happy pancake

Nyår – bara glitter och glamour?

Vad ska du göra på nyår? Den frågan kan dyka upp redan i början av hösten, när årets sista dag ska planeras. Att inte ha ett svar i oktober är väl en sak, men nu är det bara några dagar kvar. Och jag vet fortfarande inte hur jag ska fira.

Dock tror jag inte att jag är ensam om detta. Det känns som om nyårsafton är antingen eller. Antingen ska man gå på en länge planerad fest, kanske med samma gäng som vanligt. Eller så bestäms allt i absolut sista stund. Någon ”tar tag i det”, eller så gör man något hela annat. Men som singel är man såklart extra sårbar, är du i en relation spenderar du förmodligen nyårsafton med den du älskar. Och vem kan klaga då?

Nyårsafton 2011 var jag singel och insnöad. Jo, ni läste rätt. Man kan faktiskt bli insnöad i Malmö, i alla fall om man ska på en fest ute på den skånska vischan. Snön hade vräkt ner, tågen var inställda och min bil låg begravd i en snöhög. Det var inte tal om att ta sig någonstans. Men det var bara att gilla läget, tänkte jag. Jag får se det här som en vanlig kväll. Eftersom jag brukar ta en kvällspromenad bestämde jag mig för att gå en sväng. I mina slitna mjukisbyxor mötte jag uppklädda människor med klirrande kassar. Plötsligt kände jag mig obekväm. De här personerna måste ju tro att jag inte har något liv, gå runt träningsklädd på självaste nyårsafton. Fast, tänkte jag, jag skulle ju kunna vara någon som jobbar natt. Typ en dörrvakt som får lite motion innan arbetspasset börjar. Då kändes det bättre.

Men vad skulle jag göra sen? Klockan var bara runt 19. Skulle jag bara sitta hemma eller skulle jag våga mig ut, alldeles ensam på nyårsafton. Efter mycket övervägande valde jag det senare. I närheten av där jag bodde låg en liten pub. Först funderade jag på om den ens hade öppet en dag som denna. Sedan såg jag en filmsekvens från en westernrulle spelas upp i mitt huvud. Som en farlig revolverman, som skrämt slag på stadens invånare, skulle jag glida in på en öde saloon. För inte kunde väl folk hänga här på nyårsafton? Så fel jag hade. Det fanns knappt en plats ledig, men jag hittade en stol till slut och slog mig ner. Någon pubbesökare var nyskild och hade tappat sitt umgänge, någon var ensamstående och själv var jag insnöad. Tillsammans skålade vi in 2012 och jag kommer aldrig att glömma den här kvällen.

För mig var nyårsafton 2011 lite av en ögonöppnare. Jag var naiv nog att tro att ”alla” i vårt land hade någon att vara med den 31 december. Och kanske är det lätt att tro att det är så. Att vänta in klockslaget ensam, eller tillsammans med människor du inte känner, berättar vi nog inte om på Facebook eller Instagram.

Har ni läsare några udda nyårsminnen?

Gott Nytt År!

2016

Har du tankar om inlägget, bloggen, förslag på ämnen eller annat? Skriv gärna en kommentar. Eller mejla mig! Jag heter Chris1980 här på Happy Pancake.

dating


Det finns 20 reaktioner.

Lämna kommentar
 1. metalgirl

  Mina planer för nyårsafton är lika roliga som de senaste åren. Skiljdes för något år sedan och de flesta vännerna försvann så mitt nyårs firande är med mina småbarn som slocknar innan tolvslaget så jag får sitta själv… från den ljusa sidan så slipper jag iallafall vakna med baksmälla på nyårsdagen

 2. Seb

  Självklart ”firar” man i sin ensamhet!
  I år har jag t.o.m. införskaffat en minimal flaska bubbel, och ska väl sitta uppe på natten och se nån film sen. Man kan ju ändå inte sova för alla smällar, och sen alla grannar som rumblar hem mitt i natten…
  Vi får se…2016 kanske bringar större tur på pannkakan än 2015, och 2014, och 2013, och 2012, och … 😉

