couple-hug-love-separate-with-comma-favim-com-213871

”Jag är rädd för att bli sårad igen”

Hej,
Jag är en tjej på 27 år. Har varit singel nu i 14 månader. Har dejtat säkert 20 killar under denna tid (Max 1-3 dejter innan det runnit ut i sanden).
Tidigare hade jag förhållanden oavbrutet från att jag var 14 till 26 år gammal. Det längsta varade i 8 år.
Mina föräldrar skildes när jag var 4 år och min mamma blev sjuk så vi sågs inte på flera år.

Mitt problem har i tidigare relationer varit tillit och svartsjuka. Jag hade väldigt svårt att lita på min kille trots att jag inte hade någon anledning till Att inte lita på honom och jag var otroligt rädd för att bli lämnad. Detta hände ju såklart flera gånger. Alltså att jag blev lämnad. Idag känner jag mig starkare och mer självständig är någonsin. Jag trivs med mitt singelliv. Men Till detta hör mitt nuvarande problem; nu vill jag inte närma mig någon för rädslan att jag ska bli sårad igen. Jag orkar inte med en till separation och speciellt inte i denna ålder.  Trots Att jag trivs med mitt liv och allt som det är så vill jag bli kär. Jag längtar efter att få skaffa familj och allt det där men vet inte hur jag ska komma över separationsångesten?

Det kanske blev lite långt, hoppas ni har tid och vill svara! 🙂

Tack på förhand,
MVH Sandra

Håkan svarar

Hej Sandra,

Tack för din fråga.

När jag läser dina rader så upplever jag att du är i en ambivalens mellan längtan till närhet och kärlek och rädslan för avvisande och svek. Du skriver att du idag känner dig mer självständig och starkare än någonsin förut och att du trivs med ditt singelliv. Du skriver också att du har dejtat cirka 20 killar under drygt ett år. Trivs du verkligen med ditt singelliv? Du skriver att du längtar efter att bli kär och att skaffa familj men att du är rädd för att närma dig någon med risk att bli sårad igen. Jag förstår din rädsla. Men frågan är om rädslan ska få ligga i vägen för din längtan? Vad kommer konsekvensen att bli då på lång sikt?

Du skriver att du i tidigare relationer har haft problem med tillit och svartsjuka. Det har varit ett uttryck för din rädsla för att bli lämnad. Det som du mest har fruktat har ändå inträffat. Du har blivit lämnad och dessutom flera gånger. Vad tror du vid dessa tillfällen att din dåvarande partner upplevde som gjorde att han lämnade dig? Tillit och svartsjuka kan ibland ge sig till uttryck som om vi blir klängiga och krävande. Varpå ens partner kan uppleva sig invaderad och trängd och av det skälet gör slut. Om vi också tar in din ursprungsfamilj, dvs. hos dem du växte upp, skriver du att dina föräldrar skilde sig när du var fyra år gammal. Att din mamma blev sjuk så att ni inte sågs på flera år. Det är svårt för vem det än drabbar men särskilt svårt för ett fyraårigt barn. En tolkning utifrån det du skriver kan vara det som man inom anknytningsteorin beskriver som otrygg-ambivalent. Det betyder att man som barn ibland blev omhändertagen och ibland avvisad när man sökte hjälp och tröst. Osäkerheten hos barnet gör att de känner separationsångest och rädsla. I det vuxna livet uppfattas ofta en sådan person som någon som har nära kontakt till sina känslor. I nära relationer skrämmer de ibland iväg ens partner på grund av den starka längtan till kontakt och närhet. Alternativt att rädslan är så stark för att bli avvisad att man undviker nära relationer överhuvudtaget.

Det är som om vår historia spelas upp på nytt när vi går in i en nära relation. Här får du fatt i något som jag tror är viktigt för dig att ägna lite tid åt. Din rädsla för att bli lämnad. Mitt råd till dig är att öka kunskapen och förståelsen om dig själv. Annars finns stor risk att du kommer att hamna i samma situation igen. Du kan se det som att du ska utveckla relationen till dig själv. Det kan man göra på flera sätt, gå kurser, gå i samtal, läsa böcker, skaffa information. En bok som tar upp detta tema på ett tillgängligt sätt är Hemligheten, av Dan Josefsson och Egil Linge.

Varmt lycka till,

Håkan

dating


Det finns 15 reaktioner.

Lämna kommentar
 1. Robin borg

  Hej Sandra.

  Känner samma sak som dig. Fast i mitt fall har jag aldrig äns haft ett förhållande  Är 27 år o har bara blivit dumpad efter första dejten av alla jag träffat. Har börjat lägga ner allt som har med kärlek att göra. Alla mina drömmar om att få gifta sig o skaffa barn o förebreder mig på ett liv i ensamhet. Ska verkligen inte skryta men hittar jag någon som gillar mig så dumpar jag inte henne om hon nu inte är otrogen eller så.

 2. Miss Z

  Har gett upp tanken att hitta nån att tillbringa livet med. Då män på HP är sjukt ytliga och letar bara efter den perfekta tjejen utan bagage. De klagar på tjejer som är ytliga. Men de är lika goda kålsupare.

  • Jonas

   Miss Z, för min del hade jag varit glad om nån kvinna nånsin ens hörde av sig till mig eller nånsin besvarade meddelanden. Som man har jag absolut inte lyxen att kunna vara kräsen, urvalsprocessen ligger helt och hållet i kvinnornas händer.

