Dumpa med stil!

Det gör alltid ont att bli dumpad. Men nu har forskare vid Cornell University i New York kommit fram till att en faktor gör det extra smärtsamt, att bli bortvald till förmån för någon annan.

För att ta reda på vilken typ av avvisning som gör mest ont lät forskarna utföra experiment med 600 personer. Studiedeltagarna fick på olika sätt känna på hur det är att bli avvisad. Ibland blev de ”bara” avvisade genom att ingen ville ha deras hjälp med en övning. Ibland blev de både avvisade och informerade om att någon annan valts för uppdraget. Efter varje experiment upplevde deltagarna att de mådde sämre när de blev avvisade för att någon annan valdes före dem. Forskarna tror att det beror på en känsla av dubbelt svek när någon annan är med i bilden.

Enligt forskarna framträder det här fenomenet inom många områden i livet, inte bara genom avvisningar i kärleksrelationer utan också när du till exempel blir nekad ett jobb. Det är värre när någon annan får det.

Upplever vi samma sak när vi dejtar, alltså de här känslorna av dubbelt svek? Min erfarenhet är att det är ganska sällsynt att man får veta att man är ”andravalet”. De flesta verkar redan införstådda med de här nya rönen och man vill inte strö salt i såren genom att berätta att någon annan tagit den plats man själv vill ha. Dock har det hänt mig. En tjej jag dejtade två gånger hörde av sig på sms och förklarade att hon ”nu träffat en någon som hon beslutat sig för att gå vidare med”. Ja, ungefär som ett jobb-nej. Men känslokylan i det meddelandet gjorde faktiskt att jag mest blev förbannad, inte ledsen. Vi kände heller inte varandra så bra och jag hade inte utvecklat några känslor för henne, så då kunde det kvitta om jag ”förlorade” mot en annan kille.

Däremot blir det jobbigare om man har en relation med den som avslutar kontakten. Eller i varje fall byggt upp starka känslor till personen. För att begränsa lidandet har forskarna ett tips, som den som vill inte vill träffas mer kan tänka på.

Finns det ingen annan? Låt personen veta det.

Om du väljer bort någon, men inte för att det finns någon annan inblandad, så var tydlig med det. Studien visade nämligen att när deltagarna inte visste om de blivit bortvalda för någon annan tenderade de ändå att utgå från det. De började även gräva efter information om varför de blivit avvisade, även om de visste att det kunde bli smärtsamt. Om de däremot hittade bevis på att de inte blivit ersatta mådde de bättre.

Vad tycker ni? Hur gör man slut på ett så bra sätt som möjligt? Och har ni några skräckexempel? 

/Har du tankar om bloggen, förslag på ämnen eller annat? Skriv gärna en kommentar. Eller mejla mig! Jag heter Chris1980 här på HappyPancake.

Vill du läsa mer om att göra slut med stil?

Ghosting – När allt tystnar

Sorgen att säga stopp

dating


Det finns 59 reaktioner.

Lämna kommentar
  • george

   Hasse

   Akta dig. Att ta upp saker man lärt sig av kvinnor är farligt. Dessa små oskyldiga varelser som aldrig gör dumma eller elaka saker…

  • Mini

   Peter : så du menar att bara tjejer dumpar killar för att de träffat en annan kille?
   Så det omvända att en kille dumpar en tjej för en annan tjej skulle aldrig hända ?

   Är det bättre och bara ghosta ? Av egen erfarenhet så vet jag att killar är väldigt bra på just det.Är det bättre att inte ge någon förklaring alls ? Bara försvinna ?

  • Peter

   Nä, jag menar att här är sånt överskott på killar, eller brist på tjejer om du vill, att vad som är tillåtet har helt olika regler. Tjejerna har ett jävla sätt här. Killar är reducerade till något för stunden.

 1. Mini

  Peter : Så du menar alltså att killar beter sig bättre på nätet än tjejer ? Att det inte finns killar på nätet som har ett jävla sätt?så om enbart tjejerna skärpte till sig och slutade bete sig illa på nätet så skulle det inte finnas några problem att finna en partner för de som önskar ?

  • Peter

   Klart det finns killar som inte har alla chipsen i påsen. Men bortse från dem och jobba på de normala i stället. Här är lik förbaskat tre killar inloggade för varje tjej. Fast inte idag när det är lördag för då är det fler killar per tjej. Eller de seriösa killarna är kanske inte så spännande.

