love-war

Kärleken – viktigare än någonsin?

Dagliga skottlossningar i ”min” stad Malmö, lastbilar som skenar in i folkmassor och masskjutningar i terrorns tecken. Ja, det är bara ett axplock ur de senaste veckornas nyhetshändelser. Hur påverkar all ondska vår syn på mänskligheten och på kärleken?

Under den senaste tiden har jag märkt hur det allmänna världsläget spelat en allt större roll i min vardag. Inte så att jag direkt går runt och oroar mig, eller fruktar för mitt liv. Det är mer en olustig känsla av att vad som helst kan hända, när som helst. Om jag befinner mig på en stor internationell flygplats, eller i en tunnelbana, är det ingen osannolik tanke att något faktiskt kan hända.

Vad har då det här hotet med dejting att göra? Ja, det behöver såklart inte finnas en koppling. Men jag känner ibland att världen är på väg åt fel håll, att alla hemskheter ligger som en våt filt över mig. Blir jag sugen på att sätta barn till världen när det är så här? Och kan jag vara lycklig ”bara jag träffar den rätta” när så många andra lider? Pessimisten i mig tvekar på de här frågorna, vilket innebär att dejtinglusten under perioder kan sjunka.

Min optimistiska sida resonerar så här. Planeten Tellus har nog aldrig varit en lätt plats att leva på, det visar historien. Kanske är det bara den nya tekniken som gjort oss mer medvetna om vad som händer runt oss. Förr levde vi mer i vår egen lilla bubbla och såg inte allt elände. Det kanske inte alls är värre nu än tidigare?

Men en tuff värld är det, oavsett. Och i svåra tider blir kärleken ännu viktigare. Då behöver vi den mer än någonsin.
Hur tänker ni? Hur påverkas ni av hur världen ser ut?

large

/Har du tankar om inlägget, bloggen, förslag på ämnen eller annat? Skriv gärna en kommentar. Eller mejla mig! Jag heter Chris1980 här på Happy Pancake.

dating


Det finns 274 reaktioner.

Lämna kommentar
 1. -Martin-

  Allt är relativt Christian. Jag tror t ex de som fått komma till Sverige från Syrien de senaste åren ser med tillförsikt på framtiden och tycker att de kommit till ett bra och tryggt samhälle. Ett samhälle lämpligt för deras barn att växa upp i. Trots skottlossning i Malmö. Men, de har lite annat perspektiv än vad du och jag har.

 2. Filosofen

  Låt mig samman fatta ”kärleken”/kärlek via tex HP.. Med total antiklimax. När de flästa kvinorna bara vill ” skyltfönster-shoppa”. Dv.s få ur sig så mycket avföring det bara går (för att det är gratis). De vill bara få lite tröstande bekräftelse. Eftersom deras partner i nu läget hellre ser på fotboll.

  I sanningens namn tror jag att dejting är som ett dj*vla lotteri. I synner när så få kvinnor vill träffa någon på riktigt. Bara för att de stött på rötägg.

  Men lik förbannat drömmer om att bli tagen med storm av en alfahane med grottman atityd.

  Så även om jag stavvar dåligt. Har en påstådd osamanhängande text. Så vet jag vad jag skriver om.

  • Mia

   Kanske tjejer skulle ”våga” lite mer om inte större delen av killarna här på pannkakan beter sig som idioter!! Finns allt många killar som fönstershoppar här med och som skickar helt galna förslag och det bara för dom sett en bild och inte läst profiltexten … Tröttsamt ….

 3. Filosofen

  Singel kvonnor är (och kommer förbli) fascistoida individer. Vet inte varför men det kanske har med den sk. ”Darwinistiska” urvalsprocesden.. Eftersom kvinnor av naturliga skäl. Mister förmågan att bli befruktade strax efter 40. Etc…

 4. Ada

  Det verkar inte spela någon roll vilket tänkvärt ämne du tar upp, direkt kommer dessa påhopp om hur kvinnor är. Gillar inte påhopp och massanklagelser om män heller. Då visar personen själv en dålig stil.

  Visst är det värre med allt våld nu. Terrordåd som vi nog kommer att få se mycket mer av i framtiden. ”Vanliga”mord förekom inte i Sverige när jag var liten (i alla fall inte på landsbygden) kommer fortfarande ihåg all uppståndelse över första löpsedeln med att en person hade mördats. Och reagerar man nu? Nej, eftersom man inte kan eller orkar tänka på det. Gör man det så orkar man förmodligen inte leva och må bra.

  Ang. om man ser annorlunda på kärleken nu så tror jag att många tar mer flyktigt på det eftersom många val finns och det inte blir nåt riktigt med det. Beror nog mer på internet än det ökade våldet. Men att folk rent allmänt blivit mer nonchalanta och beter sig mer egoistiskt är ett som är säkert.

  Mer kärlek behövs 😊
  .

  • Christian Persson

   Ada,

   Mm, jag håller med dig. Det känns vanligare att folk, även jag själv, rycker på axlarna åt händelser som är rätt hemska. Att man liksom ”stänger av” för att orka. Det här tror jag faktiskt kan spilla över på kärleken, på det sättet att man blir lite avtrubbad och har svårt för att känna.

  • Ada

   Vill göra ett tillägg och förtydliga vad jag menade. När jag nämnde att man inte orkade engagera sig i allt negativt som händer, då menade jag inte att jag i grunden inte skulle bry mig. Det är hemskt med allt våld. Men jag vill inte läsa om allt hela tiden och se alla tråkiga nyheter eftersom det gör mig nedstämd, är väl därför man ”stänger av”.

 5. John G

  Väldigt bra skrivet Christian.
  Jag håller med dig fullständigt.

  Men självklart vill jag göra ett tillägg… Typ 🙂

  Jag tror nämligen att det behövs mer kärlek.
  Men inte enbart till en partner.

  För då skapar man ju den där lilla bubblan, utan att egentligen bry sig om vad som händer runt omkring en. Då kan man fortsätta rycka på axlarna åt allt hemsk, för man har ju ändå sitt livs kärlek att söka tröst, och må bra, hos.

  Utan vad som behövs är också mer kärlek och hänsyn till sin omgivning. Vilket enligt mig även skall omfatta människor man inte känner så väl. Som man kanske inte ens känner överhuvudtaget.

  Exempelvis har vi tidigare pratat om hur man skall avsluta en mejlkontakt här på HP. Och då finns åsikten att det är helt okej att avsluta genom att bara bli tyst, utan att med ett ord förklara varför man inte vill fortsätta skriva. Därför att man har inget ansvar gentemot en människa man aldrig har träffat, som man inte ens känner, eller för den delen inte ens vet namnet på.

  Men det innebär ju också att man emellanåt, eller ganska ofta kanske?, beter sig kallsinnigt, hänsynslöst, egoistiskt, gentemot den andra personen.

  Och jag vill hävda att skall vi kunna uppleva en mer kärleksfull värld, ja, då måste vi börja med att ta hänsyn även till den människan vi aldrig har träffat. Den människan som vi egentligen inte ens känner, eftersom vi bara har träffat honom, henne, en gång. Eller kanske har vi bara mejlat till varandra ett par dagar?

  Eller ett annat exempel kan ju vara affärsvärlden.
  ( Och nu är detta en beskrivning på hur JAG upplever samhällsklimatet. )
  De människor som är mest framgångsrika i handeln med aktier exempelvis, ja, det är ju ofta samma människor som inte tvekar en sekund med att utnyttja, köra över, lura andra människor. Samtidigt som de inte tar någon som helst hänsyn till hur deras agerande påverkar dessa andra människor. Därför att de är bara intresserade av att uppnå sina egna mål.

  Och tyvärr är det ju så också att dessa framgångsrika, hänsynslösa människor, väldigt ofta är beundrade av den stora massan. Därför att vi ser bara hur mycket pengar de har, vi ser bara att de bor ståndsmässigt, kör dyra bilar, har en gigantisk segelbåt, åker på långa dyra semesterresor. Men samtidigt som vi ser det, är vi inte tillräckligt kritiska, eller kanske Vågar vi inte vara tillräckligt kritiska?, för att fundera på Hur den personen har tjänat sina pengar. Hur många utslagna, överkörda personer har han, hon, lämnat efter sig?

  Vilket också är ett mönster jag tycker går igen inom dejtingen, raggandet.
  ( Och nu är detta hur jag som kille upplever det. )

  De killar som är mest framgångsrika med att ragga, ja, det är ju ofta samma killar som inte tvekar en sekund med att lura, köra över, utnyttja tjejer. Samtidigt som de egentligen inte tar någon som helst hänsyn till hur deras agerande påverkar tjejerna. Därför att de är bara intresserade av att uppnå sina egna mål.

  Och tyvärr är det ju så också att dessa framgångsrika, hänsynslösa killar, väldigt ofta är beundrade av många tjejer. Eftersom de samtidigt framstår som självsäkra, starka, kaxiga, handlingskraftiga.

  På samma sätt som tjejerna här på bloggen beskriver att det är den våpiga, flamsiga tjejen som är mest framgångsrik hos killarna. Och jag är ganska övertygad om att de tjejerna inte heller bryr sig speciellt mycket om hur de påverkar sin omgivning. De kan nog vara exakt lika hänsynslösa och egoistiska som andra ”vinnare” är. Därför att de är också bara intresserade av att uppnå sina egna mål.

  Så vad jag tror behövs är ett helt nytt sätt att tänka. Ett tankesätt som inte är baserat så mycket på jag, jag, jag. Utan som mer baserar sig på vi.

  Och om jag inte har helt fel tänkte vi mycket mer så tidigare?
  När välfärdssverige byggdes upp på -40, -50, -60- talen, så har i alla fall jag uppfattningen att människor inte var lika giriga, lika egoistiska? Utan vi strävad väl mer efter ett gemensamt mål?

  Så enkelt uttryckt:
  Älska mer… Ja.
  Men älska inte bara dig själv och din partner mer.
  Älska Alla människor mer.

  Sedan hjälper kanske inte det mot IS med sina bomber och lastbilar. För de människorna verkar ju definitivt leva i sin egen bubbla.

  Men vi måste ju börja någonstans.

  • Romantisk-tjej

   John G:
   Jag håller inte med dig om att man hamnar i en bubbla för att man är tillsammans med någon. Möjligen under den allra första förälskelsefasen, för då ser man mest varandra och bryr inte om vad som händer utanför. Det är när förälskelsefasen är över som man vet om man älskar varandra eller ej. Då först kan man tala om kärlek. Jag tror inte alla kan uppleva kärlek, och framför allt inte om man är avtrubbad.

   Och jag håller med Christian om att omvärlden kan göra att man blir just avtrubbad. Jag blev det efter att ha tillbringat många timmar per dag i ett halvår på en dejtingsida. Den cynismen jag fick ta del av där gjorde mig illamående. För att inte mitt känsloliv skulle gå under slutade jag att ha med dejting att göra. Jag ville inte bli som dem. Jag ville ha kvar det som var jag, min känslighet och min empati. Och då är det farligt att vistas i eller ta del av sådana miljöer.

   Både jag och min pojkvän är personer utan skygglappar. Vi skulle aldrig kunna gömma oss i en bubbla, även om vi skulle vilja. Vi ser det vi ser, och vi är mycket oroliga för framtiden, just därför. Vi mår hemskt när vi ser och läser nyheter. Vi så glasklart vartåt det barkar, och det är skrämmande att veta.

   Vi ser hur omgivningen blir förstörd, som stället där vi träffades första gången. Det är besudlat med skräp, fimpar, klotter, klippan är söndervittrad av eldning och allt skräp från grillningen ligger kvar. Glas och fimpar i sjön, fiskelinor och krokar. Pojkvännen har tröttnat på att plocka andras skräp där och vi var tvungna att hitta ett nytt ställe. Han är såklart förtvivlad för det har varit hans favorittillhåll i flera år. Då var det en vacker plats, men knappast längre.

   Kommunen tar inte tag i förstörelsen, de vill inte ens se att dessa människor som vistats där inte växt upp med respekt för djur och natur. Bara på några år har det kommit till människor som struntar blankt i miljön. Och värre kommer det att bli!
   Nu har vi hittat ett ställe i närheten av där jag bor som än så länge är fredat från dessa obrydda människor, men det dröjer nog inte länge förrän de hittar dit också.

   Jag träffar även människor som i stort sett alltid är lättsamma och naiva, och jag avundas dem att de slipper se eländet och bara lunkar på i livet som inget hänt. Jag undrar ofta om vissa helt enkelt bara är födda sådana? Det är som om de går omkring med ett filter framför ögonen.

   Jag tycker människor faller dit lätt, och påverkas lätt. Många som säger sig vara så snälla killar tidigare beter sig illa idag. Det ser man inte minst här på bloggen. De säger att de ändrar beteende efter hur andra beter sig. Det försöker jag själv undvika. Jag har blivit ansatt av killar sedan jag gick i skolan. Men om jag skulle agera på mina upplevelser eller göra samma sak som mina belackare skulle jag vara ett monster idag. Men jag valde att ha kvar min genuinitet, det jag alltid varit. Jag låter inte någon ta ifrån mig det. Jag har integritet. Jag kämpar för att inte bli avtrubbad. Jag försöker vårda min känslighet och respektera andra. Och ser till att ha människor omkring mig som vill mig väl.

  • John G

   Men du Romantisk Tjej:

   Först säger du att man Inte hamnar i en bubbla bara för att man är tillsammans med någon.

   Och sedan börjar du räkna upp den typen av händelser som för mig bevisar att otroligt många människor befinner sig i en egoistisk bubbla. Oavsett om de är ihop med någon eller inte.

   ”Vi ser hur omgivningen blir förstörd, som stället där vi träffades första gången. Det är besudlat med skräp, fimpar, klotter, klippan är söndervittrad av eldning och allt skräp från grillningen ligger kvar. Glas och fimpar i sjön, fiskelinor och krokar.”

   ”Kommunen tar inte tag i förstörelsen, de vill inte ens se att dessa människor som vistats där inte växt upp med respekt för djur och natur. Bara på några år har det kommit till människor som struntar blankt i miljön. Och värre kommer det att bli!”

   Så jag gissar att vad du menade var, att du och din pojkvän inte hamnade i en bubbla bara för att ni träffade varandra?

  • Jonas

   ”Eller ett annat exempel kan ju vara affärsvärlden.
   ( Och nu är detta en beskrivning på hur JAG upplever samhällsklimatet. )
   De människor som är mest framgångsrika i handeln med aktier exempelvis, ja, det är ju ofta samma människor som inte tvekar en sekund med att utnyttja, köra över, lura andra människor. Samtidigt som de inte tar någon som helst hänsyn till hur deras agerande påverkar dessa andra människor. Därför att de är bara intresserade av att uppnå sina egna mål.”

   Det är ett sedan läge känt faktum att de som hos psykologer skulle stämplats som psykopater också utgör majoriteten av företagsledare och s.k. ”framgångsrika” företagare. Frågan som ställs av mig är var alla dessa stämplar är på väg. En psykopat och en sociopat och någon med högt utvecklad aspergers är, enligt psykiatrin, tre olika saker, men symptomen är snarlika. Kan det var så att det bästa av oss, och det värsta, är så snarlika att vi inte gör att vi ogärna ger alltihop samma namn?
   Själv har jag aspergers av en mild grad, sägs det, med det betyder bara att jag fungerar i samhället, utan att behöva sjukskrivas 😉

  • Romantisk-tjej

   Jag vet inte hur du definierar en ”bubbla” för mig är det knappast att man glömmer av allt utanför sig själv bara för att man är ihop med någon. Varken jag eller min pojkvän brydde oss mindre om andra och omgivningen bara för att vi blev ihop med varandra.

  • ViraStina

   Jag tror du missuppfattade diskussionen med hur man avslutar en mailkontakt.

   Det var väl aldrig någon som tyckte att man kan avsluta en riktig, långvarig kontakt med tystnad? Det är ju samma sak som ghosting, och det är inget som någon här har förespråkat, vad jag vet.

   Däremot var vi rätt många tjejer som inte tyckte att en av skribenternas ”hänsynsfulla” metod att framföra en lång, trasslig och delvis falsk förklaring om varför det inte blir någon andra dejt, lät särskilt hänsynsfull alls. Vi var flera stycken som hade uppskattat betydligt mer om dejten bara hade sagt hej då, och sedan låtit saken bero.

   De av oss som var av en annan åsikt, menade att om man nyss har träffat någon och dejtat en enda gång och det inte kändes som om det klickade – då är man knappast skyldig att ringa upp vederbörande och meddela att man INTE vill ses igen. Det agerandet kan lika gärna göra större skada än nytta. Många skulle tycka att det var extremt jobbigt att få höra en sån sak.

   Vi tyckte att det är precis lika rimligt att den som eventuellt VILL ses igen, hör av sig. Och så fall får ju den ovillige vara beredd att ha en lämplig förklaring till hands. Att inte svara eller göra sig otillgänglig i det läget- det är förstås direkt oförskämt. Men att ringa och formellt avboka den andra dejten, trots att man aldrig bestämde någon, känns inte som ett krav för hänsynsfullhet. Tvärtom kan det vara betydligt mer information än vad motparten hade önskat.

  • John G

   Romantisk Tjej:

   Vet du vad?

   I föregående inlägg tyckte du att jag hade skrivit en väldigt lång kommentar.
   Men uppenbarligen är jag tvungen att göra det, skriva så långa kommentarer att alla bokstäver i hela världen bara tar slut. För så fort jag försöker skriva effektivare, förkorta, så blir jag bara missförstådd.

   För om du läser min kommentar en gång till så är det just människor som skräpar ner, inte du och din kille, som befinner sig i en egoistisk bubbla där de inte bryr sig om någonting.

   ViraStina:

   Jag tror inte jag har missuppfattat någonting.
   För vad jag opponerade mig emot i den diskussionen var just ghostingen.
   Och för mig spelar det ingen roll om man skrivit till varandra under en vecka, eller under en timme. Ingen människa förtjänar att bli ghostad.

   Sedan kräver inte jag en utförlig förklaring till varför du vill avsluta kontakten. Men ett enkelt ”hej då” är väl inte så jobbigt? För att ge den andra personen ett avslut. I stället för att han, hon skall behöva gå i ovisshet.

   Men sedan vill inte jag bara se till nätdejting när det gäller sådant här. För jag anser att vi måste börja tänka på ett annat sätt och agera annorlunda mot varandra IRL också.

  • Romantisk-tjej

   John G:
   Förlåt, var ouppmärksam när jag svarade eftersom det hände en grej här utanför…
   För min del får du gärna skriva långa kommentarer, men den du skrev i tidigare inlägg var riktigt lång. Därför anmärkte jag. 🙂

  • ViraStina

   Ja, man säger förhoppningsvis hejdå när man går från dejten…?

   Och då tycker inte jag att man nödvändigtvis måste ha mer kontakt efter det, om det inte klickade. Jag behöver inte – jag VILL inte! – att en i princip främmande man som jag inte trivdes med, ringer upp mig och beklagar det faktum att vi inte kan ses mer.

   Tysta överenskommelser om att lämna varandra ifred efter en dejt är ju inte samma sak som ghosting. Det blir det först när den ena försöker upprätthålla kontakten, men den andra gör sig oanträffbar.

  • John G

   ViraStina:

   ”Jag behöver inte,” ”Jag VILL inte”

   Och precis där har du grunden till det cyniska, egoistiska, hänsynslösa samhälle jag anser att vi lever i. Alla tänker bara på sin egen bekvämlighet, vad de själva vill och behöver.

   Romantisk Tjej:

   Jag skall försöka hitta det gyllene snittet mellan att skriva kort och begripligt 🙂

  • ViraStina

   Varför är det hänsynslöst av mig att inte vilja bli muntligt dissad?

   Varför är det hänsynslöst av mig att föredra att vi båda bara lämnar varandra ifred? Blir man mer hänsynsfull om man tvingar på folk förklaringar och motiveringar och pinsamma samtal som de kanske aldrig ens önskat?

  • Andrea

   Livet känns alltid som en strävan efter någon balans mellan att vara > öppen,vänlig & omtänksam < och naiv, lättlurad & utan skinn på näsan nog att inte ta åt sig av neg runtom en.

