att de är så irrationella och känslostyrda, att de borde vara mer sansade…. Och så klagar ni för den förstående tjejkompisen (som är singel…) att det inte finns några lugna och stabila tjejer någonstans.

   Tycker du att jag överdriver? Tja. Inte mer än du.

 9. Kristina

  JohnG : Om du gör som du beskriver det, så kan inte jag tycka annat än att det låter bra, men utifrån det, kanske du glömmer, eller inte är tillräckligt vågad, för att lägga till dina känslor, för “din kvinna” ? Och därför kan det vara så, att hon helt enkelt inte förstår att du vill lite mer, än att vara “kompis”!?
  Jag vet att jag kan bjuda på mig själv! Och det fungerar bra ett tag! Men jag kan inte det andra,
  det med glimten i ögat/vara lite spännande osv. och då “svalnar” intresset! Och det är jag som bryter! Så klart! 🙂
  Men efter ett tag, när jag ser tillbaks, på det.. så vet jag ju, det var inte honom jag skulle ha!
  Så …det är bara att bryta ihop, och komma igen !
  Jag tror alla är överens om att det är ett tufft känslomässigt klimat på de “här” sidorna!
  Det är inte specifikt för just HP !

 10. Ada

  GEORGE
  Jag håller helt och fullt med om att det är för mycket generaliseringar och smutskastning här. Men varför skyller du (och några fler) ALLT på tjejers påhopp? Jag kan inte påminna mig om att jag sett mer sånt än det omvända. Alla har naturligtvis fel och brister. Oavsett vad ämnet varit från början så kommer det snart in på hur “alla” av motsatt kön är.

  Det jag menade med min insändare var att om man kanske satte sexet lite åt sidan i början kan man ha större chans att lära känna varann lite mer först och kanske också bli mer benägen att det ska leda till något. Och nej, jag menar inte att endast killar vill ha sex tidigt. Jag är inte heller ointresserad av sex, tvärtom. Men jag är less på denna slit-och-släng-mentalitet.

 11. KARL- INGE

  Snart dags för en time out
  det sliter på känslolivet att säga till tjejen att man inte vill träffas mer,

  man har umgåtts ett par veckor på sajten o mobilen man dejtar en två ggr

  och man får full pott om man är på samma våg längd
  här kommer mitt problem in jag backar 99 av 100 det kan kännas som min drömtjej bästa personligheten ordentlig o skötsam mjuk och kvinnlig väldigt rar o söt och man gläntar på dörren och pang så är dom mkt intresserade ,

  tyvärr så avslutar jag, för jag kan inte se oss tillsammans kanske om 3 år tjejen är oftast 15 år yngre och det är ett dilemma , nästan alltid tjejen som tar initiativ till dejting.

  detta är fruktansvärt slitsamt att hela tiden göra tjejerna lessna förtvivlade dom ringer och sms i flera veckor , samtidigt är det ju det enda rätta att vara ärlig och ta det här och nu

 12. Mini

  Karl-Inge

  Låter sunt att du har den självinsikten.
  Jag tycker många killar verkar ha ditt problem ( kanske tjejer också ).De verkar ha någon form av känslomässig störning och kan inte knyta an.Blir förälskade på första dejten men svänger snabbt.

  Inte minst om de får känslor tillbaka.Och som du skriver att det nästan alltid är tjejerna som tar intitiativet så har du kanske utvecklat ett beroende av kicken det ger dig när yngre tjejer hör av sig ?.

  Önskar fler hade den självinsikten.Och tur för tjejerna att de får veta det på ett tidigt stadium så de har chansen träffa någon som är mer stabil.Jag skulle bli väldigt besviken om jag dejtade någon med den bakgrund du beskriver.Att fastna för någon som tröttnar i 99 fall av 100 är ju inte direkt någon man vill träffa när man själv söker en seriös relation.

  • Nadine

   Jag undrar hur alla dom som kan vara 30 år ihop klarar det,,,,Har sett såna som funkar i många många år,,,Dom flesta killar blir kära men efter ett tag är det olika saker som dom grubblar på som inte är perfekt osv precis som karl inge säger . Det går alltid hitta fel tror jag. Om du gräver tillräckligt djupt, analyserar,,,,då finns det alltid något bättre. Och då får man stå ut att va singel. Dumt att lura dom som vill vara ihop !!

 13. KARL- INGE

  MINI

  Det är nog precis tvärtom , att jag har mognat och inte slänger mig in i ett nytt förhållande som jag gjorde för ett par år sen ! efter sista förhållandet stannade jag upp och tänkte igenom mina behov och vad jag prioriterar åldern är sekundärt numera , däremot tycker jag att det är avtändande med för mkt vikt .

  jag vill vänta och hitta den rätta som är min soulmate eller delar mina värderingar i stort då funkar det inte om hon röstar på moderaterna och deras elitistiska människosyn exp ,

  Eller att det framkommer att hon ska köpa hus på landet och ägna sig åt hästar mm ,
  jag vill inte leva så , om hon blir sjuk då måste jag ta hand om hästarna och jag gillar dom inte och tycker att dom är opålitliga,,
  det kan var hur många saker som helst som det kan fallera på
  Eller att hon älskar att sitta i en husvagn 4 månader om året .

