f7dd4b2ab1bf095595f4168cedbe0349

En sund relation börjar hos dig

Att jag skulle börja syssla med yoga och meditation är nog det mest otippade valet av alla jag gjort. Mina vänner måste blivit väldigt förvånade när jag berättade att jag ville bli yogalärare. Typ ”ska en blind leda en blind? Och det var nog en normal reaktion eftersom jag på många sätt uppfattas som motsatsen till en ”yogi”. Jag har alltid varit den som håller ett vinglas i ena handen och en cigg i andra, samtidigt som jag högljutt drar en story om min senaste misslyckade dejt. Dessutom är jag rätt lat. För mig var alltid en yogamänniska någon som glatt skuttar upp klockan 05.30 på morgonen och dricker citronvatten, för att sedan köra yoga i soluppgången ackompanjerad av fågelkvitter. Det har liksom aldrig varit jag, och kommer tyvärr aldrig att bli det heller!

Men för några år sedan testade jag yoga hemma framför Youtube. Om jag ska vara helt ärlig så spolade jag fram när det blev för ansträngande eller så pausade jag och tog en munsbit från kylskåpet. Men trots detta hände det något med mig när jag yogade. Jag grät ibland och jag kände mig i kontakt med mig själv och min kropp på ett sätt som jag aldrig tidigare upplevt.

När jag skriver detta är jag inne i min längsta singelperiod hittills. Två och ett halvt år, med undantag från några månaders dejtande här och där. Det kanske inte låter så länge, men för mig – som har haft pojkvänner non stop sedan jag var 16 år – är det svindlande. Min vanliga impuls när jag har blivit singel har varit att gå igenom kontaktlistan och höra av mig till alla gamla ”reservkillar” jag samlat på mig genom åren. Och sedan blixtsnabbt regga mig på en eller flera dejtingsajter. Fylla, fylla tomrummet.

Yogan och meditationen har hjälpt mig att acceptera ensamhetskänslorna på ett helt nytt sätt. När du är i kontakt med dina känslor är det så mycket enklare att medvetet välja att inte agera på de impulser som du får. Du kan betrakta dina invanda beteenden för vad de är, och kärleksfullt säga åt dig själv att du inte behöver göra det där för att må bra.

Jag är den första att erkänna att jag ibland när jag känner mig extra sårbar skickar iväg ett meddelande till någon kille som jag VET att det aldrig kommer att bli något med. Men idag är den stora skillnaden att jag fortare tar mig samman. Jag tillåter mig inte att sugas in i en destruktiv relation bara för att få bekräftelse för stunden. Jag kanske lägger handen på spisplattan, men jag har vett att dra bort den innan den orsakar någon större skada.

Jag vill uppmuntra dig att hitta ditt sätt att komma i kontakt med din kropp, dina känslor och dina beteenden. Att hitta tid för reflektion i vardagen. Det låter flummigare än det behöver vara. Du behöver inte gå en kurs i att meditera.

Vi som gång på gång inleder destruktiva relationer gör ju det för att vi inte är snälla mot oss själva. Tycker vi inte själva att vi förtjänar kärlek och respekt, är det svårt att kräva det av någon annan. Steg ett till en sund relation börjar alltid hos dig själv.

dating