otrohet

”Han sa att det inte var otrohet”

Hej,

Jag kom på att min kille hade smskontakt med en tjej. Och att de pågått ett tag. De skickade hjärtan och puss-smileys till varandra och delade saker med varandra som vi aldrig har gjort. Jag ställde honom mot väggen men han menade att det inte var otrohet då de inte hade haft sex med varandra. För mig är det otrohet så jag gjorde slut. Nu är jag livrädd för att gå in i en ny relation, att det ska hända igen. Vad kan jag göra för att det inte ska ske?

Undrar anonym

Håkan svarar

Hej,

Att leva i en relation innebär en risk, nämligen att förlora den man älskar. Ibland sker det genom att någon i relationen är otrogen. En del menar att den fysiska otroheten, det vill säga att ha sex med någon annan är det svåraste. Andra menar att när ens partner delar sina innersta tankar och känslor med någon annan (emotionell otrohet) är det svåraste. Otrohet är ofta ett uttryck för behov som vi inte får utlopp för i den nära relationen, som vi anser för oss vara viktiga. Om vi inte har förmåga att kommunicera om det som är svårt, finns risk att vi flyr relationen och hämtar energi på annat håll. Kanske gör vi det genom att arbeta mer, d.v.s då får vi bekräftelse, tränar mer och på så sätt öka självförtroendet, eller kompensera genom att äta godis, dricka alkohol, ha sex fast man egentligen inte vill, o.s.v.

Ytterligare en flyktväg är också att söka sig till någon ”annan”, på ett fysiskt och/eller emotionellt plan. På något sätt kompenserar jag med någon ”annan” det jag inte får i den egna relationen. Det blir som ett triangeldrama där alla är förlorare. I dessa fall bör man arbeta på att försöka komma till klarhet med vad som brister i relationen och se om möjligheten finns till att reparera och komma vidare.

Andra gånger handlar otrohet om att paret har olika föreställningar om vad otrohet är. Det är vad jag tänker har hänt dig. Den ene partnern anser att sex är det samma som otrohet medan den andre menar att den emotionella otroheten väger lika mycket, eller till och med mer. Om vi inte vet hur vi ser på otrohet i relationen, är det lätt att leva efter devisen om att min föreställning om otrohet är den gällande. Då tassar vi på svag is. Att klargöra hur vi ser på otrohet är därför viktigt i en relation. Frågor man kan ställa sig är; Vad betyder otrohet för dig och vad betyder otrohet för mig? Hur förhåller vi oss till otrohet i vår relation? Det är viktigt att olikheterna kommer fram, för att minska risken till att hamna i en överraskande situation. Att värdera varandras perspektiv kring otrohet är inte möjligt. Det handlar om respekt och vilka vi är som individer. Utifrån det behöver relationen sedan förhålla sig. För flertalet är monogama relationer modellen, medan andra delar upp kärlek och sexualitet i två skilda delar. Det finna inga rätt, det finns inga fel, förutom det som frångår det paret själva har kommit överens om.

Många av de människor som jag har mött, påtalar att lögnen i samband med otrohet är det svåraste. Att lögnen överskuggar själva otroheten vare sig den var sexuell eller emotionell. Bristen av tillit till den man älskar. Slutligen, jag tänker när tiden är mogen i en kommande relation för dig, att du lyfter frågan och ger ditt perspektiv på otrohet.

Lycka till,
Håkan

dating


Det finns 11 reaktioner.

Lämna kommentar
 1. Björn

  Pratade ni någon gång om hur ni definierar otrohet och vilka eventuella skillnader som fanns?

  Och precis som Håkan skrev handlar det ofta om att bli sedd. Att bli lyssnad på. Att inte bli tagen för given

 2. Crazy8000

  Alla är inte kapabla att förstå vad det är som inte stämmer och det bara blir som med sms’n där, så enkelt är det inte och det är minst lika vanligt att tjejer gör det men ljuger mer än att vara tyst lika väl som leta fel och börja gnabba på honom.
  Vissa går det inte att få att förstå att det är något som saknas eller är för mycket oavsett hur mycket lika väl som hur man tar upp det.
  Vissa vet inte fören dom snubblar över vad som saknas.
  Träningen har inte så mycket med självkänsla och självförtroende att göra, träningen i sig själv tar bort stress och ångest.

  Du skulle ha bett en utomstående person läsa igenom alla meddelanden just för att när känslor är med i spelet ser man inte klart vad som egentligen kommunaliseras så du ser bara vad din mardröms scenarier vill se alltså dåligheter i detta fall. utan att säga något mer än att du vill veta vad hen tycker om detta utan krusiduller.

