stiltje

Se upp för stiltje!

Stiltje är seglarens värsta fiende. Jag menar att det också är dejtarens.

Ska dejter vara långa eller korta? Jag har alltid varit en förespråkare av det förstnämnda, så att man får chansen att verkligen lära känna personen. Men i takt med dejtingens utveckling har jag faktiskt bytt ståndpunkt. Idag tror jag på flera korta dejter istället för en lång. Allt för att slippa stiltje, som jag kallar det.

Stiltje infinner sig när en dejt liksom går i stå, när den tappar fart. Ni vet, kanske sitter man och delar en flaska vin och har jättetrevligt. Samtalet flyter, kemin verkar finnas där och allt är toppen. Eftersom man vill njuta ännu mer av sällskapet är det då lätt att mötet blir längre än man tänkt. Man beställer exempelvis in något mer att dricka. Men när man börjat sippa på drinken inser man att något hänt. Samtalsämnena tycks ha tagit slut och man känner en form av mättnad. Vad mer ska vi prata om idag? Det blir allt längre perioder av tystnad och resten av kvällen blir lite av en transportsträcka. Dejten känns inte lika spännande längre och vid farvälet är det osäkert om det blir en ny träff.

Att en känsla av ”vardag” framträder under en längre dejt tycker jag inte är så konstigt. När nervositeten lagt sig, när man avhandlat standardfrågorna och man börjar känna sig varm i kläderna kan man ibland känna sig väldigt bekväm med sin dejt. Ungefär som om man känt varandra mycket längre än någon timme. Tyvärr tror jag att dagens stressade singlar, för det mesta, upplever det här som något negativt. Så fort det inte längre ”slår gnistor” är det dags att söka sig till någon annan.

Mitt 2016-anpassade råd är därför att bryta dejten när ni har som roligast, samtidigt som ni föreslår en ny träff. Då finns suget efter att ses igen och man avslutar dejten med en känsla av att man vill ha mer av den andre. Skjut upp stiltjet så länge som möjligt!

Har du tankar om inlägget, bloggen, förslag på ämnen eller annat? Skriv gärna en kommentar. Eller mejla mig! Jag heter Chris1980 här på Happy Pancake.

dating


There are 72 comments

Add yours
 1. Hasse

  Första dejten sker bäst på ett café. En fika går snabbt att bryta av utan att vara allt för brysk. En middag kan kännas som ett fängelse. 🙂

 2. Hope

  Christian!

  Jag bara undrar hur lång tid det tar innan första personen med usel läsförståelse, ifrågasätter varför man ska bedöma sina dejter efter längd, att det är diskriminerande etc! 😉

  • 00cosy

   Cristian Det funkade ju på 80 talet med hunduppfostran ! sluta träna hunden när det var skojigaste ,,,, då har den förväntansfull nästa gång det var träning på gång ,, .L.

   Om man har hyfsat smort munläder så uppträder aldrig några tysta spända t o m pinsamma stunder,
   tystnaden är bara negativ på dejter finns inget bra med det, tystnaden är stora fienden till lyckosam dejting ,
   få kvinnan att uppleva spänning inbillad fara typ bungy jump Klättra klättervägg osv förlägg dejten med galen aktivitet
   hjärnan kan inte särskilja kemiskt ,,, hormonerna är samma till stora delar som vid förälskelse samtidigt som du är trygg och bra på aktiviteten,
   nästa dejt kan man gärna göra ngt skojigt skapande exp måla av varandra på tavla Sen tar du bilen och kör 200 km till restaurangen så hon upplever fara dra i gång hormonerna igen självklart så får man gasa eller bromsa efter vilken typ av individ det gäller

 3. Alice

  Jag har inte tänkt på det men tycker det stämmer in, dejter blir ofta utdragna och tappar energi emellan. Ska testa detta vid tillfälle 🙂

  En annan sak.. Efter en dejt i helgen är jag funderade på hur olika man uppfattar en dejt och hur jag omedvetet agerar. Det är min personlighet att vara snäll, trevlig och glad och göra det bästa av en dejt, det betyder inte att jag kommer vilja ses igen. Jag vill inte ge ut falska förhoppningar och såra vilket jag tydligen gjort och får surt för idag men jag kan inte bete mig annorlunda heller. Svårt det här! Ville bara skriva av mig.

