singel jul

Julen – tuffaste tiden att vara singel

Är du en av dem som längtat efter julen sedan oktober och är lycklig att den äntligen är här? Eller hör du till skaran som helst hade velat hoppa över allt vad julfirande heter? Oavsett vilket läger du tillhör, kan julen kännas extra tuff som singel. När Happy pancake frågade sina medlemmar vilken tid på året som var jobbigast att vara singel på, svarade nästan hälften att jul och nyår var värst att fira utan en partner. *

Att många tycker det är deppigt att vara själv under julhelgen är inte speciellt konstigt. Överallt matas vi med bilder på lyckliga familjer som myser tillsammans. Det är julbak, julgranspyntande och paketinslagning på alla sociala medier. Varenda julsång verkar handla om gemenskap och kärlek. Och på julmiddagarna med släkten vill alla veta ”om du träffar någon speciell?”. På nyårsfesterna samlas paren för att äta nyårsmiddag och du känner dig plötsligt exkluderad.

Även om du både har underbara vänner och en härlig familj kan ensamheten bli extra tydlig just på julen. Antagligen finns det ingen annan högtid som handlar så mycket om att vara med just dem man älskar.  Julen sätter ens livssituation under strålkastarljuset och blottar alla känslor. Att få flera veckors ledigt ger också mer tid till att tänka och känna efter. Speciellt när varenda kotte verkar ha slukats upp av ett svart hål under mellandagarna.

Det finns såklart ingen enkel lösning om du känner så här. Men en liten tröst kan vara att det faktiskt är okej att bryta traditioner. Som singel har du ju den friheten. Du behöver inte gå på vartenda släktkalas och genomlida timmar av trista konversationer med avlägsna släktingar som du knappt känner (eller kanske inte ens tycker om). Du kan skapa dina egna traditioner! Vill du äta hamburgare till frukost och glass till middag så får du göra det. Vill du shotta tequila på julaftonskvällen i en bar så är det upp till dig.

Som singel har du en mindre person att kompromissa med. Varför inte skapa nya traditioner som är riktigt härliga och lyxiga, bara för att du kan och har råd? (eftersom du slipper lägga dyra pengar på en present till en partner och dennes släkt).

Här kommer några förslag på sköna grejer att göra i mellandagarna:

 1. Gå på massage eller få någon skön behandling på ett spa.
 2. Ta med en bok och sätt dig på ett café med en kopp varm choklad.
 3. Gå på museum.
 4. Ladda ner en ljudbok eller podcast, klä dig varmt  och ta en långpromenad någonstans där du aldrig varit förut.
 5. Boka in en dejt från Happy Pancake och njut av att du får flirta hur mycket som helst med vem som helst!

Det är bara du som bestämmer hur bra och härlig den här julen kan bli!
Så från mig till er – en riktigt god singeljul! ♥

giphy (3)

giphy tumblr_lej3i05qEw1qcnhhzo1_500giphy (2)
//CECILIA
* 1100 medlemmar deltog i undersökningen. 44 % svarade att jul och nyår var värst att fira som singel. 37 % tyckte att sommarsemestern var värst att vara singel på. Svaren samlades in med undersökningsverktyget Survey Monkey och genomfördes i december 2013.
dating


Det finns 11 reaktioner.

Lämna kommentar
 1. Dennis Andersson

  Jag är av den åsikten att man ska trivas i sitt eget sällskap, och vara trygg i sig själv. To be alone, or be lonely is not the very same thing. Om man kan må bra i sitt inre och även yttre så blir livet lättare att leva tror jag. Många ser ensamhet som ett hot eller en dålig sak, men så behöver det inte vara.
  Jag tror att den rätta ser en, förr eller senare och då faller ju all fokus på det par man blir då.
  Allt jag gör nu får jag prioritera tillsammans med den personen, så jag gör allt jag vill nu och har desto mer inom mig att erbjuda då vi träffas. Jag väntar gärna på den jag ska vara med, förhoppningsvis resten av mitt liv.
  Jag har min familj som betyder allt just nu. Vissa Vänner finns där, andra Vänner kommer och går, bekanta är i den yttre cirkeln i livet, resten är folk.
  Svagheterna är Ego, Makt, Missbruk, sortera bort dem och livet kommer att få en bättre kvalité. Och att inse vad som är menat för mig, och det som är menat för andra. Att tänka positivt i livet är en konst på den arena vi befiner oss i. God Jul Alla!

