Flirting-Techniques-for-Every-Situation

Storebröder och storasystrar leka bäst?

När en ny dejtingkontakt inleds ställer jag ofta frågan om tjejen har några syskon. Dels, inbillar jag mig, kan det säga något om hur personen fungerar. Har hon till exempel vuxit upp med två storebröder, eller är äldst av tre systrar? Kanske har hon inga syskon alls. Dels är det helt enkelt intressant att veta vad dejten har för relation med sina bröder och systrar. En bra kontakt med sina syskon ser jag som något positivt.

Men spelar platsen i syskonskaran någon roll för vem man passar med i en relation? Självklart handlar det i grund och botten om vilka personlighetstyper och egenskaper man har, men det går att se vissa mönster. Det menar professorn och författaren William Cane, som skrivit boken ”The birth order book of love”.

Äldstabarn, mellanbarn, yngstabarn och ensambarn tilldelas, rent allmänt, olika egenskaper under uppväxten i och med att de växer upp med olika förutsättningar. Det självsäkra äldstabarnet, sociala mellanbarnet, lata yngstabarnet och bortskämda ensambarnet är några stereotyper. Men vad händer när dessa matchas ihop i en relation? Det här, enligt William Cane:

 

Äldst med yngst

Sett till personligheterna klaffar i regel äldstabarn och yngstabarn bäst. Äldstabarnet har ofta ett kontrollbehov som kombineras med yngstabarnets vilja att bli omhändertaget.

 

Äldst med mellan

Även här styr äldstabarnet eftersom mellanbarn gärna gör kompromisser. Dock kan mellanbarnet med tiden känna att han eller hon ger mer än vad som ges tillbaks.

 

Äldst med äldst

Två äldstabarn kan stångas ganska mycket eftersom båda vill styra. Båda parter måste lära sig att göra kompromisser och att förstå att när något är viktigt för den ena kan motsatsen vara precis lika viktig för den andra.

 

Mellan med yngst

Mellanbarn tar gärna efter vissa egenskaper hos dem runtomkring och kan därför eventuellt adoptera ett par av yngstabarnets egenskaper. Men det är ändå en bra matchning när mellanbarnet kombinerar sin kompromissförmåga med yngstabarnets kommunikationsförmåga.

 

Mellan med mellan

Två mellanbarn är båda villiga att kompromissa, men kan få kommunikationsproblem när ingen är villig att konfrontera den andre. Mellanbarn bör därför hjälpa varandra att uttrycka sina åsikter och känslor.

 

Yngst med yngst

Två yngstabarn har väldigt roligt ihop eftersom båda är lättsamma och utåtriktade. Men de bör hitta en bra lösning att dela upp olika ansvarsområden eftersom ingen av dem har en naturlig vilja att ta befäl.

Ensambarn med vem som helst

Ensambarnen kan passa i vilken kombination som helst. Men det förutsätter att de inte har för tydliga drag av yngsta- eller äldstabarnens egenskaper, de två kategorier ensambarn rimligtvis liknar mest.

Vad tycker ni? Stämmer det här med era erfarenheter?

Har du tankar om inlägget, bloggen, förslag på ämnen eller annat? Skriv gärna en kommentar. Eller mejla mig! Jag heter Chris1980 här på Happy Pancake. 

Intresserad av fler dejtingböcker? Läs mer!

dating


Det finns 32 reaktioner.

Lämna kommentar
 1. KARL- INGE

  SUCK var det inte namn uppe för ett tag sen och dess inflytande och vilket horoskop och nu syskonskarans placering
  vad är det här för dravel och trams christian det är mer än lovligt mesigt snällt sagt
  men det värsta är att ett gäng går igång på sånt här och sen undrar dom i sitt stilla sinne varför dom inte kan träffa ngn, men hallå

  • KARL- INGE

   KRISTINA

   Så det här är en terapisida stimulans för folk med olika syndrom

   Ja det förklarar ju varför du och dina kompisar är här skrattar

   Allvarligt och seriöst jag tror dig Det är det jag har påstått ett tag nu MKT Snack och ingen verkstad

  • KARL- INGE

   Kristina skrattar

   ja visst ja sa just det !! LER : kan denna sida ge dig det du beskrev så stämmer ju min tes

 2. John G

  Karl Inge:

  Nu måste jag säga emot dig. För jag tror inte att det är dravel.

  Tvärtom finns det utförliga undersökningar som visar på att föräldrarna faktiskt behandlar syskon olika. Vilket skapar lite, lite, lite olika förutsättningar för syskon beroende på var i skaran de befinner sig. Och det kanske tydligaste exemplet är hur sladdbarn uppfostras jämfört med de äldre syskonen.

