Utmattning hotar dejtingen

I veckan kom forskare med en ny larmrapport. De stressrelaterade sjukdomarna ökar lavinartat, mest hos kvinnor. Lägg sedan till det stora mörkertal som jag tror finns. Plus de som inte är ”sjuka”, men som ändå kämpar hårt med att få ihop livet. Jag tycker att det är dags att prata om hur det här påverkar dejtingen och chanserna att hitta en relation.

Bland de stressrelaterade sjukdomarna sticker utmattningssyndrom, eller utbrändhet, ut mest. Jag har själv aldrig varit sjukskriven för detta, men med facit i hand borde jag nog varit det under en period. Jag var aldrig riktigt illa ute, men det var tillräckligt illa för att få en känsla för hur utbrända personer känner. Jag har också dejtat kvinnor med utmattningssyndrom, så genom att lyfta några frågor vill jag dela med mig av mina erfarenheter.

Varför är man på en dejtingsajt om man är utmattad?

Om man ligger i sängen, stirrar i taket och är helt orkeslös. Vad gör man då på en dejtingsajt? För vissa är tillståndet så dåligt som jag precis beskrev. Men för många, så var det även för mig, är det inte lika svart eller vitt. Istället går formen upp och ner. Några dagars vila och god sömn kan göra att energin tillfälligt återvänder, så att man känner suget efter att träffa någon. Men sedan faller man tillbaka i sin trötthet.

Varför väljer man att dejta någon som är utmattad?

Svaret på detta är ganska enkelt, ofta vet man inte det. Många väljer, av olika anledningar, att inte berätta hur man mår. Dels kanske det är jobbigt, dels tror man att man ska orka dejta ändå. Eller så har man själv ingen insikt om sin stressjukdom.

Hur är det är dejta någon som är utmattad?

Om dejten inte berättat hur det ligger till är det extremt jobbigt, då man rycks man med svängningarna. Ibland är personen pigg, glad och hör av sig ofta. För att sedan vara som uppslukad av jorden i flera veckor, när orken inte finns. Man får inget ”nej, jag vill inte ses mer”, men relationen går heller inte framåt. Det är ett påfrestande läge där man själv börjar älta olika tankar.

Vad ska man göra om en dejt är utmattad?

Det är just det här som är så otroligt svårt. Min erfarenhet är att det blir fel hur man än gör. Är man för ”på”, och börjar tjata om att ses, sätts dejten under tryck och kommer förmodligen att säga hej då. Låter du å andra sidan bara personen vara, utan att ta komma med några förslag, kan det sluta på samma sätt. För en utmattad person orkar sällan ta några egna initiativ för att hålla en kontakt vid liv.

Mitt råd är därför att, både för den utmattade och för sin egen skull, ta ett steg tillbaka. Man kan säga att man alltid finns där som ett stöd och sedan får man hoppas att personen hittar tillbaka till livet igen.


/Har du tankar om inlägget, bloggen, förslag på ämnen eller annat? Skriv gärna en kommentar. Eller mejla mig! Jag heter Chris1980 här på HappyPancake.

Läs mer om att dejta när man mår dåligt, eller dejta någon som mår dåligt: HÄR och HÄR.

dating


Det finns 7 reaktioner.

Lämna kommentar
 1. Mini

  Att vara (ofrivilligt ) singel kan definitivt bidra till att man blir utmattad tänker jag.Dels har du en förväntning att inför andra singlar göra dig så attraktiv som möjligt.

  Du bör helst vara i toppform,glad,positiv,aktiv.Du bör ha ett intressant jobb och en högskoleutbildning i bagaget.Du bör ha ett bra boende och ordnade levnadsförhållanden.
  Du förväntas ha många egna och utvecklande intressen och många intressanta vänner.

  Du förväntas ha god ekonomi,ha rest över hela världen och helst några imponerade rekord där din fysik såklart är av yttersta klass.

  Du förväntas dessutom leva ett härligt och spontant och fritt liv.Spännande weekendresor är en självklarhet.