  • Crazy8000

   Har ni börjat kyssas ta på varandra sex får du skylla dig själv men är du alment trevlig och gör det bästa av situationen kan du inte göra så mycket för vissa får för sig en massa när man är social. undvik vaga svar när det är något för det skapar också strul som vissa gör för att de inte vill svara ärligt. som uttrycken “De du” Kanske de” Vi får se” och så vidare…

  • Alice

   Nej inget mer än enkel hej och hejdå kram. Jag sa att vi hörs och ja det kanske var vagt men det är också att jag behöver tid efter att samla ihop intrycken.

 4. Bosse med luvan

  “Ni vet, kanske sitter man och delar en flaska vin och har jättetrevligt.”

  Nej, jag vet verkligen inte… Det är ju omöjligt att få kontakt med någon tjej, än mindre komma på någon “dejt”.

 5. Crazy8000

  Gu va rädda folk är för tystnad!
  Prata en massa oavbrutet brukar skada mer än skapa fysisk attraktion om man inte har en fetisch av snack eller råkat slinka en på ägande sexsnack som många tjejer har en tendens att göra självmant.
  Sluta pilla med mobilerna på träffar istället.
  Förneka inte att ni är nervösa om ni är det. (råkade träffa en som var det och förnekade medans hon kliade sig frenetiskt på överkroppen och hade svårt att få fram vad hon skulle säga/fråga)

  • Alice

   Jag tycker att tystnaden under en dejt säger mycket, är det bekvämt med tysta stunder så tycker jag det är ett bra tecken. Hellre det än att det är forcerat prat bara för att.

 6. 00cosy

  Sant Crasy det är en av nycklarna kyssar och hångel på första dejten ! gillar du bruden så är det självklart att du hånglar upp henne ,, då misslyckas du inte utan får alltid en andra dejt . alla brudar vill tas med storm hahaa var det inte uppe på tapeten nyss

 7. Romantisk-tjej

  Det är ovanligt att jag känner att det är lätt att prata på en dejt. Ofta känns det stelt, man får många frågor istället för att killen berättar om sig själv. Ibland är det många frågor men när jag ger svaren uteblir responsen och istället kommer fler frågor…Och så sitter man där och skruvar på sig och känner sig utfrågad.

  Istället för “frågeformulär” kan man prata om allmänna saker. I samtalet lär man sedan känna varandra automatiskt och frågor kommer in som en naturlig del av dialogen. När det händer känns det avslappnat och intressant.

  Har själv aldrig varit med om att samtalsämnena tar slut med någon man har sådant flyt med som du skrev om här.
  När det gäller de vänner du redan har, tar samtalsämnena slut med dem med? Och hur bär du dig åt då? Och ifall det aldrig sker, vad är skillnaden mot dejten som du har sådant flyt med?

  Däremot blir jag ofta trött av att sitta länge på samma plats. Och dricker jag något alkoholhaltigt blir jag ofta ännu tröttare och mindre snacksalig. Då brukar jag föreslå en promenad eller att man drar hemåt och ses om några dagar igen eller så hörs vi på telefon och bestämmer någon ny aktivitet.

  • 00cosy

   Romantisk tjej du vet svaret på dina undringar blir det ofta tystnader som inte känns bra !!!

   då får du vidga din dejting typ av kille det finns ju en massa charmtroll som kan få dig att känna dig som en prinsessa den enda här i värden dessutom ha riktigt skoj

  • Miss Z

   “Säpotyperna” de som bombarderar en med frågor men svarar inte på några själv. Oftast har de det beteendet även innan man träffats. Sen helt plötsligt så vill de ses, brukar tacka för mig då. Nån som bara ställer frågor men svarar på några själv känns lite creepy.