  • tjej79

   De seriösa killarna existerar inte en lördag på en dejtingsida. Ju längre in på kvällen desto fler sexförslag haha. Men, visst förstått att en del av er tycker att det är bättre än inget.

 2. george

  Rätt intressant…

  Ni kvinnor klagar på sexförslag eller på sexbrev från männen. Ni kvinnor är precis likadana. Kan inte räkna upp hur många gånger jag fått sexförslag från kvinnor. Kvinnor som hellre gör sexuella närmande än presenterar sig. Vet ni varför kvinnor beter sig som de sexfrågande männen? Jo för att det funkar bäst om man vill ha sex. Snacka sex eller antyd sex och det blir sex. Eller vara en präktig, ordentlig och hänsynsfull mes och hamna i kompisfacket. Så vad väljer man?

  Synd bara att dom trångsynta moraltanterna som sitter här å gnäller inte fattar detta. Eller å tror dom inte på att kvinnor kan vara lika svinaktiga som männen. För kvinnor är ju änglar och sitter och väntar på en prins på vit springare som ska befria dom från sin mödom…

  Ni kvinnor är lika goa kålsupare som männen.

  • ViraStina

   Jamen vad bra, George! Då finns det ju inget problem! Då har du ju massor av kvinnor att välja och vraka mellan!

   Varför har du då tidigare klagat över att nätdejting är omöjligt för män och jätteenkelt för kvinnor, om det nu ser precis likadant ut?

  • tjej79

   Då säger jag som du gjorde vid något inlägg. Vad är problemet? Söker de sex? Vad klagar du för? Ha då sex med dem.

   Tja, jag väljer hellre kompisfacket då.

   Det är ingen som säger att kvinnor inte heller kan vara svinaktiga. Men, jag dejtar inte kvinnor.

  • ViraStina

   George:

   Eh, ja, det är ganska svårt för män att ta kvinnor i skrevet via dator också. Vad har det för betydelse, menar du?

  • george

   Virastina

   Du hade ju också en hel massa män som skrev till dig om att ha sex med dig att välja på. Varför hoppade du inte i säng med dom?

  • ViraStina

   George:
   Jag klagar inte. Jag konstaterade efter något år att utbudet på dejtingsidor till största delen består av män som vill ha tillfälliga sexkontakter, och att det var i det närmaste omöjligt att hitta de relationsinriktade.

   Och det passade inte mig. Så jag letade upp en seriös karl i verkligheten istället. Det kallas ”att göra något konstruktivt av sin situation”. Kan rekommenderas. 🙂

   Däremot klagar du över hur orättvist det är att kvinnor har det så enkelt. Du har nämligen dragit likhetstecken mellan ”enkelt” och ”få många erbjudanden om tillfälligt sex”.

   Att majoriteten av kvinnor inte efterfrågar det, verkar inte riktigt gå in hos dig.

 3. ViraStina

  Om det vore så att det gick tre singelmän per singelkvinna i hela riket – då skulle jag hålla med om att kvinnor hade en fördel i dejting. Om det fanns 1,5 miljoner singelmän i Sverige men bara 500 000 singelkvinnor.

  Men så är det naturligtvis inte. Andelen kvinnliga singlar är ungefär lika stor som den manliga, totalt sett. Det diffar bara med några procentenheter, och varierar dessutom geografiskt. I vissa delar av landet finns det fler singelmän, i andra delar finns det fler singelkvinnor.

  Övervikten av män på HP beror främst på att det är fler män än kvinnor som använder dejtingsidor för att leta ONS och tillfälliga kontakter. Inte på att det kryllar av tillgängliga, seriösa singelmän ute i verkliga livet, samtidigt som det råder en enorm kvinnobrist.

  Det som männen tycker ser som en fördel för kvinnor, handlar alltså i själva verket om att män och kvinnor ofta söker helt olika saker på dejtingsidor. Vilket inte alls ger kvinnor någon fördel, utan leder till att ingen av oss hittar det vi söker.

  • Peter

   Nu kom det ett påstående med sanningshalt från en tjej!

   Majoriteten av tjejerna springer efter casanovan för att i nästa läge böla stort över att de just sprang på en som inte var ett dugg intresserad av mer än vad som fanns under trosorna. Att det ska vara så svårt att inte hoppa i säng på första träffen fattar jag inte.