   Jag skulle aldrig ringa upp å meddela efter en dejt att den inte kändes bra, däremot brukar jag skriva i HP-mailen om jag vill ses igen. Jag brukar undvika att ge mobilnr tills efter vi träffats, då det innebär att de vet exakt var jag bor osv vilket känns lite otryggt av samma veva som att Alltid ses på allmän plats första dejten.
   Där skulle väl även jag skriva att jag Inte var intresserad ifall det kändes som att motparten verkade väldigt intresserad medan jag bara varit hövlig & trevlig.
   I de två senaste jag "dejtade" ghostade de båda mig.
   Den första hade jag mailat en månad lr så med å även om det när vi möttes IRL inte flög gnistor så Tänkte jag att väl en dejt till nog behövdes för å va säker. Mailade, inget svar och i efterhand insåg jag att mitt skämtsamma "jag kan ju vara din personliga guide i stan" var just så han i mångt å mkt betett sig, ofta mer intresserad av all historisk fakta om byggnader utanför caféets fönster än att lära känna Mig.
   Jag borde vetat bättre å när jag ett tag efter fick ett längre välskrivet mail från någon annan ifrån annan stad som ändå besökte min ibland för efm/kvällskurs gärna ville ses över en fika… Ja, väl bättre att ses Snart å se om de klicka.
   Första dejten var trevlig å han var än sötare irl än på sina bilder, en promenad innan hans kurs, och så skrev både jag å han att vi ville ses.
   En fika hemma å nån timma senare kysste han mig å jag var tydlig med att det blir inge mer än kyss idag, okej sade han. Men när det gick en stunds kyssande och det var tydligt att han ville Mer å jag inte vek mig på att det blir inge mer, fick han brått hem. Med ursäkten att han ju hade lång väg att köra hem. Å efter det hörde han inte av sig.
   Fanns väl lite varningsklockor för att han inte var romantiskt intresserad i efterhand, men mest kändes det skrattretande på något vis att lägga den energin bara för att få till ett ligg när det finns tinder å så mycket annat. Istället för det långa mejlet och 2-3 h lära-känna-samtal inkl om jag kunde tänka mig mig att bo i annan stad med mera. Så onödigt med att spela spel.

   Ghostingen berör mig inte särskilt mycket, var de inte romantiskt intresserade så var de ju inte.

   Sedan det där med att svara Vartenda mail man får bara för att de skrivit till en, näh det är tid slösad jag kan lägga på att söka upp de som intresserar å se om de är det tillbaka.
   Faller de inom mina ålderram och har skrivit mer än en mening i sitt första mail får de Alltid ett svar med om jag är intresserad eller ej.
   Övriga inom min åldersram svarar jag för det Mesta även om ett enkelt Hej ifrån någon vars profilbild mm väcker noll intresse eller ingen finns alls, ibland inte får någon.

   De som faller flera år utanför min åldersram brukar åka i papperskorgen.

   Om någon jag skrivit första mail till inte svarar så vet jag att de inte fann mig intressant, för mig är det tillräcklig även om jag inte skulle ta illa vid om de faktiskt meddelade mig det. Bara för jag passerat deras profil betyder inte det att de har skyldighet att svara alla som gjort det.
   Så skriver jag sällan ett längre första mail heller utan det blir längre När jag vet att intresset är besvarat.

   Har jag mailat ett tag å det framkommer saker om motparten som gör att mitt intresse försvinner så meddelar jag det.

   När jag växte upp fick jag höra att jag inte bara skulle tänka på mig , ta in andras råd.
   I efterhand insåg jag att väldigt många gånger användes det för att ge mig fokus på dåligt samvete istället på att personen ville få mig att göra som De ville, på sitt vis. Gör på mitt sätt, annars är du egoistisk och lyssnar inte på andra. Jag gick på det lite för ofta. Självklart ska man lyssna på andras råd, men betyder inte att man Alltid måste följa dem. De kan ju lära av mig också. Bara för att de sett något på ett vis betyder det ju inte att
   Jag bara undrar, kanske det är Du som ibland kallar folk egofokuserade osv fastän egentligen är det du som är så fokuserad på uppmärksamhet/kontakten du vill ha…
   Fastän du missar hur motparten kan uppleva det, hur full deras inkorg är eller hur du egentligen kanske borde insett att du inte alls är vem de angett sig söka.
   Eller hur det nu skulle vara att vara i så att säga Deras skor.

   Bara en tanke, över hur olika perspektiv ger olika bilder av världen.

   Såsom min tanke att alldeles för många, speciellt män, verkar vara dåliga på att veta vem de verkligen söker. Om de på lilla pannkakan finner sina 100 i veckan att maila som bor hyfsat nära och de Inte bor i storstäderna…
   Jag menar hur är urvalet?
   Eller är det bara: hon ser trevlig ut å är i rimlig ålder, henne mailar jag!
   Vad sägs om: att hon söker någon i Din ålder, musik,, tobak/alkohol politik, fritidsintressen, längd å annan profiilinfo? Alla sådana faktorer som snabbt borde få en att inse ifall man krockar för mycket så att ett trevligt utseende inte överväger?

  • John G

   ViraStina:

   Nej, man är inte mer hänsynsfull om man tvingar på andra människor samtal som de inte vill ha. Och det är någonting Han måste tänka på. Han måste också sluta tänka så mycket jag vill, jag behöver.

   Samtidigt tänker jag så här, att du Inte vill prata, medans han vill prata, ja, det är ett problem. Och jag har fått lära mig att ett problem löser man genom att prata om det, inte tiga ihjäl det. För om man pratar om det kan man komma fram till en kompromiss som gör båda parter nöjda.

   Sedan tänker jag på motsvarande situation med din pojkvän. Han gör någonting du blir besviken på, som du vill prata med honom om. Han är däremot inte ett dugg intresserad av att prata om det, utan han sluter sig som en mussla.

   Ja, då är det också ett problem. Som kommer att växa och växa om ni försöker tiga ihjäl det.

   Och visst, nu kan man hävda att det finns en skillnad. För den ena situationen handlar om en tämligen okänd person, den andra handlar om din pojkvän.

   Men enligt mig så finns det vissa grundläggande beteenden som vi måste visa mot ALLA människor. Oavsett hur väl vi känner dem eller inte. I alla fall om vi vill leva i en varmare, hjärtligare, gemytligare värld.

   Och ett av de grundläggande beteendena, enligt mig, är att har man inte tiger ihjäl en annan människa.

  • ViraStina

   Nu har jag ju aldrig tyckt att man ska tiga ihjäl någon. Jag anser bara inte att man tiger ihjäl någon, när man låter bli att kontakta någon som man faktiskt inte vill träffa igen. Och när det med ganska stor sannolikhet är ömsesidigt.

   Så här då:
   Du hittar en tjej på en dejtingsida som funkar som jag. Hon vill inte heller ha några tyvärr-samtal från män som hon inte känner väl.

   Ni mailar några gånger och bestämmer träff. Det är en trist dejt. Ni har inget gemensamt, stämningen är stel och ni bryter upp ganska fort. Ingen av er föreslår att ni ska ses igen, utan ni säger bara hejdå till varandra, utan några överenskommelser, och är båda ganska lättade att komma därifrån.

   Vad är mest hänsynsfullt att göra i den situationen? Det finns fyra tänkbara alternativ, utifrån de åsikter vi diskuterat:

   Ska hon anpassa sig efter dig, och ringa/skriva ett pinsamt mail om att ni inte funkade, trots att hon tycker det är jobbigt?
   Eller ska du följa din övertygelse, och kontakta henne istället, trots att hon inte vill det?
   Eller ska hon följa sin känsla, och låta saken bero, och tänka att du hör väl av dig om du vill veta vad hon tyckte?
   Eller ska du ta hänsyn till henne, och låta saken bero, även om du själv gärna vill ha ett formellt avslut?

   Jag tycker faktiskt inte att någon av dem är helt självklar. Det finns inget av dessa alternativ som är moraliskt överlägset de andra. Och inget som är helt hänsynslöst. Det beror helt på vem man frågar, och vem som råkar ut för det.

  • John G

   ViraStina:

   Tänker du på att nu har vi gått från att diskutera ghosting efter mejlkontakt, till att i stället diskutera hur man skall göra efter en IRL- träff. Hmmm…

   Och det du säger är sant, träffas man IRL så kan man känna av stämningar på ett annat sätt. Men jag hävdar fortfarande att det är förkastligt att ghosta någon på nätet. Oavsett hur kort tid man skrivit till varandra.

  • John G

   ViraStina:

   Tänker du på att nu har vi gått från att diskutera ghosting efter mejlkontakt, till att i stället diskutera hur man skall göra efter en IRL- träff. Hmmm…

   Och det du säger är sant, träffas man IRL så kan man känna av stämningar på ett annat sätt. Men jag hävdar fortfarande att det är förkastligt att ghosta någon på nätet. Oavsett hur kort tid man skrivit till varandra.

   Jonas:

   Jo, jag vet 🙂

   Och jag plockade detta från Aftonbladet:
   ”Om du har 100 procent av alla de personlighetsdrag vi försöker finna med vårt test, är du en seriemördare! De personer vi hittar på företagen ligger mycket lägre, strax över 25 procent.

   Problemet är att människor med psykopatologiska drag ofta har egenskaper som är eftersökta när företag eller andra organisationer letar efter chefsämnen: charm, karisma, verbal förmåga, oräddhet, förmåga att fatta svåra beslut, och så vidare.

   Manipulativa
   – Vi tenderar att se på dessa egenskaper som positiva. Och vi tror ofta att människor med talets gåva har visioner, säger Babiak.

   – Men psykopater är bara ute efter makt. Och de kan klättra högt när de använder sina talanger och sin högt utvecklade manipulativa förmåga. Av de åtta personer jag identifierade har alla utom en klättrat uppåt i sina respektive organisationer.

   Han betonar att personer av det här slaget alltid gör mer skada än nytta i det långa loppet. De tänker aldrig på företagets och de anställdas bästa, bara på sig själva.

   – De söker efter spänning, och de älskar att leka med människor. De saknar empati och tycker om att trampa på folk. Om de kunde avslöjas på ett tidigt stadium vore mycket vunnet, säger Babiak.

   Roland Johansson/TT”

   Och det var faktiskt detta jag tänkte på när jag jämförde den framgångsrika företagsledaren med den framgångsrika raggande killen.

  • John G

   ViraStina:

   Sedan skall jag säga så här också.

   Jag vet att ghosting är vanligt förekommande. Gud skall veta att jag själv har blivit utsatt för det ganska ofta när jag nätdejtade.

   Och jag accepterar det. Eftersom det inte finns mycket jag kan göra åt det.

   Men, även om ghosting är positivit för den som ghostar, så anser jag ändå att rent generellt är ghosting en negativ handling. Och skall vi kunna skapa ett bättre samhällsklimat, både på nätet och IRL, så behöver vi inte negativa handlingar.

   Och därmed kan jag aldrig respektera en person som ghostar. Och jag hade aldrig gjort det mot någon annan. Men som sagt, det är jag det 🙂

  • ViraStina

   Ja, jag syftar ju till den gamla diskussionen, där jag fick höra av en viss kommentator att jag var ”känslomässigt störd” för att jag helst ville slippa en ansträngt diplomatisk undanflykt om varför en snubbe som jag inte ens lärt känna, inte tycker att jag var den rätta.

   Hellre då bara ett ”hejdå, ha det bra!” efter träffen, och så är det inget mer med det. Jag vill inte att han ringer mig lite senare för att säga hur dåligt vi passade ihop. Och jag är ärligt talat gladast om han inte förväntar sig motsvarande av mig heller. Jag tycker inte att något positivt kommer ut av ett sånt samtal, när vi båda kanske hade känslan ”Jeez vilken torrboll, måtte han/hon aldrig höra av sig igen!” efter träffen.

   Är man i stort behov av feedback och formella avslut även efter en tillfällig kontakt, kan man ta ansvar för det och själv höra av sig till den andra personen och be om svar, anser jag.

   Ghosting för mig är när man har haft regelbunden kontakt, och så försvinner plötsligt den ena utan förvarning. Slutar skriva, svarar inte och ger aldrig något besked om vad som hänt. Suddar ut sig själv, typ.

  • Christian Persson

   John G,

   Tack! Jag håller med i mycket av det du skriver också.

   Jag tänker lite så här. Om jag skulle tappa förmågan att ta hänsyn till min omgivning, och börja uppträda oschysst, är jag rätt säker på att det skulle påverka mina kärleksrelationer också. Jag skulle nog inte fixa att i ena stunden köra över och såra folk i till exempel mitt arbete, för att sedan gå hem och vara världens gulligaste make/pappa. Den typen av olika roller klarar jag inte av.

   Men det tror jag säkert att en del gör. Det finns ju många exempel på folk som gjort vidriga saker som beskrivs som ”världens snällaste” av den närmaste kretsen.

  • John G

   ViraStina:

   Men se där 🙂
   Då är vi nog faktiskt lite på samma bana ändå.
   För det du beskriver är ju vad jag önskar kunde ske.
   Att man efter en misslyckad dejt i alla fall säger, att det inte funkade, samt ”hej då.” Det behövs inte mer än så. För jag tänker att det är i alla fall ett avslut. Sedan om motparten börjar argumentera, eller ställa frågan varför? Ja, då tycker jag det är helt okej att ”ghosta” personen i fråga.

   Och som du kanske märker har jag ändrat åsikt i den frågan. Vi diskuterade ju just det i en annan tråd. Och jag har själv ställt frågan till tjejer tidigare. Men den allmänna opinionen var ju att den frågan var så känslig att det kunde bli obekvämt för, i mitt fall, tjejen. Vilket jag respekterar, så jag kommer aldrig fråga det igen 🙂

   Christian:

   Jag håller med dig. Jag hade inte heller kunnat agera på två så skilda sätt. Men tyvärr är det nog vanligare förekommande än vad vi tror.

   Och de stora exemplen jag tänker på är ju först och främst BTK i USA. Älskande familjefar med två? barn, ledare i kyrkan, fotbollstränare har jag för mig. Och samtidigt en av USA:s värsta seriemördare.

   Eller varför inte alla katolska präster som har utnyttjat pojkar i församlingen sexuellt?

   Nu är det i och för sig extrema, offentliga exempel.

   Men jag är själv bekant med flera killar som är rena mönsterpappor, de är säkerligen världens bästa äkta män. När de umgås med familjen.

   Men yrkesmässigt, eller när de festar med killkompisarna, är de ärligt talat rena monster…? Alltså, de är inte psykopater. Absolut inte. Men deras beteende i vissa situationer är närmast psykopatiskt. För de är fullständigt hänsynslösa och okänsliga mot andra människor. Framförallt när de fått lite alkohol i sig.

   Och som sagt, jag tror det är vanligare förekommande än vad vi tror. För jag menar, många gånger är det ju den vi minst misstänker, som är värst?

  • John G

   Miss Z:

   Kärlek, empati, hänsyn, medmänsklighet, överseende, förståelse, hjälpsamhet, sympati.

   Det spelar ingen roll vad vi kallar det, så länge vi slutar tänka så mycket på jag, jag, jag.

  • Miss Z

   JOHN G

   Spelar en stor roll då för mig har de olika begreppen olika betydelser. Brukar ge pengar till tiggaren som sitter utanför ICA av medmänsklighet, empati, men kan inte säga att jag hyser kärlek till den personen.

  • Miss Z

   JOHN G

   Har inget med semantik i sig att göra. Christians inlägg handlade om ”kärlek”.

   Att visa hänsyn, empati, förståelse och de andra sakerna kan man göra utan att hysa kärlek. Reser du dig upp från sättet och lämnar plats av hänsyn till den gamla tanten eller för att du hyser kärlek till henne?

  • Christian Persson

   Miss Z,

   Ja, medmänsklighet/empati är ju inte samma sak som kärlek. Men jag menar mer att medmänsklighet/empati är en förutsättning för att kärlek till en annan person ska kunna utvecklas. Tappar man sin empatiska och medmänskliga förmåga tror jag att det blir svårare att hitta en djup relation.

  • Miss Z

   Christian!

   Vet inte om det är så helt och hållet…. Mött människor med en rätt cynisk inställning till omvärlden och det som händer där ute, men som ändå har varit förälskad i dem den träffat, de menar att de måste stänga av ibland för att orka med. Men om att ha en cynisk inställning till saker är detsamma som att ha brist på empati och medkänsla låter jag vara osagt….

 6. Ada

  Håller med dig John G
  Vi kan inte förändra och få bort allt elände i världen. Men det vore ett stort steg att visa varandra mer omtanke. Att motverka det allt mer egoistiska tänkandet. Många bäckar små….

  • Jonas

   Sedan 1930 – 2017 har inte våldet ökat i samhället – det har minskat (speciellt om man räknar in 1939-1945 och perioden kring 1970-talet då den första massarbetslösheten efter 1930-talets ”black friday” hade hänt). Lagstiftningen har naturligtvis också spelat roll – det finns fler brott att begå nu 😉
   Men vad gäller våldsbrott har det definitivt minskat per capita och i procent – det är säkrare att gå i en mörk gränd mitt i natten idag än det var för 30 år sedan. Inget av det hjälper de personer som drabbats av våld, naturligtvis 🙁
   En av sakerna som hänt är att fler saker anmäls, och framför allt: Det skrivs mer om det – internet är en av orsakerna till att vi upplever samhället som farligare idag.

  • J.G

   Fast våldet och otryggheten har ökat igen. I vissa stadsdelar kan kvinnor inte ens gå ut kvällstid utan att bli trakasserade. Nya influenser och fenomen har letat sig hit.

  • ViraStina

   Att det uppstår oroligheter, våld och kriminalitet i utsatta områden är inget nytt fenomen, och det beror inte på några nya influenser.

   Det är samma gamla socioekonomiska förklaringsmodell som gällde i lika hög grad för 100 år sedan. Ännu har dock ingen hittat någon effektiv lösning på hur man åtgärdar de faktorer som ligger bakom.

 7. Ada

  Jonas
  Minskning av dödligt våld ja. Eftersom många anmälningar kom in innan dödsorsak kunnat fastställas. Anmälningar om våldtäkter och misshandel har ökat.

  F ö går det knappt att lämna en låst cykel ute. Under -60 talet då jag var barn låstes varken hus, bil eller cyklar. Så nog har inställningen till vad som är rätt och fel förändrats radikalt.

 8. Ankan

  Klart jag påverkas och känner oro. Jag är jättekänslig så jag begränsar hur mycket nyheter jag ser och hör. Att träffa en partner där man kan validera varandras rädslor, tror jag kan göra d lite lättare att hantera. D får ju också en att tänka att man ska njuta medan man är levande.

  • Ada

   Jag är också känslig, påverkas av alla negativa nyheter. Därför jag inte ser/läser alltför mycket om det. För att orka fortsätta vara en glad och positiv mamma, dotter, vän och arbetskamrat. För närvarande utan partner, men håller helt klart med om att kärleken verkligen behövs. Vi får inte heller ge upp tron om en bättre framtid trots att det ofta kan se mörkt ut.

  • Ankan

   Ada jag förstår dig! Jag har också pluggat media så jag vet att tidningar och andra nyheter vinklar och överdriver. Jag har alltid det i åtanke.

  • Ankan

   Det är så lätt att snöa in på allt det negativa som händer i världen om man tittar på nyheter ofta. Man ska självklart inte blunda för det, men det händer positiva saker i världen också.

 9. george

  Jag är glad att jag inte har barn. Vill inte ha heller. Vill inte se dom växa upp i denna värld. Förr sa man OM det händer i Sverige. Idag säger man NÄR händer det i Sverige. Medmänsklighet o respekt försvinner mer och mer. Skilja på mitt o ditt tycks också försvinna mer o mer.

  Tur man börjar bli äldre. Mindre framtid o bekymra sig över..

  • george

   Kan hålla med alla utom Virastina. Hon tycker väl som Stefan Löften att Sverige är tryggt. Undras tro om dessa människor är ute i verkligheten?

  • ViraStina

   Jag är inte bara ute i verkligheten – jag jobbar dagligen med de ungdomar som är allra trasigast.

   Och det är bland annat därför jag är så hoppfull.

