Herbs and spices selection, close up

Krydda bort ditt singelliv?

Som ogift behöver man en väckarklocka, så att man påminns om att man riskerar att få leva ensam resten av livet om man inte börjar bruka allvar. Så tänker i alla fall danskarna, vilket jag fick lära mig den smärtsamma vägen.

Det här inlägget skriver jag på min 37-årsdag, vilket får mig att tänka på en annan av mina födelsedagar. Dagen då jag fyllde 30 var jag med mitt gamla jobb på en konferens i den blekingska skärgården. På kvällen bad min danske kollega mig att följa med till hans bil. Det gjorde jag, eftersom jag visste vad han ville. Jag var helt säker på att han skulle plocka fram några öl ur backen som alltid stod i bagageutrymmet. Vi skulle typ varva ner och snacka lite skit.

Jag slog mig ner i gräset, men när jag kisade mot solen och sträckte mig efter ölflaskan var det tomt. Jag fick något helt annat. Först en 100 kilo tung dansk över mig, sedan en plastsäck med vitpeppar hälld över hela kroppen. När jag låg där med svidande ögon fattade jag noll, men självklart fanns det en naturlig förklaring. Trots att mina öron också var välkryddade uppfattade jag en röst som sa att det här var en dansk tradition.

Efter en timme eller så i duschen fick jag mer information. Om du är 25 år och ogift får du kanel kastad över dig och när du fyller 30 uppgraderas det till peppar. Traditionen härstammar från 1500-talet. Då var de danska kryddhandlarna så upptagna med att fara fram och tillbaka att de inte hade tid att hitta en partner eller att gifta sig. Detta gjorde att de började att kallas för ”pebersvends”, alltså ”pepparkarlar”. För kvinnorna blev det ”pebermö”, vilket betyder ”pepparjungfru”. Ja, hur logiskt som helst eller hur?

Dock märks det ju att denna lilla lek har sina rötter i tid då människor inte blev lika gamla som idag. Nu är det ju ingen jättepanik om man inte har en ring på sitt finger vid 30. Så jag tycker att det här kryddandet på något sätt måste anpassas till dagens förhållanden.  2017 års 35- och 45-åringar borde ju inte slippa undan, eller hur? Några förslag på kryddor? Eller en svensk variant?

Och vet ni förresten om den finns liknande traditioner i andra länder, där målet är att få den ogifte att vakna?
/Har du tankar om inlägget, bloggen, förslag på ämnen eller annat? Skriv gärna en kommentar. Eller mejla mig! Jag heter Chris1980 här på Happy Pancake.

dating


Det finns 41 reaktioner.

Lämna kommentar
 1. Sussi

  Min spontana känsla är att det skulle bli en enorm kryddbrist i landet.

  Singlar över lag verkar vara betydligt räddare om sin singelstatus än vad många gifta par är om varandra.Vi lever i en väldigt ytlig tid där de flesta verkar sätta det egna jaget i främsta rummet.Jag tror att äktenskap är en utdöende form att leva även om det inte händer under vår egna livstid.

  • george

   Precis Hasse

   När man var ung ville man ju bara få uppleva att vara tillsammans med en ung tjej. Få åldras med henne. Få vara del av hennes ungdom och sen vara där när ålderdomen kommer. Som det är idag får man bara den trista biten, ålderdom o sjukdomar.

   Det är skönt att man lärt sig leva utan kvinnor.

  • Tjej79

   Fast man behöver ju inte vara rädd för att binda sig bara för att man inte väljer att gifta sig 😉
   Andra alternativ som att bli sambos eller vara särbo kan man också köra på.

  • Skinnylove

   Självklart men eftersom många dejtande verkar vill ha både hunden mätt och kakan kvar var jag tvungen att anmärka lite ändå 😉

 2. J.A

  Jag och några kollegor skojade om detta i höstas. Vi kom inte på nån krydda direkt men man kan väl få bli doppad eller översköljd av något man tycker om? Som plåster på såren tänker jag mer för att det är för jäkla svårt att hitta någon man klickar så bra med så att giftermål ens skulle komma på tal. Vi skojade även om att i såna här hopplösa fall och när man är ungmö/ungkarl fram till viss ålder (fortfarande fertil) så skulle staten ( iaf i en kommunistisk sådan) kunna gå in och anordna en jättetombola där singlar i liknande ålder runt hela landet ”stoppas in” och sedan dras slumpmässigt och paras ihop och vigs på lokala massbröllop. Man skulle kunna tänka sig att staten tar hjälp av experter liknande de i programmet ”Gift vid första ögonkastet”. Men då detta kan visa sig vara slöseri med skattemedel så är slumptombolan mer kostnadseffektiv. Ingen kommer undan då man heller inte får skilja sig förrän efter ett par år. Dating problem solved XD.
  Det finns nog en hel del problem med detta scenario men jag kan lova att gapskratten stod som spön i backen den dagen.

