break up

Så dumpar du rätt

Den som dejtat mycket har nog varit med om att både behöva sätta punkt för dejtandet och vara den som blir avvisad. Från både perspektiven kan det vara riktigt jobbigt. Det är inte roligt att såra någon, men vad ska man göra om det inte klickar? Går det att avsluta en misslyckad dejt på ett snyggt sätt?

Mina egna erfarenheter i ämnet är att det är oerhört vanligt, både bland kvinnor och män, att man avslutar en kortare relation genom att helt enkelt sluta höra av sig, eller bara slutar visa engagemang. Man kanske svarar artigt på sms men låter det dröja flera timmar och ställer inga följdfrågor tillbaka. Man duckar på frågor om när man kan ses genom att svara att ”det är rätt fullt upp hela veckan”. På så sätt låter man den andra själv lägga ihop ett plus ett och inse faktum.

Detta sätt att dumpa någon har jag tyvärr själv gjort mig skyldig till och själv blivit utsatt för. Jag förstår att det är lätt att hamna där eftersom man på så sätt slipper ta det jobbiga samtalet och relationen av sig själv rinner ut ur sanden. Det är alltid lätt att ge andra råd och svårt att leva efter dem själv, men ovanstående sätt att göra slut är inte snällt. Jag får ont i magen av alla gånger jag själv suttit där och försökt att tyda hans sms. Hur de ena veckan är bubbliga, långa och roliga för att sedan glida över till att bli kortare och stelare. Man försöker gripa tag i halmstråna, men efter att för tredje gången varit den som frågat om man ska hitta på något, och fått en bortförklaring till varför han inte kan – tvingas inse att man är ute ur leken. Det suger. Det gör ont. Och för att vara ännu mer dramatisk: det är en långsam, långsam tortyr där du kastas mellan hopp och förtvivlan.

Finns det då några enkla knep för att dumpa någon rätt? Nej, tyvärr. Det ÄR svårt och jag tycker att det SKA få vara svårt. Vi är människor och inga robotar. Om det INTE vore besvärligt att såra någons känslor skulle jag bli rädd för mig själv. Det enda rätta är att träffa personen öga mot öga och vara så ärlig som möjligt. Slingra dig inte, sov inte med varandra ”en sista gång”, ge inte dubbla budskap och falska förhoppningar. Dra av plåstret och få det gjort, och försök att svara på så många frågor som möjligt. Och nästan det viktigaste. Är det slut så ska ni ta en tid ifrån varandra och låta det sjunka in. Att försöka ses som vänner direkt efter ett uppbrott är bäddat för problem.

Har man bara varit på en eller två dejter däremot så tycker jag inte att man behöver vara allt för dramatisk. Speciellt inte om det handlar om någon du inte haft jättemycket kontakt med innan. Har du träffat någon på en dejtingsajt så är ju både du och den andra medvetna om att de flesta går på många dejter innan man hittar rätt. Det måste hen vara förberedd på. Men då tycker jag ändå att det är schysstast att höra av sig på ett respektfullt sätt och förklara att man inte riktigt klickade eller kände ”det där lilla extra”. Då kan den andra gå vidare och sluta hoppas på att ni ska ses igen. Jag är från generationen som tycker att det är okej att skicka ett sms, medan andra tycker att det är fegt. Fundera på hur du själv hade velat bli behandlad.

Vi frågade vår dejtingpanel om hur de gör för att avsluta en dålig dejt? Håller ni med dem?

dating