 10. ViraStina

  Man får ju inte glömma allting som har gått framåt jämfört med tidigare! Människosynen har blivit bättre överlag. Fler och fler länder accepterar till exempel homosexualitet. Det är ju en fantastisk utveckling i kärlekens tecken.

  Men visst är det ofta två steg fram, och ett tillbaka. Så har det nog alltid varit. Och världsläget är förstås betydligt oroligare nu än för tio år sedan. Men det är inte värre än för 30 år sedan, eller för 70 år sedan.

  Jag tänker ofta att det sakta men säkert blir bättre totalt sett. I det långa loppet.

  • Art Vandelay

   Vore bra om ni kunde berätta var ni har köpt era skygglappar eller sanden där ni har stoppat ner ert huvud.

  • John G

   Jag läste en studie från Humans Rights Watch som säger att globalt så har människosynen aldrig varit sämre än vad den är i dag.

   Exempelvis Kina.
   Våra svenska politiker hävdar att om vi bedriver handel med Kina så lär de sig om våra seder, vår syn på mänskliga rättigheter, och så vidare. Men som studier visar stämmer inte det. För det kinesiska folket har aldrig varit lika förtryckta som de är i dag.

   Samma sak med Thailand och den pågående slakten av deras ursprungsbefolkning. Som till väldigt stor del finansieras med våra semesterpengar.

   USA är ett annat exempel.
   När den amerikanska militären vet var en MISSTÄNKT terrorist finns, så är det acceptabelt för dem med 15 döda oskyldiga civila. Bara den MISSTÄNKTE terroristen också slås ut.

   Men, för att ställa en fråga.
   Vad spelar det för roll om fler och fler länder accepterar homosexualitet, om människorna i dessa länder samtidigt blir mer och mer egoistiska, hänsynslösa, främlingsfientliga?

  • ViraStina

   Jag tycker snarare att man har skygglappar om man inte ser vilka enorma framsteg som har gjorts vad gäller humanism.

   För ett par generationer sedan var rasism en vetenskap. Nu är det en reaktionär och föraktad åsikt, som inte ens rasisterna själva vill stå för. De döper om den, påstår att det handlar om kulturer, etc. På 50-talet hade USA öppen apartheid, på 80-talet Sydafrika, och då var det helt självklart att somliga raser ansågs underlägsna.

   De länder som har värst människosyn idag gör allt för att dölja och förneka detta, med ganska få undantag. I länder där kvinnor har extremt låg status, skyller man t ex gärna särbehandlingen på att det är för kvinnornas egen skull. För att ”skydda” dem. Det är helt enkelt inte okej längre att vara rasist, sexist, eller homofob i den utsträckning som var standard för bara någon generation sedan.

   Jag säger inte att alla därmed har fått det bättre. Men åsikterna svänger så sakteliga. De tvingas bort, undan för undan.

   Barnarbetet minskar också. Allt fler barn får gå i skolan. Jämför det med bara några årtionden tillbaka! Idag kan inget land stå inför FN och säga att skolan är onödig och att barn mår bra av att arbeta. För hundra år sedan var det en vanlig uppfattning här. Och även länderna i tredje världen arbetar aktivt mot sexhandel och liknande slaveriverksamhet.

   På många vis är alltså humanismen starkare än någonsin. Hela världen är mer medveten om betydelsen av mänskliga rättigheter.

  • John G

   Och jag tycker man har gigantiska skygglappar på sig om man bortser från ett enkelt, men väldigt viktigt, faktum.

   Att nationer, precis som företag, organisationer, myndigheter, politiker, och privatpersoner, väldigt ofta är mycket, mycket snack. Men väldigt, väldigt, lite verkstad.

  • ViraStina

   Hela tillvaron är till stor del mycket snack och lite verkstad. Det gäller både i det privata och i det offentliga. Men snacket går ofta före. Finns inte ens det – då finns det absolut ingen verkstad heller. Utan visioner kommer man inte en millimeter.

   Kan du förresten nämna något företag, eller någon bransch, som hade en bättre människosyn på 50-talet, än idag? Eller ett bättre miljötänk?

   Finns det någon organisation som har gått från en progressiv syn på homosexualitet, etnicitet, jämställdhet, demokrati, miljömedvetenhet och liknande, till att bli homofobisk, rasistisk, sexistisk, odemokratisk och miljöfientlig?

   Jag vågar nog påstå att den absoluta majoriteten av alla möjliga företag och institutioner har gått i precis motsatt riktning. Mot en förbättrad människo- och miljösyn.

   Däremot finns det en stark populistisk anda nu, som ropar på enkla lösningar på svåra problem. Där är jag orolig. Folk är så fruktansvärt lättpåverkade. Men det bidrar samtidigt till tydliga ställningstaganden. Det gör att massor av människor plötsligt säger ifrån och tar aktivt avstånd från inhumana och odemokratiska strömningar.

  • J.G

   Fast rasismen ökar i Sverige igen. Vi har fått nya rasbiologiska institut, fast nu heter det kritisk vithetsstudie. Antirasister och separatistiska ”rasifierade” är de största rasister man kan möta. Man blir bara mörkrädd av tanken.

  • John G

   Ericsson. Volvo. SKF. Monark. Med flera, med flera.

   Därför att på -50- talet värdesattes de anställda. De var en värdefull resurs.
   Och visst, vi har andra arbetslivslagar i dag som är mer omfattande, på pappret.

   Men på -50- talet om det var lågkonjunktur avskedades inte de anställda i samma omfattning. I stället fick de chansen till vidareutbildning för att öka kompetensen inom företaget. De sattes på att underhålla maskinparken. För att öka driftssäkerheten.

   Men visst, det förekom uppsägningar, naturligtvis. Men på den tiden var inte personalen lika mycket slit och släng som de är i dag. Vilket de numera är trots utökade arbetsrättslagar. Företagen tar sig nämligen förbi det hindret genom att inte längre anställa, de hyr personalen i stället.

   När jag säger mycket snack, lite verkstad, så menar jag det inte i syftet visioner.
   Brainstorming är alltid någonting positivt. Sedan om man gör det själv eller i grupp spelar ju liksom ingen roll.

   Jag tänker mer som ett exempel med företaget jag jobbar för. Ett företag som är miljöcertifierat enligt ISO 14001. Och en stor del av reklamen för mitt företag baserar sig på att vi är miljövänliga.

   Från Varberg tar det ungefär fem timmar till Stockholm med tåg.

   Att flyga till Stockholm tar också ganska precis fem timmar. Om man inkluderar tiden för transport till Landvetter, incheckning, väntan på bagage vid ankomsten, transport från flygplatsen i Stockholm till centrum.

   I höstas skulle fyra personer från mitt företag till Stockholm på utbildning. Och företaget valde att skicka dem med flyg, därför att biljetterna blev 400 kronor billigare.

   Alltså, mitt miljöcertifierade företag, valde att skicka personal med flyg till Stockholm, för att spara 50 kronor per person och resväg. 50 kronor…

   Vi jobbar på kontrakt för ett annat företag ( X ). Som också är miljöcertifierade enligt ISO. De lanserar sig i reklamen som miljömedvetna. De har också kontrakt med ett annat företag ( Y ) i Kungsbacka, som utför samma tjänst som vi gör. Företag Y är även de miljöcertifierade enligt ISO.

   Men, företaget i Kungsbacka har ett annat avtal än vad vi har. Och får bättre betalt. Så för att spara pengar väljer företag X, flera gånger i veckan, att skicka oss från Varberg till Kungsbacka för att utföra arbeten. I stället för att lägga ut jobbet på företag Y, som redan är på plats.

   Och det innebär att jag får köra fem mil tom till Kungsbacka. Sedan utför jag arbetet innan jag kör fem mil tom igen, hem till Varberg.

   Och som det visar sig har vi nu också börjat få jobb i Halmstad. Företag X har nämligen även kontrakt med ett företag ( Z ) i Halmstad som utför samma arbete som vi gör. Men företag Z har också bättre kontrakt än vad vi i Varberg har. Så trots att även företag Z är miljöcertifierade enligt ISO 14001, så skickar företag X mig att köra 16 mil tom fram och tillbaka, därför att det blir billigare än att lägga ut jobbet på företag Z i Halmstad.

   På ett bostadsområde gick sopbolaget ut med en förfrågan om de boende kunde samla sina sopkärl på en parkeringsplats när de skulle tömmas. Det hade nämligen inneburit att sopbilen inte behövde köra upp längs radhusgatorna. Vi snackar 40 gator, 800, 850 radhus. Eller kedjehus kanske det heter?

   Men i vilket fall så hade detta sparat både bränsle och miljö.

   De som bodde längst från parkeringsplatsen hade fått dra sina sopkärl…? 40 meter…? kanske? Och det blev ramaskri från de boende, därför att de betalade minsann för att bara behöva ställa sopkärlen precis utanför dörren. Så den idén blev det ju ingenting med.

   Och detta är vad jag menar med mycket snack, lite verkstad. Privatpersoner, små företag, stora företag, nationer, säger gärna att naturligtvis värnar de miljön. Men de gör det bara så länge det inte kostar dem en krona i onödan, så länge det inte påverkar deras bekvämlighet.

   Och samma sak är det med mänskliga rättigheter. Visst, självklart skall vi värna de mänskliga rättigheterna, så länge inte människorna som omfattas av dessa rättigheter bor rakt ovanför någon värdefull naturresurs som behövs vid tillverkningen av elektronik exempelvis.

   För ingenting, INGENTING, får ju påverka det som är viktigare än allting annat i dag. Tillväxt, vinst, aktieutdelning, positiva kvartalsrapporter, pengaflödet.

  • ViraStina

   John G:
   Men tror du verkligen att dessa företag hade en miljöpolicy förr? Eller vräkte de ut allt avfall i havet? Tog de den minsta hänsyn till underleverantörernas villkor? Kunde man få sparken för att man blev gravid? Tror du att det gick att få föräldraledigt? Hur långa arbetsdagar hade man? Kunde kvinnor göra karriär? Hade möjligtvis personer från ”rätt’ samhällsklass en gräddfil för att bli befordrade till chefsjobb? Gick det att komma ut som homosexuell utan att bli utfryst? Vilket inflytande hade personalen generellt? Var de tvungna att buga och bocka och titulera de överordnade? Fick man effektiv skyddsutrustning? Kunde man gå och klaga på arbetsmiljön, eller var man rädd att få sparken, så man härdade ut och fick arbetsskador istället?

   Kort sagt – skulle du vilja ha tillbaka arbetsvillkoren och värderingarna från 50-talet? I så fall tror jag att du är ganska ensam. De allra flesta anser att vi har det mycket bättre på våra jobb idag, på det stora hela. Mer stressade är vi – men beror det verkligen bara på våra jobb? Jag är ytterst tveksam till det.

   Självklart finns det företag och chefer även idag som ständigt missbrukar sin personal (min kille har problem med detta) och branscher där man går på knäna pga personalbrist. Och visst går kvartalsrapporterna ofta före omsorg om både människor och natur. Men det är sannerligen inget nytt. Det har inte gått bakåt totalt sett. Snarare går det för sakta framåt.

  • ViraStina

   Jag blir galet less på att typ vartannat inlägg försvinner för mig. Visserligen kan jag skriva om dem rätt fort, men då kan man ju ge sig tusan på att det blir dubbletter istället.

   Nåväl – mitt spökinlägg handlade i kortversion om att synen på de anställda knappast alls var bättre på 50-talet. Det var lättare att få ett nytt jobb då, men arbetsvillkoren går ju inte att jämföra med idag vad gäller rättigheter, jämställdhet osv.

   Miljöarbete innebar att man dumpade avfallet i havet. Du kunde inte komma ut som homosexuell på jobbet på den tiden. Du kunde få sparken om du blev gravid. Det var helt accepterat att kvinnor hade lägre lön. Du skulle buga för chefen och titulera honom. Du hade ytterst begränsade rättigheter till skyddsutrustning, och fick helt enkelt offra hälsan om du hade den sortens jobb. Osv.

   Jag tror ingen fackförening skulle hålla med dig om att det rådde en bättre människo- och miljösyn på 50-talets arbetsplatser än vad det gör idag.

  • John G

   Jo, jag tycker faktiskt det går bakåt.

   Därför att oavsett hur det ser ut med arbetsskyddslagar, arbetstidslagar, så har du fortfarande en attitydförändring hos privatpersonen.

   Jag kanske är ensam som du säger?
   Men jag tycker faktiskt att samhällsklimatet har blivit kallare, mer introvert, mer likgiltigt, hänsynslösare, mer egoistiskt, kanske till och med mer apatiskt? än det var för bara tio år sedan. För att inte jämföra med för 25, 30 år sedan.

 11. MR Wise Guy

  VIRASTINA
  Det du pekar på rasism homofobi fri sex för män och kvinnor,
  Så kan vi se att Martin Luther förespråkade att sex var en källa till glädje för män och kvinnor t, o m samkönat sex ,så det har varit sedeslös sex i många länder över tiden England , Frankrike, Italien, Tyskland mm , Lutheraner , baptister , var ju fria , perioder i sin syn, men däremot Katoliker har fördömt all form av sex och kondomer, aborter ,,
  så det har varit mer en fråga vilken Religion som styrt livet än ngt annat.
  Du säger att humanismen är bättre än någonsin ! Världens starkaste man i världens starkaste land har tagit flera steg tillbaka med Donald Trump att då påstå att det går framåt med humanismen när han styr i hop med Putin eventuellt genom sitt konglomerat Trump en kille som inte bara går över lik för att få mer makt och pengar han tar sig frihet med övergrepp på kvinnor i den ena snuskiga affären efter den andra han ägde Miss universum och flera liknade kvinnofällor,, Att säga att det är bättre nu bara för att gangstrarna blivit ljusskygga eeehhh maffialiknande organisationer styr och ställer som dom vill i Sverige och dom flesta länder , Ungdomar kastar sten på brandbilar och bränner vanliga bilar i kravall liknade attacker beror det på att det blivit humanism för dom i förorterna som aldrig får en chans att komma in i samhället . Profiten och mammon är gud i dag exakt beskriven i bibeln. Flera hundra journalister blev mördade 2016 ett nattsvart år yttrandefrihetens tecken. Vi har tiggare på knäna framför affärerna och barnarbete sexhandel mm även i Sverige mer än någonsin . Visst har medelklassen fått det bättre men arbetare och arbetslösa och sjuka har det svårare än på mkt länge. 70talet så tjänade än VD 9 x mer än arbetaren i dag 40 x mer . Du får läsa mer tidningar än DN och liberala blaskor . Att påstå att vi går åt rätt håll när vi ska satsa många mer miljarder på försvaret istället för behövande och lidande av olika skäl är inte Humanism för mig VIRASTINA

  • Romantisk-tjej

   Jag instämmer. Har växt upp på 70-talet och då var knappast utmattningsdepression en folksjukdom som det är idag. Kraven på arbeten idag är skyhög och statusjakten värre än någonsin.

   Barn är som fastklistrade vid sina telefoner och kollar porr redan som 10-åringar. Knappt någon läser böcker och skapar sina egna fantasier. Samtidigt har barn mycket mindre frihet idag, föräldrar låter dem inte upptäcka världen utanför hemmet eftersom så många faror lurar.

   Jag själv gick jag själv till skolan (lekis som det hette då) redan som 6-åring, på några villagator, en kilometer.
   På vägen dit och tillbaka upptäckte jag massor. Jag gick över till kompisarna när jag ville redan som 7-åring o.s.v. Mina föräldrar var sällan med mig när jag var ute, till exempel. Och vi hade ändå inga mobiler.

   På 70-talet fanns ingen statusjakt, inte som det är idag. Ingen skröt om långresor. Man behövde inte köpa dyr elektronik. Det var inte vanligt att lyxrenovera köken och badrummen o.s.v. Och det var mycket fritid och aldrig någonsin stress. De med låg lön kunde bo i villa om de sparat. Eller åtminstone en sommarstuga. Idag är det svårt att spara till en villa om man har en låg lön. Villor i mitt område går på minst 8 miljoner. (renoveringsobjekt).
   Klyftorna är enorma idag.

  • ViraStina

   Men man kan alltid hitta vilka enskilda exempel man vill på att allt är sämre.

   Det sa ju redan de gamla grekerna – bokstavligen. Ungdomarna har ingen respekt för de äldre. Den nya generationen är lat. Folk har ingen hyfs. Annat var det när jag var ung.

   Så tyckte man för 2500 år sedan, och så tycker man idag.

   Jag föredrar Hans Roslings synsätt, där man tittar på ett antal viktiga faktorer som mäter utveckling, välstånd, sjukvård, utbildning osv över hela världen. Då ser man ganska fort att det där med att allting bara blir sämre, inte är en objektiv sanning.

  • George

   ViraStina

   Sen lite intressant. För en del bloggar sen sa du att varje kvinna som dejtar en man måste ha i bakhuvudet att den här mannen kan vara en våldtäktsman. Sen skrev du att kvinnor inte kände sig trygga när dom gick ensamma hem från krogen på natten. Var är det trygga samhället där alla mår bra och känner sig trygga? Har en kompis som bor i Malmö. Han vaknade en natt när två idioter hade lekt med en handgranat två huslängor bort. Sen håller jag med Johng. För mycket egoister i samhället och även i riksdan. Där partimedlemmar hellre skor sig själva än bryr sig om Sverige.

  • John G

   Jag funderar på utveckling ur ett antropologiskt perspektiv.

   Lästa nämligen en avhandling som sade att innan vi började bruka jorden, tillbringade vi ungefär tjugo timmar i veckan åt att samla mat, inreda en bostad ( Grotta ). Resten av tiden tillbringade vi med de övriga medlemmarna i gruppen. Satt och ljög för varandra vid lägerelden och så.

   I dag, trots all teknisk utveckling, tvättmaskin, diskmaskin, dammsugare, och så vidare, så tillbringar vi ändå bara ungefär 3 timmar i veckan åt umgänge med andra gruppmedlemmar. Alltså utanför familjen då.

   Dessutom ser ju forskarna ett tydligt samband mellan utveckling och ökande hälsoproblem. Fetma framförallt. Men även alla typer av stressrelaterade sjukdomar.

   Så ärligt talat vet jag inte om jag vill kalla det utveckling?

   Och nu skall jag inte säga någonting om välstånd, sjukvård, utbildning. För det orkar jag inte just nu. Sängen hägrar 🙂

   Men, jag vill nämna någonting jag märker väldigt tydligt när jag jobbar. Infrastrukturen. Våra vägar, motorvägar, riksvägar, alla typer av vägar.

   Min uppfattning är att i dag förfaller vägnätet snabbare än myndigheterna har tid, eller råd, att reparera dom. Kör man av motorvägarna någonstans i Halland numera, och ger sig ut på landsbyggden, ja, då passerar man en förfärande mängd provisoriska varningsskyltar.

   Bulor i vägbanan. Hål i vägbanan. Ostabil väggren. Och så vidare. Och dessa skyltar är inte någonting som står framme tillfälligt under en månad eller två, innan vägen repareras. Jag vet sådana här skyltar som har stått på samma ställe under tre, fyra år.

   Många vägbanor är pussel av provisoriska reparationer. Men det är inte väl utfört, det håller inte länge. Utan när man kör på vägen är man ständigt orolig för stötdämparna, lacken, mötande trafik.

   Och samtidigt som det ser ut så här på många håll i Halland lägger trafikverket alla sina pengar på det senaste prestigeprojektet. En ny ringled runt Stockholm.

   Men för att ändå komma in på utbildning och sjukvård. För jag tycker det är två områden som faktiskt påminner om det svenska vägnätet. De förfaller snabbare än myndigheterna har tid, eller råd, att reparera dem.

   Och för att råda bot på detta behöver vi mer kärlek mellan varandra.
   Och mindre girighet.

  • ViraStina

   George:
   Först ett förtydligande: Själv känner jag mig i princip alltid trygg. Jag är en tillitsfull person som litar dels på min omgivning, dels på min förmåga att avgöra när något inte står riktigt rätt till.

   Men att många kvinnor känner sig otrygga är absolut inget nytt heller. Kvinnor har varit rädda i alla tider, över hela världen. Jag tror att de tillfällen och platser där kvinnor aldrig behövt anpassa sig efter riskerna om vad män kan utsätta dem för, får räknas som undantag i världshistorien. Det är inget som har uppstått på sistone.

