dejt sms

”Han sa att vi skulle sluta ses, men hör fortfarande av sig”

Hej!
Träffade en kille för ett par månader sedan då vi typ umgicks som ett par. Han sa att vi skulle sluta ses då han tyckte jag inte gav mig och slutade diskutera en sak.

Han hör av sig då och då nu…En dag för någon vecka sedan skickade han en länk till en tröja jag velat att han skulle ha på sig. Det blev som en ganska gullig gest. En sak vi skojat om för ett bra tag sedan.

Men samtidigt som detta svarar han inte när jag frågar om han vill ses. Samtidigt kan han skriva att jag är snygg osv. Han kan väl inte bara vilja chatta? Måste väl vilja något med detta annars hade han väl inte skrivit?  Vi bestämde att vi skulle ses en gång för över en månad sedan men han var stressad så blev inget. Sen har det varit såhär efter det. Han pluggar i princip 24/7 men kunde ändå ses tidigare iaf.

Vill lägga till att jag inte är intresserad av att ha ett förhållande med personen längre utan bara vill förstå mig på detta! Kan man applicera någon psykologisk teori på detta?

Helena svarar

Hej och tack för ditt mail!

Det du beskriver är tyvärr en ganska vanlig fråga har jag förstått, både från mitt privatliv och från mitt arbete. Det är också en situation som är komplicerad just för att det skapar stor förvirring. Då vi möts av dubbeltydiga signaler uppstår givetvis frågor eftersom vi inte förstår vad en person som verka motsäga sig själv egentligen vill.

Du efterfrågar en psykologisk teori att applicera på detta. Jag tänker då framförallt på inlärningspsykologins förstärkning av beteende, och i synnerhet intermittent förstärkning. Förstärkning betyder att ett beteende som förstärks sannolikt kommer att upprepas. Intermittent förstärkning är ett fenomen som exempelvis visar sig inom spelindustrin och går ut på att den som spelar bara ”vinner” vid vissa tillfällen. Det vill säga att förstärkning av beteendet inte alltid kommer när någon utför ett beteende, utan bara ibland och i olika grad. I ditt fall så får du den repsons du vill ibland genom exempelvis gulliga gester, men inte varje gång du vill.

Jag tänker också på att det kan handla om rädsla från hans sida. Möjligen finns en rädsla inom honom att vara/bli ensam och därför försäkrar han sig att det finns en annan person där för honom. Detta ger honom möjligen en känsla av säkerhet och minskar rädslan att vara/bli övergiven. Rädsla kan också handla om dra sig undan då en person kommer för nära känslomässigt. Vi människor kan ha önskan om att ingå i en nära relation men då en annan person närmar sig blir det för svårt att hantera känslorna och vi drar oss istället undan och bort från det vi önskade. Det är möjligt att han vill eller har lust att vara i en kärleksrelation men inte riktigt kan. Då det blir aktuellt med en relation får han ”kalla fötter” och klarar inte att närma sig på det sätt han möjligen ville. Vad han vill och känner kan jag inte svara på utan kan istället beskriva möjliga teorier.

En fråga som jag tycker är viktig att du ställer till dig själv är vad du förväntar dig i en partner? Är den situationen du beskriver önskvärd för dig i starten av en relation? Om inte så fundera på varför du vill fortsätta att hålla kontakten med honom.

Något som är ett viktigt fundament i en trygg och välfungerande relation är en öppen och ärlig dialog, dvs. att kunna prata om vad som händer i relationen och vad parterna känner och tänker om det. Det låter som att du funderat mycket på vad hans signaler kan betyda. Har du frågat honom? Du skriver att han sagt att han vill sluta ses och ändå tycker du att han visar motsatsen. Har du frågat honom om detta? Eftersom du skriver att du inte längre är intresserad av ett förhållande kanske det inte bidrar till något för dig, men kan hjälpa för att dessa komplexa situationer inte ska uppstå.

Jag hoppas du har blivit något klokare i vad du hamnat i för situation och att du känner att du nu bättre kan förstå vad som hände mellan er.

Lycka till vidare,

Helena

dating


Det finns 5 reaktioner.

Lämna kommentar
 1. Yoron

  Suck. Så dj**la typiskt, eller hur. Pyskologi applicerat på en snubbe som tydligen pluggar som en liten sk* för att fixa sig själv, och i förlängningen kanske också en familj? 🙂 Varför inte ge honom the benefit of a doubt, och se vad som händer? Gillar du honom fortfarande, eller måste han sitta i din famn 24/7? för att du ska vara lugn? Om det är det senare så bör du söka efter en annan kille. Är det det första så lär du inte dö av att låta honom drömma lite. Du kan alltid påpeka att du ser honom mer som en vän då han tydligen inte har den tid över som du kanske hoppades på.

 2. Frippe

  Nu orkade jag inte läsa allt psykmumbojumbo men det kan ju också vara bara så enkelt som att han fortfarande tycker att du är en trevlig prick som man gärna snackar med när man har nåt roligt att säga, även om man för den sakens skull inte vill ha någon romantisk relation. Ungefär som med vilken bekant som helst. Ibland kan jag, av egen erfarenhet, tycka att många kvinnor är alltför kategoriska i att det antingen ska vara allt hela tiden eller absolut ingenting whatsoever. Vad är det för psykologiska faktorer som ligger bakom det, tro:)

 3. "Trådstartaren

  Ni som kommenterade har inte riktigt förstått verkar det som. Vad är det för chans jag ska ge honom (benefit of the doubt)? Det är ju han som inte vill träffa mig/ge mig en chans. Menade du att jag ska sitta och vänta ännu längre?

  Familj har inte nämnts i sammanhanget. Han sitter ju aldrig i min famn!? Drömma? Vad skulle bli bra av att jag säger att jag ser honom som en vän? Han har tänkt sig att man inte behöver umgås när man ska dejta utan bara vara i samma rum. (Och plugga). Då kan man inte vara vän heller och jag var inte intresserad av att ha en vän…När jag var intresserad.

  Fast han tycker inte att jag är ”en trevlig prick” han vill bara ha någon där som ger honom uppmärksamhet och som han kan få tycka är söt ibland.

  Han behandlade mig illa för allt var på hans villkor. Så det handlade inte om allt eller inget. Mer att endast han kontrollerade när vi hördes och jag fick gå runt och undra vad sjutton som var på gång. Han svarade liksom aldrig när jag skrev utan bara tvärtom och så gör man inte med någon ”man tycker det är kul att snacka med”…Vi hare alltså endast skriftlig kontakt trots att vi setts 7-10 ggr…

  Aja suck…inget att göra. Man kan ju inte ändra på någon.


Kommentera