partisymboler

Vänster eller höger?

Så här i valtider är frågan om politiska åsikter kanske mer aktuell än någonsin? Många menar att man aldrig ska prata politik på en dejt, men för andra är politiska åsikter en dealbreaker som de vill få reda på så fort som möjligt.

Jag var nyligen på dejt med en politisk aktiv vänsterpartist. Han arbetade hårt med valrörelsen och delade ofta sina åsikter i sociala medier. Han hade varit medlem i partiet sedan tonåren. Jag frågade lite skämtsamt om han skulle vilja träffa mig igen om jag avslöjade att jag var en övertygad moderat? Han svarade utan att tveka att han inte skulle ha några som helst problem med det. Det gjorde mig överraskad men ändå glad. Många som är politiskt aktiva har svårt att lyssna på personer som inte delar deras åsikter. De umgås bara med likasinnade och simmar runt i sin egna lilla damm. Vi måste kunna ha olika uppfattningar om hur skattepengarna ska fördelas men ändå tycka om och respektera varandra.

Några saker att tänka på om du vill snacka politik på dejten:

  • Tänk efter och välj vilka politiska frågor du tar upp – Börja med dem som känns mest lättsamma för att känna av stämningen. Att försiktigt säga ”vilken intressant valrörelse det varit..” är en bra inledning för att läsa av den andres reaktion utan att direkt avslöja var du står politiskt.
  • Försök att inte bli för känslostyrd – När vi diskuterar något vi brinner för är det väldigt svårt att skilja på sakdiskussion och känslor. Det är lätt att koka över om personen inte tycker som du och sluta lyssna. Försök att påminna dig om att inte låta känslorna ta över när du befinner dig i en diskussion med en dejt.
  • Skilj på politik och person –Vi är ofta mycket mer än vår politiska åsikt så särskilj personen från de argument ni för. Även om du känner dig påhoppad för att ni inte har samma åsikt om stadsbudgeten behöver det inte betyda att din dejt tycker olika som dig i andra frågor. Ni kan fortfarande ha samma värderingar inom andra (kanske viktigare) områden.

Vad säger du? Skulle du kunna ha dejta någon som inte delar dina politiska åsikter?

dating