  • Romantisk-tjej

   Jag har liknande tankegångar som John G här.

   Just nu tänker jag på hur osäkert det är här i Stockholm när man blir sjuk. Karolinska är satt i stabsläge på grund av för få vårdplatser, idag händer det att folk väntar ett dygn på akuten, det är en vårdkris. Något liknande kan jag inte minnas har hänt under min livstid.

   Arbetsvillkoren är mycket sämre, där man hade två-tre stycken personal är det numera en person, anställningen/rekryteringen läggs ut på konsultfirmor så att företaget ska slippa ta ansvar om det blir arbetsbrist, den enda som förlorar på det är arbetstagaren.
   Hen får nämligen finna sig i att åka till en annan stad för att jobba om det blir arbetsbrist, eller vara utan pengar trots fast anställning.

   Detta gäller även högutbildade. Jag har en vän som har arbetskamrater som får del av företagets vinst eftersom de blev anställda på 80-90-talen. Min vän är anställd av en konsultfirma, och får mycket sämre anställningstrygghet och ingen del av vinsten. Hans arbetskamrater som blev anställda direkt av företaget tidigare har aktieportföljer på miljoner.

   Min kompis har likvärdig eller högre utbildning och erfarenhet. Han är inte fast anställning på företaget, hans fasta anställning är hos konsultfirman. Alltså ett slags bemanningsföretag. Så han gör alltså samma saker som sina kollegor men deras livsstilar är på en annan nivå med trygg anställning (som alla fick på 80-talet) samt att de fortfarande får ta del av vinster eftersom det står i kontraktet. Och han har en vanlig medelinkomst. Trots att han gör samma saker, har t.o.m högre utbildningsnivå än flera.. Han får inte ta del av vinster och trygghet som dem. Hur orättvist är inte det? Sådant existerade aldrig förr!

   Detta kallas för ”prekariat” Finns ett intressant radioprogram på p1 Filosofiska rummet, ”prekariatet den nya underklassen”, som sändes för några år sedan och (som jag tror att man fortfarande kan lyssna på i efterhand). Kan jag rekommendera!

  • ViraStina

   Ja, det finns ett prekariat, och det finns folk som t ex måste acceptera att arbeta under stolliga scheman. Hemtjänsten har t ex ofta delade turer, vilket kan ge dem tolvtimmarsdagar med några timmars hål mitt på dagen.

   Och det finns eviga vikarier, som inte vågar lägga ifrån sig telefonen eftersom de då kan förlora en dags jobb.

   Sånt är inte bra – men det är inte längre standard med usla arbetsvillkor. Det uppmärksammas, det slås larm och det motarbetas. Även om det ofta går med snigelfart.

   För 100 år sedan hade pigor, drängar, hembiträden och liknande knappt något reglerad arbetstid alls. Man jobbade så länge som husbondefolket krävde det. De kunde ställa in den lediga söndagen, om de fick för sig att ha en middag för bekanta.

   På 50-talet slet man ut sig fysiskt på industrier, med tunga lyft, farliga kemikalier etc. Min mormor var städerska. Då skulle det knäskuras! Och några handskar hade man inte. Såriga händer ingick i jobbet. Idag ser det ju helt annorlunda ut.

  • George

   Virastina

   Nu förstår jag varför samhället ser ut som det gör. Ni är alldeles för många som lever i en fantasivärld där alla är hjälpsamma och snälla och där det inte finns några kriser. Heter dina släktingar Lille Skutt, Bamse eller Skalman?

   Hur länge tror du vi kan blunda för problemen? Kriserna kommer ju inte påverka oss. Så låt oss förorena världen mer, varför inte använda lite kärnvapen också. Dom är ju så nyttiga för miljön.

   Jaja, du/ni vaknar väl upp en dag ni också.

 12. george

  Här om dan blev jag glatt överraskad. Jag hörde barn som lekte ute. När hände det sist? Förr såg man leksaker och cyklar överallt ute. Idag inget. Så var har det blivit bättre? Handgranater, våldtäkter, skottlossning och brutala mord. En bättre värld? Knappast.

  Lite mer medmänsklighet och respekt för livet och andra människor behövs det mer av idag.

 13. MR Wise Guy

  VIRASTINA EHHHH skojar du( enskilda exp ,) jag tog dom två inflytelserikaste männen i världen både med makt och pengar som är en fara för hela världen som är motpolen mot Humanism

  vad är det för fjafs du pratar om respekt för gamla och grekerna talesätt. är du helt världsfrånvänd

  både Trump och Putin kommer att rusta upp nya kärnvapen missiler Trump ska bygga murar mot Mexiko
  han vill kasta ut miljontals msk i ännu värre fattigdom.
  Några hundra familjer äger 90% av jordens tillgångar ,
  Trump förnekar att msk förstör globala miljön , angående Hans Rosling så säger han att jorden befolkning är 11 miljarder 2050 och 2 miljarder barn kommer att svälta om vi får fel ledare USA KINA RYSSLAND INDIEN MM

  • ViraStina

   Mr Wise Guy
   Varför uttrycker du dig så anklagande bara för att jag har en annan uppfattning?

   Det är inget ”fjafs” jag pratar om, utan en välkänd sanning. Folk har ALLTID tyckt att det är sämre nu än förr. Fascinerande nog. Det var en sann känsla för antikens folk. Men det betyder ändå inte att utvecklingen går kroniskt bakåt, som bekant.

   Och nej, jag är inte mer verklighetsfrånvänd än du. Du lyfter fram Donald Trump, som givetvis är en oroshärd. Jag lyfter fram exempel på åtskilliga områden där utvecklingen går framåt med sjumilakliv. Det är precis lika verkligt.

   För visst klarar vi av att hålla mer än en tanke i huvudet samtidigt…? Det faktum att USA har valt en rövhatt till president, innebär inte att hela världen därmed backar på alla områden. På vissa områden lär det bli så, givetvis. Han har ju lovat att sabotera både här och där. Men inte ens han kommer att kunna förstöra all positiv utveckling som sker i hela världen.

  • ViraStina

   Suck. Nu hände den där buggen igen. Mitt inlägg försvann, så jag blir tvungen att skriva om ungefär samma innehåll, men med andra formuleringar så att det släpps igenom den där dubbelpost-kontrollen…

   Och visp finns det väl snart två snarlika inlägg från mig. Men strunt i det:

   Dels skrev jag att du inte behöver vara nedlåtande bara för att jag inte har samma åsikt som du. Och det jag pratar om är inget ”fjafs”. Folk har i alla tider tyckt att det är värre än någonsin, just i deras levnadstid. Och eftersom ingenting är beständigt, har de förstås haft delvis rätt. Vissa bra saker försämras. Så kommer det alltid vara. Och det verkar vara ytterst mänskligt att främst fokusera på just på försämringarna.

   Sedan skrev jag att jag naturligtvis inte är mer verklighetsfrånvänd än du. De förbättringar som jag ser, är precis lika verkliga som försämringarna som du lyfter fram. Bara en sån sak som att världssvälten är på stadigt nedåtgående! Väger det upp Syrieninfernot? Nej – man kan förstås inte ställa katastrofer mot varandra. Men det är en enormt stor utveckling!

   Och så skrev jag att även om Trump har lovat att sabba det mesta han kommer åt, så kan inte ens han förstöra en massa andra positiva saker som går framåt i hela världen. Jo, om han får för sig att starta ett världskrig, möjligtvis, men det ska vi väl inte tro.

   Ta t ex den extrema fattigdomen som har minskat avsevärt de senaste årtiondena, medellivslängden som ökar globalt och andra liknande faktorer som går hand i hand med ökad utbildningsnivå, färre barn och allmänt högre välstånd i många av de länder som förr var utfattiga. Sådant är inte ”verklighetsfrämmande”. Det är reella fakta för miljontals människor, som har fått det mycket bättre än sina föräldrar.

 14. MR Wise Guy

  VIRASTINA jag undrar om miljontals syrianer håller med dig om att det har blivit mer humant Ryssland
  och Syriens ledare bombar städerna till grushögar ,
  Putin ligger bakom det lågintensiva inbördeskriget i Ukraina och krimtatarerna förföljs
  det har aldrig någonsin varit större folkflyttning på jorden dom flyr för sina liv .
  Likadant kan jag visa på land efter land där profiten förföljer och utplå¨nar hela byar
  Brasilien med miljontals msk i getton
  Ett malaysiskt flygplan skjuts ner 298 människor får sätta livet till,.

  VIRASTINA Och du pratar om uppförande koder typ respekt för äldre visst det är bra men du verkar inte ha förstått vad vi pratar om, lyft ögonen och se försämring ringarna i makroperspektiv. De multinationella företagen som profiterar på miljön och stjäl de fattigas grödor till förmån för de besuttna
  EXP Amerikanska företag odlar marken i uländerna fraktar ut det och säljer med skyhög vinst till EU USA
  msk som äger marken i Afrika får knapp så dom överlever och svälter då dom inte odlar sin egna mark Det största läskedrycksmärket lurar fattiga i Afrika att drycken är bättre än mjölkersättning följden blir att barnen blir sjuka och dör. Detta sker 2017

  • John G

   Nu känner jag i och för sig att vi, även jag, har blivit lite för globala.

   För visst, mänskliga rättigheter är viktiga globalt. Att få bort den påtvingade internationella sexhandeln också. Att få Thailand att sluta slakta sin ursprungsbefolkning är viktigt, också.

   Men, jag vill ändå dra ner det hela till en mer lokal nivå. Den, som jag upplever det, ökande egoismen, hänsynslösheten, mellan privatpersoner i vårt direkta närområde.

   Och för att göra det tror jag definitivt att det behövs mer kärlek i stället för girighet.

  • Romantisk-tjej

   John G:
   Jag tycker det är normalt att vara hänsynsfull mot människor i närområdet. Det är självklart att stanna upp och prata lite med en ensam granne och erbjuda hjälp, eller ringa upp någon som man vet har det jobbigt istället för att tänka att ”jag ska inte störa i sorgen” som många tänker. Det är normalt beteende enligt mig.

   Jag ser hur många är hänsynslösa, som inte ber om ursäkt där det är väldigt lätt att göra det, eller som kastar allt de ha för händerna på marken istället för att slänga det i en papperskorg 20 meter därifrån och återvinningsstation. Idag såg jag rester av en ”bosättning” i ett skogsområde nära bebyggelse. Det fanns papperskorgar 30 meter bort, men ingen hade kastat soporna utan bara lämnat allt vind för våg (för att de tror att någon annan ska plocka upp det efter dem?) Tråkigt nog en allt vanligare syn.

  • MR Wise Guy

   VIRASTINA Det var inte meningen att vara nedlåtande mot dig men trots vad du nu har skrivit om att det alltid har varit likadant, så har du fel! läste du vad ROMANTISK-TJEJ SKREV det är bara att konstatera att vi snart är framme vid total miljökollaps 100 år kanske haven stiger och ruttnar, luften är så sotig och giftig att alla msk kommer att kvävas eller brännas upp av UV strålning mm gift i grundvatten och jorden mördar miljontals msk Nej VIRASTINA ! Vad hjälper det att barnen kan läsa, om mat och vatten är förgiftat. Jag tror att du inte har förstått vad du läst , eller så !!
   Det har blivit så mkt bättre dom sista 10 åren säger du, Visst VIRASTINA är det vad du kallar fått det bra så Varsågod här kommer Fakta: Mer än 2,8 miljarder msk lever på mindre än 2 dollar om dagen nästan hälften av jordens befolkning, = 2,800 MILJONER MSK.
   1,2 miljarder lever på mindre än 1 dollar om dagen = 1,200 MILJONER MSK.
   1ooo miljoner har inte tillgång till rent vatten SÖDER OM SHARA finns ca 900 miljoner som är svältande och riskerar att dö.

   VIRASTINA vad sa du har msk fått det så mkt bättre här på jorden, tror du att vara svältande och sjuk pga dåligt vatten och matbrist är ett liv som är värdigt ngn lev på 8 kr om dagen ett par månader så får vi se om du ändrar inställning då ska allting inkluderas i dom slantarna.

  • ViraStina

   Andelen av världens befolkning som lever i fattigdom fortsätter krympa. Andelen som har tillgång till rent vatten, skola, vaccin, mödravård mm fortsätter öka. Allt fler länder inför demokrati.

   Jag har svårt att vifta bort detta som obetydligt. Och om inte världens barn får gå i skola och lära sig läsa- tror du verkligen att vi kan rädda miljön då? Eller minska överbefolkningen, som är en bidragande faktor?

   Enligt mig är utbildning svaret på otroligt många av världens problem. Och där har vi kommit en bra bit på väg. Det går framåt, helt enkelt!

   Något som jag däremot oroar mig över på allvar, det är antibiotikamissbruket i världen. Där står vi i värsta fall inför en total katastrof.

  • John G

   Andelen fattiga i U- länderna minskar. Men samtidigt ökar andelen fattiga i industrivärlden. Så frågan blir ju hur många som totalt är fattiga i dag, jämfört med för säg tjugo år sedan.

   Och antibiotikamissbruket är väl ingenting att oroa sig för?
   Jag menar, forskarna kommer ju säkerligen upptäcka någon ny mirakelkur som inte bara klarar vilka bakterier som helst, utan som även är effektivt mot virus. Så det ordnar sig.

  • ViraStina

   Men de fattiga i i-länderna är inte lika fattiga som i u-länderna. Där handlar det vanligtvis inte om att svälta ihjäl, utan mer om de ekonomiska klyftorna. Och de är främst resultatet av politiska beslut. Fördelningspolitik.

   Med lite tur kan det komma ersättningar för dagens antibiotika, ja. Jag hoppas på det bästa och köper enbart svenskt kött. Det är det enda jag kan göra åt saken just nu.

  • John G

   Men snälla ViraStina… Snälla…

   Alltså…? Alltså, jag ber om ursäkt i förväg ViraStina, för jag Vill inte vara nedlåtande, eller förolämpa dig, jag tycker som sagt inte om sådant. Men samtidigt måste jag få vara ärlig.

   Och just nu sitter jag och funderar på att dunka huvudet i en betongvägg.
   Hårt. Om och om igen.

   För ärligt och uppriktigt så upplever jag din senaste kommentar som så naivt optimistiska att jag inte vet vad annat jag kan göra.

   Nej, det finns inga mirakelkurer på ingående som kan ersätta antibiotika.

   Och när jag sade som jag gjorde var det ett försök att vara extremt ironisk. Jag använde en argumentation människor tar till för att verkligen sticka huvudet i sanden. Eftersom de inte Vill veta hur nära katastrofen vi är. Alltså lägger man sin tilltro till ”mirakel.” Som säkerligen finns i något laboratorium någonstans i världen.

   Men Nej.
   En väldigt enad forskarkår säger att vi står inför en energikris.
   En väldigt enad forskarkår säger att vi står inför en miljökris.
   En väldigt enad forskarkår säger att vi står inför en klimatkris.
   En väldigt enad forskarkår säger att vi står inför en antibiotikakris som sagt.
   En väldigt enad forskarkår säger att vi Bara kan göra någonting åt detta om vi ställer oss på bromsarna NU!

   Men en lika enad politikerkår, tillsammans med företagsledare, inflytelserika privatpersoner, och en massa amerikaner, vill inte göra någonting åt det. Därför att det hade hämmat tillväxten och BNP.

   Eller som nyss nämnda amerikaner argumenterar:
   ”Om inte jag får köra min åtta liter stora V8 som drar tre liter bensin per mil och trots katalysator släpper ut mer skadliga ämnen en medelstor stad, så strider det mot min grundlagsstadgade rättighet att göra vad faen jag vill!!!”

   Och det absolut farligaste vi kan göra just nu, den enskilda handling som ökar sannolikheten mest för att mänskligheten skall gå under, det är att sätta sin tilltro till ”mirakel.”

   Men, sedan kan jag ju naturligtvis ha helt fel också.
   Så vet du vad vi gör, tycker jag.
   Vi sätter en parentes runt den här diskussionen. Och så återkommer vi till den om…? säg fyrtio år? Så får vi se hur världen ser ut 🙂

  • ViraStina

   Jag är optimistisk av en massa skäl. Bland annat för att det händer otroligt mycket på teknikfronten. Det finns många lösningar inom räckhåll. Även medicinskt!

   Men marknadsekonomin sätter käppar i hjulet, helt klart. Men den är ingen naturlag. Den är en överenskommelse. Och därför går även den att komma förbi.

   Sen är jag även optimistisk av… ja, vad ska jag kalla det? Statistiska skäl? Historiska? Folk har i alla tider trott att jorden kommer att gå under just nu. Men det har inte hänt hittills, trots alla domedagsprofetior. Inte ens under 1900-talet, med två världskrig. Eller under medeltiden, med pesten som utplånade stora delar av Europa. Eller under den berömda ”flaskhalsen” när en stor del av människorna lämnade Afrika i tidernas gryning, och bara en bråkdel överlevde.

   Men den som lever får se..! Det enda vi kan veta säkert, är att det blir förändringar. För det har det alltid varit.

  • John G

   Först vill jag be om ursäkt. För som sagt, jag tycker inte om nedvärderande kommentarer, kände mig dock väldigt frustrerad när jag skrev i går.

   Det är dock ingen ursäkt, utan bara en förklaring.
   Men i alla fall, förlåt för min tråkiga kommentar.

   Sedan är det ju så att tidigare har domedagsprofeter baserat sina förutsägelser på religion, mysticism, vidskepelse och så vidare.

   I dag baserar sig ju profetiorna i stället på vetenskap. Och de nya profeterna är välutbildade, kunniga, intelligenta vetenskapspersoner. Och det tycker jag gör skillnad.

   Men, men, vi får ju se…

 15. Romantisk-tjej

  Vi lever i en värld där marknaden styr. Det betyder bland annat att stora multinationella företag bestämmer hur världen ser ut mer än många förstår. Miljöförstöringen är enorm i världen. I Kinas städer kan man inte längre andas utan gasmask om man inte vill riskera KOL och cancer. Där tillverkas större delen av hela världens varor, och folket vill leva som i västvärlden och miljontals köper bilar. För 30 år sedan cyklade alla dit de skulle.

  I Indien är det mesta av vattnet förorenat med kemikalier från textilindustri och medicin/kemikalie tillverkning. 70% av vattnet är förorenat.

  Haven är fulla med plast, kemikalier och allsköns bråte. Det spolas ofta upp stora avfallshögar på paradisstränder t.e.x Hawaii.
  Sök ”The great pacific garbage patch” på YouTube, det är skrämmande fakta. Haven kommer aldrig mer bli som förut. Haven offras för människans okunskap. På 50-talet var det fortfarande rent i världshaven, efter det har det gått utför och nu kan vi inte längre rädda haven.

  Vi människor har en förmåga att ta på oss skygglappar för att vi inte orkar se eländet. Och därför gör vi heller inte något åt det eller låtsas att allt är bra. Inte särskilt intelligent. Men antagligen är det en överlevnadsmekanism. Hjälper dock inte planeten, tyvärr. Och därmed heller inte människorna.

  • Art Vandelay

   … och man försvarar gruppvåldtäkter på festivaler med att det har alltid funnits men fler anmäler nu. Hur man blir så korkad är en gåta för mig, enda svaret jag har är att ungdomar idag är totalt historielösa och allt de bryr sig om är ljuset så att selfien blir bra.

 16. MR Wise Guy

  ROMANTISK -TJEJ jag tänker likadant som dig om den globala nedsmutsningen.

  En annan sak som slår mig är att det föds alldeles för få människor med mod civilkurage och som är beredda att offra sig för andra msk t,o m sitt liv.

  Florens Nightingale , Mahatma Gandhi, Martin Luther King, Moder Theresa, Raoul Wallenberg,

  Tänk om det fanns några hundra såna här msk i varje land eller ett par st per miljon det skulle göra skillnad

 17. MR Wise Guy

  VIRASTINA Hoppas att du tappar skygglapparna och nyanserar din inställning lite ifråga om tillvaron på jorden för många tusen miljoner MSK ,
  för det är förment att säga att det blivit så mkt bättre med svältsituationen dom sista 10 åren! då det dör miljontals barn och ungdomar varje år pga av svält och förgiftat vatten

  • ViraStina

   Hur kan det vara ”förment” när det faktiskt HAR blivit bättre för åtskilliga miljoner människor de senaste decennierna..? Är det inte konstigare att förneka det?