 3. Norrlänning.

  Flyttade ner till sthlm för tre år sen. Första nyåret firade jag ensam dels för att jag var pank, men alla hade gjort sina planer klart (typisk sthlms syndrom) att leva i en kalender. Det var det första jag hade svårt att vänja sig vid i denna storstad att man måste boka allt med alla i förtid för att kunna göra något med alla. Hemma i östersund hade alla mina kompisar haft en hemsk nyår så redan i januari planerade jag att nästa år inte alls skulle bli så hemskt. Sagt och gjort så planerade jag en minifest i en fristående lokal i östersund och 8 pers blev 25 personer över 1 dygn. Bästa beslut jag någonsin gjort ska göra samma sak i år och vi blir ännu mer iår. Det ensamma året lärde mig att jag måste ta tag i det själv om man inte ska fira ensam. Det är för lite doer och för mycket folk som följer med i strömmen och leder du vägen så kommer folk vilja vara med och umgås. Det var min lärda läxa.
  Nästa år lär jag fira i sthlm där jag nu funnit min plats ny singel som jag är men denna gång ska jag ta för och ge mig själv min egna lycka.
  / Norrlänningen.

  • norrlänningen

   Tackar. Man skapar sin egen lycka brukar det ju heta av en anledning.
   Tillbaka på HP så får jag väl helt enkelt fixa min egen lycka.
   Folk brukar alltid skriva på sidan att dem söker ambitiösa likasinnande men måste ambitiös innebär jobbmässigt eller kan det vara att sträva efter att uppleva så mycket man kan av livet.

   oldschool på HP om ni vill ha djupa och roliga konversationer.
   Gott nytt år på er alla

  • Christian Persson

   norrlänningen,

   Intressent reflektion kring vad som menas med ambitiös. Min känsla är att ordet ambitiös handlar rätt mycket om jobb, till exempel att man ska uppnå vissa mål och arbeta hårt. Självklart kan man njuta av livet på samma gång, men det behöver ju inte alls vara så. I min värld är det betydligt ambitiösare att försöka uppleva så mycket som möjligt av livet, utan att behöva jobba ihjäl sig. Men denna livsinställning kanske kallas något annat.

 4. What_A_Man

  Tycker Christian har en väldigt klar poäng i vad man skriver. Det går inte att begära att någon annan ska vara ens lyckas smed, där finns vad som heter eget ansvar.

  För egen del drar jag upp på stan och lär väl hamna på någon pub eller så efter tolvslaget.

  För övrigt saknar jag bloggposten om vilka förändringar deltagarna vill se av sidan.

 5. Miss Z

  Har festat tillräckligt i ”yngre” år på nyår, vart på fest med bara par, enda jag ser framemot på nyår är Grevinnan och Betjänten se gubbfan snubbla över mattan och supa sig full. Sen se Ivanhoe på Nyårsdagen och va tacksam att man inte vaknar med baksmälla eller i fyllesäll… 😉

  • Miss Z

   Haha har plöjt hela igenom flera gånger, vet hur den slutar och allt men alltid lika surt att han väljer blondinen och inte hon Rebecka. Kan inte vart lätt att dejta på den tiden… 😉

  • Christian Persson

   Mizz Z,

   Den tidens dejting hade nog sina svårigheter, precis som vi har våra. Riddarna slapp i alla fall att gå och fundera över uteblivna sms och annat:).

  • råkost

   Christian,
   Dåtidens ”nätdejting” innebar att man lät en konstnär måla ”friarporträtt”. Dessa skickade man sen ut till tilltänkta, förslagsvis prinsessor runt om i Europas kungahus. Allt var inte bättre förr!