   Och jag kan inte tala för alla andra män eller hur ytliga andra mäns profiler är, men kvinnor kan ofta vara väldigt ytliga här på HP. Jag har tappat räkningen på hur många profiler jag läst där kvinnan t.ex. tar upp ”skägg” som en av de tre-fyra viktigaste egenskaperna de letar efter hos en man, och ingen verkar tycka att det är nåt konstigt med det.

   Jag är en seriös man och letar efter en seriös kvinna att tillbringa livet med, och jag har sjukt svårt att öht ens få kontakt med någon, så när kvinnor sedan kommer och klagar över hur svårt det är att hitta seriösa män så känns det nästan bara förolämpande ärligt talat…

  • Miss Z

   Även vi tjejer råkar ut för killar som läser men inte svarar på mail. Oftast om man är överviktig eller har för en del på tok för höga krav som ”ömsesidig respekt, snäll och omtänksam”.
   Och skägg är ingen egenskap….

  • Petra

   Tyvärr är detta något som även vi kvinnor får uppleva. Jag tror max att jag får svar på 10% av de meddelanden jag skriver. Jag skriver nästan uteslutande till personer med vilka jag delar många intressen och där (om sådan finns) vi matchar varandras idealprofil till 70% eller mer. Det är ett fåtal som någonsin tagit den första kontakten och skrivit ett seriöst meddelande till mig. Mina meddelanden är personliga, visar alltid att jag läst personens profiltext, innehåller frågor med anknytning till något de skrivit, hänvisar till gemensamma intressen eller förklarar vad med personen som gjort mig nyfiken.

   Av dessa 10% så slutar en klar majoritet bara skriva från ingenstans, trots att de läst mina meddelanden och jag har aldrig fått någon förklaring till varför de vill avbryta kontakten. Innan kontakten slutar har det oftast skickats långa meddelanden med många frågor och samtal om alla möjliga delade intressen. Sedan total radiotystnad trots att personen är online och jag vet att de läst mitt meddelande.
   Det enda jag kan komma på som förklaring är att man hittar någon annan man blir mer intresserad av, men inte vågar vara ärlig med det eller vill behålla kontakten som någon typ av back-up. Att ingen med någon som helst självrespekt skulle acceptera att bli behandlad på det sistnämnda sättet verkar gå dem förbi (ja eller så är de inte intresserad av en person med självrespekt). Det enda andra alternativet jag kan komma på är att människor tycker att jag är anskrämligt ful eller har en hemsk personlighet, men saknar förmåga att tacka nej på ett artigt sätt och försöker sedan bara att få det att glida ut i sanden (man vet helt enkelt aldrig vad någon annan tänker).

   Jag har själv aldrig struntat i att svara på ett meddelande från någon som faktiskt bryr sig om att skriva något mer än ”Vad händer?”, ”Görs?”, ”Läget?” och inte är 15 år äldre än den ålderspreferens som jag angivit. Är jag inte intresserad förklarar jag varför på ett artigt sätt och önskar personen lycka till i sitt sökande.

   När du skriver som du gör om att vi kvinnor står för all selektering och får det att låta som att vi bara borde vara tacksamma för hur bra vi har det här, är det som en direkt förolämpning mot någon med mina erfarenheter och tar ifrån mig rätten till min upplevelse. Så snälla sluta prata om att kvinnor gör si eller män gör så, för det finns människor av båda könen som helt enkelt inte verkar veta vad allmänt hyfs här inne.

 3. Bengt

  Hej Miss z där har du fel. Alla killar är icke ytliga jag är då inte de iallafall. Jag ser till sättet och hur tjejen är mentalt
  Allt finns inte bara på utsidan det finns mycket fint på insidan oxå men det glömmer många. Så ge inte upp din tid kommer.

  • Erik

   Det beror på att du inriktar dig på troféjägarna enbart och inte resten av killarna .. som är fullkomligt normala. Du får troligen inrikta dig på att uppleva samma sak igen om du hela tiden söker killar inom samma område.

 4. Jan

  Håller med om att något e galet när man börjat berätta om sig själv o svarat på frågor sen bara tyst !!! Sjukt ! O respektlöst ! Kan verkligen inte fatta varför – har inga problem att ta ett nej ! Ej desperat !

 5. Jimmy

  Jag hoppas ni inte ger upp, Petra och Sandra, för det finns seriösa killar på den här sidan. Jag lovar att alltid svara på meddelanden. Som Robin så har jag inte heller haft ett förhållande (jag är 30). Det betyder inte att det är något fel på oss. Men det är klart att något sådant ändrar en. Det har inte gjort mig desperat och jag skulle hellre förbli ensam än att leva med någon som jag inte älskar, utan bara accepterar för att jag inte tror mig kunna hitta någon bättre. Men däremot så har mina erfarenheter gjort att jag nu inte tvekar på att ge någon en chans, även om det finns saker hos den personen som jag tror skulle göra att vi inte passar ihop. För vad vet jag om vilken typ jag passar med? Alla är värda en chans.

  Så skickar du mig ett meddelande så kommer jag att svara. Ber du om en dejt så kommer jag att acceptera. Men jag förväntar mig inte detsamma av alla dem jag hör av mig till, för jag förstår att andra har andra erfarenheter än jag.

 6. ΕΛΕΝΑ Π

  Jag har provat att hitta någon via HP, men har gett upp eftersom män är så otroligt petiga när det kommer till att träffa någon som inte är modellsmal, blond, har blåa ögon, är en modell osv..

  Liksom, varför kan folk inte vara mer öppna?
  Får liksom mer respons på grekiska dejtingsidor än på svenska..


Kommentera