hemma i påsk

Ensam hemma över påsken?

Det är inte alltid skoj att vara singeln kvar i stan när alla kompisar åkt bort över helgen för att fira påsk med sina respektive. Här är våra bästa tips på saker att göra för dig som är singel och ensam hemma i påsk. I tre delar under tre dagar kommer vi att tipsa om de bästa böckerna, biofilmerna och serierna. Så glöm inte att kika in här! 

Ta dig tid att hitta en ny favoritbok
Ta en halvdag där du strosar runt på ditt lokala bibliotek, lånar några böcker och sedan sätter dig på ett café eller uppkrupen hemma i soffan och ger dig in i böckernas magiska värld. Här är tre nyheter och två personliga favoriter som du inte får missa.

NYHETER!

Blodlokan av Louise Boije af Gennäs.
Psykologisk thriller.
”Efter att Saras pappa dör i en mystisk eldsvåda flyttar hon från Örebro till Stockholm för att starta ett nytt liv. Till en början går allt nästan för bra: kaféjobbet byts mot en anställning på pr-byrå och det torftiga rummet i förorten ersätts av en lyxig lägenhet på Östermalm. Men snart utsätts hon för märkliga och obehagliga händelser, och hotet mot Sara och hennes familj känns alltmer påtagligt. Det blir uppenbart att någon tror att hon har den avgörande nyckeln till något viktigt – men vem? Och till vad?”En andra chans av Jojo Moyes
Feelgood-roman med stort hjärta
Sista delen i Jojo Moyes världssuccé. Uppföljaren till Livet efter dig och Arvet efter dig.
”Louisa Clark kommer till New York, redo att börja ett nytt liv och säker på att hon kan omfamna det nya äventyret och hålla förhållandet med Ambulans-Sam levande trots de tusentals mil som skiljer dem åt. Hon kastas in i den superrika familjen Gopniks värld: Leonard och hans mycket yngre andra hustru, Agnes, samt en oändlig räcka personal och löst folk. Lou är fast besluten att få ut mesta möjliga av upplevelsen, och kastar sig in i sitt jobb och New York-livet i den priviligierade världen. Innan hon förstått vad som hände, beblandar sig Lou med New Yorks absoluta societet, där hon träffar Joshua Ryan, en man som bär med sig en viskning av hennes för förflutna. Lou försöker hålla ihop sina båda världar, och känner att hon måste hålla hemligheter inte bara sina egna som kan orsaka katastrofala förändringar i hennes liv. Och när allt ställs på sin spets måste hon fråga sig: Vem är Louisa Clark? Och hur stillar man ett hjärta som bor på två platser?”


Ps! Har du inte läst de första två delarna har du många timmar av spännande läsning framför dig.

4321 av Paul Auster
änkvärd och gripande
”Den 3 mars 1947, föds en liten pojke på Beth Israel-sjukhuset i New Jersey. Han är Rose och Stanley Fergusons efterlängtade första barn, och han får namnet Archibald Isaac Ferguson. Från det ögonblicket förgrenar sig berättelsen om Archie Ferguson i fyra olika riktningar. Fyra pojkar, som egentligen är en och samma, växer upp i femtio- och sextiotalets USA och lever fyra parallella men olika liv. I en version omkommer Fergusons far i en brand, i en annan skiljer sig hans föräldrar, i den ena förlorar Ferguson två av fingrarna på sin vänsterhand, i en annan har han en framgångsrik sportkarriär. Varje Ferguson faller för den oemotståndliga Amy Schneiderman, men berättelsen om Amy och Ferguson är ny varje gång.”