 8. 00cosy

  Fråga Alice kommer du från Norrland ? klart det finns en minoritet som är tysta och svarar sssssssust som Ingemar Stenmark och omöjliggör varje form av dialog och kanske njuter av det efter ett år har dom nått så långt att dom kan skicka SMS naturligtvis kortfattade.

  • Nadine

   Dom tysta kanske har sug i blicken eller något 😂 att forma konsonanter och vokaler till ord är väl inte så viktigt schuuuuu,,,,🙅😂😅😆

  • Alice

   Jag kommer från Stockholm.

   Ja personer som man får dra ur en konversation är en utmaning men jag har bara varit med om en sådan dejt hitintills.
   Desto vanligare att inte få någon fråga tillbaka, tycker att dejten borde vara mer intresserad av att veta vem jag är än att prata om sig själv…

 9. 00cosy

  NANDINE jag skulle bli förvånad om suget i ögonen kommer från munnen

  jag gissar att om det är sug / s e r k å t ut så beror snarare på vad hjärnan skickar ut för signaler = Kemisk singnalsubstans

 10. SB

  Själv tror jag inte på kortare dejter, typ en fika i 1 timme. Oftast så är det nervöst, antingen från ena eller båda hållen. Själv har jag märkt att jag inte är nervös, men kan ibland prata och formulera mig på ett sätt som jag inte gör när jag umgås med personer som jag känner. På ett sätt tycker jag det är kul och intressant för det är väl det som är meningen med nya möten, man hittar nya vägar och utvecklas. Sen kan det få den andra personen att uppfatta mig på ett sätt som inte helt stämmer överens med vem jag är. Ibland pratar jag mer om mig själv och ibland frågar jag mycket, alt beroende på vilka gensvar jag får från min motpart.

  Siter som denna är tillräckligt ytliga så varför då fortsätta på samma spår och ses en kort stund för att sedan överanalysera alla intryck. Finns mycket som påverkar hur man uppfattas. Man kanske är seg efter jobbet, haft en dålig dag eller inte riktigt känner sig på topp.

  Ger man varandra lite tid att landa och slappna av tror jag man får en bättre uppfattning av vem den andra är. Inte så att jag förordar att sitta och fika i 2-4 timmar utan hitta på någon/flera aktiviteter. Själv har jag gått på dejter där jag på direkten känt att vi inte riktigt klickar, men ändå fullföljt dejten. Oftast har jag en helt annan uppfattning om personen när vi skiljs åt. Ibland har jag gett det en till chans trots det jag kände första gången man sågs.

 11. 00cosy

  Cristian du beskriver dejtingen är trevlig och ni delar en flaska allt väl
  och ni vill ha mer av det goda förgylla intimiteten och den trevliga kvällen.
  Min tanke är att ju mer man dricker ju sämre blir man att lyssna och föra ett samtal ,,
  så låt bli drinken ta en kopp kaffe eller en promenad och kyss varandra en stund sen kan ni väl gå till ngt nytt ställe med nyvaket intresse för varandra ,,
  inga betonghäckar som sitter och fyllnar till i timmar efter timmar det är ju bara en viss kategori som trivs med.

 12. 00cosy

  Cristians Råd anpassat 2016 är bryt när det är som skojigast och föreslå en ny dejt förhoppningsvis tackar hon ja.

  Varför ge henne ett val ? Cristian . Var lite spännande skoja charma ,,, fotflirta det kan väcka andarna i dom mest strama brudarna ,, som sagt ta en promenad slink i på ett dansställe så ni får kramas och byta saliv mm då är inte om!! utan när hon får träffa dig nästa ggr

 13. 00cosy

  HASSE powernappen är över upp o poppa och slå an på brudarna på sedvanligt charmigt sätt så dom blir som vanligt knäsvaga av dina inlägg både på bloggen och din graningestövel

  • Hasse

   Kompis du får ta över rodret här som gökunge. Jag har fått mina skratt och tackar för dem. Over and out. Verkligheten kallar. 🙂

 14. Johan

  Stiltje, jag läste stiltjej. En såndär som du knappt vågar öppna käften med innan hon spazzar loss och får damp. Gud hallå vilken fruktansvärd vokabulär du har karlslok, jag blir kränkt på direkten. Hon är medvetet dominant för hon dejtar bara killar (läs totalt humorbefriade) med klass & stil. Precis som jag inte har det, pft.