   Jag säger inte att världen är perfekt. Inte heller att ingen har det dåligt, eller svälter, eller far illa på annat sätt.

   Allt jag säger, är att på väldigt många områden, går utvecklingen och humanismen faktiskt framåt. Om vi inte inser det, ger vi kanske upp. Då kanske vi fastnar i tron att allt ändå är hopplöst. Att inget går att förändra, och att mänskligheten är dömd. Och det vore det värsta av allt.

  • John G

   ViraStina:

   Nu skall du veta att jag faktiskt tänker tvärtom. Igen.
   För visst, på vissa områden blir det bättre, även om jag anser att det är marginellt. För även om fler människor i Afrika har tillgång till rent vatten, uppvägs nog det av alla människor i USA och Centralasien som har börjat drabbas av katastrofal torka.

   Men i alla fall, för mig är det tvärtom. Hade jag fokuserat enbart på det positiva, ja, då är ju risken stor att jag lutar mig tillbaka och tänker att det ordnar sig. Nu behöver jag inte göra mer. Mitt arbete är slut.

   Och därför är det ju i stället tanken på att mänskligheten Är dömd, om vi inte gör någonting konkret och kraftfullt NU, som sporrar mig att fortsätta arbeta för en bättre miljö. För ett bättre samhällsklimat. För mer mänskliga rättigheter.

   Sedan tror jag i och för sig, ärligt och uppriktigt, att det numera Är lönlöst. Det är redan för sent att avvärja kollapsen jag tror vi står inför. Vi har nämligen väntat för länge.

   Exempelvis tror jag, fullt och fast, att om femtio år kommer människans huvudsakliga transportmedel att vara häst och vagn. Att det mesta arbetet kommer utföras med muskelkraft, inte mekanisk kraft.

   Men, det är ju fortfarande inte någonting som gör att jag Känner hopplöshet, det gör inte att jag ger upp. Utan i stället sporrar det mig som sagt, att försöka göra mer.

 18. MR Wise Guy

  VIRASTINA Vi v et fakta ,,du har inte redovisat en siffra som styrker vad du säger och vem har intresse att det ska se bra ut med siffrorna. Om du följer nyheter som sker i världen miljö katastroferna blir bara värre och värre det blir monsunregn som dränker skördar det blir mer och mer torka så djur och skördar utplånas allt oftare Maldiverna försvinner Melanesien Mikronesien Hawaii mm katastrofer Nya Zeeland
  Australien , Nederländerna Thailand och alla öar runt om i världen
  det blir allt kraftigare orkaner det blir minusgrader där det aldrig varit det förr och hetta blir högre och längre perioder mm tendens är att det kommer att bli mer svält och fattigdom.
  Vatten blir en bristvara i stora delar av världen , USA kommer att tappa ledar rollen och det förskjuts mot Asien När kina Indien och övriga Asien dvs 3 miljarder msk drabbas av miljökatastrofer och svält och börjar folkvandra , luftburna Pandemier som följer i spåren mm
  Då kommer våran stormen Gudrun som ställde till det värre än någonsin framstå som en behaglig sommarbris . pga av värmen kanske det blir nästan omöjligt att släcka skogsbränder mm

  • ViraStina

   Pratar vi väder nu helt plötsligt? Tja, det är ju en helt annan sak än människosyn och humanism, det.

   Men vi säger så här då:

   Du tycker att allting blir värre. Att det går utför. Och att jag är naiv som tycker något annat. Eller?

   Då undrar jag: vid vilken tidpunkt i mänsklighetens historia var tillvaron som bäst? När var vi så nära perfektion som vi någonsin har varit? Äldre stenålder? Flodkulturerna? Romarriket? Renässansen? Kolonialtiden? 1920-talet? För tio år sedan?

   Och när var jordens temperatur perfekt? När hade vi det ideala klimatet, globalt sett? Oavsett var man bor?

   Vilken era borde vi alltså försöka återskapa..?

  • John G

   Jag skulle vilja säga för ungefär 75.000 år sedan.
   Innan Homo Sapiens utvandrade från Afrika.

   Alternativt för 15.000 år sedan.
   Innan vi började odla marken.

  • ViraStina

   Men då måste vi göra oss av med ett antal miljarder människor också, om vi ska kunna leva på samma sätt som då. Det kan bli impopulärt!

   Men jag inbillar mig själv att den förhistoriska människan faktiskt var lyckligast. Inte för att det inte fanns några sorger eller problem, utan för att tillvaron var enklare och mer överskådlig. Samtidigt rådde betydligt mer av djungelns lag, får man förmoda.

  • John G

   I slutet på 1700- talet räknade jordens befolkning knappt en miljard människor. Och redan på den tiden rapporterades det om problem med livsmedelsförsörjningen. Det var helt enkelt problem med att producera tillräckligt mycket mat till så många människor.

   Sedan kom först ångmaskinen, som följdes av förbränningsmotorn. Vilket ledde till en revolution när det gäller matproduktion. För helt plötsligt fanns det traktorer, skördetröskor, och långtradare som kunde transportera all mat in till befolkningscentra.

   En bidragande orsak till att romarriket gick under var problem med livsmedelförsörjningen. När romarriket gick under var det ungefär 15% av dess befolkning som producerade mat.

   I dag är det ungefär 1% av Sveriges befolkning som producerar mat. Och de producerar knappt 15% av den mat som konsumeras varje år. Drygt 85% av all den mat vi äter i Sverige varje år importeras från utlandet.

   Och allt detta är bara möjligt tack vare förbränningsmotorn. Förbrukningen av olja.

   Så jag tror helt enkelt att den dagen oljan är så svåråtkomlig att en liter diesel kostar 250 kronor / liter, vilket faktiskt inte ligger många decennium bort, ja, då får vi nog ändå räkna med att en väldigt massa människor försvinner i mass- svält och andra konsekvenser.

   Om inte klimatet och miljön slår tillbaka först och gör sig av med oss tack vare ett århundrande av skoningslös överkonsumtion.

   Men efter det kanske de återstående människorna äntligen inser att aktieutdelning, tillväxt, ekonomisk status, inte är det viktigaste här i livet?

 19. MR Wise Guy

  VIRASTINA Fakta från WFP FN: S livsmedelsprogram svälten /hungern vände trenden 1985-1995

  därefter har tyvärr ökat i hela världen förutom Karibien och Latinamerika men höga matpriser börjar ge mer hunger även där nu.

  Svälten är större än USA JAPAN OCH EUROPA TILLSAMMANS, Det kräver fler liv än Aids , Malaria, och Tuberkulos tillsammans Hälften av alla svältande bor i Asien

  • ViraStina

   Enligt FN:s statistik:

   År 1990 levde närmare 40% av världens befolkning i extrem fattigdom. År 2015 är det 10%. Den extrema fattigdomen halverades mellan 2005-2015.

   Antalet människor som lever i extrem fattigdom har minskat med en miljard de senaste 15 åren.

   Du kan läsa mer på exempelvis UNDP:s sida Globala målen (globalamalen.se), där jag hittade ovanstående siffror.

 20. MR Wise Guy

  VIRASTINA Du förstår fortfarande inte : Allt hänger i hop väder miljö katastrofer beror på att människan inte varit humanist , hade dom varit humanister så hade dom inte låtit miljöförstöringen gått så här långt som drabbar så mkt eller du kanske hävdar som Donald Trump att det inte finns ngn miljöförstöring av människan

  Jag ska svara på din fråga alla tider har varit bra för dom som har kunnat utnyttja andra msk för sig eget välbefinnande skull Klanledare, vikingahövdingar och deras familjer Furstar och deras släkt handels släkten TYP ,Medechi grevar baroner välbesuttna storbönder Grosshandlare företagare olika pampar mm

  • ViraStina

   Ja, det är exakt min poäng.

   Det har alltid funnits människor som skott sig på andras bekostnad. Vanligt folk har alltid farit illa. Men det är inte värre nu än förr. Snarare lite bättre. Det är fler som har det bra idag, än under någon annan historisk period.

   Personligen tror jag dock att mänskligheten var lyckligare för sisådär 30 000 år sedan, som art betraktat. Men det är ju enbart mina egna romantiserande spekulationer.

  • MR Wise Guy

   VIRASTINA 2005 -2009 Ökade svälten med 150 miljoner men gick ner 2010 ordentligt.

   Du säger att det inte är värre nu 60 miljoner är på flykt lägg där till att det ökar i framtiden
   klimatflyktingar människor multimiljonärer med inflytande kan nog fixa en dräglig tillvaro ytterligare ett antal år

 21. MR Wise Guy

  VIRASTINA Du sitter och gör dig dum och frågar vilken era tidsepok vädermässigt som vi ska återskapa för att allt ska vara bra och sträva efter,

  Det handlar inte om att återskapa ngt lyxtillvaro vädermässigt, det handlar om att lindra skadorna som vi redan har skapat och som kommer att fortsätta även om vi stoppar alla utsläpp i morgon, så fortsätter skadan ske på jorden i årtionden . Jag kan bara konstatera att du har läst men inte förstått ett endaste dugg .

  • ViraStina

   Den här argumentationstekniken känns väldigt bekant…

   Hursomhelst: Vad får du ”lyxtillvaro” ifrån? Det har funnits perioder då det har varit mycket varmare än nu. Och perioder när det varit mycket kallare. Ingendera var någon lyxtillvaro, antar jag.

   Och om vi nu ska försöka reglera temperaturen, undrar jag vilken global temperatur som är ideal för att det ska gynna hela jorden. Är det den vi har idag? Eller den som var på 1600-talet? Eller bronsåldern? Inte istiden, hoppas jag.

   Det är samma sak som med all övrig utveckling. Det går inte att säga vad som är bäst, eller idealt. Det som gynnar någon, drabbar en annan. Det som var en fantastisk period på en kontinent, var en mardröm för befolkningen någon annanstans.

  • John G

   Mr Wise Guy:

   Vet du, jag är en människa som tänker väldigt mycket. Dessutom är jag en individualist. Vilket innebär att jag fattar mina egna beslut, och sedan gör jag det som Jag tycker är rätt. Inte det som gruppen förväntar sig, eller det som är enklast. Tvärtom väljer jag ofta det tunga, svåra, långa alternativet, därför att jag tycker det är moraliskt rätt.

   Det har dock åtskilliga gånger inneburit att jag av olika människor har blivit kallad dum, löjlig, eller barnslig exempelvis.

   Därför att dessa människor kan inte acceptera att jag inte tänker på samma sätt som de gör.

   Men i alla fall, jag tycker inte om att bli kallad dum. För jag Är inte dum. Jag är tvärtom exceptionellt intelligent.

   Och därför tycker jag inte heller om när andra människor blir kallade dumma.
   Ja, ViraStina och jag tycker inte likadant. Vi är helt enkelt på varsin sida av skalan.
   ViraStina håller inte med dig heller.

   Men det gör henne verkligen inte dum. Inte på något enda sätt.
   Jag tycker tvärtom att vi skall vara tacksamma för Alla ViraStinas argument. För även om vi inte håller med henne, så tvingar hon oss i alla fall att tänka 😉
   Och det tycker jag om.

   Så snälla, får jag be dig om tjänsten att inte Kalla ViraStina dum?

  • ViraStina

   Jag tror inte det är lönt att förklara det här för somliga människor.
   Deras definition av ”dum” är helt enkelt någon som tänker annorlunda, eller har andra åsikter.

   Och hade alla varit på det viset, hade mänskligheten ofrånkomligen stagnerat i utvecklingen redan i förhistorisk tid. På gott och ont! 🙂

 22. MR Wise Guy

  VIRASTINA när du inte kan svara så drar du in helt irrelevanta spekulationer , jag kan konstatera att du inte har insikt om hur allvarligt läget är här på jorden vi har suttit i timmar och sen drar du ner nivån till förskolenivå

  • Andrea

   Jag förstår henne bättre än dig uppenbarligen.
   Om allt du vill är att häva ur dig är allt bara har blivit sämre och allt är hemskt…
   Så innebär det ju att det finns någon tidpunkt historien du tyckte var bra, en form av utopia kanske. Vet vi vad du därmed vill sträva efter är det ju enklare att förstå vad du isf idealt vill att vi ska gå tillbaka till. Då förstår vi dig bättre.

   Såsom de som kanske föredrog jordbruket tidigt 1900-talet eller sisådär vill att att lokalodlat och ekologiskt jordbruk globalt. Då hade världen varit bättre.

   Annars är det här ändå en rätt lönlöst diskussion om huruvida världen är becksvart eller inte. För jag tror inte att det spelar någon roll vad för än statistik Virastina skulle framföra , det enda du vill är att få höra att du har rätt och hon har fel.

   Personligen så tror jag att blind kärlek och empati inte når så långt, utom om vi leds av någon form av global diktator som ledde oss alla under en hippiesekt. Annars är det ju individer och de kommer alltid finnas de som vill sträva framåt och uppåt, på gott och ont. Å de som hellre är nöjda där de är eller för rädda/lata/bekväma.

   Själv tycker jag att det är mycket positivt i Jag istället för blint ledda massor under exempelvis präster eller en hövding. Andra kanske mest bara ser Jag-fokus, egofokus, som i att behandla andra illa bara man själv når dit man vill. Det gör inte jag men folk har ju rätt att tycka vad de vill nuförtiden. I sitt eget hem åtminstone, omvärlden lär väl alltid blanda sig i rätt och fel så att folk ges möjlighet att förändras åtminstone.

   Det ger enklare och snabbare förändring om individen ser en personlig nytta. Som att företag kan vara motvilliga till en ökad kostnad för återvinning eller andra miljövänliga förändringar. Men om de visas sätt som faktiskt minskar deras kostnader så ökar intiativen till att göra det. Annars är det ett ekonomiskt minus troligen gjort för att ge intressantare image. Folk kör inte mindre på bensin bara för att det är bättre för miljön, men om miljövänligare bilar blir ett billigare alternativ än nuvarande så kanske folk är mer villiga att byta.
   Teknikens utveckling inkluderar ju allt mer saker i en och samma vara, exempelvis finns ju många appar i smartphones som gör det överflödigt att köpa en massa andra produkter som därmed kan tillverkas mindre å mindre.
   Så småningom kanske det leder till mindre miljöpåverkan om man utvecklar ordentlig återvinning av elektronik och inte bara fylla soptippar. Å bättre tillverkningsförhållanden.
   Arbeta framåt med de framsteg vi har gjort redan och förbättra felen längs vägen, det är så jag ser det.

   Ehrm, nåväl, denna diskussionen är dödfödd då båda partner har olika världssyn som de förgäves tror att de kan få den andra att anamma också.

  • MR Wise Guy

   ANDREA Jag såg ditt inlägg först nu ja jag kan konstatera att virastina och du har ngt sorts samförstånd läser in saker som jag inte hittar i inläggen.
   om du läser alla mina inlägg som är skrivna sist så tycker jag att jag spekulerar om framtida möjligheter ser inte bakåt alls utan konstaterar att vår jord har vanskötts och är mkt skadad. Jag föredrar inte ngt som varit . Det är ju det som är ansvarigt för dagens situation framför allt industrialismen som startade spinning Jenny i England och kolbrytningen i WALES . FRAKRIKE hakade på ganska snabbt ,, jag föredrar att vi tar vårat ansvar och försöker att bromsa stoppa miljöförstöringen så vi kan lämna en jord som går att överleva på till barn och barnbarn
   och bekämpa fattigdomen.
   Förövrigt så tror jag inte en sekund att du vill ta in fakta om miljöförstöring , fattigdom eller andra klassfrågor , ja jag anser att det är din rättighet att ha dina åsikter, även om jag blir betryckt av dina åsikter att du ställer två dåliga alternativ mot varandra blir ju det ena inte bättre för egoism mot fascism men båda har ju mer likheter än olikheter.
   För kontentan är dock att du profiterar på jordens barn och barn och lämnar miljöskulder och sjuka värderingar efter dig som kanske släcker ut allt levande på jorden , GUD skapade jorden och SATAN fick den att gå under i så fall om m,an ser det med religiöst perspektiv . Politiskt syn ,, Fascismen och kapitalismen egoismen vann över Demokratin- folkvälde , Humanismen och solidariteten,

  • MR Wise Guy

   JOHN G Jag sa inte att virastina var dum ! jag sa att hon gjorde sig dum! ett missförstånd från dig

   Och mina tankar är fortfarande att hon inte hade bra koll och därför drog in irrelevanta uppgifter

   men hon läste in sig och började se sammanhangen som jag tycker på ett klokt och bra sätt

 23. Filosofen

  Alla här på bloggen:

  Jag ska försöka sammanfatta en simpel slutsats.
  Ordet är.. Empati.

  Om bara hälften av de kvinnor som söker efter något ”seriöst” på kontaktannons sajter. Börjar sänka kraven på de ideal de har.

  Om bara hälten slutar upp med att vara så sjukligt kräsna. Så kommer en relation till en främmande man /partner / det (what ever).. att starta. Det är en del av våran överlevnads process.

  Så även om många tänker på värdens alla problem (om hur skräpigt det är /krig i mellanöstern etc.. )
  Ha focus på våra egna små problem här i Sverige. Därför att i SVERIGE är ett av de singel tätaste länderna i hela världen.

  Det säljs mer dildos, en de hinner tillverka till övriga världe. Varför jo för kvinnor har en för hög makt över vad de tycker en man ska vara. Kvinnor i Serige klara helt enkelt inte av att leva i ett förhållande. Kvinnor har även fått en lagstadgad rätt att inseminera sig. De behöver inte åka Danmark längre; för att bli ensamma mammor.

  • Anette81

   Jag är verkligen inte sjukligt kräsen. Mina ”krav” på en kille är att han är omtänksam, trogen, ärlig m.m

   Han får gärna se bra, ta hand om sin kropp.

  • Ada

   Hmm, din slutsats och lösning på problemet är empati? Men jag kan inte utläsa någon empati i din inställning. Kvinnor ska alltså inte ha ”makten” att få avgöra om de vill inleda ett förhållande eller ej.

  • Andrea

   Att ha höga krav eller krav överhuvudtaget och sedan muttra över att man är singel går ju inte ihop. Är det bara att man inte vill vara singel så ut på gatan med plakat och bli ihop med första bästa.

   Om båda kön hade varit kräsna tror jag att mailen som hade skickats varit förre men gjorda efter större eftertanke. Sedan vore det ju underbart om de som faktiskt Inte sökte efter förhålllande höll sig bara till de många sajter och appar passande för de som vill chatta, få bekräftelse, eller få sig ett ligg. Tinder å badoo exempelvis.

   Att söka seriöst har tydligen olika betydelse. För mig i slutet av 20-årsåldern, betyder det att jag söker en livspartner, eller åtminstone för ett decennium. Den jag så småningom kommer bli sambo å bilda familj med. Därför är jag kräsen för att jag är hellre singel än tillsammans med någon mest för att inte vara ensam.
   Många killar, som du, verkar mer haka upp sig på att de Inte får kontakt istället för vem de verkligen söker och vad deras partner kan komma att se i dem.
   Å att vara singel och veta att man kommer behandla sin framtida kärlek väl är inte tillräckligt. Ytterst sällan i alla fall.

  • Catwoman

   FILOSOFEN: Då antar jag att det gäller även männen, eller? Du menar väl att de män som söker något seriöst på dejtingsajter också verkligen borde sänka sina krav? För det är väl inte så att du anser att män har rätt att ha åsikter om hur deras idealkvinna ska vara, medan kvinnor inte har rätt att ha åsikter om hur deras idealman ska vara, att de bara ska vara tacksamma för att nån vill ha dem alls?

  • Filosofia

   Alla här på bloggen. Tänk om alla män kunde se sig i spegeln och sedan sluta drömma om för dem onåbara kvinnor och upptäcka de alldeles verkliga och helt normala kvinnor de har i sin närhet. Då…

  • John G

   Filosofia:

   Vet du, jag är i mitten av de fyrtio. Jag är stilig, även om jag inte är någon fotomodell.