  • ViraStina

   Peter:
   Och majoriteten av killarna springer desperat efter den där gruppen av snygga, spännande tjejer som bara vill ha casanovor.

   ”Who´s tho most foolish?” 😀

  • george

   virastina

   Övervikten av män på HP beror främst på att det är fler män än kvinnor som använder dejtingsidor för att leta ONS och tillfälliga kontakter.

   Alltså fick Peter rätt. 3 män per inloggad kvinna…

  • ViraStina

   George:
   Ja, det stämmer säkert. Vissa män här har hävdat att det sitter fem män per inloggad kvinna. Du och Peter verkar nöja er med tre.

   Kan du nu förklara på vilket sätt det hjälper oss kvinnor som söker seriösa förhållanden? Om det sitter tusentals män här som söker ONS och tusentals män som inte vill träffas på riktigt – hur ger det oss en fördel i sökandet efter en livskamrat? Eller om det skulle sitta tio sexsökande män per inloggad kvinna? Jag väntar fortfarande på ett svar angående det.

   De absolut ENDA som gynnas av det, är de ganska få kvinnor som också letar tillfälligt sex. Eller hur?

   Sedan utgår jag från att du instämmer i mitt påstående att könsfördelningen av singlar i verkligheten är i princip jämn. Det vill säga, att det finns ungefär lika många singelkvinnor som singelmän ute i landet.

   På vilket sätt skulle det innebära det att ni män har ett underläge i praktiken? Det vill jag också gärna veta vad du tänker om.

  • Peter

   Vad får dig att tro att tjejer är så seriösa? Den stora massan jagar en kick. De har ingen avsikt att skapa något förhållande. Ta en titt på tråden Cecilia skrev för ett tag sen där hon öppet erkänner att hon hoppar i säng med dem hon väljer. Och klagar över att han sen inte väljer henne. Vanligt? Ja.

  • tjej79

   Varför avreggar du dig inte Peter? Du får ju ändå samma resultat varje gång. Vad är vitsen med att ha ett konto då? Det är ju rätt menlöst.

  • Nadine

   Vad menar du Peter? Klart att vi också har sex. ,😜Men det utesluter inte att vi vill ha förhållande som är seriöst ( med den vi har sex med )Killar vill Bara gå i säng o sedan leta efter fler tjejer att lura. På date sidor.,😓🤤

  • ViraStina

   Peter:
   Jag är inte så övertygad om att andelen seriösa kvinnor är representativ på dejtingsidor jämfört med samhället i stort. Det är fullt möjligt att de som letar seriöst, försvinner på en gång. Vi är nämligen många som ganska snabbt insåg att nätdejting inte var något bra forum för oss att hitta långvariga relationer. Jag är antagligen inte den enda kvinnan som aktivt övergav nätdejtingen efter åtskilliga misslyckanden.

   Däremot är jag ganska övertygad om att det är vanligare i största allmänhet att kvinnor i första hand söker långvariga relationer, medan män i högre utsträckning kan tänka sig (eller till och med föredrar) ONS och tillfälligt sex.

   Det räcker med att följa kommentarerna här i tråden, så bekräftar även ni män den bilden. Ni gör er lustiga över kvinnor som letar ”drömprinsen”, ni tycker att kvinnor har för bråttom, ni säger att bordeller är att föredra, ni tycker inte att det är värt besväret med en fast relation, ni förstår inte hur det kan vara ett problem att ha sex utan känslor osv osv.

   Alla får dock söka vad de vill för min del. Jag lägger ingen värdering i det, vilket jag har skrivit åtskilliga gånger. Vill man inte ha en fast relation så vill man inte. Det är ni män som vinklar det till att vi kvinnor därmed anser oss vara mer moraliska och högre stående. Men det är bara ett halmgubbe-argument.

   Min åsikt handlar inte ett dugg om moral, utan om att det uppstår praktiska problem eftersom könen har olika förväntningar på samma dejtingsida. Och det innebär alltså i sin tur att jag anser att de kvinnor som letar en partner inte har någon som helst fördel av att det finns massor av män som söker sexkontakter.

   Det är jämförbart med att det skulle finnas tusentals kvinnor på HP som stod beredda att gifta sig med vem som helst av er män imorgon, om ni mailade dem idag. Kvinnor som spammade er med frierier till höger och vänster.

