demisexuell dejting singel

”Så länge jag kan minnas har jag varit demisexuell”

Hejsan!

Så länge som jag kan minnas har jag varit demisexuell; jag känner inte en sexuell attraktion till människor som jag inte redan har en rätt stark romantisk relation till. Trots att jag aldrig har haft ambitionen att vara ensam har det gjort att jag har haft väldigt svårt för dejting och liknande, det har inte blivit enklare av att jag tillhör det manliga biologiska könet och därav förväntas vara den som tar kontakt enligt många.

De gångerna någon visar intresse blir jag otroligt glad men jag känner mig samtidigt stressad och obekväm då jag vet att jag enkelt kan uppfattas som ointresserad och tråkig. Nu är jag rätt trött på singellivet och skulle verkligen vilja hitta någon att dela liv med men jag har verkligen ingen aning om hur det skulle gå till utan att jag själv ska må dåligt.

Tacksam för all hjälp jag kan få!

Håkan svarar

Hej,

Du skriver att du är demisexuell, att du inte känner sexuell attraktion till människor som du inte har någon stark romantisk relation till. Att det i sig har gjort att du har haft svårt för dejting och att du har en föreställning om att andra förväntar sig att du ska ta initiativ, speciellt då du är man. Att det gör att du lever ensam trots att du egentligen önskar leva i en relation. Demisexualitet skiljer sig ifrån att vara asexuell på det viset att asexuella oftast inte känner sexuell attraktion alls. Lusten handlar istället om att komma någon annan nära emotionellt, på ett sätt som för en själv känns bra. Demisexualitet är att man inte upplever objektiv attraktion förrän ett slags starkt känslomässigt band har skapats. Det betyder till exempel att tillfälliga sexuella kontakter (ex; one nigth stands) sällan är ett alternativ.

Jag tror att många människor delvis kan känna igen sig i denna beskrivning, utan att benämna sig som demisexuella. För en del är det lättare att särskilja sexualiteten från det emotionella och njuter till fullo av det. Medan för andra är det emotionella en förutsättning för att vilja hänge sig och komma i kontakt med sin sexualitet.

Du skriver att när någon tar initiativ till kontakt så blir du glad, samtidigt blir du stressad och obekväm då du är rädd för att uppfattas som ointressant och tråkig. Jag antar att det är sexuellt du menar? På vilket sätt upplever du själv att du kommer andra nära emotionellt? Har du berättat för någon i din omgivning eller någon du dejtat hur du upplever din sexualitet?

Jag tänker att kommunikation är vägen till kontakt och förståelse. Många gånger är vi fast i våra egna föreställningar om hur vi tror att andra människor tänker och känner om oss. Kanhända är det inte så, kanhända är det tvärsom. Mitt råd är att du öppnar upp och pratar om din situation. Det kanske hjälper dig att dels skapa närhet till en annan människa men också få ett annat perspektiv på din problematik.

Lycka till,
Håkan

dating


Det finns 22 reaktioner.

Lämna kommentar
 1. Romantisk-tjej

  Jag känner igen mig mycket. Har själv funderat på om jag är demisexuell. Jag längtar hela tiden efter ett tajt känslomässigt förhållande men både passion och nära vänskap. Det man kallar själsfrändeskap, att man funnit en person som man verkligen passar i hop med aldrig vill skiljas i från. Men tyvärr verkar inte sådana ideal vara särskilt vanliga idag. Jag har testat one-night-stands men det har aldrig gett mig något positivt, snarare tvärtom. Jag har alltid trott det varit något fel på mig. När jag läste om benämningen demisexualitet kände det bättre, det gav en förhoppning om att jag inte är ensam om att känna så här. Jag vet ju att intimitet är fantastiskt med någon jag älskar!

 2. Mikael

  Tycker i princip alla mer eller mindre borde först få ett mer emotionell band till personen man tycker om men svårt i detta mer utseendefixerade/perfektionistiska samhälle.
  One night stand te.x är ju mestadels för att fylla sitt tomrum, att få bekräftelse..
  Sedan när det gäller alla sjukdomar, om att man inte känner personen och inte vet någonting och vem den legat med ser jag som respektlöst men tydligen tänker många långt ifrån så tyvärr.
  Folk tänker ingenting mer, vilket gör mig frustrerad.
  Ha det bra alla

  • HoppfullSkeptiker

   Precis som att det är helt ok att vara ”demisexuell” så är det faktiskt helt ok att vara ”sexuell” också. Att one night stand är ”mestadels för att fylla sitt tomrum, att få bekräftelse” behöver faktiskt inte alls gälla alla. Vissa kanske helt enkelt tycker om sex utan förpliktelser, och det är verkligen inget fel med det!

   DU kanske känner att DU ”borde först få ett mer emotionellt band till personen”, och jag kanske t.o.m. håller med, men att säga att det ska gälla för ”i princip alla” är att gå för långt. Du kan stå för dina åsikter utan att behöva tvinga andra att tycka likadant. Vuxna samtyckande människor får väl ändå göra vad de vill utan att behöva bli dömda för det?

   För övrigt är det fullt möjligt att skydda sig mot sjukdomar när man har sex med någon man inte känner. Det kallas kondom.

   Att slutligen likställa en lättsam inställning till sex med att ”folk tänker ingenting” låter ärligt talat väldigt fördomsfullt. Låt folk ha den sexualitet de själva vill!!

