romantisk dejt hur

Romantik – vad är det egentligen?

Det var vår första Alla hjärtans dag som ett par och jag hade bestämt mig för att slå på stort. Middagen skulle lagas, lägenheten storstädas, ljus tändas och stämningsfull musik skulle väljas ut. Kroppen skulle genomgå en smärre förvandling och smörjas, vaxas och lukta gott. Naglar skulle målas, hår stylas, underkläder matchas och sminket appliceras med noggrannhet. Kvällen till ära hade jag satt på mig en tight, svart klänning och ett par höga klackar som jag bara var snygg i om jag stod absolut stilla. Håna mig inte nu, men jag tror till och med att jag hade strött rosenblad från hallen ut i köket. Med andra ord – jag ville verkligen att det här skulle vara Den Mest Romantiska Kvällen Någonsin.

Det var ungefär 15 minuter tills min kille skulle knacka på dörren och hemma hos mig var atmosfären så långt bort från romantisk som man kunde komma. Milt uttryckt befann jag mig i ett enda kaos. Maten blev äcklig och bränd och jag svettades bort allt smink när jag sprang runt och försökte föna håret och samtidigt slänga ihop en sallad. Alla miljoner ljus jag hade tänt ökade värmen i den lilla lägenheten som tillsammans med den heta ugnen nu var rekordvarm. Med mina höga skor såg jag ut som en prostituerad version av bambi, snarare än den coola och sexiga flickvän jag hade föreställt mig att vara.

När min kille till sist kom och jag med nöd och näppe lyckats samla ihop mig själv, kändes allt ganska fånigt. Jag nervositets-drack alldeles för mycket vin och fick inte i mig något av den äckliga maten. Efter en stel middag där varken jag eller min nya pojkvän riktigt visste hur vi skulle bete oss mot varandra, sparkade jag av mig klackarna och drog på mig en mjukisdress istället. Vi somnade i soffan framför Tv:n och jag var alldeles för utmattad av kvällens ansträngningar för att orka ha sex.

Jaha. Vad har jag då lärt mig av det här? Att hur mycket jag än älskar idéen med stora romantiska gester, kan det också lätt bli stelt och leda till prestationsångest. Oftast är det ju som bekant de där små vardagsgrejerna, som visar att man bryr sig, som är det mest romantiska. Jag har sammanställt en liten lista på saker jag tycker är romantiska – men som garanterat inte innehåller ett fång rosor, champagne eller bubbelbad!

 Tips på (lagom) romantiska saker att göra för din dejt:

1. Göm en lapp
Skriv en gullig lapp och lämna efter dig när du går. Att hitta en post it- lapp i badrumsskåpet eller i skon med orden ”du är söt” eller liknande, kan få vem som helst att spricka upp i ett leende.

2. Fixa frulle
Om ni har sovit med varandra kan du göra dig besväret att kliva upp lite tidigare och göra frukost. Även om det bara handlar om att komma med en kopp kaffe till sängen är det en gest som verkligen brukar uppskattas.

3. Diska efter middagen
Att någon tar disken, utan att göra någon grej av det, efter en middag tycker i alla fall jag är riktigt sexigt!  Visa att du är en person som kan ge utan att förvänta dig att få något tillbaka.

4.Våga hålla hand
Okej, alla gillar inte att hålla hand, men personligen tycker jag att det är det mysigaste som finns. Att ta någons hand kan förvandla en vanlig promenad till en riktig romantisk dejt.

5. Ge ärliga komplimanger
Om en komplimang är ärlig tycker jag inte att det kan bli fel. Försök att inte bara ge komplimanger om det yttre (personens utseende, kläder eller bostad) utan även om dennes personlighet. Tycker du att personen har ett härligt skratt, intressanta åsikter eller är grym på att dansa- säg det för guds skull!

6. SMS:a 
Att få ett sms mitt på dagen med orden ”jag tänker på dig” eller liknande är väldigt romantiskt tycker jag. Det behöver inte vara så komplicerat eller jätteskojigt – ibland är det enkla det allra bästa.

love romance

Har du något bra romantik-tips att dela med dig av? Eller har du kanske varit med om någon lyckad eller mindre lyckad romantisk dejt? Och vad är romantik för dig? Kommentera!

dating


Det finns 11 reaktioner.

Lämna kommentar
 1. standart

  Allting i livet, även romantik behöver planering. När man vill skapa romantisk middag eller bjuda in gäster gör man förarbete dagen innan. Utan det får man exakt så stressigt som man läser ovan.

 2. ViraStina

  Jag är sannerligen ingen romantiker av rang, men i somras fick jag rabarber av en kille som jag… öh… halvdejtar. Det var en gullig gest, tyckte jag.

  Och nu skickade jag ett sms till honom om att jag just kokat marmelad på de sista kvarvarande rabarberna. Visst är det en gnutta vardagsromantiskt i alla fall? En variant på ”jag tänker på dig”. 🙂

 3. MiMi

  En gång, för hundra år sen, hade jag utlovat en mysmiddag till den dåvarande dejten. Dessvärre blev det en blöt kväll med kompisar kvällen innan så jag var inte speciellt pigg. Dejten ringde och checkade av läget ett par timmar innan han skulle komma och då fick jag erkänna att jag tyvärr var ganska bakis.
  Han: ”Strunt i middagen! Jag köper med pizza till oss istället, vad vill du ha?”
  DET tyckte jag var väldigt romantiskt.