   Skulle du nappa på det, pinna iväg till stadshuset eller kyrkan och skriva på papperet? Jag tror inte det. Skulle du känna att du hade en jättefördel, eftersom alla de giftasugna kvinnorna var i majoritet? Skulle överskottet underlätta din vanliga dejting med de få kvinnor som INTE ville gifta sig direkt?

   Skulle du vilja höra att du var kräsen och bortskämd, som inte nöjde dig med någon av alla dessa äktenskapstörstande kvinnor, och att du borde glädja dig åt dina valmöjligheter?

  • tjej79

   En sak som också slår mig…varför får inte Cecilia eller någon annan klaga över att man inte blev vald? Det gör ju ni!
   Alla vill väl bli valda? Alla går med förhoppningen om att få träffa någon? Eller? Ingår inte sex i en relation då? Sedan verkar det som att män och kvinnor ser olika på sex…nog där vi behöver samtala kring, vad det står för oss. För vi misstolkar ju jämt varandra verkar det som.

   Det är nog Inte så många som väljer att hoppa i säng på första träffen, de som gör det av män har ingen intention om att förlänga relation förutom som kk möjligtvis om han bedömde henne som bra i sängen. Kvinnor som gör det hoppas ändå någonstans, sedan finns såklart både män och kvinnor som enbart söker sex.
   Fast någonstans tror jag också att de vill ha någon. Alla vill väl bli älskade, det är ett grundbehov hos de flesta människor skulle jag tro.

  • ViraStina

   Tjej79:
   Ja, jag tror du har helt rätt.

   Jag tror det är ett djupt mänskligt behov att vilja ha en nära, tillitsfull relation med en annan människa. Jag misstänker att inte ens männen på den här sidan kan fylla det emotionella behovet, oavsett hur många prostituerade de skulle få tillgång till. Det skulle ändå alltid fattas något.

   Men jag tror ändå att män generellt får ut mer av sex utan känslor/relation än vad kvinnor får. För många av oss tjejer är det bara galet. Skadligt för själen, i princip.

  • Fenrisulven

   Tjej79:
   Enkelt. När Cecilia klagar att hon inte blir ”vald” så har hon mailat, bytat kontaktuppgifter, kramat, kysst, haft sex och gått på minst en dejt med personen.
   När jag inte blir vald så har personen varken personen tittat på min profil eller bemödat sig med att svara på mailet jag skickade.

   Det är säkert jättejobbigt att bli kär i alla personen man kysser, när personen inte har samma känslor som en själv och man funderar på att ge upp sexet och gå i celibat, men för mig har hon redan blivit vald då hennes mail har gått vidare.

  • ViraStina

   Fenrisulven:
   Jag kan förstå din känsla – men personligen skulle jag ändå drabbas hårdare av Cecilias upplevelse. Känslan att bli ignorerad är jag rätt van vid, och den kan jag hantera. Känslan av att bli bortvald EFTER att man mötts i verkligheten är långt värre för mig. Då får jag verkligen svart på vitt att jag inte dög!

   Här skiljer det sig antagligen från person till person, och det funkar inte riktigt att utgå från sina egna erfarenheter och använda dem som måttstock för vem som har det svårast.

   För den som blir ignorerad ligger det nära till hands att tycka att den som fick en dejt och kanske hångel/sex, lyckades bättre. Då blev det ju i alla fall någonting.

   Men för den som blev ratad i nästa steg, ligger det lika nära till hands att tycka att det hade varit bäst om man blivit ignorerad från första början istället för att invaggas i falska förhoppningar, och sedan få ett besked som känns ungefär som att man dög i skrift men inte i verkligheten.

  • Romantisk-tjej

   Jag håller med Virastina. Jag vill inte skriva till någon som kommer behandla mig nonchalant och/eller som en leksak. Skulle alla gånger välja ett uteblivet svar från början än att slösa av min tid och engagemang – bara för att bli sviken när man ses.

   Varför inte sluta med dejtingsidor om man inte får respons? Jag själv gjorde ju så. Och hittade en livskamrat på annat sätt.

   Jag fick mycket sällan träffa någon fast jag är tjej. Och då hade jag både fina bilder och en tänkvärd och annorlunda presentation. Och fick ändå mest skräppost av oseriösa killar. Och när jag skrev till de som verkade vettiga svarade de inte. De hade redan fullt upp med mail från andra tjejer.

