tumblr_lsnkh0vibh1qd3wdoo1_500

”Jag är rädd för att knyta band och sedan förlora det”

Hej.
Hur gör man för att dejta rätt? Jag har förut inte haft en enda tanke på kärlek. Tror mest att det är för att jag är rädd att knyta band och sen förlora det. I hela min barndom har jag sett hur människor hela tiden säger att dom älskar varandra. Men ändå skiljer sig mer än hälften ifrån varandra. Hur kommer det sig. Med det i tankarna blir man rädd att älska och att bli älskad för hur vet man att känslorna är tillräckligt. Hur vet jag att jag är betydelsefull för den jag älskar. Jag är inte speciellt vacker och det finns många människor med bättre personlighet än jag. Hur ska man kunna känna sig trygg om man är osäker på att om man är tillräckligt stark att kunna vara där när han/hon behöver det som mest. Att man råkar missa det.

Jag vill känna kärlek men är även rädd för den. Känner mig så ensam och liten. Vill gärna bli älskad. Men när jag är ute så vågar jag knappt prata med dom jag inte känner vilket får mig antingen att ses som tråkig eller arrogant. Samma sak med dejtingsidor, det är en del som skriver till mig och börjar prata lite men dom mister intresset ganska snabbt då jag knappt skriver något vilket får dom att tro att jag inte är intresserad. Hur ändrar man på det? Jag vill ändras men hur?

Helena svarar

Hej!

Det du beskriver är en konflikt som kan vara svår att hantera. Med konflikt menar jag konflikten mellan att vilja och rädslan för vad som kan hända.  Det verkar som om du är klok och har god insikt i hur mönster, då det gäller kärlek, sett ut runt omkring dig genom ditt liv. Det verkar som att människor skiljt sig och brutit upp trots att det sett ut som om dom älskar varandra och vill leva tillsammans. Då man är barn är detta förvirrande att se, för hur ska man veta vad som gäller och vad som är sant. Precis som du skriver uppstår frågor kring kärlek och det kan också uppstå en rädsla. Det verkar som att de finns ett intresse hos dig att komma andra närmre och att ha en relation, men det finns också rädslor som hindrar dig. Har man upplevt en sak hela sitt liv – att människor runt omkring skiljer sig – kan det vara svårt att tro att det finns någon annan möjlighet. Att människor skiljer sig betyder inte att det inte älskar eller har älskat varandra utan att de inte kan leva tillsammans. Det behöver inte alltid betyda att de slutar att älska varandra.

Du skriver att du inte är speciellt vacker och att det finns andra med bättre personlighet. Jag tror att dessa tankar hindrar dig mycket från att agera utifrån det sättet du önskar.  Dessa typer av tankar brukar ofta leda till att man mår dåligt och hand i hand med dessa tankar kan känslor av skam  och vanmakt komma. Skammen hindrar oss ofta från att våga kliva fram och visa oss. Dina tankar tror jag också kan skapa negativa föreställningar om vad andra tänker om dig. Att mäta den andra personen och dess eventuella negativa syn kan då verka skrämmande.

Du undrar hur man ändrar på det. Ett sätt är att göra, att agera utifrån vad du faktiskt önskar. I detta fallet att våga prata med andra när du är ute, att våga skriva till andra på dejtingsidor. Ett annat sätt är att försöka förändra dina tankar om dig själv. Detta kan vara svårt att göra själv och då kan det vara bra att få hjälp av en professionell person som kan hjälpa dig att bygga upp en trygghet inom dig. Det positiva är att om du kan förändra på dina inre föreställningar och vågar prova så kommer du förhoppningsvis få positiva erfarenheter. Positiva erfarenheter av relationer är precis vad du behöver för att kunna förändra ditt sätt att se på kärlek, det sätt du tyvärr blivit van till genom din uppväxt.

Hoppas detta bringar klarhet i dina funderingar.

Lycka till,
Helena

dating


Det finns 3 reaktioner.

Lämna kommentar
 1. Magnus

  Kärlek har inget med giftermål att göra, då syftar jag på själva institutionen giftermål. Visst är oftast giftermålet ett resultat av en vilja att leva tillsammans. Men om man inte ömsesidigt arbetar för att hålla den viljan vid liv så tar även ett giftermål slut. Det är inget magiskt som händer bara för att man dyker upp i en kyrka och uttalar en del löften. De kan brytas de också. Många tycks tro att en ring på fingret innebär ett lås; folk borde sluta gifta sig och fokusera mer på att leva tillsammans…kan jag tycka.

  En sak har jag lärt mig, jag är inte den jag var för 5 år sen, jag kommer inte att vara den jag är nu om 5 år. Alla förändras som människor, på ett eller annat sätt. Är det inte rätt naturligt att ens partner gör det samma? Frågan är bara om viljan finns där att växa tillsammans. Jag tror att många missar det.

  Rädslan av att ha ett kärleksfullt förhållande som tar slut har alla. Det är en del av livet. Att inte våga för att man är rädd för konsekvenserna innebär att man ger upp en rätt viktig del av ens existens. Livet handlar om att våga, bränna sig, och sedan våga igen! Till slut så hittar man förhoppningsvis någon som delar ens inställning till livet och vill jobba lika hårt som en själv för att hålla förhållandet friskt och vid liv. Om inte – så har man åtminstone vågat leva! Win-win ;).

  Mitt råd: om du inte har så mycket att säga, var då desto mer konkret. Är du intresserad så säg det. Vet du inte vad du ska säga, föreslå att träffas istället då? För det låter som att det är det du vill i slutändan. Klickar det så lär du inte behöva oroa dig för konversationerna, då sker det naturligt. Learning by doing, det handlar om att bygga upp erfarenhet och det får man tyvärr inte om man inte vågar. Sen är det olika lätt beroende på ens självkänsla.

 2. Sebastian

  Tycker jag inte.

  Själva problemet ligger ju uppenbarligen där att hon inte ens älskar sig skälv. Hur ska någon annan gör det?, varifrån ska hon veta hur det känns?

  Jag har haft samma problem. Men det är 10 år sen och ändrades när en kompis tog mig till en fest ingen kände mig och jag kunde vara som jag ville.

  Försök bara. Vad ska gå fel? 🙂


Kommentera