Happy1

Vad säger ditt smeknamn om dig?

En tilltalande profilbild brukar lyftas fram som en viktig faktor för att bli populär inom nätdejting. Men för att klicka in på någons sida får man ju inte bli avskräckt av det smeknamn/användarnamn personen valt. Ja, hur ska man tänka kring det här med smeknamn?

En gång satt jag och en kompis och diskuterade det här med vad man väljer att kalla sig. Bakgrunden var att min vän var lite orolig för att han hade ett namn som nog inte var så attraktivt, det andades inte direkt romantik. Nu ska jag inte hänga ut honom här, men han valde i fall en chokladsort som smeknamn. Det kunde väl ha varit en god idé, till exempel om han vore en riktig chokladälskare. Nu var det dock inte mer spännande än att han vid registreringen just köpt den här chokladen. Mest för att den var billig, inget annat.

Genom åren på dejtingsidor har jag upptäckt att det finns vissa grupper av smeknamn. Här kommer några.

Slumpen

Som i fallet med min polare. Kanske har man alldeles nytt sett något på tv eller läst något i en bok som låter kul. Jag tycker att det här är ett rätt roligt, och avslappnat, sätt att välja namn. Men det kan ju bli lite missförstånd då de flesta räknar med att det finns en logisk förklaring till ens alias. Till exempel fick min kompis otaliga gånger svara på frågor om den här chokladsorten.

Logiskt och enkelt

Som mitt eget, Chris1980. Av det kan man utläsa att jag är född 1980 och typ heter Christian, Christoffer eller Christer. Sjukt tråkigt, men samtidigt ger man nog intrycket av att vara hyfsat seriös.

Längtan

Vissa namn antyder att man väldigt gärna, och helst direkt, vill träffa den rätta. Till exempel vävs ordet kärlek in, vilket sänder signaler om att man är väldigt seriös i sitt letande.

Intressebaserat

Vissa vill träffa någon som är som en själv, därför bygger man smeknamnet på ens stora intresse. Det kan vara gymmet, hästar, fotboll eller något helt annat. Denna tydlighet är såklart bra om man vet precis vad man vill ha. Men att fokusera så mycket på ett intresse kan också exkludera många potentiella personer.

Det sjukt svåra

En del människor skyltar gärna med hur otroligt komplexa och komplicerade de är. Det finns ingen annan som är som dem, därför måste de också ha ett smeknamn därefter. De här personerna väljer namn som i stort sett ingen förstår, eventuellt bara ett fåtal som är lika utvecklade och sofistikerade som de själva. Övriga göre sig icke besvär.
Som ni säkert kan gissa är det här gruppen som jag har svårast för.

 

Hur tycker ni att man ska tänka när det gäller smeknamn? Och har ni stött på något riktigt dåligt namn? 🙂 

45080821

/Har du tankar om inlägget, bloggen, förslag på ämnen eller annat? Skriv gärna en kommentar. Eller mejla mig! Jag heter Chris1980 här på Happy Pancake.

dating


Det finns 29 reaktioner.

Lämna kommentar
 1. ViraStina

  På en annan dejtingsida hade jag ett namn som anknöt till mitt musikintresse. Det funkade inte så bra. Det lät för maskulint. Många frågade t o m jag var kvinna, för jag hade ingen profilbild där i början.

  Inte för att jag begriper vad det är för maskulint med musik, men åtminstone många män tycks associera åt det hållet.

  Det som går helt bort för mig, är föga förvånande användarnamn som anspelar på sex. De gånger jag såg något åt det hållet, tänkte jag att antingen är han fjorton år, eller också helt bakom flötet.

 2. Romantisk-tjej

  Jag har svårt för dem som har triviala namn som ”Kalle_77” det signalerar en som brister i fantasi och mest tänker förutsägbart. Mitt egna nick här är ju också ett sådant exempel 😀
  (Det är för övrigt inte ett namn jag skulle använda på en dejtingsida).

  Om man har ett ovanligt/fyndigt namn kommer nog fler klicka på profilen, tror jag. Gärna i kombination med ett unikt och snyggt foto. Först gäller det att sticka ut i mängden bland tusentals profiler. Och det första man ser är ju namnet och bilden, så varför inte?