  Och att vara medveten om de här skillnaderna, och hur vi formas av dem, kan säkerligen hjälpa oss i våra relationer med andra människor utanför den egna familjen.

  Sedan är väl inte tanken att man skall använda detta som en riktlinje för vem som är olämplig att dejta, som vissa använder stjärntecken, aldrig dejta en skorpion typ. För då tycker jag det har gått för långt

  Men som vägledning för att vara medveten om och förstå sina egna beteenden, kontra dejtingpartnerns beteenden, ja, då är det nog inte helt fel?

 3. KARL- INGE

  Ja är man vuxen man eller kvinna och har så lite självkännedom så jag får använda turordningen som vägledning ja då behövs nog den och mkt annan vägledning för då har man problem, och är lätt förvirrad i sitt habitus och relationer till dom man attraheras av ,, jag menar att det är humbug och ngn stackars doktor rand som vill få ngt erkännande som inte kunde hitta ngt lämpligt ämne att disputera i

  bättre att söka adekvat vård hos erkänt duktig psykolog eller liknande

  • John G

   Jooo.

   Men det är här jag tror att du missförstår.

   För tanken är nog inte att man skall använda turordningen som vägledning. För då kan man som sagt lika gärna använda tarotkort, eller läsa i teblad, eller använda en…? Wichiebräda…? Heter det så? eller vad det nu är som är populärt för stunden?

   Men, har man väl träffat en intressant person och är nyfiken på denna, ja, då Kan nog faktiskt turordningen vara till hjälp. För vet man vilken typ av syskon det är man blivit intresserad av, så gör det kanske att man bättre förstår varför den människan gör vissa saker. Varför den killen, tjejen, beter sig på vissa sätt i vissa situationer.

   Och på samma sätt kan det exempelvis vara värdefullt att veta om en person varit mobbad eller mobbare i skolan. Det handlar inte heller om att du skall använda kunskapen som vägledning, tro att du enbart kan bli lycklig om du dejtar en mobbad. Men, om du Vet att en tjej, kille, varit mobbad i skolan, ja, då förklarar det en hel del beteenden i vuxen ålder. Vilket gör att du är bättre rustad för att dejta den personen.

 4. Romantisk-tjej

  Hm stämmer inte alls att yngst är ”lättsamma och utåtriktade”. Både jag och min pojkvän är yngst. Vi är allvarliga personer. Vi funderar och resonerar över saker andra inte tänker på.

  Jag var knappast bortskämd som yngst i min familj, de äldre syskonen fick mer ansvar över saker och därmed det mesta av kakan. Sedan fick jag smulorna, ungefär. Jag fick också ärva de andras leksaker och kläder, det är nog inte ovanligt i större familjer.

  Så den äldsta var ju definitivt den som fick det mesta, finaste sakerna och även den största uppmärksamheten från föräldrarna. Första barnet det var dessutom nyhetens behag.

  Men däremot kanske vi yngsta barn är mer rebelliska i vårt tänk, mer ifrågasättande om man alltid måste göra allt enligt normen. De äldre verkar mer följa strömmen och är mer konservativa och traditonsbundna.

  • Kristina

   Känner igen mig precis i din personlighets beskrivning !
   Jag är yngst, har två äldre systrar 🙂

  • Anneli

   Känner igen en del av vad du skriver. Jag är yngstabarn med en äldre bror. Ofta fick man ärva, både kläder och leksaker, även om inte familjen var så stor. Man var alltid yngst och kommer alltid att vara yngst och kan ibland bli betraktad som man inte är lika ”duktig” som äldsta syskon, även fast man åstadkommit mer.
   Och “lättsamma och utåtriktade” är nog långt ifrån alla yngstabarn, jag tänker, funderar och resonerar mycket, men där finns nog olika personligheter och det stämmer inte in på alla så klart.
   Själv har jag heller aldrig känt att jag behöver bli omhändertagen och har inga större problem att ta befälet om det behövs.

   Mer rebelliska kan nog stämma bra när man är yngst och kanske fått chansen, för att man är just yngst, att göra precis vad man vill, välja vad man vill. Kanske är förväntningarna inte alltid lika höga på den yngste, även om besvikelserna kan bli rätt stora när man gått sin egen väg och inte följer mönstret.
   Jag har aldrig varit en som följer strömmen..

 5. KARL- INGE

  Det går visst program om övernaturligt också det är nog samma typ av människor som tror på det också

  naturliga saker som har en logisk förklaring men dom begriper inte bättre och i Amerika är det visst ngn
  smart kids som sitter och ljuger kändis blå i fejjan inför tv kameran han snackar visst med döda
  en del som dött ett par hundra tidigare

  Jag tycker att det är oanständigt att lura svaga människor

  • Hasse

   Det är väl en väsentlig skillnad på att tro på spöken och undersökningar. Mycket stämmer in på det som Christian tar upp. Det finns massvis med intressant forskning kring syskon eller icke och beteenden.