  • Christian Persson

   råkost,

   Ah, tack för infon! Där lärde jag mig något nytt. Då gällde det att ha en duktig konstnär till hands. Fast om porträttet var alltför ”bra”, jämfört med verkligheten, kanske den tilltänkta blev besviken på första träffen. Jag gissar att konstnären i så fall fick ta smällen!

  • Miss Z

   Fast istället för ”sms” hade de väl lappar som skickades runt, eller så skickade de sin betjänt för att medela.

   Tror riddare då hade lättare att få sig ett nyp än idag, och prinsessor giftes bort med gemål allt som oftast i politiskt syfte för kungar att befästa sin makt. Hade man otur blev man en av Henrik VIII fruar. 😅😉

 6. Jimmy

  Av tradition firar jag med några barndomsvänner som flyttade från min ort för många år sedan. Jag har nu också flyttat sedan länge, men jag åker fortfarande och hälsar på dem över nyår. Jag brukar komma dit direkt efter julfirandet med familjen, och så stannar jag några dagar. Så jag firar med dem och med deras vänner. Så jag brukar aldrig behöva fundera på vad jag ska göra över nyår.

  Men det blev ett annorlunda nyår för tio år sedan. Jag var nämligen sjuk, så jag åkte aldrig och hälsade på. Vid nyår var jag i stort sett frisk, men fick inte dricka alkohol. Men jag hade en vän som var pingstvän, så jag firade med honom och alla hans pingstvänner-kompisar. Vi var väl 15-20 stycken, och alla utom jag var religiösa. Och ingen drack. Men jag hade väldigt trevligt ändå. Vi åt god mat och lekte lekar. Jag uppskattade omväxlingen.

  • Christian Persson

   Jimmy,

   Det är skönt med barndomsvänner som man alltid kan vara med, oavsett var i livet vad man befinner sig. Det dämpar helt klart ensamhetskänslorna, enligt mig.

   Haha, det lät som en intressant nyår. Omväxling behövs ibland:).

 7. sundsvallskv

  Just jul och nyår är helger då jag inte vill vara ensam, julen tillbringade jag hos min far som mistat min mor för ett år sedan men nyår ser ensamt ut…
  Är en person som inte vill tränga mig på hos folk utan sitter o väntar på att dom ska höra av sig..
  Risken är att jag går på stans nattklubb själv eller vara nykter o gå på dans? Vet inte…
  Tror jag ska föreslå ett nyårsfirande hemma om jag har någon vän på Facebook som också är ensam men vet inte riktigt hur jag ska formulera mig så jag slipper skämmas för att jag är just ensam?
  Dessa högtider kan vara tunga för många ensamma människor och självmords siffran brukar vara hög..

 8. Karin

  Jag bjuder alltid in mig till ett gäng bestående av 3-4 par. Lite femte hjulet men vad gör man. Nu har dessvärre det paret som jag kände i den här konstellationen flyttat från stan och resterande i gänget har inte bjudit in mig. Så nu ska jag fira nyår med brorsan och ett gäng barndomskamrater. Alla är förstås här också i par. Men det är fina och roliga människor så det kommer nog inte kännas jättemycket att jag är enda singeln i gänget (dessutom äldst den här gången).

 9. camillan

  Jag har mycket svårt att föreställa mej att jag skulle fira nyår själv. Denna nyårsafton befann jag mig i en helt ny konstellation av människor, även om jag känt de flesta i minst några år och de är mina vänner. Alltså inget flirtande trots att det var enbart singlar 😊 Det var så underbart!

  Om jag hade varit ensam och utan planer så hade jag förmodligen nappat på nån av de fester som skapas i grupper på Facebook, ”Singelfrämlingar på middag” osv. Kanske ordnat en egen fest och bjudit in främlingar. Detta sätt att umgås faller långt ifrån alla i smaken, men det finns iallafall möjligheter om man inte vill sitta ensam 😊


Kommentera