gjhhj

Skilj på hyfs och snällhet

Julen närmar sig med stormsteg. Funderar du på om du varit snäll nog att få julklappar? Det har du säkert, för det är lättare än någonsin att uppfattas som snäll. Även inom dejtingen.

Jag blir ibland lite fundersam när jag ser vad som idag betecknas som snällt. Till exempel kan dagens ros i en tidning gå till busschauffören som väntade in genomblöt passagerare, trots att han därmed missade tidtabellen med en minut. En händelse som sedan kan bli en viral succé på sociala medier. Eller så kan en joggare som hittade en plånbok på gatan, och lämnade in den till polisen, lyftas fram som en modern form av moder Teresa. Missförstå mig inte, det här är jättefina handlingar. Men ofta tycker jag att hyllningarna får orimliga proportioner. För i båda fallen gjorde väl personerna i exemplen bara det man kan förvänta sig? Eller?

Lite av samma tendenser ser jag inom dejtingen, alltså att man ger sken av att vara ”dumsnäll” om man visar någon form av hyfs. Till exempel genom att ta en nota, skjutsa en dejt till tåget eller något simpelt som att faktiskt komma i tid. Att då få höra hur otroligt snäll man verkar vara känns bara jättemärkligt. För det har inte med snällhet att göra. Den ”riktiga” godheten visar sig ju längre fram, om man fortsätter att ses.

Kan man då förlora på att uppfattas som väldigt snäll och ”seriös”? Ja, det tror jag absolut. Min känsla är att snällhet kan skrämma bort, helt enkelt för att det sätter en viss press på en. För att kunna ta emot snällheten, utan att känna tacksamhetsskuld, måste man ju faktiskt ge något tillbaka också. Kan, eller vill, man inte det är det såklart mycket enklare att söka sig till någon där man slipper känna det kravet.

Lek med tanken att passageraren som hann med bussen var busschaufförens son. Eller att plånboken tillhörde joggarens pappa. Hade hyllningskören stämt upp i en lika stark sång då? Nej, såklart inte. Det är när vi gör en något gott mot en främmande människa, utan krav på motprestation, som det blir extra stort. Här tror jag dock att det inom dejtingen är precis tvärtom. Här vill vi känna en exklusivitet, där ens dejt är särskilt snäll mot en själv istället för att vara generellt trevlig mot alla.

Så ett dejtingtips som borde funka är att komma 30 minuter sent på första dejten, för att sedan vara i exakt tid till andra träffen. Det borde sända en signal om att dejten avancerat på prioriteringslistan och att hen därmed känner sig mer speciell. Inte för att jag testat det eller någonsin kommer göra det. Men i teorin är det nog rätt tänkt.

Vad tycker ni? Hur ser ni på snällhet?


/Har du tankar om inlägget, bloggen, förslag på ämnen eller annat? Skriv gärna en kommentar. Eller mejla mig! Jag heter Chris1980 här på HappyPancake.

dating


Det finns 18 reaktioner.

Lämna kommentar
 1. Elle_

  Jag förstår inte resonemanget riktigt. För mig är äkta snällhet inte lika med fjäsk… dvs jag vill inte att det ska kännas som om min dejt bara är snäll mot mig. För mig är det tvärtom viktigt att få en känsla av att hans utgångsläge är att behandla människor omkring honom med respekt och värme, sålänge de inte visat tecken på att inte ”förtjäna det”. Är han bara ”snäll” mot mig får det mig iofs säkert att känna mig lite speciell, men samtidigt kan jag ju då konstatera att det är osäkert hur han skulle bete sig om jag inte gjorde honom till lags, till exempel. Vad vill han? Ha mig i säng för att sedan kallt avfärda mig? Om en dejt agerade enligt din plan skulle mitt första intryck bli att han inte bryr sig så mycket om andra människors tid, vilket är ett stort minus i min bok…

  • Christian Persson

   Elle,

   Min känsla är att ”snällhet” och vanligt hyfs ibland blandas ihop, där snäll får en lite negativ innebörd. Om jag till exempel skulle hämta upp en dejt på tågstationen vill jag inte få en massa cred för hur snäll jag är, för det handlar inte om det. Jag har inte ”offrat mig” eller liknande, utan det är bara en helt normal handling. Men jag känner att vissa har svårt att ”ta emot” något sånt från en människa man inte känner. Inte inom övriga områden i livet kanske, men inom dejtingen. För där kan man tro att det finns baktankar med ”snällheten” och man känner att man hamnar i någon form av tacksamhetsskuld.

