ghosting

Ghosting – När allt tystnar

Vi hade dejtat ett par veckor, skojat om namnen på våra framtida barn, träfat varandras vänner – och störst av allt – jag hade fått min alldeles egna tandborste i muggen på hans handfat. Hans komplimanger och kyssar tog bort det sista motståndet jag kände och jag tillät mig själv att bli handlöst förälskad. Allt kändes så rätt. Tills en dag när allt tystnade. 

Det började som en oro. Tänk om det hade hänt honom något? Hoppfullhet blandades med ilska och frustration. Jag låg vaken på nätterna och fantiserade om allt jag skulle säga till honom om jag fick chansen. Efter tre veckors total tystnad och otaliga sms och samtal från min sida, fick jag inse faktumet att jag var dumpad. Det var bara att radera hans nummer och gå vidare i livet. Död visste jag ju att han inte var – han lämnade nämligen tydliga fotspår i sina sociala medier – men ur mitt liv hade han försvunnit för alltid.

Att bli dumpad gör ont. 
Att bli dumpad UTAN ATT ENS HA BLIVIT DUMPAD gör ondare. 

Att ghosta någon eller att bli ghostad är ett fenomen som växer sig allt starkare i vår rastlösa dejtingtid. Kort och gott går det ut på att göra slut utan någon form av kommunikation. Man försvinner från jordens yta – tills den andra personen fattar läget och ger upp sina kontaktförsök. Att ghosta någon är den fegaste och värsta formen av avslut enligt mig, just för att det inte är något avslut. Den lämnar den dumpade med tusen frågor som aldrig blir besvarade. De flesta håller nog med om att man hellre blir sårad men får ett tydligt avslut, än att behöva leva i ovisshet och kastas mellan förväntan och besvikelse.

/Är det någonsin okej att bryta kontakten med någon man dejtar utan att berätta varför? Har du gjort det någon gång eller har du blivit utsatt för det? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

dating


There are 37 comments

Add yours
 1. Peter

  Massor av gånger. Det är tjejernas normala beteende.

  Hur många gånger har Cecilia bara droppat av killarna utan att säga något?

 2. Patrick

  Hänt mig ett flertal gånger. Och det är verkligen inte okej. Bland det fulaste och fegaste man kan göra mot en annan människa.

 3. Hasse

  Jag tycker det gäller det mesta idag. Folk i allmänhet är jävligt respektlösa med andras tid. Återbuds-sms fem minuter innan möten typ, eller att man helt enkelt inte dyker upp. 90-talister är värst är min erfarenhet.

 4. C'est la vie

  Känner inte att det är något att uppröras över om nån ghostar en. Särskilt när ni bara var i 3 veckor. Man är två i en relation. Eftersom han försvann var det inte äkta från hans sida. Eller så var han rädd för närhet.

 5. Romantisk-tjej

  Av det du skrev verkar det som ni kommit så långt i dejtingen att ni var tillsammans. Då är det verkligen märkligt att känslorna plötsligt dör. Sådant har jag svårt att förstå. När jag är förälskad kämpar jag. Jag kan ta ganska mycket motgångar redan på dejtingstadiet om personen är rätt för mig. Om han inte är rätt skulle jag aldrig sitta och fantisera om framtiden med honom. Ännu mindre bli tillsammans med honom. Det är ett bedrägligt beteende, riktigt illa faktiskt.

  Bättre då att vänta med ömhetsbetygelserna tills man är säker. Så pass mycket borde man veta om sig själv när man är vuxen, åtminstone när man är omkring 30-årsåldern eller äldre. Om man är en person som har svårt att anknyta, då kan man vara försiktig och “varna” så dejten kan avgöra om denne vill fortsätta träffas under så pass osäkra premisser.

  Jag tänker att ni båda rusade för snabbt in i relationen. Att prata om kommande barn och träffa och vännerna inom 2 veckor..? Nja, det är nog inte att rekommendera. Även om det känns rätt just då. Jag tror man behöver flera korta träffar i början så att alla intryck får sjunka in när man sitter ensam “på kammarn”.

  Jag är ledsen för din skull, Cecilia. Måste kännas för j-vligt!