   När det gäller stjärntecken (roligt att du tog upp Skorpionen som exempel John G) fungerar jag dålig med skorpionen, som är känslomässigt reserverad.

 6. Hepp

  Det finns jättemycket forskning om hur ens placering i syskonskaran påverkar hur en person är och beter sig mot andra. Sedan får var och en välja hur tillförlitlig man anser det vara och på vilket sätt man väljer att relatera det till sig själv och andra eller inte alls. Det är en helt annan fråga.

  Jag tycker absolut det är intressant psykologi och att det alltid är intressant när man träffar andra människor eftersom jag är intresserad av psykologi och hur människor är och fungerar på ett djupare plan.

  Det här är knappast några nyheter, det är känt sen lång tid tillbaka och första gången jag läste det är väl ca 15 år sen. Menar du verkligen Karl-Inge att du missat det? Då ifrågasätter jag starkt hur beläst du är och hur väl du hänger med i vad som händer i samhället.

  Du låter som en bitter stofil som uppstått från 1800-talet. Släpp sargen, finns det verkligen inget annat vettigt du har att göra en vacker sommardag? Typ sola, hänga på stranden och äta jordgubbar? Än att kritisera ett inlägg på HP om ett ämne du tydligen inte alls är insatt i?

 7. Hepp

  Bara för att man generaliserar kring ett faktum betyder det inte att man utifrån generaliserbara fakta kan dra slutsatser om en speciell individ.

  Alla ungdomar är på facebook. Sen träffar man en ungdom och säger: Du är på facebook.

  Nej, för det finns alltid undantag mer eller mindre och det går inte att dra individuella uttalanden utifrån generaliserbara fakta.

  Däremot kan man titta på den generaliserbara informationen och tänka, stämmer verkligen detta om mig? Därmed kan man få en djupare information om sig själv och möjligtvis se att saker stämmer som man inte tänkt på tidigare och få en större insikt i hur man fungerar

 8. george

  Intressant.

  Kan nog stämma på många människor. Var ihop med en tjej för många år sen o hon var en liten sladdis. Det funka aldrig mellan oss. Hon var van vid att få som hon ville. Å blev det inte så så tog det hus i helvete. Mer bortskämd person fick man leta efter. Så på henne stämde det att den yngsta är mer bortskämd o van att få som hon vill.

  • KARL- INGE

   GEORGE SÅ UPPTRÄDDE INTE SLADDISEN MED EN MAN

   då var hon mjuk och krusande och bad om att få vara i hans närhet i alla lägen

 9. KARL- INGE

  HEPP
  jag läste psykologi 2 år ! för 15 år sen ! DÅ diskuterades det mest om sexuell läggning pga i vilken ordning i syskonskaran man föddes samma trams ! vi vet bättre idag lika dumt som att fingrarnas längd skulle indikera sexuell läggning

  undersökningar är inte samma sak som validerad och statistik säkerställd fakta du som är så beläst känner väl till om paradoxerna , ÄTA mer än ett ägg i veckan avrådas på det bestämdas av än enad läkarkår i många år och det rekommenderades av socialstyrelsen åtta brödskivor , i dag vet vi bättre och jag kan hålla på hur länge som helst

  Det spelar ju ingen roll om du är intresserad av psykologi om du inte fattar ngt av det

  JAG HAR INTE SÅ MKT ERFARENHET FRÅN STOFILER FRÅN 1800 talet men du vet väldigt mkt om dom också förstår jag efter ditt påstående du är ju psykologiintresserad.

  • Catwoman

   Karl-Inge: 1. Hur vet du att undersökningarna som Christian refererar till inte är validerade och statistiskt säkerställda?
   2. Socialstyrelsen har aldrig gått ut och rekommenderat 6-8 brödskivor om dagen. Det du talar om var en reklamkampanj från Brödinstitutet, alltså en kommersiell branschorganisation för bagerierna, som tjänar pengar på att folk köper bröd.

  • KARL- INGE

   Trettiotalets mätning av kranium berättade vad det var för personlighet på vederbörande människa

   och fas ställde normer efter det i typ Tyskland

   bruna ögon och böjd näsa likaså

   Ni borde förstå bättre

 10. KARL- INGE

  CATWOMEN

  Hur jag vet det ? jag är läskunnig och min receptivitet funkar bra,

  Där har du fel CATWOMEN ,, SOCIALSTYRELSEN HAR VISST REKOMMENDERAT DET

  du har inte en aning alltså !!!