   Jag är helt enlig med dig, jag tycker också att det är jätteviktigt att den jag dejtar beter sig bra mot människor överlag. Men jag tror att en hel del vill känna sig exklusiva. Man blir helt enkelt skeptisk mot folk som verkar vara för snälla direkt. Som sagt, det är bara de erfarenheter och känslor jag har.

 2. Elle_

  Vi har ett typexempel på den sortens människa i kommentarsfältet här. Skriver varmt, gulligt och insiktsfullt till och om kvinnor som han har bedöms värdiga hans respekt. Sedan är det kallt förakt, hätska personangrepp och vidriga, totalt respektslösa formuleringar kring sådana som inte klär sig, sminkar sig eller för sig som han tycker är lämpligt. De som inte stryker honom medhårs eller delar hans åsikter är inte vatten värda. Allt förstånd och objektivitet som bortblåst. Rätt otäckt att se, faktiskt. Det är inte snällhet i mina ögon. Det är inställsamhet och fjäsk.

  • tjej79

   Elle_ Är det bara jag som tänker automatiskt att den personen har psykopatiska drag? För det går liiite väl längre än vad jag anser vara friskt beteende…så, för mig kan det inte bli fjäsk och inställsamhet…jag tänker snarare hur kan man inte se igenom det?! Hur kan man tycka det är ok när man ser en person bete sig vidrigt mot andra. Men, inte mot någon annan! Nä, men faktiskt. Inget beteende jag hade accepterat.

   För att knyta an till bloggens ämne.
   Jag fixar inte personer som håller på på det viset. Mäter allt i millimeterrättvisa och man ska vara evigt tacksam hela tiden. När det handlar om att ställa upp för varandra utan att ta det för givet, det är också viktigt, och ett enkelt tack för det.
   Själva ordet, snäll är så urkramat anser jag så, det har blivit ett negativt ord och helt ärligt det är så diffust med vad det står för.

   Media blåser såklart alltid upp såna händelser antagligen pga det negativa tar över väldigt ofta. Så, när väl något gott sker. Så, får det orimliga proportioner. Men, det är vad jag tror. Men, jag håller med om att det lätt blir så och så, ska det säkert delas bland alla som har Facebook och en massa kommenterar. Kan se det framför mig.

   Känns lite som en risk på första dejten särskilt när vi är olika som personer. Finns de som är punktliga och de som upplever att de är det och mycket väl kan dyka upp en halv timme senare.
   Det är väl något man lär märka efterhand vad det beror på. Om personen prioriterar eller fungerar så, i allmänhet med just tider som exemplet var.

   ”Den ”riktiga” godheten visar sig ju längre fram, om man fortsätter att ses.”
   Japp, det är här man på riktigt ser en annan persons värdegrund.

  • Elle_

   Du har rätt, Tjej79, det känns rätt gränslöst, men jag anser iofs inte att det ena utesluter det andra… Och nej, jag fattar inte heller de som glatt suger åt sig kärlek och smicker från en som så tydligt är rent ut sagt otäck och helt skogstokig mot andra.

   Vad det gäller att komma försent är det heeelt OK för mig om dejten sms:ar och underättar mig om förseningen samt ber om ursäkt på ett sätt som känns uppriktigt. Men det var inte riktigt så jag uppfattade att Christian skulle lägga upp det – då skulle ju inte kontrasten mot nästa, punktliga dejt bli så stor?

  • Christian Persson

   Elle, Tjej79,

   Jag skulle inte ge rådet att medvetet komma försent till en dejt, förutom i studiesyfte då:). Men jag tror faktiskt inte att det här med kontraster ska underskattas, ur en psykologisk synvinkel. Säg att jag dejtar någon som verkar väldigt upptagen i början, ofta är sen och så vidare. Om den personen sedan börjar höra av sig oftare, alltid komma i tid med mera är det klart att jag känner mig mer prioriterad då. Hon har liksom visat att jag betyder något genom att anpassa sig. Utan att vi varken vill, eller kanske tänker på det, tror jag att vi påverkas av det. Vi känner oss mer ”exklusiva”, jämfört med om personen har tid för ”alla” alltid.

  • tjej79

   Nä, jag håller med. Hör dejten av sig om att han blir försenad blir det ju något helt annat då har iaf personen hört av sig.