  Jag har blivit ghostad hur många gånger som helst på dejtingsidor. Märkligt nog av killar som tyckt att jag verkade så spännande, så annorlunda i jämförelse med andra tjejer på sajten, en sådan tjej de alltid drömt om o.s.v. Just dessa som jag kommit lite närmre försvann bara helt apropå. Även flera som jag ringt flera gånger. De slutade att svara på sms, samtal och mail. Alla helt utan anledning. Det ledde inte ens fram till träffar trots att vi hade en bra och intressant kontakt.

 6. Sussie Q

  Sk ghosting sker från både kvinnors som mäns sida det är säkert. Det är ett personlighetsdrag som förknippas med fega ryggradslösa personer.
  Alldeles riktigt gör det väldigt ont, är frustrerande och man får ingen ro.
  Det värsta är att inte förstå varför något som kändes så bra plötsligt inte existerar – att en man aldrig mer hör av sig för att göra ett värdigt avslut och prata igenom varför det gick som det gick. Jag har råkat ut för det efter en tids dejtande som kändes väldigt bra och jag mådde pyton i flera dagar. Än idag gnager det ibland då jag inte förstår hur allt ändrades totalt från en gång till en annan och inget riktigt avslut gjordes.
  Jag var sedan själv tvungen att göra ett avslut för ett tag sedan och jag gjorde det på bästa tänkbara sätt. Ändå blev personen ledsen och bitter. Men vad gör man om det känns helt fel och inget klick uppstår, då måste man vara modig, berätta precis hur man känner och framför allt göra ett avslut på ett respektfullt empatiskt sätt.
  Så skärpning gott folk dvs alla fegisar!

 7. Anette81

  Jag har blivit utsatt för det av en kille som jag hade kontakt med i 2 månader. Jag var så kär i honom men helt plötsligt så ville han ha en egentidsvecka. Och sen blev kontakten mindre när han plötsligt en kväll skickade ett sms där det stod att han hade träffat någon annan och att det aldrig klickade mellan oss.
  Nu sörjer jag inte det längre för då hade jag aldrig träffat den underbaraste killen i världen som nu är min pojkvän sen snart 1 månad tillbaka.

  • ViraStina

   Tänk vad bra att du har träffat en ny! 🙂

   Inte för att din förra upplevelse var särskilt rolig – men jag tänker att det inte är ghosting.

   För mig är ghosting när en person försvinner helt utan förklaring, och sedan aldrig mer ger sig till känna, trots att den andra personen försöker få kontakt.

   Om en kille slutar höra av sig till mig, men åtminstone svarar lite slött eller avvisande på mina kontaktförsök, då är det inte ghosting.

   Om jag inte tar initiativet till att ringa tillbaka efter en halvt misslyckad första dejt, då är det inte heller ghosting. Om han däremot försöker få tag i mig efteråt och jag vägrar svara, då är det ghosting.

   Och Cecilias erfarenhet är sanslöst bedrövlig. Den enda trösten är hon inte ägnade längre tid än några veckor åt en snubbe som man med facit i hand inte hade velat bli djupare involverad i. För det där beteendet är inte rimligt ur någon vinkel alls.

  • Elle_

   Tänkte skriva ett inlägg men behöver ju inte det nu, ser jag. Virastina har redan gjort det. 😅☺💕

  • Anette81

   Ja denna förra killen går inte ens att jämföra med min nya pojkvän. Han är verkligen bäst på alla sätt.
   Behandlar mig som en prinsessa.
   Han är så mån om mig, hjälper mig när jag inte mår bra, får mig lycklig.
   Och han mår inte psykiskt dåligt som den förra killen och det känns bra.

   Då har vi olika sätt att se det på.

 8. Andrea

  Men oj! För mig är ghosting Innan man träffats. Man har mejlat lr chattat några ggr och av ngn anledning tröttnar den andre och slutar höra av sig. Eller i tinderformat, tar bort matchning och därmed kan inte någon part kontakta varandra.
  Eller eventuellt har man varit på En dejt.
  Själv brukar jag meddela att jag inte är intresserad då om så är fallet, eller ifall jag vill träffas mer. Om motparten inte hör av sig då är väl lite trist, men fattar väl att han inte fann intresse då och det är ju inget att göra åt.