   Men vet du vad?
   Det finns Ingen tjej som är ouppnåelig. Det handlar nämligen enbart och uteslutande om attityd 😉

 24. MR Wise Guy

  VIRASTINA : vilken temperatur ska vi reglera till 1600 talet eller kanske bronsåldern säger Du helt .
  aningslöst .
  Jag frågar mig hur kan en vuxen kvinna vara så nonchalant , undgått alla miljökonferenser Kyoto, Island
  nu senast Paris UNF ccc 146 av världens ledare var med Sveriges representanter Stefan Löven Kungen Karl Gustav, och statssekreterare, resultatet minska växthusgaserna under 2 % Årligen investera 100 miljarder av dom rikaste länderna.
  exp på följder av klimat förändring som redan skett skyfallen över Pakistan miljontals msk drabbades
  infrastrukturen slogs sönder ett annat Monsterorkanen över Filippinerna 10, 000 tals msk dog många 100 tusentals drabbades , Torkan i Afrika msk började äta bushmeat Ebola spreds pga av det, .
  om jordens värme ökar med en grad så ökar 70 % av dessa orkaner eller ännu värre , Världshaven stiger Golfströmmen ändrar sig vilket kan medföra 10 graders förändring för norra Europa Klimatkonferensen läkare för miljön . Lancet kommissionen Fastslår att största hotet mot mänskligheten är den globala uppvärmningen Ebola ,deung , dysenteri, mm kommer att få fritt spelrum

  • ViraStina

   Jag är inte ett dugg nonchalant, och jag har rätt bra koll på alla dessa miljörapporter.

   Men jag undrar fortfarande: Alla som säger att det är kris nu, att det är värre än någonsin med allt från svält, människosyn och empati, till miljö och klimat – när var det bättre?

   Du får gärna tycka att det är förskolenivå. Jag anser inte det. Jag anser att det är en högst relevant fråga. Hur ska vi annars veta vad vi strävar efter?

   Miljön var bättre på 1600-talet globalt sett. Människosynen och ekonomin var det inte. Vill vi tillbaka dit? Nej, förmodligen inte. Ekonomisk tillväxt i ett land innebär per definition att fler barn överlever, men samtidigt brukar det betyda belastningar på miljön. Vad är viktigast? Vad vill vi uppnå? Går det att förena ekonomisk tillväxt med hållbarhet?

   Det är ytterst vad mina frågor handlar om. Att bara säga att allt är på väg utför, är en grav förenkling. Snarare handlar allting om prioriteringar.

  • John G

   Bra fråga ViraStina.

   Och svaret baserat på min åsikt är att Nej, vi kan inte kombinera tillväxt med hållbarhet. Vi kan inte ens upprätthålla nuvarande standard på ett hållbart sätt.

   Enligt WWF konsumerade vi under 2016 4,2 gånger så mycket råvaror som om vi konsumerat hållbart.

   Utan frågan enligt mig är, skall vi i dag, nu, börja att avveckla utvecklingen och på ett kontrollerat sätt sänka standarden? Vilket resulterar i att så många människor som möjligt överlever omställningen.

   Eller skall vi fortsätta prioritera utveckling, aktieutdelning, konsumtionen? Vilket jag tror kommer leda till att mänskligheten inom en ganska snar framtid springer som värsta lämmeltåget över klippkanten och störtar mot massutrotning.

  • ViraStina

   Jag hörde(?) läste(?) någonstans att för att en amerikansk medelklassfamilj ska kunna upprätthålla sin standard, krävs det att en person jobbar oavlönat åt dem 24 timmar om dygnet.

   I praktiken innebär det att de varor och tjänster vi i västvärlden konsumerar, är på tok för billiga. Det betyder att det sitter folk i andra delar av världen och jobbar ”gratis” för att kläder, elektronik mm ska bli tillräckligt billiga för i-länderna.

   Och därmed kan man med visst fog hävda att slaveriet fortfarande inte är avskaffat, var kontentan av det hela. Vi behöver gratis/billig arbetskraft från någon annan för att kunna leva det liv vi lever. Det är beklämmande, minst sagt.

  • John G

   Och precis detta är ju vad jag har pratat om hela tiden.

   Att vi i västvärlden måste börja visa mer kärlek till människorna i U- länderna. Vi måste helt enkelt börja offra lite av vår bekvämlighet för att förbättra för andra människor. Trots att vi inte känner dem. Vi vet inte vad de heter. Vi vet egentligen inte ens vilka de är.

   Och på samma sätt anser jag att det är när det gäller dejting, raggande, relationer i det lilla sammanhanget. I vårt omedelbara närområde.

   För att skapa ett bättre samhällsklimat måste vi helt enkelt börja offra lite av vår egen bekvämlighet. Vi måste sluta behandla människor på nätet så nonchalant som det är vanligt att vi gör i dag. Och trots att vi inte känner dem, vi vet kanske inte vad de heter, vi vet egentligen inte vilda de är, så måste vi sluta med att exempelvis ghosta dem, bara för att det är bekvämast för oss själva.

 25. MR Wise Guy

  VIRASTINA efter att vi diskuterat miljökatastrofer och förändrat klimat och väder

  säger du pratar vi väder nu det är en helt annan sak än empati du förstår inte att om dom rika länderna inte skövlat skog natur resurser sprängt tusentals atombomber borrat olja skitat ner haven ,luften .
  Utan tänkt att denna jord tillhör oss alla, vi profiterar inte på dom fattiga och håller tillbaka lite av frosseriet till gagn för dom fattiga EMPATI så blir jorden lite bättre för oss alla

  Därmed är det slutdiskuterat med dig ! Kvalificerad gissning så förstår 1a 2a klasserna sammanhangen.

  • ViraStina

   Tänk vad olika man kan uppfatta saker och ting. Jag tycker det verkar som om du inte alls ser komplexiteten i tillväxt, utveckling, hållbarhet etc, och sambanden där emellan. Kort sagt så kostar det i belastning på miljön ju fler människor som får en högre standard.

   Å andra sidan, när människor får högre standard, skaffar de färre barn. Och med bättre livsvillkor och utbildning skapas större förståelse för humanism, miljöfrågor och långsiktighet.

   Vill du avfärda det resonemanget som lågstadiemässigt, så varsågod. Jag kan inte påstå att det gör mig särskilt ledsen. 🙂

 26. nadine

  Dom det gått bäst för är 40 o 50talisterna det fanns hur mkt jobb son helst,ingen utbildning krävdes,intern utbildning med lön, inga studeiskulder. Så har mina föräldrar.Hyfsat bra inkomst kunnat köpa hus trots höga räntor. Inga lån kan resa överallt.ingen jag känner med vanlig inkomst kan köpa hus,förut kunde man det på en normal inkomst

  • MR Wise Guy

   NADINE Du har rätt och lite fel det är helt sant att efterkrigstiden så var Sverige i försprång hela Sverige var intakt och övriga hela världen behövde bygga upp sina industrier och infrastruktur vi var nr 1 i världen
   med noll arbetslöshet,
   miljonprogrammet som byggde större och bättre lägenheter tunga industrien gick för full maskin vi hade massafabriker och skog i överflöd vi fick importera arbetskraft, alla hade det bra men överflöd var få förunnat, i dag har vi en rik medel och överklass men miljontals som lever på existensminimum eller nästan fattigdom.
   sen beror det naturligtvis var man bor och köper hus det finns säkert många hus under 1,5 miljoner ute i landet men jag har inte kollat ska erkännas

  • ViraStina

   Jodå, här i Sverige är nog 40- och 50-talisterna den generation som fått bäst ekonomisk utveckling på kortast tid.

   Men det uppsvinget fick ju andra delar av världen betala. Man kan nog inte säga att det var den gynnsammaste perioden globalt för mänskligheten.

 27. nadine

  Finns bostäder under miljon kr men inga jobb ,,,,industrin är nedlagd för länge sedan i mindre orter. IT samhället och tjänstesektorn finns mest i Stockholm Göteborg och malmö o där är dyrt att bo.( där det finns jobb )

 28. MR Wise Guy

  ViraStina on 12 januari, 2017 at 22:49

  Pratar vi väder nu helt plötsligt? Tja, det är ju en helt annan sak än människosyn och humanism, det.
  Men vi säger så här då:
  Du tycker att allting blir värre. Att det går utför. Och att jag är naiv som tycker något annat. Eller?
  Då undrar jag: vid vilken tidpunkt i mänsklighetens historia var tillvaron som bäst? När var vi så nära perfektion som vi någonsin har varit? Äldre stenålder? Flodkulturerna? Romarriket? Renässansen? Kolonialtiden? 1920-talet? För tio år sedan?
  Och när var jordens temperatur perfekt? När hade vi det ideala klimatet, globalt sett? Oavsett var man bor?
  Vilken era borde vi alltså försöka återskapa..?

  • MR Wise Guy

   VIRASTINA det här blogg inlägget du gjorde måste gå till historien, som ngt av det mest sämsta som har skrivits på HP.

  • MR Wise Guy

   skrattar, ja där ser man , bra försök HASSE nästan att du nådde fram och kunde konkurrera om dummaste kommentarer och hota VIRASTINA på tronen

  • George

   Hasse

   Japp. Hon tycker att samhället känns tryggt. Handgranater, skottlossning och knivar. Det är lätt för Stefan Löfven att säga att samhället är tryggt när man är omringad av SÄPO. Samt bor i miljonkvarteren 10 mil från närmsta asylboende. Vi som inte bor i en lappkåta 30 mil in i storskogen där den ende besökaren är en thailändsk bärplockare som gått vilse utan vi som bor i samhället och har asylboende runt knuten och ser polisbilar köra dit 4-5 ggr per vecka för att reda ut oroligheter. Vi känner oss inte så trygga. Våra pensionärer vågar knappt vara ute på kvällen för alla ungdomsgäng som glider runt på stan. Våldet har bara blivit värre och råare. Många oskyldiga får sätta livet till.

   Jag vet inte riktigt hur Virastina får det att samhället är tryggt?

  • ViraStina

   George:
   Med den nivån på diskussionen, kan jag lika gärna hävda att ”alla vi nio miljoner som inte bor i en nedgången förort” faktiskt lever alldeles utmärkta, trygga liv.

   Jag bor centralt i en medelstor stad. Jag låser aldrig ens bilen. Och jodå, vi har tagit emot många flyktingar i kommunen, ifall du nu till äventyrs tror att det är det som är bekymret.

 29. MR Wise Guy

  HASSE Skrattar du var mig en riktig clown, Ja tycker du att hon har haft ngt vettigt att säga angående klimat hotet, så bevare mig för din bildningsnivå, men det står var on fritt tanken är fri.
  Det är inte konstigt att vi har en så sjuk jord, med såna värderingar som ni står för.
  Jag har bestämt för mig att du har figurerat i tvivelaktiga sammanhang förut med Köpenhamnsresor .
  Jag är tacksam att du inte gillade mina synpunkter då vet jag att dom är rätt ok.

 30. nadine

  Folk i småstäder o byar är ganska trygga,därför oroar dom sig mindre. Har man skjutningar, upplopp och mycket ungdomsgäng i sitt område eller nära iaf,förstår man konsekvenserna av att samhället förändrats. Mkt förtryck pga religion o annan kultur, blir ofta kulturkrockar. Folk har börjat duscha med kläder i badhuset,killar som är i tonåren sextrakasserar pojkar i simhallen, tjejer trakasserad på stan för att det går då killarna ändå inte får straff,,,(inget id-kort el pass och minderåriga=inga straff ) dom är inte dumma. snattar dagligen, snor mobiler på cafeer( varnings skyltar numera,,,,) plånböcker o mobil är lätt att bli av med. kulturen urvattnas, varför blunda för det även om mkt är bra ska man inte blunda för det dåliga anser jag iaf!🙉🙈

  • Kristina

   Nadine: Wow vilken grej ! Att få sälla sig till alla dessa ”hundratals” kvinnor runt om i Sverige, och för att inte glömma de utanför gränsen, (som var viktigt att påtala) och alla har varit såå lyckliga och nöjda…självklart !!

  • Hasse

   Kristina: Ja vilken player. Sitter på fredagen och skriver inlägg på en blogg. Vilken kvinnotjusare. 😂😂😂😂😂😂😂

  • Hasse

   Jag avnjuter en kopp kaffe och nybakade muffins. Mums. Nä, jag blir inte förälskad i ett ”nick” det krävs mer för mig, så häng du med gubben från Träskfors. 😂

 31. MR Wise Guy

  HASSE jag beklagar att det är stängt och nedsläckt om det trots allt skulle ske att det blir liv i skallen
  vänd sida på skylten Öppet, vi vill inte se att du tar ned skylten för gott ,
  Det är rörande att du vurmar om virastina, kanske du får lite sytips och kakrecept om du fjäskar lite
  du får bjuda tillbaka med städ och tvätt tips samtidigt som du sjunger mors lilla olle

 32. MR Wise Guy

  HASSE Du måste komma till insikt att vuxna män använder inte EPA-traktorn det är bonnpågar i Skåne som använder det så din fråga är relevant att du tror att alla gör som du,
  ja jag har en kvinna här som skrattar mkt gott åt dig bara lite elakt

  • MR Wise Guy

   HASSE du får krama dom som blir över, eller åk till Köpenhamn, lägg ut en krok på ngn Äldre .Nadine nobbar ju dig
   och KRISTINA är körd som du förstår även om skylten är öppen så är det falsk reklam .

  • Hasse

   Jag vet att du har svårt att förstå. Det är bara att läsa vad Virastina skriver så inser man ju hopplösheten i dina resonemang. Och JAG är inte desperat. Det är DU som är det så ta bara vad som erbjuds för jag väntar på något bättre.

  • nadine

   Du hittar alltid bundsförvanter Hasse! Äldre är på hemmet, blir det vira Stina som du smickrar in dig hos nu,,,eller Kristina? Jag väntar med spänning 😆😎😈

  • ViraStina

   Eftersom det är rätt uppenbart sedan tidigare att jag inte står på Hasses tio-i-topp-lista, finns det givetvis inget ”vurmande”.

   Däremot verkar det som om han kan skilja på sak och person, och inte automatiskt slå ner på samma person hela tiden, oavsett vad som skrivs. Ungefär som John G. Och det är ju en positiv egenskap.

  • John G

   Nä, någon klappjakt på en individ är jag inte intresserad av.

   Men jag kommer alltid att protestera när någonting som sägs enligt mig är fel. Oavsett vem som säger det 😉

   Sedan protesterar jag i och för sig väldigt ofta mot vad du säger ViraStina. För uppenbarligen har vi problem att hålla med varandra om egentligen någonting överhuvudtaget.

   Hmmm…?

 33. MR Wise Guy

  KRISTINA jag såg också vad dom skrev om dig undrade om det var sant ,
  men så mkt hat som du fick, då han avslöjade att du konkurrerade om kvinnorna,
  så måste det vara sant självinsikten kommer som en våt filt att omfamna dig när som helst

  • MR Wise Guy

   HASSE SKRATTAR GOTT ja väntar man 25 år på den rätta , då sitter du snart på hemmet och får prata kakrecept och vad du nu kan ha i ugnen, där finns säkert tanter som är nöjda med det lilla.

   Varje gång du hänvisar till vad VIRASTINA har skrivit så ler jag, och får bekräftat nivån och insikten du har om klimat och framtida kriser ,
   Jag kan tänka mig två scenario när det gäller henne antingen är hon politisk ultra konservativ och vägrar ta till sig verkligheten på grund av sin politiska övertygelse
   eller annars har hon inte brytt sig / förstått vad som händer här på Jorden Att du Hasse hyllar hennes insikter förväntar jag mig , för mig veterligen har du inte klarat av skriva ett enda inlägg med substans och kunskap, sitta som en barnunge och kasta ur dig stolligheter det ena dummare än det andra det är vad du förmår och sen sitta och heja på utan att du förstår vad det är du hejar på

  • Hasse

   HA HA HA den här sidan är ett sätt för mig att slappna av efter en veckas hårt arbete… att du tar det på fullaste allvar säger mer om dig och dina livsprioriteringar än om mitt tramsande.

 34. MR Wise Guy

  HASSE Saken är den att det är precis tvärtom , som du så många ggr har sagt det är bloggen som är din kontakt med yttervärlden,
  och dina 78 varvare med Bing Crosby hjälper dig när ångesten gör sig påmind, städa stryka , baka,kaka
  titta på filmer det är sammanfattningen av din lilla värld jag gissar att du har några katter också .

  sen när det blir svettigt kan du ju hävda att det bara är trams men vi andra ser vilken inlevelse du har med kommentarer som det är bättre än TV det här. snart har du HIFI också

  • Hasse

   Lilla gubben tänk på hjärtat. Det är bara att läsa konversationen mellan dig och Virastina så förstår man hur ensam du är. Jag lider lite med dig för det är jobbigt. Jag hoppas dock att du ska komma ur din ”funk”.

   Nu ska jag kolla på NHL och dricka en pilsner. Puss på dig 00cosy,

 35. nadine

  Men Hasse, kan du inte bestämma dig, gubben? 😂 Du gjorde sorti med skyltar och allt (såå dramatiskt😆 )men kom tillbaka bara fem dagar senare,,,,var det för att du inte kunde hålla dig när du såg att oocosy kom tillbaka? Eller ensamheten? Godmorgon😎

 36. Ada

  Efter många tänkvärda kommentarer hamnade det förstås på sandlåde-nivå igen 🤔
  Trodde det var vuxna människor här, som förespråkar mer hänsyn och omtanke människor emellan. Men funkar det inte ens här så är det inte konstigt att det inte funkar i verkliga livet.

  • MR Wise Guy

   ADA tänkvärt och klokt , självklart så trappas tonen upp när två tre starka individer möts i ett så lite forum

   Det märks ju tydligt att det är samma upprepning gång på gång från många här , som inte förmår att följa ämnet , diskuterar man terrorism , miljökatastrofer som är en miljon ggr mer farligt för mänskligheten , än en lastbil som körs in i en msk massa och kräver 100tals liv det är fruktansvärt att det blivit så och ska inte negligeras men då silar man mygg och släpper i genom kameler ,det Drabbar ett par tusen i dom rika länderna , men miljökatastrofen drabbar en miljon fattiga som dör av följderna, vi i dom rika länderna drabbas inte lika allvarligt än så länge, Men det är bara en Tidsfråga.

   Problemet är ju att många fortfarande pratar om huruvida man ska ringa eller ghosta eller inte säga ngt efter en dejt. vi lämnade ämnet för 6 veckor sen, eller skuldbelägga kvinnor för att dom är kräsna , eller Hasse som pratar bakning mat lp skivor epa- traktorer , Volvobilar Han hänvisar till andra mest hela tiden och är kritisk, men kan inte producera en vettig mening.
   Det är sandlåde nivå att som små barn fråga samma fråga 100ggr upprepa samma påståenden gång på gång
   Så min övertygelse är att om man diskuterar ämnet som är på agendan så har man kommit långt Att det blir lite i överkant ibland visar ju bara på att man är intresserad och har en retorik som kanske skiljer sig från normen men som virastina brukar säga , det vore så tråkigt om alla var lika

 37. MR Wise Guy

  ADA Får jag utse månadens viktigaste och klokaste debattör , som vunnit min fulla respekt nu och borde ses som ett föredöme för oss alla det är, trumvirvel

  1A ROMANTISK-TJEJ

  2A NADINE

  3 A MR Wise Guy
  DELAD 3A
  3A VIRASTINA

 38. MR Wise Guy

  HASSE JAG BEKLAGAR trots dina 59 år så är det ingen garant för att kunna tillföra ngt vettigt till debatten

  men jobba på så kanske du får en guldstjärna större under har skett tror jag

 39. MR Wise Guy

  Jag vill återknyta till Christians huvudtema ! Han säger att han har en lite skum känsla av obehag som kommer över honom ibland och i mitt fall så kan jag erkänna att jag också undrar över vissa passagerare som jag tycker sticker ut lite, det kan vara flyget tåget färjan vad har han i väskan osv , Vid ett tillfälle så var det en kille som nästan vägrade lämna sin bönematta han bad konstant detta utspelade sig på Arlanda , det visade sig att han var flygrädd men jag blev orolig för han stämde in på en terrorist i min fantasi klädsel och skägg mm. NU förstår ju även jag att terrorister inte vill sticka ut med klädsel och annat , tvärtom så vill dom väl se så alladagliga ut som möjligt.