   Tja, Christians exempel, jag hade gått innan de där 30minuterna, den ”obligatoriska kvarten” hade jag stannat kvar haha men, sedan hade jag trott personen dissat mig och begett mig därifrån.

 3. Romantisk-tjej

  Om dejten kommer 30 min försent hade jag bara tänkt att han inte prioriterade just mig. Att något annat var viktigare. Jag ser inte alls poängen i ditt resonemang. Om jag och dejten har haft en givande och spännande mailkontakt (och kanske även telefonkontakt) tänker jag att han verkligen kommer i tid för att det är något han har sett fram emot hela dagen.

  Glömmer han av tiden är jag inte särskilt prioriterad. Men om han hör av sig via sms och har en förklaring är det en annan sak. För det finns ju faktiskt omständigheter som man ej råder över.

 4. Romantisk-tjej

  Framför allt tycker jag snällhet INTE är att göra andra till lags. För det är ofta det man förknippar med ordet snäll, lite av en dörrmatta eller ”toffel” (om det är en man.) Sådana som bara vill pleasa för pleasandets skull. Man får liksom en gloria på huvudet då, man blir en hjälte eller i alla fall översköljs den som är snäll av beröm och leenden. Många gånger ligger det konflikträdsla bakom.

  Personligen tycker jag inte det är något att sträva efter. Jag föredrar människor som gör det de känner för själva. Som säger stopp när de inte orkar eller vill något, eller när något är eller känns fel. Som kan stå upp även när det kräver sin tribut. För mig är det äkta människor.

  Hyfs är en helt annan sak som är viktig om man ska fungera socialt. Det är att respektera andra. Och det här fallet med att avsiktligt komma försent och låta dejten vänta – det är inte hyfs.

  • ViraStina

   Här håller jag med. Folk som låter sig utnyttjas och sedan vill ha cred för det, är inte ”snälla” enligt mig. De är snarare inställsamma. Och det är ofta de som blir bittra, när de inte får sin rättmätiga belöning för ”snällheten”.

  • Emil

   Romantisk-tjej.
   Personligen anser jag inte att det är någon skillnad på någon som är snäll och en toffel. Jag kan definitivt göra saker utan att förvänta mig något tillbaka från personen men jag ser det som hyfs. Jag hjälper inte en äldre dam som tappat något för någon förhoppning om kompensation från henne men jag hoppas någon kommer behandla mig på samma sätt när jag blir gammal.

   Då jag ibland (ofta) fått kommentarer från personer jag dejtat i stil med ”Jag trodde du var snäll.” när jag inte velat vara deras ”toffel”. Allt för många jag träffat försöker använda detta för att få mig att utföra helt oproportioneliga tjänster åt dem och om jag försökt säga att jag inte vill göra det så har de dragit denna kommentar. På toppen en längre lista av exempel som jag fått höra på första träffen är:
   Hon vill flytta in hos mig gratis och jag ska försörja henne.
   Hon vill att jag ska hjälpa henne med att betala av hennes skulder.
   Hon vill att jag köper henne dyra konsumptionsvaror.
   Första gången jag råkade ut för detta trodde jag att det var menat som ett skämt men satte nästan kaffet i halsen av förvåning då hon plötsligt började skrika åt mig på cafeet för att jag inte ville göra det hon sagt.

   Idag förstår jag att dessa personer försöker använda min konflikträdsla för att få ut så mycket de kan från mig men så har det inte alltid varit. I början tog det väldigt hårt på mig och jag trodde att jag gjorde något väldigt fel då jag råkade ut för sådant relativt ofta. Jag har fortfarande kvar en vilja att hjälpa min omgivning men om jag inte får samma känsla från den person jag träffar så kommer de inte kunna bli något oavsätt vilka namn hon kallar mig för det (har hört det mesta vid det här laget).

   Virastina.
   Då jag definitivt kan kallas inställsam så känns det rätt att även besvara din kommentar. Tror det finns två typer av inställsam, dels de som följer en viss mall och förväntar sig en belöning enligt samma mall (exempelvis köper drinkar, alltid betalar notan eller följer väldigt förutsägbara samtalsföljder). Kan definitivt se att en del av dem som kör med denna stil blir upprörda om man ”spelar med” ett tag men utvecklar helst inte då det kan dra upp väldigt heta känslor från alla möjliga håll och kanter. Något jag aldrig i ett bloginlägg skulle kunna täcka alla hål jag lämnar mig öppen för. Låter som att du har haft din beskärda del av dessa.