  Jag tröttnar inte i 99 fall av hundra ,, jag kan gilla dom mkt men vi vill leva våra liv olika , det handlar om 1 till två dejter innan jag får kalla fötter ,
  och det står väl för en garant istället att jag är seriös innan jag kliver in i ett nytt förhållande tänker efter före, vilket är ngt nytt i mitt liv ,,

  Jag har en kvinna jag har fortsatt att prata ett par ggr om dan med,,,
  efter ett par dejter o utmanar mig själv för att se om det växer fram ngt försöker ta nya grepp hon kommer på lördag och sover över, vem vet hon kanske överraskar håller en tumme

  • Mini

   Du får förlåta mig Karl-I men det känns lite ologiskt det du skriver.

   Om du vet så väl vad du söker och är mogen i ditt sökande så har jag svårt förstå varför du inte tar kontakt själv istället ?.Varför stoppar du inte tex redan i mailkontakten?.
   Nästan samtliga som kontaktar mig på nätet kan jag redan i deras profil läsa att vi inte matchar.

   Stor ålderskillnad är det vanligaste dilemmat även för mig.Killarna kan ju vara underbara för det men inte vad jag söker.

   Politiska åsikter tex står i mångas profiler.Inte heller så svårt ta reda på om man har väldigt olika drömmar och mål i livet innan man ses ,förutsatt att man lägger lite energi på mailandet.

   Gör du tjejer så besvikna gång efter gång så låter det som att du inte drar i handbromsen i tid utan först när de fallit för dig.

   Men huvudsaken du kommit till insikt att du orsakat skada med ditt beteende, det är ju aldrig försent att ändra sig som tur är.

 14. Ada

  Hmm…ja nog låter det ologiskt att gång på gång träffa kvinnor och backa ur, att i stort sett alltid göra det. Naturligtvis det rätta att göra om det känns fel. Men då har man kanske inte varit så lyhörd inför dejten heller? Att sen anstränga sig för att se om något ska växa fram och att hon ev ska överraska vid en övernattning. Då undrar man ju lite varför en övernattning behövs för att besluta om man ska fortsätta ses. Är det bara nattetid som olika värderingar och framtidsplaner kan diskuteras? Låter mer som att ha sängkompisar, och i så fall är det inte heller så konstigt om tjejerna ringer och vill veta vad det handlar om sen.

 15. KARL- INGE

  OK antingen så vill ni missförstå eller annars förstår ni inte dilemmat, att hålla på förvanska mina ord och förutsättningarna för ett gott resonemang,

  Att jag inte tar kontakt beror på två saker 1 då vet jag deras seriösa intresse 2 jag får så många förfrågningar att jag inte behöver göra det,
  visst stoppar jag i mailkontakten eller flirt och likes politiska åsikter min bestämda uppfattning och människosyn ,mm 90 % rensas bort här nu ska jag i ärlighetens namn säga att detta gäller på 2 st dejtingsajter,
  Faktiskt så brukar jag vara snabb med att säga att vi inte har ngn framtid, den kvinnan som får övernatta hon har ju faktiskt slagit an dom rätta strängarna på mig
  men många ggr när alkohol och man är tajt en helg så kan det komma fram sidor som jag inte uppskattar och väljer bort henne , hon kanske snarkar , eller har berättat saker som jag inte uppskattar och ger tvivel för en framtid

 16. Erik

  OM den forskningen har logik att nätdejting ger bättre resultat för att hitta rätt partner, då även den nätdejten är USEL val och energislösare ÄNDÅ jämfört till andra varianter, vilken ger logisk slutsats att oehört energikrävande, samt energislösare.
  Enligt min statistik det händer liiiika ofta att någon tjej tar kontakt med mig i bushåll eller i butiken än någon tjej skickar iväg första mejl till mig på dejtingsajt! Näeh, i dejtingsajt det är värre än så.

  (Så säger jag vem har aldrig spenderat pengar i krogen (hela sitt liv varit nykter) och 98% flickvänner träffade jag pga nätdejting. bl a 1% är skola, 1% platser som bushållen, gemensamma kompisar m.m. … ).

  Kanske amerikaner bor i helt andra realiteten då killars brevlåda är inte tom då?

  Och vilka fakta lämnar ut den forskningen egentligen? bl. a. att hur lång tid dessa par stannar tillsammans med varandra innan de söker nästa? Och kan det vara att de lämnar ut statistiken att bara 5% stannar tillsammans och ändå 80% av skilsmässor är initierad av kvinnor pga att de har ingen risk.


Post a new comment

(OBS! Din E-postadress publiceras ej.)