  Men nu till kopplingen Dejting blir vi påverkade omedvetet att välja bort i värsta fall Partners som är bördiga från viss mån Asien och Arabländerna pga eller t o m att deras föräldrar är det ,
  Hur stark påverkan har terrorismen på vår syn ,
  kanske släkt och vänner har åsikter som påverkar oss , samtidigt som det finns filmer och böcker som vi har läst typ bokhandlaren i Kabul av Åsne Seirstad eller filmen inte utan min Dotter av Betty Mahmoody där det visar på stora kulturella skillnader.
  Okunskapen om varandras kultur och religion är ju grundorsak till våran rädsla En äkta troende muslim skulle ju aldrig göra dessa dåd utan det är ju avsteg från religionen egna tolkningar som är deras fundament

  • Hasse

   Jag förstår din rädsla. Hemsk upplevelse. Jag var med om en liknande grej på väg till affären. Det kom en skäggig kille med två långa föremål i sina kassar. Såg ut som rörbomber på långt håll men det var purjolök. Men gud alltså… pulsen gick upp.

 40. MR Wise Guy

  Terrorismen kommer dock från många håll och det värsta dådet stod väl Anders Beihring Breivik för 2011

  Det var ett Angrep mot Regeringskansliet själva hjärtat mot Demokratin summa 8st dog av 1 ton bomben.

  Ute på Utöya blev 69 st skjutna och sammanlagt 15 personer fysiskt skadade av detta mörka Terrordåd.

  Vi glömmer inte John Ausonius heller pappan Schweizare och mamman Tysk som terroriserade invandrare i ett helt år genom att sikta o skjuta på dom med gevär med lasersikte 1 dog och 10 skadades ,

  väldigt många invandrare vågade sig knappt utanför dörren det var masshysteri i hela samhället
  Bankrånen som han utförde finansierade hans terrorverksamhet. Det är naturligt att tro att det har omvänt betydelse
  DVS att vissa invandrare borde se oss etniska Nordeuropéer som potentiella terrorister med galen relion och politisk tro

 41. MR Wise Guy

  VIRASTINA Återknyter ständigt till hur bra vi har fått det, 50talet var det tunga jobb och hennes mormor knäskurade, Det är sant du har helt rätt, dom jobbade halva lördagen också och semester har också blivit längre Men sen vi anslöt oss till EU och Högervindarnas inträde och den tidsepoken så har det stadigt försämrats för väldigt stora grupper arbetare lägre tjänste män arbetslösa sjuka med låg försäkring invandrare och minoritetsgrupper.
  Klassmedveten har nästan utplånats till fördel för kapitalister och Aktieägarna till kostnad av grupper jag redovisat.
  Jag är för egalitärt synsätt: Vad innebär det konkret, Könsutjämning på alla plan löner mm, politiskt, sociala plan och Frigörelsen från utkomsten.
  Profitkvotens fallande tendenser visar att som jag pekat på i tidigare inlägg exp VD lönen var 9x mer än arbetarens för 20 år sen i dag är den närmare 40 gånger mer,
  Att då påstå som Virastina att samhället går framåt med stormsteg JA DET ÄR SANT OM DU ÄR KAPITALIST och profiterar på lägre medelklass och arbetare sjuka arbetslösa mm jag kan ta många olika områden och tendenser som visar på samma sak.

  • ViraStina

   Det är lite lustigt att du hela tiden vill sätta etiketter på mig. Längre upp skrev du att jag förmodligen var ultrakonservativ. I en helt annan diskussion på ett annat forum, tyckte en snubbe att jag var solklar kommunist.

   Så kan det gå med bedömningarna när man låter de egna känslorna färga alltför mycket av hur man tolkar andras utsagor…

   För upplysnings skull är jag varken kommunist eller konservativ. Jag drar mest åt sossehållet. Fast inte i varje fråga. Ibland är jag mer höger. Ibland mer vänster. Mer spännande än så är inte min politiska inriktning.

   Och jag har förmågan att se hur den ekonomiska tillväxten har gett oss i västvärlden vår höga materiella standard, samtidigt som jag inser dess begränsningar. Jag kan se att ekonomisk tillväxt av klassisk modell är det enda sätt vi vet idag att höja ett land från u-land till i-land. Men jag begriper också vilka problem vi står inför, när även de fattigare länderna – helt rättmätigt! – vill höja sin levnadsnivå.

   Jag ser dilemmat i att försöka hindra utveckling som leder till bättre levnadsvillkor för miljontals människor, med den tveksamma motiveringen att några måste faktiskt nöja sig med mindre! Annars pallar inte jorden!

   Och eftersom det inte är rimligt vare sig att förbruka alla naturresurser, eller att hålla vissa folk kvar på en oacceptabel nivå, grubblar jag över om lösningen finns i någon helt annan sorts ekonomiskt system. En annan form av tillväxt än den som allt kretsar kring idag. Det gör det garanterat. Men jag är varken filosof eller nationalekonom, så jag lämnar de funderingarna åt andra.

  • MR Wise Guy

   VIRASTINA vi msk gör ju så vi sätter etiketter på varandra jag och du med så det är inget konstigt som du påstår.
   Sen påstår du att länder som blir rikare använder dom slantarna till att skaffa fler barn PROOOO
   Kina lagstadgade om ett barn dom har blivit mkt rika per capita, Ja stora delar av Asien, Norden ca 2st barn per hushåll
   EU inte särskilt många barn Det föds mindre antal barn i uländerna per familj men det har ju ökat med msk som är i den åldern .
   VIRASTINA om vi verkligen ville hjälpa fattiga länder så måste vi ta bort protektionismen handelsmurar

   ett sätt vore att gör a som vi gjort inom EU skänker miljarder till Irland på 10 år blev ett nytt land
   i nuläget ger världsbanken lån till fattiga och dom bli ännu fattigare det ta ca 20 år med 10% real BNP ökning per år för att dom ska hämta in på oss
   mitt svar är alltså om vi skänker 20 % från alla rika länder till dom fattiga i 10 år så kommer världen att vara i stort sett fri från fattigdom hälften av pengarna kan komma från kostnader av vapentillverkning och krigsvapen

  • ViraStina

   Nu hänger jag inte riktigt med. Inte skaffar man fler barn i rikare länder?

   Snarare är det så att höjd levnadsstandard är ett sätt att minska överbefolkningen. I länder där man tidigare fått 8 eller 10 barn, har genomsnittet sjunkit drastiskt i takt med ekonomisk tillväxt och förbättrad standard. Då skaffar man plötsligt inte mer än två, tre barn.

   Och som vi vet, föds det snarare för få barn i i-länderna. Ibland backar ju befolkningen till och med. Sett i ett globalt perspektiv kvittar det förstås (det är kanske t o m en fördel) men det uppstår ju inhemska problem när den nya generationen inte räcker till för att försörja den gamla.

  • John G

   HAAA!

   Och helt plötsligt säger du någonting som jag verkligen kan hålla med om VirsStina…? Puuuh… Jag blir helt plötsligt matt… Jag trodde inte det var möjligt… ;-))

   Men, jag är inte heller filosof eller nationalekonom. Jag anser dock ändå att ja, vi behöver definitivt ett nytt ekonomiskt system.

   Och enligt mig måste det baseras på hållbarhet i stället för tillväxt.

   Men försök övertyga politiker och etablerade ekonomer om det. För att inte tala om alla de människor som vinner på en ständig tillväxt.

 42. MR Wise Guy

  HASSE Det var det klokaste du har skrivit grattis det går framåt sakta men ändå framåt.

  Jag förstår att du är seriös och är glad att det inte var kålrot i kassen också det hade du naturligtvis trott vara en handgranat
  jag förstår mkt väl att din puls gick upp formen på purjolöken och skäggiga damen slog på dina system

  fortsätt så här med dina inlägg nu tillför du ngt BRA Hasse

  • MR Wise Guy

   VIRASTINA du behöver bara läsa innantill så räknar jag upp länder där det föds mindre barn och ekonomin påverkas positivt. Syrien är ett land som gick mot strömmen dom utvecklade sin ekonomi och ökade barnafödandet från 3 till 8st barn per hushåll 12miljoner till 22 miljoner.

   JAG HÄVDAR ÅTERIGEN ATT OM VI VILL FÅ BORT FATTIGDOMEN SÅ MÅSTE VI AVSTÅ CA 20 % AV DOM RIKA LÄNDERNAS BNP I CA TIO ÅR TILL FÖRMÅN FÖR ULÄNDERNA
   Detta inser varje klok msk
   EU gjorde Irland till ett rikt land från att vara fattigt på ca tio år

 43. MR Wise Guy

  DOM finns överallt ! Dom som inte kan hävda sig : Verbalt, fysiskt, mentalt, empatiskt, dom som inte har mognat ut till vuxna individer, I skolan stack dom blyertspennan i ryggen på den som var duktig,
  Flickorna knuffade dom och drog i håret , dom blev sist valda i lagsporter och gick ensamma på rasterna med sina fantasier , Tyvärr så följe dom inte med sina kamrater i utveckli´ngen till vuxna individer.
  Dom isolerar sig och kan inte lyckas att knyta band till ngn partner och har allmänna kontaktproblem
  Dom sitter vid Bloggar och olika Communitys där dom inte kan följa med och klara resonemangen utan systematiskt försöker att sabotera dom som kan hävda sig på ett bra sätt, det kan låta så här!!! typ Jag dricker kaffe,
  bättre än tv , Jag lyssnar på vinyl ,, jag tittar på Gladiatorerna Jag anser att vi får visa hänsyn och en viss respekt mot dom trots allt, men visst muckar dom så får vi ge svar på tal

  • Hasse

   00cosy, gå ut i solen och varva ner. Jag förstår att du är lite förälskad i ”Hasse” men du vet man kan inte få allt här i livet. Ibland får man ta det som erbjuds. 🙏

   Jag ska ta en promenad och sen kommer jag tillbaka med kluriga inlägg som står dig fritt att analysera. 😂

  • MR Wise Guy

   VIRASTINA
   MILITÄRA UPPRUSTNINGENS KOSNAD ÅRLIGEN

   1200MILJARDER dollar 47% STÅR USA FÖR 1200,000000000 dollar dubbla den summan och skänk till uländerna i tio år så har vi utrotat all fattigdom och dessutom gjort jorden till en tryggare plats och lyckligare och med mindre vapen det krävs ingen större klokhet att förstå , men krävs solidaritet och Empati

   Så du kan sluta sitta och larva dig om att du inte är nationalekonom det här fattar vem som helst

  • ViraStina

   Ja, men nu råkar världen till stor del styras av ekonomiska teorier. Och tanken att man bara ska flytta alla pengar från USA:s försvarsbudget till de svältande i andra delar av världen, håller givetvis inte med nuvarande marknadsekonomiska lagar. Det förstår också vem som helst. Nästan. 😉

   Det är därför jag säger att det skulle behövas ett helt nytt ekonomiskt tankesätt. Ett som möjliggör en mer rättvis fördelning. Olika samhällen har redan provat ett gäng modeller. Från strikt planekonomi till helt fria marknadskrafter. Hittills har ingen av dem lyckats utplåna orättvisorna, vad jag vet. Du kanske sitter på någon revolutionerande idé?

   Men värld som tillåter att 8 personer äger lika mycket som den fattigaste halvan tillsammans, strider mot det mänskliga förnuftet. Ändå ser det ut så idag, därför att vi accepterar det marknadsekonomiska systemet, både med dess förtjänster och med dess bisarra ytterligheter. Förmodligen mest för att vi inte förmår tänka utanför boxen, utan är låsta i föreställningen att det helt enkelt är så här.

 44. MR Wise Guy

  HASSE Jag vet varför du säger lite förälskad i Hasse , och inte säger lite förälskad i mig”

  Ja jag sa det i går till dig att du får ta det som blir över eller åka till Köpenhamn

  Att du kopplar i hop mig med dig skrattar ,, min Kompis hade ett problem tror du att han

  Kanske ett Freudiansk felsägning

  Det måste självklart hjälpa dig ngn stans att kunna var tant kossa, skådespelare , eller en skylt som får spegla ditt känsloliv personlighet och sinnesstämning och vi andra får tänka aha är det den dagen i dag! Krya på dig

  • Hasse

   00cosy, du yrar omkring med blindkäpp i ämnen som du knappt förstår. Se så ta nu av dig pyjamasen för det är eftermiddag.

 45. MR Wise Guy

  HASSE JAHAA ehh var det inte du som skulle fundera ut ngt klurigt under din promenad ?
  SKRATTAR jag vet att du har sparat kommentaren från Flashback och det är som händer varje gång du tar vatten över huvet och sen heter inte kiiiks det heter kex och det heter inte flabben på svenska heter ansikte skottkärra och inte rulllebär det heter pojke inte påg

 46. Antinatalist

  Livet är rent vetenskapligt en högre ordning än vad som råder i det annars mest kaotiska och iskalla universum. Men evolutionen är slump och ganska mycket av det som sker är slump också. Vi tycker att vi styr våra liv men egentligen försöker man bara pussla ihop bitarna så gott det går och fånga tillfällena i flykten. En kaotisk värld alltså. Så har den alltid varit. För hundra miljoner år sedan slet dinosaurier varandra i bitar. Här är vi och kämpar med våra problem. Allt från sjukdomar och skilsmässor till terrordåd. De flesta barn kommer till i ungdomligt oförstånd, medan kärleken spirar och människor befinner sig i ett rus. Som äldre blir vi tveksamma till detta med barn men då är det i regel försent. Naturen lurar oss. För inte är det logiskt att sätta någon till världen när det finns så mycket lidande.

  • Romantisk-tjej

   Jag har varit mer tveksam till barn än majoriteten jag har pratat med. De tar ner det till en individnivå medans jag ser det i ett större perspektiv. Jag vill inte skapa lidande, vilket det är att skaffa barn till den här världen. Och förstår heller inte varför det skulle vara så viktigt att föra släkten vidare.

   Men det betyder också att jag blir en udda figur i mångas ögon. Att gå emot vad majoriteten gör innebär att man lätt blir utesluten eftersom de som har familj helst pratar om projektet familj och vill höra andra prata om samma saker. Detta är nämligen meningen med livet för de flesta och då blir det obekvämt med en person som inte alls ser livet på det viset.

   Nu bor jag i en stor stad där det finns likasinnade och där det är lätt att leva på många olika sätt och ”försvinna” i mängden, men hade jag bott på landet ensam i 25 år utan barn, ja då hade säkert folk på byn undrat vad det är för fel på mig.

  • MR Wise Guy

   ANTINATALIST jag håller med om att det var många tillfälligheter som styrde i gång livet av stjärnstoft
   och att solen var rätt avstånd och att vi har en atmosfär som möjliggör liv och att det bombade Tellus i många miljoner år med grus och sten och is som blev till sjöar och hav. Kolatomer och andra grundämnen.

   men när livet väl börjat så en och två celligt så har evolutionen varit mkt strikt ordning även mutationer
   verkar vara inprogrammerat så DNA kan förändra sig och få mer valmöjligheter.
   Det är väl olika hur välordnat liv man har det är ju beroende på livsval och generna som styr i viss mån,

   Du får tala för dig själv den stora majoriteten är inte emot att skaffa barn och att det sker i ungdomligt oförstånd , stämmer ju inte alls heller dom flesta väntar med att skaffa barn tills dom är klara med studier och har en yrkeskarriär och bra boende och har levt livet med resor och upplevelser.

   Att du är en väldigt pessimistisk människa och inte representativ står klart för var och en

  • Antinatalist

   ROMANTISK-TJEJ, du verkar ha djupare funderingar. Vilket inte är så vanligt. En sak är säker och det är att inga barn kommer till för deras skull.

   ”Tanken på att sätta någon till världen fyller mig med skräck.
   Jag skulle förbanna mig själv om jag vore fader. Min son! Åh nej, nej, nej!
   Må hela mitt kött förgås och må jag inte till någon överföra obehaget och skammen att existera.”
   – Gustave Flaubert

  • Hasse

   Virastina, du behöver inte oroa dig för 00cosy har ju en vana att ”försvinna” när han blir avslöjad. 😂

  • MR Wise Guy

   KRISTINA kan kvinnor ha mod , ärlighet, rättframhet , ja visst kan dom det, Nadine romantisk- tjej och virastina har det , men tyvärr så verkar du inte ha ngt av det så fort ngn hoppar på mig eller den där 00 cosy ni har på hjärnan så passar du på att göra gemensam sak det föraktar jag dig för , jag har sett foto på dig , så jag gissar att du var med på skvallerspeglarnas tid , du var nog alltid med och skvallra och försökte vinna några väninnor på det sättet. tur att du har bloggen nu.

  • MR Wise Guy

   JA kärlek är bra tänk att du aldrig har fått uppleva det, inte konstigt du uppför dig som ett spöke
   det kommer mörka skuggor runt mig från dig så fort virastina eller hasse tar ton

  • MR Wise Guy

   KRISTINA För min del räcker det med att jag har sett dig här på HP så jag är mkt tacksam för att slippa eventuellt möte

  • MR Wise Guy

   HASSE jag förstår din längtan låt ngn annan göra det du inte har stake till själv

   Sen frågar jag mig hur skulle det gå till ? i RIL är det jag som har dom flesta fördelarna jag säger som Muhammad ALI I AM THE GREATEST .L.

  • Hasse

   00cosy, kan du sammanställa en lista på vad dina förkortningar betyder? Jag har svårt att tyda ditt bonnaspråk. 😂

  • MR Wise Guy

   Hasse var fick du luft ifrån ! det är ingen ide att du fjäskar för KRISTINA hon har aldrig öppnat butiken

  • MR Wise Guy

   HASSSE fråga cristina hur jag sköter mig väntar på nästa permis/ helgledig för dig ha det gott mannen

  • MR Wise Guy

   HASSE DU kan inte tyda mitt språk pga att du är skoniiing

   För övrigt så stämde jag av resultatet av förra årets träning och få veta var jag står inför detta år
   Marklyft 224 kg,, Bänkpress 172,5kg, Knäböj 0 kg pga Axeln ,, Biceps 90kgx 8 med Z stång Tricep press smal fattning 6x 140kg,, min morgon vikt 90 kg och 16,2% fetthalt vid mätning i dag syreupptagning 99%

   HASSE baka en kaka du kan skämmas sitta o klaga på kvinnor med 2 bilringar du har säker 30kg fläsk på magen, med dina ostkakor och öl och annat snusk PS göm dig inte bakom virastina nästa ggr

 47. Kristina

  Jo, det finns trots allt växter som lyckats ta sig igenom asfalt! Och på tal om det, och ovanstående tänkbara synpunkter, och faktauppgifter! Skulle jag vilja återgå till kärleken! Varför vifta bort den och ge en liten ursäkt, för att man befinner sig i en bubbla, den är ju trots allt övergående…
  Var glad, och stå för att du faktiskt är lycklig! Det är säkert i det tillståndet man orkar och får motivation till att engagera sig i alla dessa frågor som tagits upp! Kanske tom aktivt i någon av dom?! Är det någon här, som arbetar aktivt ..?

  • MR Wise Guy

   KRISTINA Ja KRISTINA det finns t o m växter som överlever i öknen. Jag tror att det är bara du som har gått i pension här av oss på bloggen hur länge har du varit pensionär KRISTINA.
   JA det gör vi men vi har ett visst inflytande över vardagen vi har inte gått i fällan att man får komma till himmeln genom att arbeta dygnet runt så man inte hinner synda.

 48. Jimmy

  ”Kanske är det bara den nya tekniken som gjort oss mer medvetna om vad som händer runt oss. Förr levde vi mer i vår egen lilla bubbla och såg inte allt elände. Det kanske inte alls är värre nu än tidigare?”

