sverige

Grattis Sverige!

Idag är det nationaldagen, den 6:e juni. Vad betyder det för dig? Ett storslaget firande, ett tillfälle att njuta av en ledig dag eller absolut inget speciellt? Jag har själv aldrig brytt mig speciellt mycket om nationaldagen och den har alltid passerat ganska obemärkt förbi. Under högstadiet minns jag att det brukade komma ett gäng skinnskallar till vår skolgård och skräna nationalsången samtidigt som de viftade med svenska flaggan. Det var väldigt obehagligt och gjorde inte direkt dagen mer positivt laddad.

Men på senare år har jag börjat uppskatta den här dagen allt mer. Jag tycker att det är fantastiskt att vi har en dag där vi hyllar vårt vackra, fantastiska land, och står upp för de värden som är viktiga för oss. Jag är stolt över Sverige av många anledningar. En av dom är rätten att älska vem man vill. Det kan låta så självklart och enkelt och ändå är det inte så det ser ut i stora delar av världen. Det är en av de saker som jag vill fira imorgon.

Vad tycker du mest om med Sverige och kommer du att fira nationaldagen? I så fall – hur?

dating


Det finns 67 reaktioner.

Lämna kommentar
 1. ViraStina

  Jag kan inte säga att jag firar nationaldagen med pompa och ståt. Men Sverige är värt att fira varje dag. På grund av sin frihet, sin toleransnivå, sin öppenhet… Än så länge.

  Ironiskt nog är det ofta de som påstår sig vilja värna svenska värderingar som mest vill begränsa dem för andra.

  Statistikerna brukar säga att Sverige inte är det minsta lagom i sina värderingar, utan tvärtom väldigt extremt. Jag gillar de flesta delarna av vår extremism.

  Ensamhet är dock en av baksidorna, tror jag.

 2. Ante

  Klokt Virastina, håller med om allt i ditt inlägg.

  Att vara född i ett av de länder i världen som har bra ekonomi, frihet, miljö och demokrati är något att fira och värna om.

  Lyckan att just jag drog vinstlotten att födas här där jag kan vara den kvinna jag vill vara är jag tacksam för. Friheten att få vara den man vill vara och kunna röra sig fritt i samhället, utbilda sig, leva själv eller i familj. Förmånen att kunna välja sitt liv. Det är ganska unikt t ex att man kan byta karriär som vuxen, om du vill så kan du t ex studera till arkitekt eller svetsare när du är 50. Man kan byta karriär flera ggr i ett liv, det kan man inte överallt.

  Vi tillhör 6 % av den del av världens befolkning som har det bäst ekonomiskt. En del i det är att vi sluppit krig och har demokrati. Om man hade kastat upp alla jordens människor hade sannolikheten varit väldigt liten att just du/jag hamnade just här eller i ett liknande land överhuvudtaget. Visst är mycket här extremt om man jämför med andra länder. Vi ska vara stolta över det som är unikt för oss. Det betyder inte att vi ska vara nöjda och luta oss tillbaks, vi behöver värna om och fortsätta bygga vidare på det unika vi har.

  • ViraStina

   Ja, vår otroliga valfrihet är nog det jag uppskattar mest!

   Man kan läsa vidare på universitet avgiftsfritt, eller hitta ett hyggligt jobb ändå. Man kan bilda familj eller avstå, nästan oavsett ekonomi. Man kan bo ensam eller i par, med någon av motsatt eller samma kön, eller i kollektiv, i stan eller på landet eller hur tusan man vill. Man kan ångra sig och lämna en dålig relation närhelst man väljer det. Man kan klä sig efter humör, dagsform, tillfälle och personlighet – utstuderat eller diskret, vilket man föredrar. Man kan uttrycka sina åsikter eller hålla dem för sig själv. Man kan engagera sig politiskt eller religiöst, eller låta bli. Allt detta gäller dessutom både kvinnor och män.

   Sammantaget är det ganska extremt i ett världsperspektiv, och sånt som många människor bara kan drömma om.

  • ViraStina

   Bra där, Hasse! Några av Taubes mest sommarsvenska rader, dagen till ära:

   Fönstrena öppnas mot sommarnatten
   Blommorna doftar och fjärdens vatten
   speglar den stigande månen
   som röd över Ingaröskogen står

   Eller:
   Junidag, junikväll, natten är kort
   och havet är ljummet vid stranden
   Tyst över ljungmarken smyger jag bort
   och snart står jag avklädd i sanden

   Eller:
   Småbarnen vaknar, det tassar i stugan
   Solen går upp över Orrbergets topp
   Ut på altanen med bricka går frugan
   Bjuder på doftande kaffe med dopp!

   Somrigare blir det inte! 🙂

  • george

   Virastina

   Evert Taubes visor för mig tillbaka till barndomen när man var i farmors och farfars sommarstuga. Sprang runt naken och hoppade genom vattenspridaren. Eller när man satt ute på altanen och spelade spel med farmor. Eller när man följde med morfar ut i skärgården i hans lilla eka.

   Somrigare blir det inte! Precis som du skrev. 🙂

 3. Tord

  En dag ledigt är vad det betyder för min del vilket är skönt när man jobbar 6 dagar i veckan. Jag firar inte Sveriges nationaldag alls annars

  Jag är däremot lite deppig då jag fick avliva min sista katt som jag älskade så mycket i måndags. Nu har jag inget sällskap alls längre 🙁

  • george

   Tord

   Sånt är aldrig trevligt. Det blir så otroligt tomt utan dom. Dom gör inte mycket väsen av sig men sen när dom är borta så saknar man dom där små ljuden.