  Men att göra det efter man träffat varandras vänner osv. Man kanske tolkat det olika, men att låta ens vänner träffa den är för mig ett tecken på att det är på väg att bli seriöst och långvarigt.

  Det är minst sagt omoget i mina ögon att bara ghosta då.
  Konfliktsrädsla? Eller allt bara ett spel?
  Det är ju slut oavsett hur det görs slut även då som vid en första dejt men det känns värre på något vis. Å i ett sådant sammanhang dröjer det väl längre innan man fattar det.
  Ett sms hade väl varit bättre än inget alls, även om man då säkert hade viljat ställa följdfrågor.
  Min magkänsla kring ghosting är att antingen hade man egentligen ingen anledning till att det inte funkade utan man bara ville ha något nytt… Eller så fanns det men man är konflikträdd, kanske av tidigare erfarenheter.

  • Hasse

   George; att umgås med människor idag sliter mer än det ger. Önskar att jag haft en annan erfarenhet men så ser mitt liv ut. Jag har alltid varit generös och hjälpsam men det orkar jag inte längre.

  • george

   Hasse

   Man har för dåliga erfarenheter när det gäller kärlek. Det kan komma fram kvinnor till och med unga tjejer för att prata. Man orkar inte engagera sig. Man säger få ord o sen vänder man ryggen åt dom. Har två kvinnor efter mig på gymmet. Har ingen lust eller ork att lära känna dom. Sen har jag knappt tid med det heller Ser till att ha å göra så jag slipper kontakten med kvinnor. Män också för den delen

 9. Mini

  Det verkar tyvärr som att detta är normen idag.Troligtvis den stora baksidan av hur vi nuförtiden dejtar okända människor på nätet.

  På nätet är det ju de kontakter där man inte blir ghostad som är de som utmärker sig.De flesta ghostar efter några mailvändor när de fått sin kick.Men även djupare kontakter hamnar där i de flesta fall.

  Kanske klarar vi helt enkelt inte av att dejta irl längre ? Kanske finns inte längre vår empatiska förmåga?folk är så vana att enbart tänka på sig själva att vi inte ens gör slut på ett schysst sätt då det helt enkelt inte är bekvämt.

  Jag har blivit ghostad efter några dejter med samma killar och
  .Jag har blivit ghostad efter några veckors dejtande 2 gånger.

  Men jag har även blivit ghostad i en etablerad relation där jag i 2 dygn led alla helvets kval då jag trodde att min pojkvän hade omkommit.Det gick sen upp för mig att han faktiskt levde och att det var vår relation som dött,helt utan förvarning.

  Det har gått 4 år sedan det hände men gör fortfarande ont.

  Efter 2 år tog han kontakt och bad om ursäkt och jag jobbar på att en dag verkligen kunna förlåta för min egen skull.

 10. Crazy8000

  Med tiden kommer det fram om man har karaktär eller är en lågutveklad individ.
  Många av dessa med lågutvecklat inre har alltid anledningar till att de har rätt.
  Om man har tillräckligt utvecklat EQ avslutar man rakt på mellan 4 ögon IRL annars får man dålig karma.

  Personligen tycker jag det inte är sårande ens när någon är direkt med avslutar.
  Många gånger vet man redan en tid innan när det är något, folk läcker omedvetet vad som pågår i deras undermedvetna.

  Att göra denna sortens beteende är inte okej även om personen är labil och farlig, de blir bara mer labila och farliga.

  Tänk själva hur ni skulle bli att bli behandlade på det viset. Men denna går inte att köra med en som är självupptagen lika väl som de som saknar social kompetens.

  Hoppas du lärde dig något och växte med EQ lika väl som att lättare läsa av personer.

 11. Peter

  Det Hasse och George skriver stämmer så väl med hur jag uppfattar den blasé tjejen. Hon är inloggad jämt, men stör för fan inte henne med att skriva för det är så krävande att behöva svara på ett meddelande. Ännu mer om det inte handlar om henne och bara henne och hennes foton.

  • Andrea

   Kan ju även vara så att du skriver till de mer populära som för mejl än de pallar sålla igenom eller så svarar de bara de som intresserar dem. Ålder och foto kan räcka gott och väl gör att veta om det finns någon chans alls att man är intresserad.