  • Peter

   Det är väl klart att det hade varit en fördel för mig att ha möjlighet att välja. Bara för att det är tokigt nu behöver man inte önska sig något tokigt på andra hållet.

   Men som det är nu hade det varit en stor fördel om det var tjejerna som var de som fick ta kontakt.

   Jag hade tyckt tvärtom ifall det hade varit den sits du beskriver.

  • ViraStina

   Peter:
   Men tycker du att det skulle öka dina valmöjligheter om det kryllade av kvinnor som enbart ville ha äktenskap omedelbart? Som enbart var ute efter din namnteckning på ett papper, en ring på fingret och hälften av dina tillgångar?

   Om alla mail du fick, enbart kom från främmande kvinnor som tjatade om att gifta sig med dig direkt, skulle du då känna att det gav dig en massa nya möjligheter?

   Tja, den man som tycker att det är en bra idé att gifta sig med en främling, skulle förstås kunna välja och vraka. Men alla andra män skulle mest bli frustrerade. Särskilt om kvinnorna ständigt talade om för dem hur LÄTT det måste vara att dejta som man! Ni får ju massor av frierier varje dag! Underbart! Vad klagar ni för?!

   -Men vi vill ju inte gifta oss med någon som vi inte ens känner, kanske ni svarar. Vi vill dejta vanligt. Var finns alla normala tjejer som vill lära känna oss först?
   -Nähä, det kryllar minsann av kvinnor som vill ha er, men ingen duger! Snacka om att ni är bortskämda! skulle kvinnorna avundsjukt svara. Det går tre kvinnor på varje man på den här dejtingsidan och ni får massor med mail, och ni påstår ändå att det är svårt att hitta någon!

   Du tycker kanske att det är en fånig jämförelse. Men ungefär så här upplevde jag den ”fördel” jag hade som kvinna på en dejtingsida. Sexförslag saknades inte. Men det var inte vad jag sökte. Ändå tycker ni män att jag måste ha haft det jätteenkelt, för det är ju överskott på män och jag fick ju många mail…

 4. Mini

  fenrisulven:

  Då kanske du kan svara mig på något jag har funderat på i sisådär 10 år nu.

  Du skriver att när du skickar ett mail så har du redan valt tjejen just där och då.Hon är vald av dig och bara hon svarar så är det klart eller ?

  Men det konstiga är just att när man som tjej svarar på just det där mailet så händer det tja typ ingenting.Konstigt nog så finns det oftast tre scenarion som inträffar:

  1 Man hamnar i en snårig diskussion där man får försvara sig för att man inte vill boka in en sexträff med en okänd man på nätet.
  2.Man svarar på mailet men får inget svar tillbaka,alt killen läser inte mitt svar.
  3.Man svarar på mailet.Man får till en fin mailkontakt några vändor.Sen blir man ghostad.

  Så här har det sett ut i de 10 år jag dejtat på nätet med några få undantag.De undantagen har lett till irl träffar.men som sagt det har varit få undantag.

  • Fenrisulven

   Varför skulle det vara klart då? Jag vet inte om du tycker det är klart i scenario #3, men jag anser att jag är ”klar” när jag kan stänga ner mitt konto och sluta vara singel.

 5. What_A_Man

  Finns det några sätt man inte har blivit nobbad på? Egentligen har jag gett upp det här som metod att träffa någon. Jag kollar in och efter några minuter har jag konstaterat att de som är inloggade är samma människor som satt här senast jag kollade. Liksom att de var samma människor som för några år sen.

  Version 1/
  Jag skriver ett mejl. Efter några minuter har hon kollat min profil, men hon struntar i att läsa vad jag skrev.

  2/
  Jag skriver ett mejl. Efter några minuter kollar hon min profil och läser mejlet. Sen skiter hon i att svara.

  3/
  Jada jada samma visa igen – hon sätter en blockering på mig.

  4/
  Jag får ett svar på mitt mejl!!! Det består av en smiley… Eller ett ja alternativt ett nej. Så drar man iväg hela batteriet av få-människan-att-prata-med-mig-frågor som man har byggt upp under årens lopp. Samma resultat att svaren är så torftiga som det bara går att prestera. Absolut aldrig någon mer information och absolut inga egna frågor om mig. De samtalen brukar upphöra… Eller så får man ett svar att hon inte vill prata med mig.