  • catwoman

   Och även om det ”bara” hade varit kvinnorna som brydde sig om det så hade det väl ändå inte varit oväsentligt? Det är ju ändå hälften av befolkningen?

  • KLas-Gööran

   Angående detta, från Hasse; ”Det är väl bara fruntimmer som bryr sig om vad man har för nick på en dejtingsajt?”

   Tvångsraka av mig skägget, ta på mig klänning, löstissar, peruk och kalla mig fruntimmer!

   Första intrycket är såklart profilbilden, andra intrycket är namnet. För egen del så tycker jag att nån som har ett ”vanligt” smeknamn, typ nåt som anknyter till eller rentav är personens riktiga namn ger intrycket av att vara nån som inte försöker göra sig märkvärdig genom smeknamnet. Plus i kanten.

   Är det nåt smeknamn som antyder att personen ser sig själv som ”en unik snöflinga” så blir jag instinktivt skeptisk. Ärligt talat, det går tretton ”unika snöflingor” på ett dussin. Minuspoäng. Ju flummigare desto fler minuspoäng.

   Men det som avgör om jag bemödar mig att skriva till nån(efter att jag utifrån bilderna konstaterat att det finns attraktionspotential)är vad som står i presentationstexten, förutsatt att det inte finns nån dealbreaker med i ekvationen. Om nån verkar rolig och kvick blir det pluspoäng.

   Vilket smeknamn nån väljer gör för min del tveklöst ett intryck, givetvis inte det enda och inte heller det första, men likväl gör det intryck.

 3. A

  Hmm jag tänker väl inte så mycket på namnet om det inte är i stil med ”kallesöker” ”singelander” som exempel.
  Vad jag stör mig på är folk som inte har någon profil tex eller någon bild över huvudtaget.
  Jag vill gärna läsa texten och ställa frågor på det och inte bara skicka ett ”hej”.
  Fast jag ska väl inte uttala mig så mycket om det om jag tänker efter. För har idag kontakt med en kille sen 8-9månader som jag har träffat några helger sen i somras. (Är ett visst avstånd mellan oss) och han hade nog ingen text eller bild tror jag 😂

  • Jag

   Håller med dig om det du skriver, att avsaknad av presentation och bild säger mer än smeknamnet. Så sjukt många kvinnor har varken bilder eller presentation, inte sällan har man ingen profil ifylld heller och för mig signalerar detta att hon är inte ett dugg intresserad av att ge utan enbart att få…

   OBS! Jag är fullt medveten om att det ofta inte alls är på det sättet, men det är de signaler hon sänder ut, eller i alla fall de signaler jag läser in.

   Jag vet att det ser likadant ut åt andra hållet, men som man har jag enbart erfarenhet av kvinnorna på hp.

 4. george

  Jag brydde mig inte om vaf dom hade för smeknamn. Jag tittade pp profilbilden. Såg hon trevlig ut så slängde man iväg nån mening.

  På betalsidor hade jag namnet Ej Vip. Man fick inte skriva att man inte var betalande medlem så jag skrev det som smeknamn.

 5. fenrisulven

  Mitt datingnick är lite roligt och kommer från en reklam som visades på 4an för x antal år sedan och ibland kallar folk mig för något liknande. Mitt online nick som jag brukar använda kommer mer från att det är lätt att stava till, ger inga övriga anknytningar och ger en snygg url man kan bygga på. Fenrisulven som jag enbart använder här används bara för att det ligger skönt i munnen.

  Ett nick på någon annan kan inte sänka min uppfattning om personen, bara höja. Roliga namn som badboll eller klappakatt kompletterar eller rent utav förstärker men vänder inte en ”dålig” profil till en bra.

 6. Norrland

  Är du snygg kan du nog heta vad du vill. Namn är egentligen en ganska liten del, och många är såpass ytliga att de inte bryr sig. Jag har sett några användarnamn som jag verkligen hajat till på, just för att de var finurliga eller intressanta, men merparten är så grå att man ser rakt igenom dem. Jag är ledsen, men Chris1980 känns som ett universitets-ID eller en busskortsregistrering, inte något jag skulle använda för att uttrycka vem jag är. No offense, men kom igen! Om du vill träffa ditt livs kärlek, vill du inte att de ska associera dig med något annat än namn och nummer?

