happy pancake blogg

”Hur ska jag kunna träffa någon när jag inte tycker om mig själv?”

Hej!
Varit medlem i sju år men fortfarande inte hittat någon som jag fastnar för. Men jag tror att det beror på mig. Jag tycker inte att jag ser bra ut, har komplex över min kropp och har jättesvårt att ta åt mig av en komplimang. Så när killarna här ute ger mig komplimanger så tror jag nästan att dom driver med mig. Jag tar avstånd från dem eller gör parodi på mig själv. Hur får jag bukt med mig själv så att jag vågar tro på att någon vill träffa mig?

Helena svarar

Ja, hur får du bukt med dina tankar? För det är just dina tankar du ska få bukt med. Tankar och känslor om dig själv som gör det svårt för dig i olika lägen. Du skriver att du varit aktiv på Happy Pancake i 7 år och att detta problem funnits med dig. Det är lång tid och därför tid att aktivt försöka förändra detta. Jag tror att det handlar till mångt och mycket om din självkänsla. På din beskrivning låter det som att din känsla för dig själv är färgad av negativa tankar och ett missnöje. Då är det givetvis svårt att ta emot positiv uppskattning då detta krockar med din egen känsla om dig själv. Det kanske är lättare att ta emot negativa kommentarer eftersom de bättre går i klang med dina egna tankar och känslor om dig själv. Så då du får komplimanger vänder du dem själv till något negativt. Du är van vid det. Känner du igen detta?
Jag tror att det främsta rådet för att komma till bukt med detta är acceptans. Med acceptans menar jag inte att du ska finna dig i din situation och uthärda den utan jag ska här försöka förklara acceptansbegreppet. Acceptans handlar till stor del om att acceptera din inre och yttre tillvaro utan att döma den. Det handlar om att sluta kriga mot sig själv. I ditt fall betyder det att du för dig själv godkänner sin situation utan att försöka protestera mot den eller döma den. Det innebär inte att du avstår från att söka förändring, utan det är just vid acceptans av känslorna som man kan gå framåt och hitta grunden för att handla mer konstruktivt. Acceptans och förändring av två sidor av samma mynt. Kan man acceptera verkligheten känner man ofta mer självrespekt, mindre ångest och får ett större lugn. Jag råder dig att prova att acceptera din tillvaro och hur du känner. Försök att bekräfta din situation utan att vara dömande. Det är vid acceptans av din verklighet som förändring kan träda i kraft. Det finns en bok som heter ”Att leva ett liv – inte vinna ett krig” som är en bra handbok just för att lära sig acceptera sin situation. Och därmed kunna förändra.
Jag vill till sist lyfta ett perspektiv som kan vara svårt att se. Du skriver att du inte tar komplimanger på allvar, utan tror att den andra personen driver med dig. På så sätt tar du inte den personen och vad han säger på allvar. Du diskvalificerar hans känslor. Möjligen gör du detta för att skydda dig själv och kanske har du erfarenheter av att det du är rädd för faktiskt har hänt. Prova att nästa gång skriva ett tack tillbaka och se vad som händer. Främst inom dig. När du bekräftar vad andra skriver betyder det att du tar deras känslor på allvar, vilket framförallt är en viktig kunskap och erfarenhet senare i en relation.
Lycka till!
/Helena
dating


Det finns 2 reaktioner.

Lämna kommentar
  1. Klara22

    Jag är nöjd med mig själv så känner inte igen mig i just detta att inte vara nöjd med sig själv men jag har dock svårt med komplimanger.
    Vet precis vad som är fint med mig och vad som är mindre fint (ingen är perfekt) och jag avskyr när någon överdriver med komplimanger.
    Vissa kan få en att tro att man skulle vara överdriven perfekt och det är bara löjligt,känns inte alls som att komplimangerna är just för mig utan det är bara komplimanger som dom ger till alla tjejer dom stötter på.


Kommentera