PERSONLIGA FAVORITER 

Vild: hur jag gick vilse och hittade mig själv av Cheryl Strayed
Filmen ”Vild” var fantastisk, men boken är bättre.
”När Cheryl Strayed är tjugotvå år rasar hennes liv samman då hennes mamma oväntat dör i cancer. Cheryl flyr vardagen och sin man, inleder affärer med en rad olika män varav en är narkoman och snart går också hon på heroin. Hennes äktenskap kraschar naturligtvis och på några år har hon förlorat allt. Men någonstans i en spiral som bara pekar neråt föds idéen om att under tre månader lämna allt och ge sig ut på en vandring från Mexiko till den kanadensiska gränsen. Leden heter Pacific Crest Trail. Vild handlar om denna livsavgörande färd. Cheryl går ensam genom snö och öknar, i för små kängor och med för tung ryggsäck, och möter skallerormar, björn och andra vandrare – de som blir vänner för livet, och de som vill utnyttja att hon är en ensam kvinna. Mot alla odds kämpar Strayed på under den hundra dagar långa vandringen som först bryter ned henne, men gör henne starkare och slutligen hel igen.

Barnbruden av Anna Laestadius Larsson 
Historisk spänningsroman
Detta är första delen av en triologi om pigan Johanna, hertiginnan Charlotta och grevinnan Sophie. Det är spännande och gripande läsning – men framförallt lär man sig en hel del om svensk historia. Språket är lättsamt och det är lätt att fastna i bokens intriger.
”Det är juni 1774 och det kungliga linjeskeppet Sofia Albertina närmar sig Sveriges kust efter en orolig färd över Östersjön. Ombord finns Hedvig Elisabeth Charlotta, femton år gammal och den yngsta kungliga bruden i Sveriges historia. Där finns också den omsvärmade adelsfröken Sophie von Fersen, som tyst förbannar sin mor som tvingat med henne på resan. Hon vill inte passa upp på en trilskande tysk barnrumpa, i tankarna är hon på bal i prins Fredriks armar. I Stockholm förbereder Gustav III och hans hov ett ståtligt mottagande av den blivande prinsessan. Förväntningarna på henne är höga, hon ska gifta sig med kungens bror Karl och skänka landet den tronarvinge man så länge väntat på. Och långt under slottets vackra paradvåningar vaknar Pottungen, den stumma flickan som tar hand om andras skit.”
dating


Det finns 28 reaktioner.

Lämna kommentar
 1. Peter

  Inlägget är så fjantigt att det knappt går att skriva att det bara är till att greppa ett av de tre charmtroll till killar som sitter inloggade för varje tjej. Då behöver tjejen inte vara ensam under storhelger.

  • catwoman

   Man måste ju ändå nånstans beundra Peters kreativitet och uthållighet, han lyckas faktiskt att med små medel vrida och vända på sitt märkliga favoritmantra om tre killar per inloggad tjej och få det att passa in i alla olika teman som de olika bloggposterna behandlar… XD

   (Att han själv sedan verkar träffa tjejer på löpande band som han sedan dissar är ju en helt annan sak…)

  • ViraStina

   Ja, man har ju sedan länge lärt sig det manliga utgångsläget här:

   Om kvinnorna nobbar männen, är det för att kvinnorna är ytliga och kräsna.
   Om männen nobbar kvinnorna, är det för att kvinnorna är oattraktiva.

   Många män här vittnar om att de aldrig får svar, än mindre dejta. Peter berättar däremot om den ena dejten efter den andra som han dissar, för att de råkar vara dagisfröknar och liknande svårbegripliga dealbreakers.

   Jag vet ju inte hur andra ser på det, men själv tycker jag det blir ganska tydligt vem det är som är orimligt kräsen…

 2. ViraStina

  Bra tips till alla förnuftiga kvinnor som förstått att det inte går att omvända dessa kräsna, verklighetsfrämmande, medelålders HP-män som väntar på den 22-åriga, modellsnygga Sagoprinsessan.

  Bättre att läsa en romantisk bok. Och så kan man börja spana efter någon trevlig IRL-snubbe med normala förväntningar istället.

  Jojo Moyes har jag läst första delen. En härligt tjejig feelgood-bok, välgörande för sinnet. Austers 1234 står i min läslista. Den ska tvärtom ha ett väldigt maskulint perspektiv, enligt recensenterna. Övriga tips vet jag inget om, men själv läser jag just nu Elena Ferrantes Dagar av ensamhet. Hon är en berättare av rang, med ett rakt och stramt språk som jag gillar. Det är allt annat än romantiskt, men väldigt bra.