  Men för oss som inte kan se folk som nickedockor med en fasttejpad nametag hängandes runt stortån: Jag föredrar smeknamn, en ordvits eller bara något annorlunda. Om jag såg en kvinna där ute som hette StormTorsken, ObehagligtStirrande, ACDCSweatpants, FemKiloMjöl eller KalleAnkaTröja så GARANTERAR jag att ni har i alla fall min uppmärksamhet. Våga vara unik, kul och intressant. Varför ska dejting vara så seriöst till att börja med? Är det här en anställningsintervju eller en resa att hitta någon man kan slökolla på Mel Brooks-filmer med efter jobbet? Om du svarar något annat än det sistnämnda så lider jag med dig, och måste hänvisa till någon som kan professionellt behandla din sociopati (OBS: Skämt. Du bör ha skrattat lite, i alla fall inombords. Det här har varit ett test).

  Jag tycker absolut att namn kan spela roll, så varför inte göra något kul av det? Måste det vara så himla svårt för människor att ha någon form av eftertanke, personlighet eller (Gud förbjude) självinsikt? Herregud, jag är här för att jag vill vänligt men bestämt bita en trevlig kvinna i örat och bjuda på currykyckling. Att vara överdrivet seriös runt det känns kontraproduktivt.

  • Kristina

   Nähej!

   Jag tänkte att jag skulle vara lite tydlig, slippa några första frågor!
   Men då var jag klart tråkig, ointressant!
   Å andra sidan, den som är intresserad, hör av sig 🙂

  • Norrland

   Varför skulle man vilja undvika frågor? Är inte frågor en bra sak som visar att man är intresserad, och att man vill veta mer? Om frågor är så jobbigt så kan man ju lika gärna bara lämna ett referenshäfte, så man vet allting.
   Absolut, jag tycker det är himla tråkigt. Opersonligt, till och med. Inget illa ment, jag har inte ett ont ben i kroppen.
   Visst är det så. Och jag är ju fast här, trots allt, så jag kanske inte har en aning om vad jag pratar om. Jag tror dock det har att göra med att jag ser ut som jag gör, och då finns det inte mycket räddning eller prat här i världen som kan hjälpa. C’est la vie!

  • Christian Persson

   Norrland,

   Jag tror att vi uppfattar namn på olika sätt, beroende på hur vi fungerar som personer. För mig kan till exempel ett väldigt ”käckt” smeknamn signalera stor seriositet. Den här personen har alltså klurat länge på ett namn som ska sticka ut och väcka intresse. Kanske går presentationen i samma stil, man uttrycker sig lite vasst för att få läsaren att haja till. Det är uppfriskande, absolut, men det är nödvändigtvis inte något som jag enbart tycker är positivt. Ibland känns upplägget krystat och då kanske jag tilltalas mer av nån med Chris1980-stil. Men självklart håller jag med dig om att det är ett jäkligt tråkigt smeknamn:).

   Just ”Norrland” är ju också ett ganska brett begrepp:).

  • Norrland

   Christian, du har helt rätt. Det kan absolut vara så. Om man är en Namn1933-person så är man, och det är väl inget fel med det. Men det ger ju en bild av en som person, och jag tycker man bör vara medveten om det. På samma sätt som ett käckt användarnamn ger en annan bild av dig, och man bör likväl vara medveten om det.
   Mer medvetande till folket i allmänhet, i min mening. Jag lägger långt mer vikt på presentation ändåså. Är för övrigt sjukt besviken att det inte finns någon som kallar sig StormTorsken. Här kommer jag med medlemsnamn som är bokstavligen guld värt, och ingen har nappat (haha) än.

   Och visst är Norrland väldigt, väldigt brett. Jag garanterar, min användare här är mycket finurligare.