  5/
  Vi får igång ett samtal. Det kan sluta lite hur som helst det där. Man kan få reda på att man är trög som inte fattar att hon redan har någon hon dejtar. Såvida man inte tidigare har fått reda på alla fel och brister hon kan hitta på mig efter typ tre mejl… Alternativt mitt i ett samtal sätter hon sin profil på paus. Eller man försöker få människan att lämna datorn och mötas i verkliga livet. Jag har en jätteintressant upplysning i min presentation: Jämna veckor är mina barn hos mig så då är jag väldigt låst med dem. Udda veckor kan jag göra vad jag känner för, kanske träffa henne jag mejlar med. De flesta som pratar med mig via HP har sin takt med barn tvärtemot… Jag tror att de som sätter sig och öppnar sig, gör sig sårbara (väldigt sexig egenskap hos kvinnor som gör det för då börjar man tänka på dem) för mig utan möjlighet att träffas gör det för jag är harmlös. Vi kommer inte att kunna ses. De som är i takt med mig när det gäller barn, bor nära, har arbetstider som gör att man kan spendera tid ihop stänger närmast dörren totalt – nu håller vi distansen till varandra! Ibland bor de någon helt annanstans men det är ju fler män som skriver till henne om hon påstår att hon bor i en av landets större städer. (Det är det säkert, men det är ju inte rätt man för henne. Rekordet var åtta mil bort…) Sen kan hon ju reta sig på att jag inte är inloggad så hon var tvungen att gå vidare och leta efter någon ny. (Jag har faktiskt ett jobb att sköta.) Eller så är jag inloggad och då är jag en onliner som helt saknar ett liv utanför datorn. Men under förutsättning att vi kan träffas utan att hon har hittat något att hänga upp sig på kan hon svara att hon är inte där än, jag är för romantisk för henne, det är lite mycket just nu och massa annat svammel som ersätter att det aldrig kommer att bli träff mellan oss av någon outgrundlig anledning. Det enda som funkar är att hon antyder att hon vill träffas innan man ställer den frågan. Då kan man ju såklart bli nobbad för man föreslog något som hon inte känner sig lockad av…

  6/
  Vi träffas. De flesta är faktiskt vettiga att sitta och snacka med eller vad man nu har för sig. Alltså säger man att jag ses gärna fler gånger lätt och avslappnat utan att sätta ribban för högt. Undviker man varandra har man ju garanterat sig att det inte blir något förhållande. Det vill hon med! Fast hon drabbas tyvärr av det egna dödsfallet några minuter senare… Märkligt nog har jag sett några sådan livs levande efteråt. De har stått och glott ner bland de frysta ärtorna, gjort 90-graders gir rätt in i närmaste affär och koncentrerat tittat på utbudet av varor där medan jag gick förbi. Det råkade var herrskor… Man har lust att gå bort till dem och trampa dem hårt på tårna med ett käckt: Hej, minns du mig!

  7/
  Hon överlevde kvällen så hon skickar ett sms där hon säger att det finns inte kemi mellan oss. (Det var ju hyggligt för nu kan jag skita i henne.) En av dem bjöd för övrigt hem mig som en trevlig avslutning på kvällen. Eller variant att hon är så upptagen att till slut har man tröttnat på att fråga efter den där fortsättningen.

  8/
  Man får till ytterligare en träff!!! Hon frågar vad man ville när vi skulle ses igen… Under den lunchen satt hon och flörtade rätt uppenbart med någon annan via sin telefon. Hon brukar för övrigt sitta inloggad när jag tittar in så hon har kanske ställt samma fråga till fler…

  9/
  Man fortsätter att träffas och höras av på alla vis man kommer på och den ömsesidiga förälskelsen infinner sig. Den har jag råkat ut för en gång. Hon bodde typ en och en halv timme med bil från mig. Bli nobbad är surt, men att nå insikten att vi aldrig kommer att kunna bygga något varaktigt ihop är tusenfalt värre.

  När bloggen var ny var där en som använde ett uttryck som har fastnat i huvudet på mig: Självsaboterande beteende.