 2. newshunt

  Självklart blir all ensamhet – inte bara för singlar – extra tydlig under högtider när allt ska vara så gemensamt och puttenuttigt.

  Jag söker ju själv vänner här – och testade att skicka ett God Jul till en del som var online (jo de hade också fyllt i att de söker vänskap).

  Av tio stycken var det tills nu åtta som läste brevet. Tre har svarat. Varav två av dem hade en attityd som kan sammanfattas med ”jaha-ännu-en-slemtorsk-som-tänker-vara-otrogen”. Men den tredje önskade mig faktiskt god jul

  Givetvis är alla olika – men går man som kvinna in här och inte klarar av att även män kan söka ”bara” vänskap tycker nog i alla fall jag att man har seriösa problem.

  Ďet döms och fort och hårt -inte undra på att man ser i princip samma människor här år efter år. Man måste ge varandra en ärlig chans – oavsett om det är jul eller inte.

  God jul!

 3. Sven

  Håller i grunden med Dennis. Men det blir samtidigt jobbigt att vara ensam. Sen att tro att EGO, MAkt och missbruk skall försvinna – får la du göra. Men det lär dom aldrig göra. för i grunden och botten om ett samhälle som Sverige inte klarar att ta hand om sina medborgare – så spelar det ingen roll hur samhället försöks skapas det blir alltid någon som vill ha makt, ego och missbrukar det. Det är det tragiska. Vi kommer alltid att säga att någon har det sämre än vad jag har det just nu, och flytta förnödenheterna dit, då blir det istället nöd på ett annat ställe o så håller det på. Att jämföras med hur vi har fiskat ut vattnen nära oss, nu fiskar vi längre och längre bort utan att bry oss om grundproblemet. Att bry sig om andra – vilket dom fattiga o ensamma sällan klarar själv, medan dom rika tror att dom måste hjälpa någon långt borta, när fattigdomen oftast är runt hörnet. Det är först om det alls går, man skapar en miljö där alla som bor säg som i ditt hem, sen i din stad, sen i ditt land, sen i resten av länderna – har det bra, man kan skapa det. Med grundsatsen att makten inte gör ditt ego stort

 4. Yoron

  Kul att läsa er. Själv har jag aldrig känt mig så bekväm med jular 🙂 Och visst är det så Sven att ‘det föds en ny **’ (sucker) varje sekund.’ om vi nu använder det i termer som dom som behöver ständig kontroll över sig själv och andra. Fast nuförtiden har vi Internet, och människor som använder det. Utbildning kallar jag det 🙂

  God jul och gott nytt år till er alla
  Yoron.

 5. Linda Monroe

  För mig är inte julen så hemsk att vara singel på. Då är nyår värre för mig. Det är nog den tiden på året (förutom Alla hjärtans dag förstås!) som det känns jobbigast att vara singel på för mig.

 6. GN

  Vilket grundligt skitsnack.

  Ungefär som att man inte ägnar sig åt de fyra första punkterna på listan hela resten av året.
  Och till slut är det ju bara så sjukt tråkigt att göra det själv hela tiden så man struntar i det.

  Punkt fem borde jag inte ens nämna för hela det uttalandet var en förolämpning.
  Låter lite som att det bara är att logga in så är dejten fixad?

  Och så är det kanske om man är tjej.
  Men för mig som kille är det svårare.

  Så när du lite klämkäckt tillönskar en ”riktigt trevligt singelhelg” vill jag bara be dig att gå hem och där kan du pilla dig i näsan.

 7. Patricia "hothoney" Kelly

  Hur kan man känna sig ensam i en värld fylld av människor, oavsett årstid?
  Svar, genom att man fokusera på just den enda delen av sitt liv som inte rullar på räls för ögonblicket.