   Å vad det gäller att skriva om Henne, tycks det ju finnas många kvinnor som bara svarar på mejl de anser är välskrivna. Dvs att personen verkligen läst igenom ens profil och berättar vad som väckte intresse , saker man har gemensamt osv.

   För mig är inte det så viktigt vad som skrivs i ett första mejl så länge det inte känns obehagligt, foto och profil avgör intresse för mig.

   Jag får inte så många mejl per vecka så jag svarar för det mesta på de som skriver inom angedd åldersgräns , de som faller utom den får skylla sig själva då jag skrivit i profilen att jag inte kommer att svara dem.

 12. george

  tjej79

  Hur ser man skillnad på en bimbos och en vanlig kvinna? Har bimbosen skrivit i pannan med bläck att hon är en bimbos?

  Det hade varit en bra ide om ni skrev att ni är besvärliga så slipper vi män lägga energi på er…

  • ViraStina

   Det är väl ungefär lika rimligt att kräva att tjejer ska veta i förväg vilken kille som är svinig och vem som är pålitlig.

   Men i de fallen brukar du lägga hela ansvaret på kvinnorna att göra rätt bedömning, vill jag minnas.

  • george

   ViraStina

   När du skrev till män så la du ju också ansvaret på dom att göra rätt bedömning eller hur?

   Jag skrev till kvinnor och försökte få kontakt. Så jag vet inte var du fått den iden ifrån att jag lämnade över allt ansvar på kvinnorna att göra bedömningar. Vi har väl alla ansvar att bedöma folk så att vi inte hamnar i tråkigheter eller? Om det nu inte finns specifika tecken på folk att dom är besvärliga eller sviniga hur ska vi då veta? En man med stor näsa är en svinpelle eller en blond, blåögd kvinna med stora pattar är en bimbos?

   Kan du se utifrån profilbilden om mannen är besvärlig eller ej? Skulle inte tro det.

  • ViraStina

   Det är du som tycker att kvinnor ska stå sitt kast för att de har gjort felbedömningar och valt en dålig kille som unga. Du tycker att då har de ingen rätt att komma senare i livet och välja en annan sorts män.

   Och om du kräver att tjejer ska kunna veta redan från tonåren vilka killar som är dåliga, är det väl inte för mycket begärt att du själv vid det här laget kan avgöra i förväg vilka kvinnor som är “besvärliga”…?

  • ViraStina

   Men George, nu låter du så där bitter igen.

   Nej, jag är inte nämnvärt mycket kålsupare i detta, eftersom jag varken föraktar män eller mänskligheten i stort. Trots mina dystra erfarenheter av nätdejting.

   Men jag begrep ju att det antagligen inte är fel på alla män. Snarare att mina chanser att hitta rätt via ett torftigt foto och en tillkämpad skriftlig presentation, var ganska usla i djungeln av profiler.

   Vissa lyckas säkert jättebra på dejtingsidorna. Jag är inte en av dem. Och jag är heller inte en av dem som anser att det minsann är motsatta könets fel.

  • Peter

   Där kom ju exempel från tjej med att sökfunktionen borde ändras som jag har sagt några gånger utan att hp bryr sig. Här är för många profiler, det är hopplöst svårt att hitta den man tror är rätt. Om man nu inte blockerar bort allt som jag gör. Det skulle gå att spara den avancerade sökningen så man slipper se dem som bor för långt bort och alla andra kriterier man nu tycker är viktiga.

 13. george

  Då kan man ju nästan utgå ifrån att nästan alla kvinnor på dejting sidor är bimbos eftersom ingen svarar på brev man skickat.

  Eller så sitter det 20 män per tjej som är inloggad. Med så många män som skriver till henne så hinner hon inte svara alla.

  Alltså är detta kvinnans marknad.

  • ViraStina

   Ja, det är absolut kvinnans marknad på dejtingsidor, så länge det enda hon söker är
   -mail bestående av ett enda ord (“läget?”)
   -sporadiskt skickade flirtar från tomma profiler
   -rena sexförfrågningar.

   Nu är det visserligen inte så många kvinnor som söker enbart detta. Men de som gör det, har förstås all anledning att fröjdas över uppmärksamheten. De tycker naturligtvis att det är bättre att få trettio sexförslag i veckan än bara två.