  Alla män är inte dårar som bara söker sex. Jag tror till och med att de är i kraftig minoritet. Infinner sig den är det nog bland yngre killar som uppträder i flock. Det märks liksom när man pratar vid fikabordet på jobb att det är annat normalt folks liv handlar om. Men vad en liten del av manligheten gör drabbar alla andra. Alla dras över samma kam. Jag brukar titta på schackproblemet i tidningen. Regel om man ska spela schack är att man ska betrakta brädet med nya ögon efter varje drag, situationen är förändrad. Det sker inte här, det är de förutfattade meningarna som tillåts råda. Någon nämnde något som kan tolkas som att det handlar om sex – alltså gör alla män så. Här är också helt skev könsfördelning. Detta är kvinnans marknad. Hon väljer mannen som ska välja henne. Det är inte tvärtom som kvinnorna här hävdar.

  Mycket av de bittra erfarenheter som hela tiden bubblar upp i bloggen hävdar jag skulle kunna byggas bort genom att förutsättningarna ändras. Den diskussionen totalvägrar HP att ta i ens med tång. Intressant varför de undviker den.

  • ViraStina

   What a man:
   Fast nej. Vi kan inte alls välja vem som ska välja oss. Det har jag aldrig kunnat. Det är faktiskt ganska få kvinnor som kan säga att ”honom ska jag ha!” och så blir det så.

   Det är den där lilla klicken med de mest eftertraktade kvinnorna som har den möjligheten. Och då finns det förstås en motsvarande klick med eftertraktade killar som på samma sätt kan välja vilken tjej de vill ha. Inte sällan hittar människor ur dessa grupper varandra.

   Vi andra har två alternativ: Vi får – lagom aktivt – gå på männen i vår egen liga (jaja, jag vet att man inte ska använda det uttrycket, men jag gör det ändå!) och hoppas på att de inte enbart har ögon för de där få kvinnorna som kan välja och vraka (i en annan liga…).
   Eller också får vi sitta passivt och kolla vem som eventuellt väljer oss. Då kan vi säga ja eller nej.

   Ingendera är samma sak som att ”välja vem som ska välja oss”. Långt därifrån. Har ni män ens nån aning om hur många kvinnor som aldrig blir valda, oavsett vem de själva önskar skulle välja dem..? De kan välja febrilt, utan att det händer något alls.

   I övrigt var det riktigt stor igenkänningsfaktor på dina punkter. En hel del tycks vara fullständigt könsneutralt. Punkt 8 var nästan värst. Varför göra sig besväret att träffas en andra gång, bara för att fråga vad man gör där..? Det har jag faktiskt inte upplevt. Helt skruvat beteende.

  • What_A_Man

   Virastina:
   Där sa du det ju faktiskt själv: Passivt vänta på någon ska välja er och sen säga ja eller nej. Ordinär man ska vara jävligt glad om där alls är någon som hör av sig till honom. (Det händer ibland, men aldrig utan att jag först har besökt hennes sida.)

  • ViraStina

   What a man:

   Ja, men i detta passiva väntande (som många av oss avskyr) ingår naturligtvis det trista alternativet att man helt enkelt inte blir vald. Alls.

   Ingen kommer någonsin kunna övertyga mig om att detta är någon form av kvinnlig förmån. Eller att det betyder att jag därmed väljer vem som väljer mig. Välja bort kan jag göra, naturligtvis. Men det privilegiet har ju ni män också.

   Alternativet att istället göra en lagom aktiv framstöt, faller dessvärre ofta på ordet ”lagom”. Män är ofta väldigt känsliga på det området. Och vi kvinnor är lika lite tankeläsare som ni.

  • Elle_

   Jag har ”valt” flera män som inte varit intresserade. Alla mina väninnor har varit olyckligt känra en eller flera gånger, såvitt jag vet. Varför är ni så envisa med att odla myten om att alla kvinnor kan välja och vraka? Är offerkoftan såpass åtråvärd?

  • tjej79

   What_a_man; kanske för att det just är en blogg. Varför engagera sig? Finns ett liv utanför. Jag tror ärligt talat att dessa bloggare inte bryr sig ett skvatt. Det är deras jobb, att lyfta olika ämnen sedan hur det mottages kan inte de styra över.
   Det enda jag håller med om är att det är intressant hur vissa inlägg släpps igenom.
   För raderingen sker oftast när en bloggpost tillsist ”spårat ur”.

   Jag tror inte på att om förutsättningarna hade ändrats som du och andra anser att kvinnor ska ta kontakt. För vi som gör det redan leder det inte heller någon vart. Jämför det med er själva som tar kontakt. Vi får samma resultat.