 3. Piii

  Jag skulle vara både kanelad, pepprad och chiliad.

  Cayennepeppar vid 45 kanske?

  Gift?
  Sambo hade varit kanon.
  Nu vore särbo inte alls illa.
  Fast….
  Till dessa så skulle det ju behövas dejt eller nått?

 4. Fenrisulven

  Först kastar sig personen över dig och sedan häller han en säck med peppar över dig, och förklarar först efter du tagit dig in på hotellet och duschat? Låter aningen fejk.

  Googlar man runt i 5 minuter ser man att kryddhandlarna troligtvis hade tid, men fick inte fraternisera och förblev ogifta. Traditionen är också att ge bort en peppar kvarn vid 30, inte hälla en säck kryddor, men sanningen blir såklart inte ett bra upplägg för en blogg.

  På danska: https://da.wikipedia.org/wiki/Pebersvend
  På norska: http://www.wikiwand.com/no/Peppersvenn
  På svenska: pepparsven, inte hittat någon online referens mer än i beskrivningar för rappakalja

  • Christian Persson

   Fenrisulven,

   Nu tvivlar jag inte en sekund på att min kollega valde den mest extrema tolkningen av den här traditionen. Han tyckte helt enkelt att det var rätt roligt att peppra mig. Vad jag har förstått, enligt honom, så gör man olika beroende på var i Danmark man bor. Och i vissa regioner finns inte denna traditionen alls. Men i hans umgänge gjorde man tydligen så här. Och lite så är det ju med traditioner. Jag har till exempel aldrig dansat kring en midsommarstång eller lagt en mandel i julgröten.

   Men det är egentligen strunt samma hur själva processen ser ut. Jag tycker mest att det är en intressant tradition och fiskade efter liknande traditioner från andra länder.

 5. Ajoki

  Det är lätt att hitta någon men jag vill att den tjejen ska, verkligen, bry om mig också — att prioriterar mig och tar ansvar också!
  Nja, då är det inte alls lätt att hitta någon med sådant krav.

  Jag är trött på sådana tjejer vilka ”behöver own space” medan egentligen det betyder att hon vill inte bry om någon annan person; eller söker kontinuerligt underhållning, omeddelbara attra och allt ska vara alltid nytt, fräscht, ha allt på egna villkor!

  • Peter

   Det är nog rätt mycket där det faller här. Tre killar inloggade för varje tjej. Det är helt utan konsekvenser att rata för där står en oändligt lång kö med nya kandidater. Så… Varför bry sig?

  • J.A

   Jag pratar inte om att det är svårt att hitta dejter. Det är det inte men det är svårt att hitta någon ”på riktigt” som matchar en och som faktiskt prioriterar att ses och inte kommer med lama ursäkter. Eller bara vill vara kk….

  • ViraStina

   Ja, raden är oändlig, om man nöjer sig med brevvänner som har grav social fobi. 🙂 Att hitta pojkspolingar som har en nyfiken fetisch för ”milfar” är också hur enkelt som helst.

   Utbudet av män som söker en riktig relation, och är beredda att anstränga sig en smula för den sakens skull, är däremot extremt begränsat.

  • Peter

   Virastina, nä.

   Du har själv berättat varför du gick på pumpen här. Det stavas krav. Läs nästa bloggpost.

   Tjejerna här jagar ett fantasifoster och visar total intolerans mot allt som avviker från vad hon har satt i sin kravspecifikation. Största kravet är snygg på bild.

   De man har en chans med är de som är helt nya medlemmar som inte har hunnit bli blasé.

  • Peter

   Självklart. Men mina skiljer sig nog duktigt från tjejernas. Att visa vilja att gå lite på djupet med vem man är räcker långt.