  Ensamhet är oftast en sinnesinställning och inte ett tillstånd, speciellt då vi avskärmar oss från allt annat som är bra i vårt liv…..och tillåter längtan efter kärlek att tar över.
  Våga leva, älska, dela av dig själv och ta emot intryck.

  Om vi inte redan är nöjda i vårt liv som ensamstående singlar, kommer vi troligen inte att vara förmögna att uppskatta lyckan i partnerskapet när vi väl hittar det.
  Många upptäcker alldeles för sent att det är jakten på drömmen om lyckan som lockar, verkligheten överträffar aldrig dikten…..tyvärr 🙂
  Säsongens hälsningar till er alla.

 8. GN

  Uppenbarligen vill moderatorerna på denna blogg bara ha medhåll till vad som står i inläggen.
  Min kommentar till detta blogginlägg har inte blivit publicerat.
  Kan bara föreställa mig att det är för att jag inte håller med.

  Alltså, en öppen debatt med tryckfrihet är ingenting som eftersträvas

 9. SlenderMel

  Hej.
  Det är såhär att jag har alltid varit singel och jag saknar så ofantligt mycket det som jag missar, det vill säga vänskap och kärlek… mest kärlek egentligen för att jag har fenomenala vänner, men ibland räcker det inte till för att träffa någon.
  Några tycker jag har för bråttom med kärleken och den senaste gången väntade jag i två månader för att ta initiativet, men allt gick så som det inte skulle ”föga förvånande”.
  Det är så här att några vänner som jag känner blev tillsammans efter två dygn, dem blev sambos efter två år, dem förlovade sig efter tre år och dem är tillsammans och väldigt kära i varandra. Dem är lika kära i varandra så som i början av sitt förhållande.
  Jag känner till ett par som gifte sig efter två veckor, nu har dem vuxna barn och ett hus tillsammans (och dem säger att jag har bråttom).
  Eftersom jag fokuserar mig på det som jag inte har i mitt liv så kan jag inte uppskatta det som jag har helt och hållet. Jag tar några saker för givet, men vem gör inte det?
  Jag blev medlen i denna hemsida för att lära känna någon ”eventuell”. Jag är en rekorderlig och vänlig person, men jag får ingen respons eller svar av dem som jag skriver till och jag tycker det är respektlös i allra högsta grad när man bara försöker vara vänlig och skaffa nya kontakter här i livet.
  Jag vet att jag vill ha någon för att jag har drömt om det hela livet och det är förbaskat tråkigt att vara singel.
  Om jag någonsin hittar någon så vet jag att jag kommer vara en bra partner eftersom jag är en autentisk och rekorderlig person. Det jobbiga är att man inte får någon respons när man skriver
  ”Hej. Jag besökte din profil och läste din fina presentation. Du verkar vara en hövlig och snäll person och det skulle vara trevligt att lära känna dig. Om du har lust att skriva så är det bara att höra av sig. Mvh”
  Det är lite ironiskt att man inte får något svar när man skickar en vänlig hälsning bara.
  Iallafall så kan jag inte ta dem sakerna för givet längre på grund av att jag förlorade en släkting till mig. När jag tänker på min släkting så undrar jag vad min kusin går igenom (han har inga syskon som mig, men han har en flickvän till skillnad från mig). Om någon skulle ha hänt mina föräldrar så skulle jag ha mina syskon, men jag skulle inte få stöd från en tjej på det sättet och det är jobbigt faktiskt även om jag är lycklig över att ha en fenomenal, enastående, makalös och en säregen familj.
  Man ska vara lycklig över det man har och det är jag verkligen, men jag saknar det som jag missar.
  Jag skulle gärna vilja skriva en sista sak.
  Oavsett hur många tjejer man skriver till (jag har skrivit till 24 stycken hittills) så får man ingen respons när man försöker vara så vänlig som möjligt och när man försöker få nya kontakter i livet.
  Mvh.


Kommentera