  • Kristina

   Det är hur mysigt som helst med djur, men jag orkar/vill inte längre vara med om deras avslut!
   Väljer att vara själv före det 🙁 säkert:)
   Men.. jag hade ju aldrig mina djur som ett sällskap, utan det var enbart ett varmt intresse för djur 🙂

  • ERIK

   Och jag SAKNAR solljuse och plats där blåser kontinuerligt varm vind och +20..24 kradervarm (men ändå ej över 27). Sådant värme hade jag 2 veckor endast.

   här i norr är knappt 15 krader (och 4..8 krader på den såkallade polarnatten).

  • tjej79

   Här är det 27 kradervarmt i min lägenhet hahaha och jag har ändå varit ute mestadels av dagen 😉

 4. Ante

  Jag älskar värme och vill aldrig att den ska försvinna. Förra sommaren var det uselt och ständiga väderomslag vilket inte min kropp gillar. Värme och härliga havsbad. Förra sommaren använde man knappt sina sommarplåga och badade en gång. Grillning och sitta på uteserveringar härligt.

  • Hasse

   Ante, ja förra sommaren var hemsk, men torkan är inte att leka med nu. Det behövs regn sen kan det gärna få bli varmt igen.

  • Ante

   Det kan komma ett rejält åskregn…fast kan ju vara farligt med åska…Det är ju mycket riktigt torrt…sommarkläder och inte sommarplåga menade jag i förra inlägget…

  • Kristina

   Åhh, låter jättesmarrigt 🙂 Men är själv dålig på drinkar, köper aldrig starksprit, förutom till en nubbe som jag tycker är en krydda till sillen, och sill gillar jag…har bla tillbringat en stor del av dagen till att rensa och steka strömming och lagt i ättikslag mums 🙂 (ytterdörren + altan dörr öppen) gillar inte stekos 🙁

  • KARL- INGE

   Ante till och med karl von linne` sa att strömmingen var en underart till sillen dvs skiljer sig genetiskt lite grand från sillen

   Norr om Kalmar sund är det strömming pga att strömmingen blivit endemisk på östersjöns villkor lägre salthalt mm . och är mindre och inte lika fet dessutom

   För övrigt så kanske jag hittade kärleken här på Malta en vacker kvinna med mkt charm

  • Ante

   Nej, det finns ingen genetisk skillnad på sill o strömming. Det är samma art genetiskt enligt nutida forskning. Det är bara vad man kallar fisken i norr och söder som skiljer.

   Härligt när folk hittar kärleken, är det lättare på sommaren tror ni? Roligare att dejta möjligen.

 5. Ada

  Jag tror också det kan vara lättare att hitta kärleken den ljusa årstiden. Människor är så mycket gladare, pratar o flirtar mer. Jag har ett arbete där jag har mycket kontakt med folk o man märker verkligen skillnad. Kul!

 6. KARL- INGE

  ADA

  Fisk som fisk? Nej så klart inte – inte ens sill och strömming som är så lika är helt identiska, visar ny svensk forskning. Foto: Scanpix
  Det ÄR skillnad på sill och strömming
  Vi har gjort rätt som skiljt på sill och strömming i alla dessa år. Det finns små men tydliga genetiska skillnader, som beror på en anpassning till olika miljöförhållanden, visar ny svensk forskning.
  I århundraden har vi skiljt på sill och strömming. Fångas den norr om Kalmar sund brukar den kallas för strömming, annars kallas den för sill.

  • KARL- INGE

   Ja vem kan sia om framtiden ! det är inte omöjligt att min vackra kropp rasar ihop till ett fläskberg utan tillstymmelse till muskler och axlarna har helt försvunnit när jag är 100 år.

   Men jag tror inte det tvärtom så kommer jag nog vara ett fysiskt praktexemplar och en superkille i 45 år till

   TJEJ79 DU får nog vara glad om du orkar gå till pizzerian om 20 år

   ADA HELT RÄTT sorry du har inte nämnt det .

   ANTE var det som gjorde kommentaren och ingen annan.

  • Hasse

   Karl-Inge, det måste varit en sjuhelsikes hälsoresa du gjorde på Malta… kom hem åtta år yngre. 😂

  • Kristina

   Jag börjar tro att det här ”dialogen” som förs mellan Hasse , Tjej79, och Karl-Inge faktiskt är en överenskommelse!!

 7. Kristina

  Kan vara skillnad från norr till söder, jag kommer från Blekinge och där vill jag minnas att mina mostrar nog pratade om sill och då var det den som såg ut som strömming, och den stekte man. För mig är det nog relaterat till själva maträtten, sill.. inlagd sill/löksill, senapssill osv. medan strömming den steker man el. strömmingsroulader osv. Och varje sommar på alla hamnrestauranger i Öregrund, serveras nystekt strömming med potatismos o lingonsylt 🙂

  • Kristina

   Yes det var därför jag skrev osv. det finns så mycket gott man kan göra med sill/strömming, den är dessutom nyttig och billig, ändå så underskattad. Jag vill minnas att man underskattade torsk för inte så länge sedan.. 🙁

  • george

   Vi brukar göra rullader av sill. Pepparrot grädde o chilisås. Fyller sillen med pepparroten o gör sås av resten å in i ugnen.

  • george

   Tjej79

   Det var min mormor som hade med sig sillen en julafton. Jag gillar pepparrot så det blev en höjdare för mig. Man får tåla benen i sillen eftersom den är färsk innan man rullar in pepparroten.

 8. Kristina

  Nej, och det tror jag du förstår oxå. Lite tråkigt att det blev tyst här, om det berodde på vad jag tyckte om tjafset mellan vissa ? Konsten är väl att kunna hålla det på en nivå där man fortfarande kan småle el. skratta åt det. 🙂 Inte när det pågår sida upp och sida ner. 🙁


Kommentera