  • ViraStina

   George:
   Duger det åt dig att min karl är 1.5 år yngre än jag eller måste jag byta ut honom mot en äldre modell? 😮

 3. Ante

  Jag gillar din lista Cecilia. Auster är en väldigt bra berättare och när det gäller Jojo så är det feelgood med kvalité. De andra har jag inte läst men blev nyfiken på dem. Precis som Virastina gillar jag Ferrante som har ett osentimentalt språk i sina böcker. Verkligen böcker att njuta av. Jag har precis läst Agnes Lidbecks debut Finna sig, som skärskådar kärlekslivets kravfyllda ritualer, motsats till feelgood. En bra bok om man råkar fastna i tråkig tvåsamhet…Bea Uusmans, En Expedition en kärlekshistoria är en fascinerande bok som handlar om gåtan med Andrés ballongresa till Nordpolen. En bra bok kan verkligen rädda en under transporter på resa, ensamma stunder, eller som flykt om man har det trist. En bok kan även läka i sorg, ge hopp och glädje, Livet är rikare om man släpper in litteraturen.

  • Kristina

   Jag är inte någon som letar efter och läser , men.. Konsten att höra hjärtslag/Jan-Philipp Sendker om inte , läs!! Ha en fin helg 🙂

  • ViraStina

   Åh, Hjärtslagen!

   Jag fick den i näven av syrran för några år sedan och den var… oväntad!

   Underbart romantiskt andlig men ändå naturvetenskapligt realistisk på något konstigt sätt. Jag köpte nästan idén att man borde kunna se genom hörseln.

   Den var inte vad jag förväntat mig. Jag trodde mer det skulle vara en Moyes-bok. 🙂

 4. george

  Eller så skiter man i allt å gör det man gillar. Själv blir det min favorithobby i stora mängder. Påsk för mig är en lång skön ledighet. En ledighet som inte betyder så mycket som jul. Jul då man ska fara runt till alla nära å kära. Påsken är bättre. Inte samma förväntningar å stress.

 5. Elle_

  Jag brukade vara bokmal men nuförtiden konsumerar jag mest litteratur med öronen. 😊 Ofta på långpromenader eller i kollektivtrafiken.

  Blodlokan orkade inte jag med, påbörjade den för ett tag sedan, men det var för förutsägbart och krystat ”skräckigt” för mig. Moyes är OK, Laestadius Larsson också, men i den genren (historiska romaner) föredrar jag Elisabet Nemert. Har aldrig gillat Auster, tyvärr. (Atwood och Alvtegen, däremot, t ex! Ackebo och Zweibergk också… tips som jag kommer på på rak arm.)
  Ferrantes vänninnaserie har jag lyssnat igenom med stor fascination, eg tycker jag inte riktigt om hennes berättarteknik men ändå måste jag stanna kvar och få veta hur det går för alla. Hon är skicklig. Pladdrig men skicklig. 😅 Imho.

 6. Andrea

  Det där med ensam över högtiderna om man är singel…
  Måste vara folk som inte är nära sin egen släkt, föräldrar & syskon.
  Eller som har den släkt där man som singel blir lite femte hjulet.

  Påsk å jul är familjestunder för mig, så det är hur jag firar påsk, med familj och närmaste släkten. Gott sällskap, god påskmat & lite för mkt påskgodis:p

 7. george

  skillnaden mellan mig och medelålders kvinnor är att jag vet att jag är ful. Medelålders kvinnor tror dom ser ut som 20år hela livet. Eller som syrran sa en gång när vi var inne på min profil på mötesplatsen. ”här var det gott om tanter som inte har en susning om hur gamla dom är” Min syrra hade rätt. Hon har rätt om mycket när det gäller kvinnor.

  Enda anledningen unga killar stöter på äldre kvinnor är att det är totalt hopplöst att få en ung tjej i säng. Gamla fula tanter är mycket lättare. Ni tror att dom vill ha er? Ha, killarna är kåta och får ta det som finns. För att få er i säng så kör dom med floskler å annat trams som ni medelålders kvinnor sväljer med hull o hår.