 3. C

  Reagerat på två saker i inlägget:
  1 Hur ”kommer man på” att ens partner konverserar via sms och annat med någon annan? Finns det inte tillit till partnern, så man själv snokar i dennes telefon? För det är inte acceptabelt, i sig, tycker jag…
  2 Det tredje hjulet; är hon i sin tur helt ovetande om att killen i fråga är i en relation, undrar jag.. för skicka ❤ och gulliga sms är att gå över gränsen, i mitt tycke, iaf.. fr bådas håll. Big NoNo.

  Misstänker man att ens partner har fått upp ögonen för någon annan, oavsett om det är fysiskt/känslomässigt/bekräftelsebehovet sett …. så måste man ta upp det (innan det har gått för långt) och försöka reda ut det och hjälpa varandra att identifiera vad som fattas i relationen för bådas trivsel och med gemensamma ansträngningar bättra på sitt beteende..
  Min erfarenhet är att det kan gå bara det finns 1 kärlek 2 vilja. Annars är det nog ganska lönlöst ..
  Så länge ovanstående finns, så kan det gå, event mha terapeut av ngt slag som kan hjälpa parterna namnge problem och visa vägar hur bryta onda cirklar och mönster och hur hjälpa relationen vidare.

  Finns det tex barn med i bilden, så har man genast väldigt mkt mer att förlora/vinna..
  Tro, hopp, kärlek, vilja, ork, tålamod är också något man behöver på vägen..

  (Att efter en otrohet reparera tilliten är ett annat kapitel).

  • S

   Till C!

   Jag antar att tjejen i fråga misstänkte något och därav kollade i killens mobil, jag tycker inte det är ok att snoka men har man en sån magkänsla vad ska man göra? Konfrontera honom med en magkänsla? Ehm nej..

   Tyckte hon gjorde helt rätt. Jag hade inte accepterat såna sms med en annan tjej, det är väldigt kränkande och brist på respekt mot både ens partner och relation.

 4. John G

  Klart det var otrohet.

  För otrohet handlar inte Bara om sex.
  Det handlar ju precis lika mycket om att bedra och lura någon.

  Och eftersom han inte ville erkänna att det var otrohet så tycker jag du gjorde rätt som lämnade honom.

  Hoppas Också du någon dag vågar gå in i en ny relation. För alla människor är inte otrogna bedragare.

 5. anonym

  Låter som han jag haft kontakt med i snart 1 1/2 år mest via sms mötts ett par gånger och haft det super mysigt men så upptäckte jag att jag är inte den enda när jag var hos honom en gång såg jag ett sms från en annan åkte hem samma dag.Tog upp det med honom men det var en systers väninna sa han. Kunde inte släppa honom så vi fortsatte strula o möttes ett par gånger till. Såg nyligen bilder från en högtidsdag och förstod att jag är inte den enda i hans liv. Jag konfronterade honom och ytterligare lögner från hans sida. Han hade inte varit med fler än sina anhöriga o försökte vända på allt att det var jag som hittade på allt när jag sa hennes namn ja då hade personen och även fler varit närvarande och så var denna kvinna en syster till hans systers man vilket också var lögn då det enkelt kollades samma dag. Förstår inte vad man får ut av att hålla på med en massa lögner😨🔫

 6. anonym

  S
  Det vet jag inte men grejen var att han ljög om den där aftonen angående vilka han hade varit med det gjorde att jag misstänkte att det var hans tjej. Får fortfarande meddelanden från honom. Sista gången jag var där satt han med telefonen o det plinga hela dagarna och jag frågade vem är det som är så på och skickar så många sms det fick jag aldrig veta för jag tror inte ett dugg på att en 65 årig gubbe skriver 8-10 sms på en halvtimme. Min magkänsla sa att han ljuger. Jag kan ändå inte släppa denna människa helt och jag önskar bara att jag gör det en gång för alla

 7. Ia

  Var med om samma sak för 6 år sedan i mitt samboförhållande. Grann fun pratade om sina äktenskapliga problem med min sambo men jag fick inte vara närvarande. Hon påpekade även till mej att hon haft älskare i min sambos ålder (han var äldre) undrar varför hon sa det?
  Hon sprang hemma hos oss när jag inte var hemma, fick veta det av en annan granne och då fick jag nog. Konfronterade henne och min sambo. Hon tyckte att jag var svartsjuk och hon kanske ville prata om våra barn som läkte tillsammans. Hallå!!! Jag var mamma till ett av barnen.
  Min sambo gillade läget och sa att han kände sej som en pappa till henne.
  Vi separerade för jag tyckte att min sambo hade lite för mycket gemensamt med henne.
  Efter ett tag ringde min sambo och sa att han saknar mej…hoppsan. Berättade även att grann fun har flyttat men de kommit väldigt nära varandra under åren.
  Försökte förklara för honom att jag tog illa upp av deras relation. Hans svar var att jag var svartsjuk….ja vad ska man säga. Tack för mej!


Kommentera