poly

Monogami, polygami eller mitt emellan?

En kvinna och en man som blir kära, gifter sig och sedan lever lyckliga i alla sina dagar. Vi har alla vuxit upp med den här berättelsen i olika former, i filmer och böcker under hela våra liv. Vi är matade med ”sanningen” att höjden av lycka är att träffa DEN RÄTTE och sedan leva alla dagar tillsammans.

Monogami (en relation mellan endast två personer) har blivit de flesta människors sätt att leva utan att vi ens reflekterar över andra möjligheter. Jag har själv alltid tänkt att otrohet är en av de största synderna i en relation och att drömmen är att träffa en enda person att älska och leva med resten av livet. Många ser på skilsmässor och brustna relationer som misslyckanden. Ja, det är tydligt att tvåsamheten är det som de flesta strävar mot. Visst vet vi kanske om någon som lever i en ”öppen relation” och även om vi är nyfikna på hur det fungerar så tänker vi att det aldrig skulle vara något för oss. De flesta säger att de skulle bli för svartsjuka. Men hur kommer det sig att man kan tygla svartsjukan när ens bästa vän umgås med någon annan? Eller att man utan att tveka kan säga att man älskar alla sina barn lika mycket, eller båda sina föräldrar? Varför är det bara i en romantisk relation som vi måste välja bara en person?

Jag tror att det är dags att vi börjar vidga på vyer och överväger andra möjligheter och sätt att leva. Att låtsas att attraktion och känslor inte kan uppstå för flera personer är att bädda för att bli sårad och frustrerad. Vi kanske är smarta djur med samveten och romantiska föreställningar om vad kärlek är, men i grund och botten är vi just det – djur. Vi har sexuella drifter och inprogrammerade beteenden sedan vi levde i grottor på savannen. Att endast ha sex med en person var inte speciellt fördelaktigt för flockens överlevnad. Och även om vi idag inte går runt och vill bli befruktade/befrukta varenda hona/hane så är jag övertygad om att vissa delar av denna instinkt fortfarande lever inom oss. (Fråga en kvinna med ägglossning!).

Enligt en artikel i nyhetsmagasinet Time är det bara fem procent av jordens omkring 4 000 däggdjursarter som är monogama. Varför skulle däggdjuret människan vara annorlunda på den fronten?


En föreställning av hur en familj på stenåldern kan ha sett ut. Även om vi levde i familjekonstellationer i flocken var vi knappast monogama.

dating