 3. Marilin85

  Jag håller inte alls med vissa kommentarer.
  Jag har aldrig upplevt ett tryck på att man ska ha One Night Stands.
  Har själv aldrig haft något sådant och är exakt som han allt handlar om.. För mig kvittar det ytliga. Jag måste känna personen och ha någon form av relation med en person för att känna attraktion.
  Jag kan uppfatta att jag tycker någon ser bra ut, men inte känna attraktion förrän jag vet lite om hur personen Är. Så det är insidan som är avgörande för om det yttre uppskattas på det viset.
  Men jag har aldrig dömts eller haft svårt med relationer för det.
  Många jag dejtat uppskattar att vi inte kan träffa på folk jag legat med, varje gång vi är på ica..

  • HoppfullSkeptiker

   Märkligt… Jag är själv uppvuxen med uppfattningen att kvinnor överlag oftast är demisexuella. Det är väl ändå den mest välspridda stereotypen och uppfattningen kring män och kvinnors sexualitet? Dvs att kvinnor oftast behöver ha känslor för någon för att kunna njuta av sex (dvs de är demisexuella) medan de flesta män kan ha sex ”utan känslor”. Det är väl först på senare år som denna uppfattning har börjat förändras i samhället? Därför tycker jag det känns väldigt märkligt att en kvinna skulle känna sig ”udda och ensam” för att hon är s k demisexuell… Det har väl liksom alltid varit normen för kvinnor, trodde jag…

  • HoppfullSkeptiker

   Du kanske är väldigt ung? Det kanske är annorlunda för dagens 18-20-åringar… Jag är 34.

  • Malin

   Nej jag är 44 år. 😉 Alla mina vänner pratade om den ena killen efter den andra som de haft sex med. Men jag var inte intresserad att ha det med vem som helst bara för att ha sex.

  • ViraStina

   Jag tycker att det finns två parallella normer för närvarande. En traditionell som säger att fina flickor håller på sig, typ. Och så en sex-and-the-city-variant som säger att starka, självständiga kvinnor ska ta för sig.

   Detta betyder att det alltid kommer att finnas folk som tycker att man gör ”fel”, oavsett vad man gör. 🙂

 4. Romantisk-tjej

  Det förväntas att man har sex ganska snart efter att man träffats. Ibland så tidigt som på tredje dejten. Många killar försvinner och går till någon annan om man inte vill ha sex i början. Jag vill lära känna personen och veta om han är någon jag kan lita på innan jag lämnar ut mig. Jag vill också bli kär först. Många ”orkar” inte vänta. Man betraktas t.om som konstig. Bland de vänner jag frågat som har dejtat säger samma sak.

  • cilla

   Du verkar träffa mkt fel killar och din syn på andra kvinnor verkar väldigt nervärderande att döma från dina inlägg här på HP bloggen. Du verkar tro att kvinnor som får män är bara dem som snabbt särar på benen och har ett visst beteende som är utmanande. Skärp dig!

 5. Demi-30

  ROMANTISK-TJEJ, vad heter du på Happy Pancake?

  Jag är kille, och känner också igen mig. Även om jag kanske också betraktas som ”konstig” för att jag inte vill ha sex i början så gör det mig inget. Rätt person går såklart med på det, och att jag tar det i min takt.

 6. Sussi

  Jag har nog aldrig funderat så mycket över detta men inser att vi verkligen är olika.Jag har i princip haft fasta förhållanden sedan jag var 14 nu är jag dryga 40.Har alltid haft ett aktivt sexliv i mina relationer och känt stor lust även då jag varit gravid och fött barn men lusten har helt och hållet varit förknippad till min partner.

  Nu har jag varit singel i 5 år och har prövat sk ons men de sexuella upplevelserna är milsvida från när man har en relation och helt och hållet litar på sin partner då har jag inga hämningar alls.

  Har på senare år lärt känna några tjejer som är dryga 30 och som aldrig haft fasta förhållanden utan i princip bara träffar killar en gång har sex och sedan är det nästa som gäller.

  Jag har svårt förstå det men samtidigt har jag ju själv hamnat i det läget att många killar ( inte ovanligt hälften så gamla som mig själv ) kontaktar mig enbart i syfte de vill ha sex med mig.

 7. Romantisk-tjej

  Exakt, jag får också många mail från hälften så gamla killar som vill ha mig som någon sex-leksak. Verkar som ett fast förhållande är något omodernt idag. Man ses bara som ett sexobjekt och inget mer. Det är väldigt ledsamt för oss som är romantiker och vill ha kärlek!

  • Normbrytaren

   Varför tror du alla som är hälften så gammal som dig bara villl ha sex? Utgår du ifrån det? Själv är jag relativt ung (28 år). Har många ”rätt” saker som till exempel att jag är akademiker, vältränad och socialt utåtriktad. Kan förstå att många tror att jag använder HP för att få one night stands men så är inte fallet. Många som har väldigt mycket förutfattade meningar här. Sen så råkar jag gillar äldre kvinnor också. Mitt tips är att ge nästa kille en chans! 😉

  • Romantisk-tjej

   Jag utgår aldrig från saker. Jag brukar föra en mailkonversation med alla som mejlar mig. Svaret brukar vara att de inte tror att vi skulle passa ihop p.g.a åldersskillnaden. De vill ha en älskarinna som är äldre och det är inte jag intresserad av. Jag vill ha ett seriöst förhållande. Har absolut inget emot att bli ihop med någon som är 15 år yngre. Jag har vänner i den åldern.

 8. Sussi

  Jag har faktiskt varit på några dejter med yngre killar ( som inte kontaktat mig i syfte att ha sex)

  Har absolut inte varit några somhelst fel på dem tvärtom sen har våra personligheter inte klickat men så kan det vara oavsett ålder.

 9. Häxan

  Tjo! Vill bara säga att jag är 21 och känner ingen press att ha ytliga sexuella relationer. Att det passar för andra (till exempel min syster) har inget att göra med vad som passar mig. Att det inte passar för mig har inget att göra med vad som passar för någon annan.


Kommentera