 15. Ankan

  Haha de är den tysta biten som är en av de delarna som jag tycker är viktiga. Om de är en bekväm tystnad så är det full pott, om han däremot börjar vissla obekvämt eller vrida på sig, så kommer han inte passa mig. Att kunna förenas i tystnad är det finaste som finns.

  • fredrik

   Haha “om han börjar vissla obekvämt….inte passa mig”. Inte konstigt att Sverige är världens mest singeltäta land, när man söker robotar. Redan i inledningsfasen så ska man vara trygg med tystnad. Man brukar säga att till exempel på anställningsintervjuer så brukar nervositet av viss grad uppskattas, då det är ett tecken på att jobbet har betydelse för den sökande. Skulle nog få kalla kårar och ta det som ett tecken på att personen, kanske drar åt det antisociala/psykopatiska området om den var helt oberörd av tystnad på första dejterna. Eller jag skulle åtminstone tänkt att jag inte betydde något.

   Men det är ju åt helvete med singelsverige, det är nu till viss del globalt känt. Vete tusan hur det är känt. Har det gjorts någon känd dokumentär? Jag vet ju det eftersom jag är singel och bor i Sverige.

  • Ankan

   De finns något som kallas introversion och det är ett personlighets drag och inte en psykisk sjukdom. Min preferens är att jag vill ha korta tystnader i samtal så att jag får tid att reflektera och formulera mig. Jag trivs inte med personer som hela tiden måste fylla ut tomrummen. Det är inget fel på mig eller någon som hela tiden måste prata, man har helt enkelt olika preferenser. Psykisk sjukdom och sättet som man föredrar att konversera med människor går inte hand i hand. Psykopater kan tex va jättetrevliga och lätta att prata med.

  • Kristina

   Håller med dig Ankan. Inte för att jag har problem med aktiva konversationer, jag kan pladdra på rätt bra, haha! Men man ska inte vara rädd för tystnaden heller. Låt personkemin avgöra om tystnaden är positiv eller ej. 🙂

 16. Agda

  Jag säger helt emot Christian här. Om ni verkligen känner att ni vill komma vidare med den ni är på dejt med så ska ni våga låta det vara tyst. Det är i tystnaden som man söker ögonkontakt, det är också då som vi alla kan få suget i blicken och då det är helt naturligt att ta någons hand.
  Pratet är ju iofs också viktigt närd et handlar om en dejt med någon du inte känner. Men det är sällan mitt i pratet som kemin uppstår.

 17. Agda

  Tips möjliga kommande ämnen för bloggar: Är vi svenskar ovanligt dåliga på att dejta och varför i så fall? Och bästa dejten du har haft – hur var den och varför tror du att den blev så bra? Hur vill du själv bli bemött på en dejt för att det ska kännas så bra?

 18. 00cosy

  AGDA vid en bra dejt så håller man mer eller mindre konstant ögonkontakt blicken vandrar från munnen till ögonen o tillbaka
  Suget i blicken blir ju mest vid Första ögonkontakten och man låser varandra OCH DET KÄNNS I HELA KROPPEN kvinnan blir våt och mannens kalsonger börjar röra sig det drar ihop sig i hela magen av pirr nedåt midjan

  • Nadine

   Verkligen! Finns inget mer creepy än en kille som stirrar hela tiden🙈. Det går fet bort. Det behöver inte kännas något på första gången vi tar en kaffe. Sånt kommer senare om vi trivs ihop när vi hittar på saker tillsammans. Det säger inte alltid “pang” 💥på första daten. Jag vill vänta å se ist. Men om kille stirrar sådär du skrev är det nog game over,,,🔚🔴

  • Crazy8000

   Om man inte kan projicera rätt saker genom ögonen ska man låta bli att titta rakt in i ögonen längre än 10 sec åt gången annas blir det som du säger NADINE.

