4

Recept för en långvarig relation

Som singel tittar jag ibland mig runt efter ”facit” när det kommer till lyckliga förhållanden. Vilka av mina vänners relationer verkar bra och håller i längden? Dock blir jag alltid lika förvirrad, då jag inte direkt ser någon röd tråd. De där paren som skäller på varandra jämt och ständigt är fortfarande ihop. Och de som tycks leva helt separata liv, fastän de är tillsammans, går inte skilda vägar. Tur då, för romantikern i mig, att forskningen skänker lite hopp.

Det är amerikanska forskare vid University of Illinois som kikat närmare på receptet för långsiktiga relationer. I sin undersökning identifierade de fyra olika partyper.

Det dramatiska paret
Det här förhållandet kännetecknas av många turbulenta perioder, där parterna inte tillbringar så mycket tid med varandra.

Det konfliktdrabbade paret
Här grälas det konstant och man är oense om det mesta.

Det socialt inkluderande paret
Det här paret är mycket utåtriktat och har stora sociala nätverk. Man umgås mycket med andra, både tillsammans och på egen hand.

Det partnerfokuserade paret
Här är det relationen som värdesätts och prioriteras högst. Man spenderar mycket tid ihop och sätter varandra främst.

Föga överraskande, men ändå glädjande, visade studien att de partnerfokuserade paren levde i de stabilaste relationerna. Sämst utsikter för långsiktiga förhållanden hade de dramatiska paren. Här skapade den känslomässiga bergochdalbanan en otrygghet, vilket ofta ledde till att paren gjorde slut. Till och med de konfliktdrabbade paren klarade sig bättre i undersökningen, bättre att bråka lite varje dag än under vissa perioder alltså!

Vad tycker ni? Har ni erfarenhet av andra partyper?

/Har du tankar om inlägget, bloggen, förslag på ämnen eller annat? Skriv gärna en kommentar. Eller mejla mig! Jag heter Chris1980 här på Happy Pancake.

Läs mer på Happy Pancake om hur gräl kan hanteras

dating


There are 4 comments

Add yours
 1. Kristina

  Jaha, det här är ju lite spännande !? Jag har levt med det partnerfixerade förhållandet (svärföräldrar, svägerskor) middagar, bjudningar, i de områden , som finns i alla “städer” som betraktas som att ha lite högre status! Här försvarade man familjen.. så till den milda grad! Fanns inget annat än att visa ett självklart yttre!
  Men känslor, ömhet? Här stoppade man en Tulo (en halstablett) i munnen på ett litet barn, som godnatt!!
  Så Stabila förhållanden? Vad står det för??

  • AnnaPanna

   Det du beskriver är väl hur ni prioriterade andra relationer, t ex utökad familj, snarare än er relation till varandra?

 2. Åsa

  Är man för mycket upp i varandra o mest umgås med varandra, tror jag också att man kan kväva varandra!… Och sluta att utvecklas som egen personal, tror inte det är så bra! Det bästa är balans och att man ger varandra lite frihet att göra saker på var man hand!… Men att också göra saker tillsammans. Och tror också att det är bra att längta lite efter varandra ibland!..


Post a new comment

(OBS! Din E-postadress publiceras ej.)