  Du bör såklart vara sprallig,busig,spontan,snygg,ung,
  Sexig och en gud(inna)i sängen fast du är oskuld,
  Jordnära och helst ett dygn på 48 timmar för att räcka till.

  Du förväntas varken ha ex eller barn i bagaget men du bör ha erfarenheter från familjeliv.

  Och du bör dessutom se ut som man gör i Hollywoodfilmer ( fast helt på naturlig väg såklart.

  Och för dina gifta och avundsjuka vänner bör du helst visa hur otroligt intressant och kul och spännande ditt fantastiska dejtingliv är.

  Är man en singel på nätet så finns det så mycket spännande att dela med sig av.Som tex dejten som nästan blev av ,eller mailkonversationen du hade en gång som innehöll en hel mening.Eller att du en gång fick ett mail som inte började med kik?

  • Nadine

   Klockrent Mini !!! När mamma var ung räckte det att vara charmig och skötsam ,,🥂💖🤵👰men det räcker inte långt idag 🤐😔inte konstigt att tjejer är utbrända o självskadar sig,,,,dom duger aldrig som dom är.,,,,🤦🙈😵

  • Crazy8000

   Tycker det låter lite som den absurda förväntningen arbetsgivare hade för ca 20 år sen. Ska ha erfarenhet och kunskap som en 45+ men bara vara 20.

   Håller faktiskt med. Många tenderar att söka perfekt på papper, för många bryr sig vad andra tycker, förstör sig själva utan att vara medvetna om det. Har stött på sådana som har blivit par och de brukar bli utbrända, hela deras värld rasar, en massa med terapi och vård, inget kan göras som innan, kan inte jobba på många år.

   Om ni vill vara unika, är unika. strunta i vad andra förvänta sig, vad de tycker tänker och tror. Gör saker för er själva. Är vänliga mot andra men bestämd med handling. Sluta vara manipulativ för att få sin värld att stämma. Stå för vad ni gör. Ta chanser. Sluta gnälla… Gör mer själva. Ni har inget att bevisa, duger ni inte som ni är, duger inte den ande för er, NI båda är en missmatch för varandra.

   If you quit before trying you always gonna be where you are and it’s only your own fault. You must go for it, try and try again until you succeed.

   Everybody has issues in one or another way. Get over it. Move on. It always has to do how we treat others no matter circumstances.

  • Fenrisulven

   Som kille har jag rapporterat (och blockerat) 3 ”tjejer” den senaste veckan som vill att jag skall gå in på någon sida och titta på deras cam. Här på hp har de flesta (läs 1 av totalt 1 tjej) frågat vad jag läser för bok(för jag hade skrivit om den i min profil).
   Tydligen var neuromancer inte rätt svar för hon slutade prata efter det.

   The life changing magic of tidying up, the year without pants och art of war som ligger framme nu är inte heller så sexiga. jag kanske får skaffa lite bättre böcker…

  • george

   Nadine

   Förr när farsan var ung snäll o skötsam räckte det med att gå ut på krogen för att träffa jämnåriga tjejer. Idag duger inte de unga killarna.

 2. Joel

  Pff! Utmattningssyndrom! Prova dating som bipolär!

  Skämt åsido så är det en väldigt festlig upplevelse att träffa någon när man är bipolär. Hur välanpassad, behandlad och medicinerad man än är så har man vissa svängningar. Själv blir jag den charmigaste mest romantiska mannen som existerar om jag är det minsta manisk. Och om jag inte är manisk när jag träffar någon så brukar lite romantik omedelbart utlösa en mani så vem jag än träffar har de bästa veckorna i sitt liv framför sig med en karismatisk underlig spännande mystisk man som en dag förvandlas till en bitter avundsjuk paranoid person som helst inte går upp ur sängen. Som sagt en väldigt festlig upplevelse för båda partnerna… 😀

  Numer träffar jag helst kvinnor när jag är deprimerad, för säkerhets skull.


Kommentera