knklö

”Jag faller för killar som jag sedan behöver bli en ”morsa” till”

Hej.
Jag faller för killar som jag sedan behöver bli en ”morsa” till. Jag behöver hjälpa dem med allt mellan himmel och jord. Hur lär man sig att bryta ett mönster? Jag hamnar så lätt hos dessa krävande killarna.

Med vänlig hälsning,
Therese

 

Håkan svarar

Hej Therese,

Tack för ditt mail och fråga. Du skriver att du har behov av att bryta ett mönster. Att du lätt hamnar i relation med krävande killar, att du blir ”morsa” och hjälper dem med allt mellan himmel och jord. Jag kan förstå att du kan uppleva det arbetsamt. Ett viktigt steg till att bryta ett mönster är det du precis har gjort. Du har blivit medveten om att det är ett problem för dig och du vill förändra det. För det mesta kan vi söka svaren hos oss själva, d.v.s. vända på frågeställningen och fråga sig själv, vad är det som gör att jag går in i rollen som ”morsa”? Är killarna som du träffar krävande, eller kan det också vara så att du tror att det förväntas av dig att du ska hjälpa dem med allt mellan himmel och jord? Om du inte gör det kanske du känner dig otillräcklig och/eller osäker på om de stannar kvar? Det behöver inte vara så för dig, men ibland gör vi mer än vad som förväntar av oss i en relation, i en rädsla för att annars bli avvisad och lämnad.

Du har kommit en bit på väg som jag skrev ovan, du ser att mönstret hindrar dig till att leva i en relation som jag tolkar att du längtar till. Att bryta ett mönster handlar om att träna på ett annat beteende som i ett längre perspektiv är mer hjälpsamt för dig. De tankar och funderingar jag får är hur du själv sätter gränser? Hur är det för dig att säga nej? Att stå upp för dina behov?

Mitt råd är att nästa gång pröva, när du upplever att du går in i rollen som morsa, att du säger nej och att du också ger uttryck för dina behov. Den föreställning som du har om vad som då kan hända är troligen inte sann. Att träna på detta och få nya erfarenheter ger skjuts åt självkänslan och hjälper till att befästa det nya beteendemönstret.

Ibland kan vi behöva hjälp med att bryta mönster, ett sätt är att kontakta en psykolog eller en psykoterapeut.

Lycka till,
Håkan

 

dating


Det finns 4 reaktioner.

Lämna kommentar
  1. Erik

    Enklast är väl att bli självmedveten och bryta de mönster som gör att du ständigt hamnar med samma typ av personer. Sök inte folk på krogen .. leta inte efter en viss typ av utseende .. bry dig inte om killar som verkar ha ”leklusten” kvar .. osv.

  2. Jimmy

    I ett tidigare blogginlägg framkom det att det finns ganska många medlemmar här som har varit singlar väldigt länge. Jag är en av dem, och om de andra är något sånär som jag så är de väldigt självständiga och behöver verkligen inte en morsa. Jag vet att det finns många som vill ha någon som tar hand om dem, men det finns många som inte alls är ute efter det. Jag varken vill eller behöver ha någon som lagar mat, städar och diskar åt mig, allt det där gör jag med glädje själv. Hade jag hamnat i ett förhållande med en tjej som jag märkte började ta hand om mig så hade jag nog reagerat negativt och bett henne att sluta. Du verkar dras åt killar som vill bli omhändetagna.

    Så testa att dejta en annan typ av kille. Och som Håkan skriver – lär dig att säga nej.


Kommentera