   De flesta klarar inte av att göra det så låt bli innan ni har kontroll över era egna tankar och känslor med någon ny ni vill ha något vettigt resultat med.

  • 00cosy

   NANDINE O ANKAN det är ni som pratar om att Stirra ,,,,, ögonen kan sända mjuka singnaler kärleksfulla ,, arga , ömma blickar,, stirrande,, tusentals nyanser ni tillstår ju det själva att det klickar och ögonen säger vad du känner är hjärnan normal och ni är intresserade av varandra så lär ni läsa av varandras ögon mest hela tiden har ni inte upplevt det fina så hoppas jag att ni får ta del av d ngn gång

 19. 00cosy

  AGDA du och jag verkar leva i skilda värdar När man träffar dejten så kramar man om sin dejt vad är naturligare efter det än att ta henne i handen och föra henne till bordet dra ut stolen

  enligt dig så ska det ske en paus och tystnad efter tag ögonen möts och handtag famntag klapp eller kyss

  • Agda

   Vid första mötet med en främling kan jag visst tända till vid första ögonkastet, och en vänlig kram är självklar. Men för att jag ska bli bekväm med mer kroppskontakt måste jag ha lite längre tid på mig. Måste ta in personen, se om han är den jag tror. Det är då det kan vara bra att inte prata för mycket. Och att då t ex ta den andres hand är ju en tecken på att man är intresserad.
   Motsatt läge när dejten inte lever upp till mina förhoppnings,r då har det hänt att jag medvetet pratat mycket. Vi kan ha en trevlig fika men det finns inte utrymme för något mer.

  • 00cosy

   NANDINE O ANKAN Ni har kanske hört uttrycket dom var förälskade som klockarkatter och kunde inte slita blicken från varandra det finns väldigt många liknade utryck för det beteendet och dom blickarna

   att du drar in porrfilmer visar väl på vad du stirrar på och applicerar på normal dejting det är självklart att dom juckar på dig och att du sänder galna signaler då creepy ni anar inte vad mkt det säger om er

 20. 00cosy

  AGDA VI SKANDINAVER ÄR BÄST i värden på dejting varför ? jo för att vi har fått lära oss respektera och se kvinnan som jämlik längre tid än i ngt annat land,, men frånsett en och annan bonnläpp som inte vill uppvakta kvinnan efter konstens alla regler på ett konservativt sätt ,,,hålla upp dörren dra ut stolen osv, så är majoriteten av svenska män superbra och har lättare att prata med motsatta könet på ett naturligt sätt än andra män i andra länder enligt nästan alla utländska kvinnor och sen är vi galet bra att kyssas och det är ju halva grejen…
  Bästa dejten har inte varit än så klart . bra dejter blir det ju när man tänder på varandra direkt. och dessutom har skoj hela vägen hem. man bemöter som man själv vill bli bemött respekt värme ärlighet och mkt humor och mkt kramar och kyssar.

  • Agda

   Jag håller med om att det finns många underbara skandinaviska män. Men erfarenheten här på på hp är att många av dem fegat ut när det är läge för en träff irl. Vet att samma händer med kvinnor här. Förstår inte riktigt varför, för så dramatiskt är det inte att ta en fika med en person som verkar vara trevlig.