   De allra flesta nöjer sig med att låta fördomar utifrån foto styra och det leder ju också till en ständig jakt på nytt och bättre.

  • ViraStina

   Peter,
   Vilka av mina krav gjorde att jag gick på pumpen..?
   Min egen uppfattning är nämligen att jag sållade bort få, men blev bortvald av desto fler.
   Fast om du syftar till evighetsbrevvännerna och 22-åringarna så har du rätt. De sållade jag bort till sist. När jag slutligen hade lärt mig att de inte gick att tala till rätta.

 6. Sussi

  Håller med Virastina här att hitta någon som faktiskt är en smula vettig och beredd att offra lite för att lära känna en person är väldigt sällsynt.

  Peter : jag tror inte en sekund att killar är annorlunda än tjejer.97 procent av de som skrev till mig skrev till min bild ,läsa min profil var det få som gjorde.De flesta som skrev till mig sökte inte alls mig det tog mig bara någon minut att ögna igenom deras profil för att inse det.

  Killar på nätet är generellt sett extremt ytliga.

  • Piii

   Skriver till bild? möjligt.
   Kanske tack vare detta som jag inte har nån mail på HP?
   Bild/bilder? jo, det har jag.

 7. Kristina

  Ja, Virastina, men ändå nej, eller så är jag för gammal och seriös?
  Jag tycker det är jobbigt med ”alla” för många unga! som söker kontakt, med mig, varför??
  Något är fel!
  Och de män jag skulle känna mig bekväm med åldersmässigt! är Inte intresserade av mig!
  De söker naturligtvis kvinnor i yngre ålder! ! Jag rättar mig efter önskad ålder, och den respekteras fullt ut ! ! Börjar faktiskt bli lite trött !!

 8. J.A

  VIRASTINA, återigen håller jag med. Och PETER, ja visst har man väl krav. Ett intresse att vilja gå på djupet är ett sådant t ex. Ett annat är att någon läser ens profil och inte bara skickar mejl där ens utseende bedöms och prisas.. Jag jagar inte fantasifoster men vill bli respekterad och inte sedd enbart som ett objekt som någon vill träffa för mysiga stunder. Ej heller vara en milf/förförerska a lá Mrs Robinson… Det är såå tröttsamt med såna mejl. Lite peppar att kasta i ögonen på småpojkarna kanske XD. Helt symboliskt förstås eftersom vi nu pratar kryddor.

 9. Höna

  Intressant läsning det här! Har tyvärr inga exempel traditioner, men själv blir jag många gånger ”ratad” för att jag inte vill ses efter ett fåtal meningar.
  Jag vill hinna skapa mig en uppfattning om mannen, killen, grabben i andra änden. Har vi något gemensamt? Finns det något att prata om utom väder och vind?! Men förvånansvärt många klarar inte av att investera den tiden i en konversation på mail utan vill kolla ”kemin” innan man för hunnit fram till vad man heter…
  Lite jobbigt för en som tror att allt börjar med vänskap och inte med ett hysteriskt dejtande med främmande människor.
  Inte rädd för att binda mig men skyndar långsamt efter 18 års äktenskap.

  • Hasse

   Jag backar om inte tjejen vill ses inom snar framtid. Min erfarenhet är att kvinnor i första hand söker ”samtalsterapi”‘och inte en partner att rulla i höbalar med…

  • All.in.Twin

   Höna:

   Förstår vad du menar, själv så vill jag också prata lite innan man träffas,
   för att få lite information, oftast så brukar jag föreslå att träffas efter en 3-4 meddelanden, växla nummer och bestämma när och var vi träffas.
   Jag vill inte mejla för länge, det är en brusten kommunikation eftersom så mycket som är av vikt försvinner i den eftersom man inte ser varann, kan läsa av varann.
   Och lämnar man ut sig för mycket så får man kliva åt sidan för killen som inte har gjort det…På grund av det så blir han mer spännande, upplevs som mer målinriktad eftersom han faktiskt försöker att få något att hända…
   Långa konversationer funkar endast om tjejen inte har någon annan som uppvaktar henne. Nu är inte det ett gnäll från min sida…Jag är helt okej med situationen för jag har varit på båda sidor av den, både online och ute i verkligheten 🙂


Kommentera