09340f5027ecb0d85fe5f1f5b85ca971

”Mina föräldrar accepterar inte min pojkvän”

Jag är en tjej på 26 år som har träffat en kille som är drygt femton år äldre än jag och som jag älskar över allt annat. Mitt problem är att mina föräldrar som jag också älskar väldigt mycket har tagit avstånd från mig då de tycker att han är för gammal och inte förtjänar mig. Vad ska jag göra?
/Lisa

Håkan svarar

Hej Lisa och tack för ditt mail.

Fint att läsa att du har funnit kärleken. Jag förstår också att det känns smärtsamt att inte få dela den lyckan med dina föräldrar.

I grund och botten tror jag att alla föräldrar vill sina barn väl. Ibland kan det slå över på ett sätt som du beskriver vilket får konsekvenser för alla inblandade. Troligen har dina föräldrar satt upp en förväntansbild på hur du ska leva ditt liv i relation. En bild som är mer eller mindre medveten hos dem själva och som troligen grundar sig i en norm som de tror är den enda gällande. En föreställning om att deras dotter ska träffa en man som ska vara på ett sätt som passar dem och som i ditt fall är någon som är mer ”rätt” i ålder och på så vis tonar in i deras förväntansbild. Sen händer det som de inte tror ska ske, du träffar någon som inte stämmer överens med deras ideal och deras föreställningsvärld rämnar. Strategin blir då att avvisa i ett försök att undvika det obehagliga, som om det som är en realitet inte finns. Avvisandet blir en form av bestraffning, som också drabbar dem själva. Att avvisa sitt barn är förenat med sorg även om vi på olika sätt försöker hitta ett försvar till att hantera det. Acceptans är viktigt i alla relationer och i synnerhet föräldrar/barn relation kring hur vi lever våra liv. Som vuxna barn ska vi inte behöva anpassa oss och gå i våra föräldrars fotspår och leva upp till deras drömmar.

Jag utgår ifrån att du på olika sätt har försökt att närma dig dina föräldrar och på olika sätt bett dem acceptera ditt livsval. Om du har gjort det, försök igen. Samtalet är, även om den vägen känns krokig och svår, den enda vägen som kan få oss att ändra perspektiv och uppfattning och återvinna den kontakt som i ditt fall en gång fanns. Vi faller lätt in i ett anfalls- och försvarsspel när vi känner oss kränkta och avvisade. Om du upplever så, försök istället berätta din sorg över att inte känna dig accepterad i ditt val av partner, hur du ser på saken och vad du önskar av dem. Om möjligt lyssna på vad dina föräldrar har att berätta och försök att få deras perspektiv utan att gå i försvar. Det betyder inte i sak att du håller med. Finns inte viljan och acceptansen hos dina föräldrar till att möta dig i detta är det svårt att komma vidare. Viktig då är att hålla fast i det som känns rätt och riktigt för dig.

Lycka till,

Håkan

 

dating


Det finns 4 reaktioner.

Lämna kommentar
 1. Erik

  Oftast brukar de som står en nära ha en intuition för vad som är bra, om än inte till 100% och perfekt ..
  Om dina föräldrar har ett sådant starkt avståndstagande så kan det bero på att de ser något som du i din förälskelsekärlek är blind för .. vilket inte är ditt fel utan något som de flesta drabbas av, mer eller mindre, i samband med nya förhållanden.

  Detta kan ju låta lite märkligt, med tanke på att jag själv inte ser något fel i att dejta betydligt yngre .. men det handlar inte om ålder utan om personlighet.

  Det enda konstruktiva rådet jag skulle ge är att inte låta en förälskelse driva in kilar mellan dina närmaste och familj. Trots allt är det dessa människor som såg dig komma till världen och som gärna ser din lycka som den högsta ”poängen” innan de själva lämnar världen på sin ålders höst.

 2. sötnos

  Jag hänger upp mig mycket på ålderskillnaden.
  Kan inte tro att det kan hålla i längden när det är stor ålderskillnad,man är i helt olika perioder i livet,vill olika saker,ser saker på olika sätt osv.
  Men vare sig det håller eller inte spelar ingen roll:Ddet viktiga är att man ska göra det som känns bäst för en och jag tycker att familj/vänner har inget med ens förhållande att göra.
  Familjen ska finnas där för en altid och stötta en oavsett vilka val man gör i livet.
  Man lär sig från misstag och växer som person desto mer fel man gör i livet och ens familj ska inte försöka stoppa en från att utvecklas som människa.

  • Lillen

   varför skulle inte Åldersskillnad kunna fungera i längden? man behöver inte alls vara i så olika mogenhet och perioder för att ålder skiljer, blir så less på alla som är fast i att man absolut måste vara i samma ålder +-5-10år, mogenhet och hur folk är, stämmer inte alltid som du tror, t ex en 20-åring kan vara lika mogen som nån annan som är 40 osv, det finns garanterat de som har riktig åldersskillnad, där det fungerar ändå,

   men nu till ämnet, sätt ultimatum, acceptera annars sägs bekantskapen upp


Kommentera