  Nej, det är inte värre nu än vad det var förut. I själva verket har världen aldrig varit säkrare än vad den är nu. Det är en större sannolikhet att bli träffad av blixten än att bli dödad i ett terrordåd. Högst troligt så kommer ingen som läser det här blogginlägget dö en våldsam död. Däremot kommer nog många att dö i sjukdomar relaterade till dåliga matvanor. Istället för att kämpa för vår överlevnad som våra förfäder behövde göra så spenderar vi vår tid med att leta efter kärlek på internet. Med sådana ”lyxproblem” så är det ganska tydligt hur långt vi har kommit. Hela iden med att ett förhållande ska bygga på kärlek är inte ens speciellt gammal. Det började bli populärt att gifta sig för kärlek först på 1800-talet.

  Slutsatsen är alltså att nej, kärleken är inte viktigare än någonsin. Men det är ett tecken på hur långt vi har kommit att vi faktiskt kan spendera vår tid att finna kärleken. Vi är väldigt priviligerade, även om vi är singlar.

 49. MR Wise Guy

  Jimmy håller med dig i första delen men konvenans giftermål står väl fortfarande för huvudparten på jorden
  Arabländer Afrika Indien många i övriga Asien Sen har vi många som får resa hem till sina ursprungsländer och gifta från EU länder

  Att leta kärlek på nätet är kanske inte livsavgörande men vi ska ju inte bara överleva för sakens skull utan vi med vill leva kvalite och det är livskvalité att ge och få närhet omtanke sex och värme
  vi vet ju att bebisar som inte fick närhet under en längre period på BB under 1a världskriget låg och självdog
  Så att kalla en sånt fundamentalt behov för lyxproblem det är fullständigt fel.

  och vi vet ju att giftermålen inte varade särskilt länge stockholmarna vart bara 35 år i livslängd 17 00talet
  och då skulle det produceras ett barn om året,
  men Horhusen var fulla i varje stad i Europa så visst fanns det ett behov och dom rika hade sina meträsser och tjänstepigorna fick ställa upp , och bönderna skaffade tjänstepiga som födde honom ett par ungar
  ungkarlarna likaså men det hette inte hora utan tjänstepiga och slutade i dom flesta fall med giftermål

  Nätdeting verkar ju var enda möjligheten för många människor som inte klara möten i vardagen eller på lokal.

 50. MR Wise Guy

  JIMMY Det är sant att livet förkortas med sjuklig livsföring mat tobak sprit värktabletter för lite sömn osv
  msk kämpar för sin överlevnad fast på annat sätt i dag, stress och psykiskt jobbigt,
  Att säga att leta kärlek på internet är ett Lyxproblem är direkt felaktigt vi msk måste få närhet intimitet och kärlek för att kunna leva ett fullgott liv och inte bara överleva, för att få ett liv med innehåll som ger glädje , alla klarar inte att hinna med eller har sociala problem för att kunna träffa ngn partner ute på lokal
  eller fritid / arbetsplats,
  Det är riktigt att det var konvenans giftermål på 1700talet och är det i stora delar av världen fortfarande
  Det gällde att konsolidera social status ekonomi och makt stark släkt gav makt. Man får inte heller negligera att exp livslängden var 35 år i Stockholm det var bråttom att skaffa barn gärna 7,8st så ett par st skulle överleva sjukdomar mm. En radikal förändring skedde med uppfinningen cykeln,
  till viss del berodde inaveln på att man inte tog sig utanför staden / byn mm den stora skillnaden gjorde faktiskt Cykelns intåg då man helt plötsligt kunde cykla till nästa by på dans mm,

  VAD ÄR KÄRLEK en 75år lång studie vid Harvard universitetet visar att vid livets slut så är det kärleken som har varit det enda som varit viktigt och väsentligt
  Nu finns det olika kärlekar Erotisk kärlek , moderskärlek , broderskärlek,-vänner och andlig kärlek, samt erotomani – pop Stjärnekärlek,
  och äkta känslomässig kärlek mellan två msk där dom flesta av dom här bitarna som är monogami sexuell attraktion, psykisk stimuli närhet och värme ,respekt Grunden är dock förmågan att kunna älska sig själv för att kunna älska ngn annan.
  vad händer i hjärnan och kemiska signal substanser då vi ser våra blivande partners i ögonen och vi attraheras går testiklar äggstockar i gång med oxytosin produktion, neutropin nivåerna ökar och pirr i magen serotoninhalten sjunker och stressregleraren kortisol ökar.
  Vad är då lycklig kärlek , Det sammanfattas i en triangel bestående av flight – to -fight situationen
  vilket är,,, Dedikation lika med monogami + intimitet+ omtanke vi har i detta läge ett abstrakt tänkande utom när vi är sexuellt upphetsade då blir det mer konkret.
  JIMMY Slutsatsen är att kärleken är viktigare än ngn sin när vi lever så isolerade liv och inte i byar och stora gemensamma grupper som är beroende av varandra.

  • Jimmy

   MR WISE GUY

   Jo visst är det väl fortfarande väldigt vanligt att man inte gifter sig för kärlek i världen som helhet. Jag syftede på västvärlden, vilket är den del av världen vi bor i.

   Du har en del poänger, men det är även en del missuppfattningar i din text. Till exempel så betyder inte en medellivslängd på 35 år att de flesta dog mellan 30 och 40. Den stora förändringen mellan då och nu är barnadödligheten, som har minskat enormt. Det var inte alls ovanligt att folk levde till 60+ på 1700-talet. Men eftersom så många dog som barn blev snittet inte mer än 35. Men om man bara överlevde sin barndom så hade man ganska goda chanser att bli gammal.

   Och det är sant att ensamhet är ett stort problem i dagens samhälle. Men jag kallar det ändå ett lyxproblem då det uppstått på grund av att vi kommit så långt på så många andra områden. Den valfrihet vi har idag har vi aldrig haft i närheten av förut. Vi har möjligheter som aldrig förr att förverkliga våra drömmar. Måsten, som att arbeta för vår överlevnad, spelar en väldigt liten del av våra liv om vi vill. En sån som jag, född in i en arbetarklassfamilj, vars föräldrar inte har någon utbildning, jag skulle aldrig haft de möjligheter som jag har haft, om jag varit född ett sekel tidigare.

   Så när jag tänker på att jag inte behövde vara rik, eller ens ha sparade pengar, för att studera på högskolenivå i fyra år, då känner jag mig rätt så priviligerad. När jag tänker på att jag kan unna mig en lång ledighet både över jul och nyår, såväl som på sommaren, utan att det känns i plånboken, då känner jag mig priviligerad. När jag tänker på att jag inte behöver arbeta i mer än sammanlagt 10-15 år, beroende på hur sparsamt jag kan leva, för att försörja mig livet ut, då känner jag mig priviligerad. Att jag då är singel och måste anstränga mig mer än vad folk fick göra förr för att hitta en partner, det känns som ett problem att föredra framför de där andra problemen som tidigare generationer fick genomleva.

  • Filosofen

   MR WISE GUY:

   Men.. Hur f*n kan ”kärlek” uppstå när kvinnor överlag……. bara vill ha lite fånig uppmärksamhet i form av ”skyltfönster-shopping”

   Även IRL. Det vill säga inte vågar ingå en affär. Därför att de löper risken att behöva ta ansvar för någon/något annat?

  • Hasse

   Filosofen: Jag vet inte vilken ålder du är i men i min ålderskategori finns där inget att hämta. 95% är ensamma morsor med två bildäck runt midjan. Sikta på en kk och håll känslorna borta.

  • John G

   Jimmy, Mr Wise Guy:

   Det är väl samma som i dag?

   Medelåldern för män är…? 78? Och för kvinnor 82 tror jag?

   Men i den statistiken räknas ju också in alla de som dör i bilolyckor, knarköverdoser, cancer, hjärtattacker och så vidare.

   Och jag har för mig att räknar man bort alla dem, ja, då är medelåldern för män helt plötsligt 94 har jag för mig. Och medelåldern för kvinnor är 98.

   Jag har även hört att i dag lever det en människan som har förutsättningar att bli 200 år gammal.

   Och samma sak var det väl på 1500, 1600, 1700- talen. Överlevde man bara spädbarnsålder, dog man inte i krig eller av någon retlig infektion, så kunde man nog bli både 70 och 80 år gammal?

  • MR Wise Guy

   JIMMY VISST var det en hel del som kom upp i den aktningsvärda åldern av 60 år
   Men jag invänder emot att valfriheten är kanske inte för alla, det kan bero på ekonomi, olika handikapp typ sociala fobier blygsamhet taskigt utseende stammar mm dessa människor blir mkt mer isolerade i dag än för två hundra år sen då alla kände och visste allt om alla ,
   att bo i ett tolv vånings hus och inte känna en enda msk måste i sig vara en plåga just pga av alla människor som är inpå men så långt borta ingen granne känner ngn. att då hävda att valfriheten ska hjälpa dessa människor tror jag inte på utanförskapet blir istället ännu mer påtagligt och tjänar du bra med pengar men inte har ngn att göra av tillsammans med , känns det som en belastning istället .

   Det borde inte vara ett dugg svårt att hitta kärleken och partners för dom med regelbunden inkomst och tämligen normalt utseende
   Att jag inte tycker att det är ett lyxproblem att hitta partner är just pga att kärleken och tvåsamhet och sex är ett fundament likväl som mat vatten och tak över huvet

  • MR Wise Guy

   FILOSOFEN Ja du ger ju svaret själv är dom inte beredda att ingå i ett förhållande så blir det ju inget.

   Men min erfarenhet är att kvinnor generellt sett, har samma behov som mannen, så det torde innebära att massor av kvinnor har längtan efter en partner,
   om det blir fel i kontakten varje ggr som du har en kvinna på tråden , Så måste du ju bli självkritisk och ifrågasätta vad du gör som leder till samma negativa resultat, om jag skulle gissa så tror jag att 70-80 % träffar en partner här på HP inom ca 3 mån mer dejting betonat en eller ett par träffar hur många som leder till långa förhållande vet jag inte men kanske 10 % mkt beroende på den egna inställningen ,

   om du verkligen längtar och är trevlig och välkammad och söker ngn som är kompatibel med dig Ålder , intresse mm så tror jag att du kan öka dina chanser till 50 % på en tidslängd av 6 mån snittet för alla

  • Filosofen

   MR WISE GUY:

   Hur vet man att man diskuterar med en psykopat?

   a: måste man tänka som en sådan?
   b: måste man träffa en sådan?

   ===============================
   Här på blogen är det enklare att identifiera dessa typer.

  • MR Wise Guy

   JIMMY Jag kollade upp hur det såg ut med livslängden i Sveriges 1700 tal ca var 8e år så slog, kolera , dysenteri , olika influenser till som gjorde födelsetalen negativa dvs det dog fler än som föddes sen vet vi att storstäderna var ingen gynnsam plats om man ville leva länge dels smittorisken dels alkoholismen det var ju hembränningens tid det var lagligt, däremot dom som bodde på landet blev betydligt äldre,

   Intressant det här med alla har möjlighet att studera gratis och självförverkliga sig själv,, man studerar staten investerar mkt pengar på dig du får ett jobb som är stimulerande utvecklande sliter inte på kropp och själ utan du går till jobbet med glädje, DU får mkt högre lön än arbetaren som sliter och har ett tråkigt jobb där fysiken tar stryk utslitna händer armar axlar mm har inget inflytande över sin arbetsplats på samma sätt som den utbildades jobb. Ska vi tänka om här just det faktum att den välutbildade har fått miljoner av staten har spännande jobb och blir inte utsliten , bör han rimligen inte tjäna mindre än den personen som är arbetare inte fått statliga miljoner och har en värkande kropp och tråkig tillvaro

  • Jimmy

   MR WISE GUY

   Jag lider själv av en mild form av social fobi. Jag har dock blivit betydligt bättre på att hantera den med åren. Men jag har alltid haft svårt att prata med tjejer, och jag har fortfarande aldrig haft ett förhållande. Jag är 32 år. Mitt utseende är inget märkvärdigt, men jag har lyckats bli av med nästan all min övervikt de senaste åren, så om något ser jag bättre ut nu än förut. Och bra inkomst har jag. Men den stora vinsten ligger inte i att tjäna mycket, utan i att ha låga utgifter.

   Högre utbildning finns ju tillgänglig för alla, men jag vet mycket väl att inte alla är lagda åt det hållet. Jag är faktiskt arbetare själv, jag jobbar som betongarbetare. Förra året hade jag en inkomst på ungefär 450,000 från jobbet. Men jag lyckades spara över hälften av min lön efter skatt, och de pengarna har jag investerat för att de ska generera mer pengar. Och om min uppskattning stämmer kommer jag kunna sluta jobba när jag blir 40. Istället för att jobba ska jag skriva böcker, vilket är min stora passion i livet. Än så långe har jag inte publicerat något, och inte tjänat en endaste krona. Men jag kommer skriva oavsett. Och att det ens är möjligt att göra tycker jag är fantastiskt.

   Jag har tidvis känt mig deprimerad för att jag saknat kärlek i mitt liv. Speciellt när jag även saknat andra saker, såsom inkomst (var arbetslös större delen av 2012 och 2013). Men nu får jag tillräckligt mycket tillfredsställelse från andra saker så jag känner inte att jag måste ha även kärlek för att vara lycklig. Men jag vill såklart även uppleva kärlek.

 51. MR Wise Guy

  VIRASTINA När jag säger att vapenindustriers kostnader istället skulle läggas på att utrota svält och Fattigdom så är det en utopi det förstår både du och jag, och det är en gammal Vision som inte låter sig göras ,
  En urgammal erfarenhet är dock att ju mer du har av ngt desto mindre värde får varje del då.
  Ordet planekonomi myntades av Dag Hammarskjöld som var nationalekonom bla, där någonstans måste det börja ,
  FN och VÄRLDSBANKEN skulle få lägga upp en tio års plan för att utjämna ekonomierna på jorden betala skatt efter bärkraft .

  EU KAN ju stå som modell det har ju funkat över förväntan för många fattiga länder som är medlemmar i dagsläget är det 28medlemsländer och den årliga intäkten av tullavgifter och moms är 1300 miljarder ,

  om vi skulle få med dom största ekonomier på tåget USA, KINA, JAPAN,RYSSLAND, OLJELÄNDERNA KUWAIT , FÖRENA ARABEMIRATEN,MM, INDIEN KANADA MM , BRASILIEN
  SÅ SKULLE INTÄKTERNA KUNNA TIODUBBLAS .
  och dessa pengar skulle utjämna ekonomierna i alla länder

  Det är egentligen bara en ytterst fråga om Moral Solidaritet och Empati

  RESURSER, Om vi ställer om systemet till resurser och tar bort alla pengar alla resurser tillhör alla fri rörlighet på jorden Alla länders gränser upphör så skulle det räcka gott till alla .

  Kapitalismen är i dagens samhälle en kannibal stora företag blir större genom att dom förvärvar konkurrerar ut allt annat tills dom sitter med all makt och kan ställa all villkor mot den som vill ha deras produkter / tjänster.

  Vi har högteknologi som är otrolig , vi har rest till månen löst många medicinska gåtor , vi känner till kvarkar och kan se mörk materia ..
  Om vi skulle sätta till lika mkt Resurser till forskning och ingenjörer på att lösa rättvis fördelning på jorden , Fred , så skulle alla människor tjäna på det även kärleken skulle bromsa Hugh Hefner skulle förlora så klart han skulle inte ha 10st 20 åringar i sitt harem han skulle inte ha pengar att konkurrera med så han får vara glad om han får ngn kanske 75 årig tant

 52. MR Wise Guy

  FILOSOFEN Du menar att genom sig själv känner man andra,

  jag instämmer helt och hållet , det är det som är spännande delvis för det är ju så få som vågar / vill / kan
  diskutera cristians inlägg tyvärr , det finns ett antal smarta pålästa åskådare som skulle kunna göra bra inlägg

  • Filosofen

   MR WISE GUY:

   Jag har jobbat inom den slutna psykiatriska vården.

   Man får ett visst perspektiv på olika människo typer då. Även om det är svårt att identifiera en psykopat, trots erfatenhet.

   Vad jag önskade är att folk som diskuterade här på bloggen; istället för att sk*ta ner en sajt som är gratis.

   Kunde hjälpa till med att bygga upp den?

 53. MR Wise Guy

  JIMMY GRIPANDE Jag beklagar din otur att ha gener som är lättriggade för människomöten, du är en klok kille som vet att det är en skyddsåtgärd som slår igång som säkert räddat livet på många av våra förfäder
  fast dina feltolkar just nu, men med träning och vilja får du koll på det,

  Jag har skrivit mina biografier för 15 år sen Bonniers förlag gillande den men jag skriver som jag pratar sa dom så om jag tog hjälp så var dom intresserade , tyvärr så var det omständigheter som gjorde att inte gick vidare just då och ett år senare blev disketterna och två pappersböcker upplaga stulna boken var 565 sidor. Om du är betongare så bygg vidare på det, jag menar fysiken,, skaffa gummiband hantlar och ge dig faan på att köra en halvtimme om dan , när du är i form så tar du nästa steg Gymmet där finns brudar också.
  Självklart ska du träffa brudar ta en buggkurs blir du bra på att bugga så bryr sig inte brudarna ett spån om att du är lite rund JAG LOVAR, av ngn anledning så är lätt överviktiga killar bättre på bugg också dom rör sig mindre och får därmed mer tid att snurra kvinnan den bästa buggaren jag sett vägde 160kg och han förde två st samtidigt sk dubbelbugg han var grym. och vilken status han hade bland dansfolk.
  Ta och börja sköt om dig om du inte gör det lägg i slinger i håret snyggt skägg kanske osv tuffa kläder det ena ger det andra lycka till Jimmy

  • Jimmy

   MR WISE GUY

   Jag går redan på gym, fem dagar i veckan. Stora resultat än så länge, och jag borde nå min målvikt till sommaren. Jag är redan nu i väldigt bra form, men fortfarande lite överviktig. Och dansar gör jag också. Zumba, två-tre gånger i veckan. Några slingor i håret kan det dock inte bli, det är för kort.

   Kul att du lyckats skriva en bok. Om du är seriös så skulle jag rekommendera att gå en skrivarkurs. Det finns kvällskurser då man går en gång i veckan och träffar andra skrivande personer. Man får göra många skrivövningar och det är bra träning. En kurs brukar vara runt 10 tillfällen, och varje träff är kanske två timmar. Om du är ännu mer seriös kan du läsa en skrivarlinje på folkhögskola. Det gjorde jag i två år. Definitivt värt det. Då kan man ägna sig åt skrivandet på heltid.

 54. MR Wise Guy

  FILOSOFEN jag håller med dig men du har ganska tuffa avfärdande inlägg och då får du räkna med att det slår tillbaka Du generaliserar och drar alla tjejer över en kam och förmår inte se att du själv många ggr är boven i dramat tror jag, du är ju väldigt negativ det drar ju inte till sig kärlek.

  men återigen visst HP är underskattat och här finns mkt att hämta självklart så kan vi hjälpas åt att ha bättre ton mot varandra jag försökte innan jul och bad alla om ursäkt inte tusan hjälpte det
  det som retar mig mest är när ngn gör ett tufft men helt ok inlägg så hakar det på ngn fegis och hetsar och vill hämnas . ja då tänder jag och säger alldeles för mkt dumt jag har väl ADHD för min impuls kontroll finns inte i vissa lägen tyvärr ,, men mot smarta msk som kan föra sig men vara tuffa det är helt ok för mig

 55. MR Wise Guy

  JOHN G JA JAG TROR också att vi kommer att bli mkt äldre i försök a har dom ju lyckats bromsa farten i mitrokonderna / cellkärnan kärnkraftverket

  sen kan vi ju alltid klippa och klistra i dna strängarna det kostar ca 1000kr per tillfälle och finns här och nu redan medicinskt så kommer det att revolutionera hela sjukvården och bar där öka livslängden med ca 20 år

 56. MR Wise Guy

  FILOSOFEN Det som retar mig mest av allt här på HP är kvinnors lockfoton varför? sätta in ett foto där dom var 5-10 år yngre och 10-20kg lättare det är för mig obegripligt . själv brukar jag be att få bli deras Facebookvän där finns nästan alltid uppdaterade foton. Det finns inte en chans att jag skulle inleda ngt med en kvinna som börjar med en lögn,


Kommentera