 21. 00cosy

  MISS Z OCH ROMANTISK TJEJ ? VARFÖR dejtar ni säpo typer om ni redan har fått en hint om att han ställer frågor hela tiden då får ni ju skylla er själva att kvällen blir förstörd av ngn halvgalen typ som inte vill umgås

  • Crazy8000

   Finns inget oartigt i att säga att detta känns fel, jag bryter träffen nu. Hoppas du hittar vad du söker med nästa. Om det känns helt galet. Va tydlig vad du känner och tycker. ibland tar det lite tid att bli bekväm i nytt sällskap. de gånger det brukar bli krock, när man vill fly, brukar vara den rätta (själ-vän, tvillingsjäl) om man fortsätter att umgås som aktivitets polare jobb och så vidare.
   Orkar inte förklara vad som händer och sker i skallen där. för många som tolkar fel.

 22. 00cosy

  Romantisk tjej jag instämmer med föregående talare crazy det är bara ärligt och uppriktigt mot er båda två att bryta upp så fort det känns konstigt eller att du känner dig obekväm pga av hans uppträdande och utfrågning mot dig
  du ska ju inte skämmas om han gör fel bättra på självkänslan så försvinner såna tankar

  • Romantisk-tjej

   Vad jag menar är att killen kan vara nervös och därför bete sig så. Men att det faktiskt inte är farligt att vara kvar i en halvtimme för att se hur det utvecklas. Ibland kan man vända till det bättre genom att själv prata om något annat som intresserar honom. Men ibland händer det inget och då kan jag börja flagga för att gå.

   Jag har i de fallen blivit tjatad på att stanna på ännu en kopp/glas. De flesta blir förvånade om man går redan efter en halvtimma. Även en timma är för kort tid för dejt för de flesta, är min erfarenhet.

 23. 00cosy

  AGDA personligen så skulle jag aldrig föreslå eller tacka ja till en dejt om jag inte känner mer är sympati och att hon verkar gullig ,,, det måste finnas vibbar av attraktion oss i mellan annars är det inte intressant . jag har vänner jag kan gå ut med i så fall

 24. 00cosy

  AGDA jag tror att det skiljer i synen på dejting mellan oss jag vill inte gå på dejting ett vist antal ggr i veckan / mån jag vill gå på dejting när jag har funnit ngn som jag tror att det ska leda till förhållande ,,, vi har suttit och pratat i mobilen i timmar varje dag i en vecka kanske

  mer vi är attraherade på alla sätt av varandra ,, stämmer det på dejten och våra känslor vill ha mer av varandra då blir det stopp och paus eller avslut på dejtingsajter vi ger varandra en ärlig chans inget velande utan antingen på eller av.

  Dejting för mig är inget tidsfördriv och lek utan seriös sökande efter ngn jag vill älska mkt länge

 25. Agda

  Jag har pratat i telefon i veckor med män som har verkat intressanta på alla sätt, men där det för min del inte har känts någon riktig kemi när vi har setts. Tyvärr. Jag har uppenbarligen svårt att hitta rätt bara genom mejl och telefon. Det är mötena irl som gäller.

  • Ankan

   Ibland har de känns som att de finns kemi på första dejten, men när man väl kysser varandra så kör han runt tungan som en tvättmaskin, och börjar dessutom jucka på en. Då dör de för mig rätt snabbt. Ibland är det nog bättre om kemin får byggas upp lite över träffarna.

  • Crazy8000

   Vad för typer träffar du egentligen. Det låter som rikta juck hundar. Sextards.

   Det är skit avtändande att köra på med tungan som en elvisp eller att trycka ner den i halsen.
   Jättemånga tjejer pysslar också med det. Vad tänks det på egentligen när de gör de.

 26. PECKA

  HASSE FÖRSVANN då tar ankan över roliga timmen med den äran,,,,
  ankan du måste ha sjukt dålig smak av män , jag har aldrig hört förr att männen håller på att torr juckar på en första dejt och leker kurra gömma i din mun en nyfiken fråga juckar han både fram och bak och på sidan oxo

 27. 00cosy

  ANKAN du får byta parfym ! det är inte en ggr utan upprepade gånger som du råkat ut för
  låt oss säga ovanliga män som blir så till sig att dom tappar mänskligt beteende


Post a new comment

(OBS! Din E-postadress publiceras ej.)