relationer

”Jag tycker relationer blir så trista efter en tid”

Hej! Jag tycker att relationer blir så trista efter en tid, det blir så fort en slags vardag. Jag står inte ut och gör slut, fast jag egentligen inte vill.
Det känns så hopplöst.

Hälsningar
Trötter

Håkan svarar

Hej Trötter,

En kärleksrelation består av olika faser. Den första är förälskelsefasen som många gånger (inte alltid) börjar med en passionerad förälskelse, där vi hela tiden vill vara med varandra, ta på varandra och prata med varandra. Vi vill visa det bästa av oss själva. Det är också en period där vi upplever oss själva som bra. Det är ett slags champagnebrus som vi aldrig vill ska ta slut. Vi tänker tankar som utan dig känner jag mig inte hel, vi två för alltid tillsammans, du är min tvillingsjäl, o.s.v. Känslor vi känner är eufori, lycka, harmoni. Hormoner sprutar i kroppen och vi är beredda att göra vad som helst bara vi får vara tillsammans. Denna fas brukar pågå från några månader upp till ett par år.

Nästa fas är differentringsfasen, eller maktkampen. En fas där vi inte är ”lika” tillgängliga för den andre. Vi går in en vardagslunk och börjar mer se till våra egna behov igen. Vi irriterar oss på saker som vi inledningsvis tyckte om, som vi från början upplevde charmerande och kanske till och med spännande. Känslor vi känner är frustration, ilska, ledsenhet, besvikelse, uppgivenhet. En del börjar i den här fasen fundera över om den här personen verkligen är den jag vill leva med. Eller vad tog den personen vägen som jag en gång blev förälskad i. Det är i den här fasen vi planterar ut minor i relationen och lite beroende på vår bakgrund hanterar vi dem på olika sätt.

Många lyckas ta sig vidare och utvecklar sin relation på ett djupare plan, medan andra fastnar i den här fasen eller inte lyckas komma hit alls. Om vi fastnar i den här fasen blir relationen ofta dränerad på energi. Ibland utvecklar vi då parallella liv och stannar vi kvar gör vi det för trygghetens skull. Många gånger här tar relationerna slut, eller att vi söker energi utanför relationen, det är här otroheten ofta träder in. Min erfarenhet säger också att den här fasen är för många par vändpunkten. Det är här vi bestämmer oss för att fortsätta leva tillsammans eller att vi går skilda vägar.

Att komma till den tredje fasen handlar om att fördjupa relationen, vilket innebär att balansera på linan mellan närhet och frihet. Många gånger upplever vi vår partner som motpol. Där den ena söker närhet och trygghet medan den andra vill ha frihet och spänning. När vi har förmågan att gå mellan dessa motpoler och inse att bägge polerna är nödvändiga i en relation uppstår den s.k. medvetna relationen. Då stärker vi vår förmåga att vara självständiga individer men samtidigt uppleva närhet till den andra.  Tor Wennerdal, psykolog och författare skriver i boken Själv och tillsammans (Natur & Kultur) om detta. För att kunna komma andra människor nära behöver vi också kunna skilja ut oss, i annat fall blir närheten enbart sammansmältning (närhet/trygghet) och för att kunna skilja ut oss behöver vi andra att skilja ut oss i förhållande till, annars blir autonomin (frihet/spänning) liktydig med isolering.

Alla tre faser är nödvändiga för att utveckla en relation. I ditt fall upplever jag det som att du inte riktigt tar dig vidare från förälskelsefasen till differentingeringsfasen/ maktkamp. Det är som om du hela tiden vill vara i champagnebruset, att du lämnar relationen när champagnen är slut. En relation är också vardag, det är korv och potatis som vi då och då naturligtvis behöver krydda med räkor och ett glas vin. Utifrån det jag beskriver ovan är det som om du aldrig riktigt inleder en relation. Och frågan man behöver ställa till sig själv är varför är det så? Ofta finner vi svaren i oss själva och utifrån den miljö vi har växt upp. Jag tänker att rädslan är många gånger ett hinder. Rädslan för att komma någon annan nära, med risk att förlora den jag går in i relation med. Att göra slut kan då bli en säkerhetsstrategi. Det man innerst inne är rädd för ska ske, ser man istället själv till att göra, för att undvika smärtan av att bli bortvald. Rädslan kan också handla om osäkerheten på hur jag upplevs av den andre när champagnen runnit ut.

Lycka till,
Håkan

dating


Det finns 7 reaktioner.

Lämna kommentar
 1. maiden

  det finns inget som helst djup i mitt svar men jag skulle gissa att det kanske delvis beror på osäkerhet från din sida och/eller en stor dos av att du antagligen är ”kär i kärleken” och inte i killen/mannen. att du egentligen inte vill göra slut indikerar starkt på osäkerhet.
  jag vet inte alls hur gammal du är men vissa såna issues kan falla bort med tid och mognad.

 2. standart

  Det är mycket bra förklaring tycker jag! Visst är det så med tre faser. Fast det finns fjärde fasen. Efter tredje harmonisk fas och flera år tillsammans hamnar man lika förbaskad i andra fasen. Det är därför så många skiljer sig efter tiotals år tillsammans när barnen är vuxna.

 3. Erik

  Typisk media-skada skulle jag vilja påstå. Att förvänta sig att ett förhållande ska vara som på film eller i en roman.
  Men till dig som skrev .. har du funderat på att själv försöka vara den aktive och inte bara förvänta dig att din partner ska skapa spänningen?

 4. Martin

  Tips 1: Skaffa en hobby som gör att du slipper spendera vardaglig dötid med din partner. Tid som ni spenderar tillsammans blir då energifylld och längtansfull. Du slipper dessutom kväva din partner om du är mer självständig.

  Tips 2: Planera inte hela er vardag, lämna plats för spontana upptåg tillsammans.

  Tips 3: Bo särbo. Det finns inget värre än ”Hej, hur har din dag varit?” varje dag efter jobbet. Alla behöver egentid och tid för självreflektion.

  Tips 4: Umgås med era separata vänner så mycket som möjligt. Vänner måste också prioriteras, annars står du där med noll vänner och en partner som lämnar dig i slutändan.

  • sötnos

   Tips 5:Om du lägger mer energi på din partner och tar reda på så mycket som möjligt om vad din partner gillar,så kan du överraska din partner med dessa aktiviter.
   Kanske din partner inte tar dig för givet då.


Kommentera