   För den kvinna som söker en varaktig relation, märks det dock inga fördelar av att det finns fler män inloggade. Snarare blir det svårare att hitta rätt.

  • Hasse

   VS: Är det konstigt att man bara skriver; läget, hej eller något annat enkelt? Av 100 skickade mail får man kanske svar på 1. Så orka skriva längre mail. Ni kvinnor har skapat den omöjligt horribla miljön som finns på nätet. Gilla läget.

  • tjej79

   Hur gammal är du George? Något på 40 eller 50? Och söker kvinnor som är 25 eller yngre?
   Och så, undrar du varför de inte svarar? Ja, det är väl rätt uppenbart..de flesta yngre dras inte till “äldre”.
   Då finns det oftast en anledning, sk golddiggers. Kärlek utan ålder..ja, det existerar..men, inte i någon större grad. Vi hör det i kändisvärlden och vi kanske har det i vår egen omgivning.

   Jag minns själv när jag var 18-25..när män i 30års åldern och uppåt tog kontakt då ansåg man att de var väldigt gamla.

   För det var väl du som ansåg kvinnor var tanter vid 40? Så, då kanske du kan förstå att yngre kanske anser du är en gubbe då 😉

  • ViraStina

   Hasse:
   Eller också är det ni män som har skapat situationen, med er generella kvantitet-framför-kvalitet-teknik.

   Det är ju ett rätt vanligt raggningstänk bland män även IRL, så det kanske är ni själva som får gilla läget. 🙂

 14. Chris

  OMG! Här var det bittert haha=)

  Jag tycker att har det gått så långt som det står i bloggposten är det riktigt vidrigt beteende från killens sida. Och det förstår jag måste ha gjort ont som bara den!

  Jag tycker annars att “ghosting” är väldigt vanligt, speciellt när det kommer till nätdejting, Jag tror att det är för att vi missar en STOR del av den sociala kontakten genom nätdejting.
  Att det blir en massa mejl med “Tja läget, följd av någon trist lame kommentar, sexistisk or whatever för tjejernas del, och killarna får inga svar. Just på grund av det! Vi Svenskar är vädigt dåliga på att uttrycka oss, vi är stela, och ganska så fega in real life, därför kan jag tänka mig hur det låter i skrift.
  Jag tycker det funkar så mycket bättre att bara gå fram till tjejer närsom varsom i nyktert tillstånd! Visst är det 2017, könsrollerna har kastats om bla bla mm mm men det är fortfarande så att vi killar eller män SKA ta först steget. Gör du det på ett ärligt, snyggt och charmigt sätt kommer du mycket längre än vad cyberspace tillåter dig! Till Tjejerna de enstaka som gör detta är så coolt, tjejer som visar vad dem vill är öppna, ärliga, är mycket mer intressanta än de som spelar spel. Respekt Tjejer!

 15. 40+

  Ghosting är så fegt avslut.

  Jag har själv råkat på det med en kille och blev så klart rädd att något hänt men fick en känsla att så var inte fallet och hörde av mig från dolt nr då svarade han och blev orolig.
  Han sa att jag tycker du var för på men varför sa du inte det till mig istället för att försvinna.
  Samtalet blev väldigt kort och sa att jag tål sanningen.
  Han bad om ursäkt och samtalet avslutades.

  Vilken fegis, vi hade inte dejtat länge men någon månad varannan helg pga barn men jag blev kär i honom och han fick mig att känna mig som en kvinna igen där han skämde bort mig.

  Han hörde av sig igen och vi började träffas igen men då bara som kk och sen sågs vi en sista gång och sen såg jag på sociala medier att han hade blivit sambo efter två månader och innan ett år var de gifta.

  Jag blev väldigt ledsen men så desperat att få ett liv med någon annan var jag inte !

  Jag är kräsen och att dejta olika är inget för mig.
  Tror på ödet och är det meningen att jag träffar någon så kommer det.

  Jag föredrar ärlighet och förstår inte varför man gjostar någon.

  Vill jag ha sex så går det bra men något seriösare är svårare.


Post a new comment

(OBS! Din E-postadress publiceras ej.)