  Prata inte för pratandet skull om du inte vet bättre jag förstår att du vill synas på bloggen men sluta gissa så blir du tagen på lite mer allvar

  • catwoman

   KARL-INGE: Det glädjer mig att höra att du är läskunnig, det bådar gott för framtiden. Då skulle jag föreslå att du i nästa steg även tränar på din skrivkunnighet, det har man ofta god nytta av i olika sammanhang i livet. Till slut kanske du till och med klarar att stava rätt till mitt nick, vilket du hittills, efter många försök, ännu inte har lyckats med. Om du dessutom passar på att ta en introduktionskurs i engelska kan det hjälpa dig lite i det fallet också. Eller det kanske bara handlar om gammal hederlig härskarteknik?

   Vad gäller ”6-8 skivor bröd”-kampanjen, med stora affischer som tapetserades över hala landet och stora annonser i dagspressen (ja, jag är tillräckligt gammal att komma ihåg när det hände) så var det alltså Brödinstitutet, och inga andra, som stod bakom den. De tog initiativet och stod även för finansieringen av kampanjen. Formuleringen valde de för att de hade läst i en rapport från Socialstyrelsen att ett sätt att få svenskarna att få i sig mer fibrer skulle vara att öka det dagliga intaget av fullkornsbröd med ca 25%, vilket brödinstitutet snabbt räknade ut skulle bli 6-8 skivor om dagen, i genomsnitt. När kampanjen var igång blev de först väldigt förvånade på Socialstyrelsen, då detta inte var något de hade valt att gå ut och kampanja om, men sedan lät de det hela passera eftersom de insåg att det var ett bra sätt att få gratis publicitet på.

   Du kan ju, för skojs skull, träna din nyvunna läskunnighet på t.ex. den här artikeln:
   http://www.faktoider.nu/socialstyrelsen.html
   Där finns även originalannonserna från kampanjen avbildade, och det framgår tydligt att de är undertecknade med Brödinstitutet.

   Lycka till, och trevlig midsommar på dig!

 11. KARL- INGE

  CATWOMEN BAH !

  för det andra det primära budskapet gällde om du är troende eller ej

  Det kommer ständiga påståenden om hur dom har löst gåtan och din personlighet och jag har

  skrivit två till här kan nog komma på ett par st till oavsett vad dom har för titlar och CV så är jag en fritänkande människa tänker exp på KAROLINSKA
  Där dom har haft ett antal skandaler och låtit sig luras
  exp den konstgjorda strupen det sitter minst sagt välutbildade och kloka människor i nämnden och sjukhusstyrelsen men låter sig luras som barnungar

  Då förstår man ju att man kan lura många av er med vad som helst och ni är så korkade ann ni inte inser det utan försvarar erat beteende o eran nyvunna tro helfrälsta

  christian

  och andra troende

  Neurologi experten Jane sheehan forskar och säger att hon kommer att kunna bevisa att fotens form berättar vad du har för personlighet ,

  Romer kvinnan deras sibyllor har ju alltid kunnat säga hur din framtid kommer att gestalta sig genom att spå i handens linjer .

  Jag påstår att när det mest komplexa som finns i vårat solsystem hjärnan med lika många kopplingar Neuroner mm som i vintergatans alla stjärnor många hundra MILJARDER

  Ja då inser var och än, att detta fenomen låter sig inte förklaras av turordningen i syskonskaran
  Eller sexuell läggning , eller fotens form , eller linjer i handen, det sociala arvet kan påverka men inte beskriva en människa i synnerhet som det räcker med EN ENDASTE SLUMPHÄNDELSE för individen typ
  svår sjukdom , eller andra tusentals olika händelser som förändrar den människans tänk för alltid man kan ju inte annat än skratta åt ett gäng här inne bestående av ett dussin män och kvinnor

 12. george

  Sen förstår jag inte varför ni kvinnor ratar män som börjar snacka sex direkt. Desperata medelålders singel kvinnor gör ju precis likadant. Gärna på sexuellt ofredande vis. 100% av dessa kvinnor har närmat sig mig på detta vis. Inte en av dom har presenterat sig innan.

  • Nadine

   George vill bara ha uppmärksamhet😄först säger han att massor av kvinnor flirtar,,,,fasen vad jobbigt typ,,,kvinnor är så hemska,,,sedan heter det att han aldrig får en chans på date sidor,,,han kanske ska bestämma sig vad han vill först😂😂😂

  • Catwoman

   GEORGE: Men om du ratar kvinnor som börjar prata sex direkt, varför skulle inte kvinnor få göra samma sak? Är inte det dubbelmoral??


Kommentera