  Å andra sidan så får ni ju tacka å ta emot. Det är inte alla som får hoppa säng med lammkött som serveras på det sättet. Så passa på å njut för det varar inte länge…

  Dessa unga män måste ha en jävla fantasi. Eller köra med lampan släkt. Har kompisar som var i säng med äldre kvinnor. Hur klarade dom av det? Var kläderna på? Drog dom bara ner byxorna på kvinnorna å tog dom bakifrån för att slippa se resten av kroppen. Hade jag varit i samma situation o hängpattarna trillat ner i golvet när BH med kupa centilång tagits bort hade inte ens Viagra hjälpt. Jag hade flytt platsen.

  • ViraStina

   Det är väldigt skönt att veta att du föredrar att vara singel, så att ingen stackars kvinna som åldras helt normalt drabbas av ditt hejdlösa åldersförakt och din omåttliga utseendefixering.

   Hur blev du så ytlig, George? Vad hände? Har du aldrig haft någon älskad, rynkig mormor eller farfar?

  • catwoman

   GEORGE: ”Medelålders kvinnor tror dom ser ut som 20 år hela livet”. Varför tror du det? Vad grundar du det påståendet på (förutom att din syster säger det… 🙂 ) ?

  • ViraStina

   Catwoman:
   Sanningen är egentligen att tjejer redan i 20-årsåldern börjar få utseendekomplex men det har nog gått somliga förbi…

   George:
   Nej, medelålders kvinnor tror inte alls att de ser ut som 20. Den stora skillnaden är att majoriteten av oss som är medelålders för länge sedan har passerat stadiet av utseendefixering och inte bryr oss om att vi har naturliga ålderstecken. För dig ser det kanske ut som att vi inbillar oss att vi ser unga ut, men sanningen är alltså att det har blivit oviktigt.

   Det du, George. Vi vet att vi ser helt normala ut för vår ålder. Vi vet att lite häng saknar betydelse, eftersom det finns betydligt värre åkommor att drabbas av. Vi håller oss friska och vältränade för hälsans skull i första hand. Inte för att låtsas vara yngre.

   Provocerande, va? Särskilt för dig som vill att vi ska skämmas för att vi blir äldre. Men den skammen får du nog bära själv, är jag rädd. 🙂 En dag kommer nog även du på att det är en förmån att få åldras. Inte alla unnas den förmånen.

  • Nadine

   Äldre har oxå sex,,,eller tror du verkligheten är som på filmer där alla är fixade o unga ??,,,du har kollat för mkt på porr,, och du har svårt att fatta känslor o sex, du är antagligen omogen i huvudet fortf o väldigt oerfaren

 8. ViraStina

  Apropå ålder. Nu i samband med att Lill-Babs dog, publicerades en svartvit bild på en medelålders Lill-Babs som kurade ihop sig som ett litet barn mot sin gamla mamma.

  En helt underbar bild på två otroligt vackra kvinnor. Det fullkomligt strålade om dem båda.

  Och jag tycker uppriktigt synd om alla de som inte kan uppfatta den genuina, innerliga skönheten, utan tror att det handlar om ungdomars släta hy.

 9. Nadine

  Min mormor 81 år är snygging cool stil o ‘ung’ utan att va till gjord, ! Sen är hon smart o beläst !! Trist att svenska pensionärer torkar bort framför teven,,,o aldrig vågar träffa andra för dom tror dom blir rånade o bryter benen om dom går ut,,,,eller inte vågar ! Man måste peppa dom , livet är till för att levas när man är ledig o pensionär ! Då vill jag ha det iaf

 10. classe

  Sverige påstås ju vara moder jords mest singeltäta område så att ”alla kompisar åker med respektive och firar påsk”, det stämmer ju helt enkelt inte, snarare tvärtom.
  Alla singlar åker, kanske, och firar påsk, vem vet.

  och till alla som är desperata, cool down the engine 😃


Kommentera