   Personligen kör jag en inställsam variant som innebär att jag försöker vara observant på samtalsämnen som positivt påverkar den jag träffar och försöker intressera mig i dessa och ge den typ av komplimanger som personen verkar gilla. Om personen i fråga uppfattar detta utan att visa någon ansträngning tillbaka kommer det inte bli en andra träff. Då detta verkar irritera en del personer som blivit intresserade av mig så kan jag förtydliga förklaringen. Om den jag träffar inte ger några singnaler att de hjälper sina medmänniskor har de inget att hämta hos mig, även om jag kommer att fortsätta att göra träffen så trevlig som möjligt för henne.

  • ViraStina

   Nja, att vara uppmärksam på samtalsämnen och intressera sig för den andra personen tycker jag inte kan klassas som inställsamt. Det faller mer under begreppet hyfs och social kompetens för mig. Det kan även en person som INTE är snäll klara av med bravur.

   Och skillnaderna mellan att vara snäll på riktigt och att vara en pleaser, handlar mycket om integritet. En person som inte kan säga nej när det är rimligt, bara för att hen vill imponera, eller är rädd att inte bli omtyckt, är inte snäll som ett uttryck för sin vänliga personlighet, utan för att uppnå något.

   Då blir det inte äkta, utan inställsamt. Och det brukar ofta avslöjas intuitivt. Vilket inte sällan leder till att den inställsamma blir missnöjd över bristen på uppskattning.

  • george

   Emil

   Inget fel med att vara hjälpsam. Jag struntar blankt i om dom som jag hjälper uppfattar mig som snäll eller ej. Många har man hjälpt utan att vara snäll för att det ska gå fortare så man t ex kommer fram till kassan snabbare.

   Ordet snäll kan ha många betydelser.

  • Emil

   Virastina

   Håller med om att det kan kallas social kompetens och hyfs men det är en del personer jag träffat (både dejting och andra sammanhang)som ser min attityd som inställsam. exempelvis tycker en del kolleger att jag är inställsam mot våran chef för att jag beter mig i deras ögon allt för hjälpsamt mot honom, de tror att jag gör det för att få en befodran snabbare. Det dessa personer ofta inte tänker på är att jag behandlar dem på samma sätt och att jag inte bryr mig det blankaste om det hjälper mig eller inte.

   Jag har blivit allt mer konfunderad av vad snäll egentligen innebär. Ordet används enligt mig mest om personer man gillar samtidigt som de man inte gillar automatiskt är elaka. När jag var yngre såg jag alla som behandlade mig väl som snälla men ju äldre jag blir destu mer ser man samma personer behandla andra som skräp. Idag ser jag mer på vilka man är snäll mot och hur man väljer dessa. Vilket gör att jag då och då träffar på kvinnor som behandlar mig väldigt väl för att jag behandlar dem väl. Då jag inte har något intresse för dessa personer så kommer det alltid ett tillfälle då det går upp för dem att jag inte vill ha dem och de blir upprörda. De känner att jag har valt dem (trots att jag inte gjort det) och väljer då mig men sen vänder jag dem ryggen och de tror att jag medvetet försökt spela dem eller något. Detta i sin tur leder ofta till dramatiska avslut då de hellre vill se mig som en elak person än inse att deras sociala kompetens vid tillfället varit otillräcklig.

   George

   I de situationer där man hjälper sig själv på köpet finns det ju egentligen ingen anledning att inte göra det, utom möjligtvis risken att man trampar andra på tårna för att göra det. 🙂 Däremot när det inte finns någon fördelaktig anledning blir det en annan sak. exempelvis hjälpte jag nyligen en borttappad liten tjej att hitta sina föräldrar vilket anledde till att jag blev försenad till en träff. tjejen tyckten uppenbarligen att jag var snäll men min träff tyckte att jag borde lämnat henne med ordningvakterna som dök upp och att jag därmed inte var snäll mot min träff.

   Jag ser mig inte som en snäll person av den simpla anledningen att det är ett allt för luddigt begrepp men det är väldigt många som direkt vill veta om man är det eller inte och om man då inte säger ja så kan man dra dit pepparn växer.

  • ViraStina

   Emil:
   Jag har en ganska enkel indikator för vem som är snäll: Den som värnar om den som är i underläge på något sätt. Den avslöjar väldigt mycket.

   En vuxen som månar om barn, ett barn som är vänligt mot djur…

   Den som utnyttjar sitt överläge för egen vinning, är sällan en snäll människa.


Kommentera