 7. Sluger

  Nickname är nog egentligen ganska underordnat. Det är ju inte det som avgör om man väljer att ta kontakt. Men det kan nog bidra till att bilda sig en uppfattningen om en person. Har man exempelvis nick i stil med ”sjukt_svår”, så uppfattas det nog inte som direkt välkomnande. Men kanske ironiskt? Humor i sitt nickname tycker jag är bra, men ironi riskerar ju slå rätt fel…

 8. Kristina

  Jag menar att mitt ”namn” berättade lite om mig själv, så frågor som annars hade varit ganska givna(i mitt fall) fanns redan besvarade i namnet. Så frågor i säg var det naturligtvis inte jag menade 🙂

 9. Akkela

  Nick är intressanta men jag blir grymt avtänd av namn som är för söta eller som jag upplever som tramsiga typ Babbegull, mysolle, SötSmurf och liknande. Nu behöver ju ingen vara ledsen för det eftersom det för varje inriktning finns minst 100 som äääälskar det.

  Jag har många gånger googlat konstiga namn och hittat anledningen till dem. Sånt är lite roligt. Andra gånger har namnet ett betydligt enklare ursprung än jag anat. Det är också roligt.

  Förmodligen tillhör jag genren ”obegripliga” men Akela har varit mitt smeknamn sedan barnsben (då trodde jag att det var en varghona) men det var upptaget så jag stavade det med två k.

 10. Ajzer

  Jag ligger nog mellan ”intressebaserad” och ”sjukt svår”. Mitt nick kommer från tiden jag spelade mycket Diablo II och andra rpg där jag föredrog att vara ice-mage eller andra klasser baserade på frost. Icer, to ”ice” someone, sen krånglade jag till det lite och sen fastnade namnet Ajzer. Ändelsen 85 jag har ibland är logiskt nog födelseåret och tvingade in sig i namnet då vissa ställer krav på siffror i namnen. Men jag ser inte att ett namn skulle kunna påverka min åsikt om det inte är väldigt provocerande.

 11. Rebecka

  Användarnamn känns viktiga först när de är dåliga, typ. Jag har fyra kategorier som jag delar in männen i efter användarnamn:
  1. Helt vanliga typ ”förnamn765” fungerar fint, inga varningsflaggor. Vi kan prata.
  2. Lite halvfyndigt men ändå vanligt typ ”SirChattalot” kan gå förutsatt att han kontrar med en bra profiltext, ifylld fakta och bilder.
  3.Konstiga, filosofiska, spela svåra/djupa (eller så är de flummiga per se) typ ”varmavårvindarkallsnö” orkar inte, är du 14 eller 41?
  4. Användarnamn som anspelar på sex. Svarar inte ens.

  Men: profilbild går före användarnamn. Så även en bra profil generellt!

  Och en viktig grej (för mig) heter du inte som ditt användarnamn irl så presentera dig i mailet. Punkt.

 12. Dold

  Det är roligt att fundera kring smeknamn, tycker jag.

  Tror alla Samot, Nahoj och Kirtap att de hittat en oknäckbar kod, eller är förnamnet baklänges så långt deras kreativitet sträcker sig?

  Hur optimistisk känner sig Kärlek2011 nu, år 2017?

  Smeknamn som kräver en googling för att jag ska förstå dem, ger mig ny kunskap och det är ju alltid roligt. Och till stor hjälp när smeknamnet visar sig betyda ”Frodos högra vante” på klingonska, för då vet jag att det inte är en man för mig.

  Namn som anspelar på ett yrke, tyder på en person som identifierar sig med sitt jobb mer än något annat, och det är ju roligt om han heter Clown eller Gapskratt.

  Den som fått fram sitt smeknamn genom att låta katten gå på tangentbordet, är troligen djurvän och har ett bra minne för nonsensord.

  Smeknamn med sexuell anspelning kan jag inte motstå, jag är alldeles för nyfiken på hur en sådan man framställer sig i övrigt. Optimist som jag är, tror jag att smeknamnet till slut kommer att leda till något annat än en tom profil; Supersalamin kommer att visa sig vara en deckarläsare med självironi, inte en narcissistisk flashbackare…


Kommentera