  Små vardagliga gester tror jag är bra för att inte börja ta varandra för givet. Men jag gillar att slå på stort någon gång ibland så det inte blir slentrian. Lite av varje!

 4. Boccaccios

  Av eget val tillbringade jag nyårsafton helt själv. Vid midnatt var jag nere och tittade på de kommunala fyrverkerierna som anordnas här i staden.

  Efter det ville jag inte gå raka spåret hem utan jag gick och köpte en öl på ett ställe i centrum. När jag stod där och drack min öl kom det in en tjej och ställde sig bredvid mig vid baren.

  Hennes öppningsfras var ungefär att:
  ”2015 kommer bli fantastiskt. För i år tänker jag inte ägna mig åt känslor gentemot killar, från och med nu tänker jag bara sikta på kravlöst, skönt sex.”

  Mitt svar:
  ”Men tänk vilken tur jag har som råkade stå precis just här, precis just nu 🙂
  Vill du kanske fira in det nya året med mig?”

  Nu tänker jag inte gå in på detaljer men ni kan säkert föreställa er vad som hände sedan?

  Och DET är det mest romantiska en tjej Någonsin har gjort mot mig.

  På allvar alltså, jag är faktiskt inte ett dugg ironisk.
  För den rakheten, den ärligheten upplevde jag som äkta romantik.
  Och jag högaktar den tjejen för hennes mod, attityd och inställning :-))
  Så borde betydligt fler människor bete sig.

  Punkt 6 ovan:
  Kan jag verkligen inte hålla med om. För har jag träffat, pratat med en tjej på morgonen och vi skall träffas, prata på kvällen så är det enligt mig bara skitjobbigt att också få ett sms mitt på dagen. Min inställning är i stället att: SNÄLLA, LÄMNA MIG I FRED. Hur Jäkla Mycket Kontakt Kräver Du Varje Dag.

 5. Herder of Nerfs

  Om man, som beskrivet, vill ha en romantisk kväll med middag, ljus och allt vad det nu ska förväntas innebära – varför inte göra alla förberedelser TILLSAMMANS med sin partner? Om det då går knäppt med middag eller vad-som-nu-förbereds så är båda lika införstådda i att det händer och varför, så att hela eftermiddag/kväll blir en gemensam grej och inte något som den ena parten ska stå för. Personligen har jag haft långt bättre kvällar när förberedelserna varit en gemensam grej än när man ska förbereda på egen hand eller dyka upp hos någon som stressat ihop något.

 6. Boccaccios

  Tjena Cecilia.

  Jag vill tacka för ett par bra inlägg här på bloggen.
  Dels detta om romantik men också det om nervositet.

  Det var bra skrivna inlägg 🙂

  Hoppas kommenteringen kommer igång snart, för jag vill gärna höra andras tankar om både nervositet och romantik.

  Ha det gott Cecilia 🙂

 7. ViraStina

  Instämmer med Boccaccios – det här är intressanta ämnen som förtjänar mer uppmärksamhet.

  Detta med romantiken tycker jag hänger ihop med orimliga förväntningar på en eventuell dejt, som vi har diskuterat tidigare. Ibland tänker jag att det är ytterligare ett område där vi inte tänker själva, utan präglas kraftigt av filmer, tidningar, sociala medier osv.

  Vi får en bild av Romantik med stort R inhamrat i medvetandet från barnsben. Alla kan koden. Då är det rosor, levande ljus, lyxig mat, dyra gåvor och vackra kläder som gäller. Men det är ju egentligen mer rekvisita än romantik. Och kan förresten en påkostad hotellweekend eller dyra restaurangbesök rädda ett förhållande som stagnerat i vardagstristessen?

  Själv är jag alldeles för jordnära för att orka konstruera en tillrättalagd romantik-kuliss. Och jag har en inbyggd aversion mot höga förväntningar, eftersom det gärna leder till högt ställda krav. Men jag är däremot väldigt svag för män som anstränger sig för min skull. När vi var fattiga studenter i 20-årsåldern liftade en kille 80 mil genom landet för att kunna hälsa på mig. Då var det sannerligen inte fråga om kostym och blombukett eller andra attiraljer! Han kom fram utsjasad i smutsiga kläder som han sovit i längs vägen, och det var otroligt romantiskt. 🙂

  • Romantisk-tjej

   För mig är inte romantik något av det Virastina nämnde. Jag uppskattar originalitet och spontanitet. Och det behöver verkligen inte ha med blommor, gåvor, vin och tända ljus att göra. Tvärtom, det blir ju bara cheesy om man gör allt enligt formulär 1 A. Lite som en dålig film.

   Starka känslor är väldigt romantiskt i sig enligt mig och att vara närvarande. Men också att man har funnit en person där det finns en unik personkemi. Då kommer det romantiska av sig självt, det är iallfall min erfarenhet. 🙂

 8. What_A_Man

  Den här har jag missat att läsa. Men min tanke är samma som någon skrev här ovan, gör saker ihop. Låt henne förstå att jag tänker på henne, och låt mig förstå att jag är en del av hennes tankar. Blommor och allt sånt är rekvesita, ett utmärkt ordval där. Ett telefonsamtal när man inte har möjlighet att ses och frågan vad som har hänt under dagen… Sånt betyder något.


Kommentera