   Detta beror på att om vi tittar på hur många medlemmar det finns. Så, är det extremt många. Vem har tid att beta igenom exakt alla i hela Sverige? För att finna den där person som verkligen är seriös?! Ingen. Sedan hade det förstås underlättat om sidan plockat bort extremt gamla inaktiva profiler. Eller de som uppenbarligen inte söker något eller de helt tomma. Men, det är trots allt en gratis sida. Det är trots allt internet.

   Internet dejting passar inte alla heller. Då får man som Virastina skriver tänka över hur gör jag istället?

  • ViraStina

   Om vi utgår från de traditionella rollerna i uppvaktning/dejting, blir det ändå samma slutresultat för båda könen. Bara i olika ordning.

   Mannen väljer först aktivt vem han vill visa intresse för. Sedan får han passivt hoppas på ett ja.

   Kvinnan får först passivt hoppas på att en man visar intresse för henne. Sedan får hon aktiv välja ja eller nej.

   Båda har ett passivt moment och ett aktivt moment. Konstigare är så är det inte. Helt rättvist, om man så vill. Ingen kan välja fritt. Alla kan säga nej.

   Extra rättvist blir det eftersom vi lever i ett land där man faktiskt kan gå tvärs emot de gamla könsrollerna om man har lust. Ingen förbjuder en kvinna att gå fram och uppvakta en kille. Ingen förbjuder en kille att vänta passivt på att en tjej ska visa intresse.

   Det finns alltså inget kön som gynnas på bekostnad av det andra.

  • What_A_Man

   Tjej79: Det är pratdelen av HP jag skulle vilja att de ändrade. Lyssna på önskningarna och erfarenheterna de som deltar sitter på. Du är själv inne och nosar på en som jag skulle vilja ändra på, tomma och innehållslösa profiler. (Eller ännu värre helt tom profil med fyra selfies för då är där verkligen bimbovarning på den människan.) De skulle inte få synas. De bidrar inte till knytkalaset så då ska de inte få delta heller.

   Sen är där ju den lite längre ner av Mats. Jag tror det är jättevanligt att killar/män skapar kvinnliga profiler. Den har definitivt inte kvinnor att brottas med. Ibland bara märks det när man sitter och skrivpratar att nä…. det här är inte en kvinna bakom den profilen. Samma grej i det inlägget, ta bort möjligheten att kunna mejla i löjlig mängd.

   Där är en grej till där. Vi kan kalla det transparens; Att man på något vis kunde se vad andra profiler gör här. Sitter de bara och passivt tar emot mejl? Mejlar de riktigt intensivt med någon och bara ignorerar alla andra som söker kontakt? Det är kanske inte läge att försöka säga hej just då. Eller är det någon som skickar mejl till lite vem som helst men aldrig får svar? Människan hade nog blivit rätt glad om man skrev då. På något vis kunna se vem som verkar tillgänglig för kontakt och vem det bästa nog är att bara vänta med.

   Jag frågade HP rakt ut vad de tyckte om de här tankarna i någon annan tråd. Deras svar var att alla ska känna sig välkomna så förändring är ovälkommen, och mellan raderna var det ju att de som vill vara en gåta inlindat i ett mysterium ska verkligen känna sig välkomna. (HP säljer mer reklam på det viset mellan raderna på ett annat vis.)

 6. What_A_Man

  En klipp och klistra på den. Kan vi skratta lite åt det här, men där är mer än ett uns sanning i den:

  I New-York har det öppnat en butik som säljer äkta män.
  Dit kan kvinnor gå för att finna sig en man, vid ingången står följande instruktion;

  Du kan endast besöka denna butik en gång Det är sex våningar med stigande pris på produkterna för varje våning Du kan välja en produkt från en våning, eller så kan du välja att gå upp en trappa.

  Dock får du aldrig gå tillbaka ner en våning, bortsett från att lämna butiken.

  En kvinna går till butiken för att finna sig en man. På första våningen står en skylt

  Första våningen : Dessa män har fast jobb.
  Hon är intresserad men fortsätter uppåt

  Andra våningen: Dessa män har fast jobb och älskar barn.
  – Det är bra tänker hon, men jag vill ha mer så hon fortsätter uppåt.

  Tredje våningen: Dessa män har fast jobb och älskar barn samt har ett extremt bra utseende.
  – Jösses tänker hon men fortsätter uppåt.

  Fjärde våningen: Dessa män har fast jobb och älskar barn ser sinnesjukt bra ut Samt hjälper till med hushållsarbetet.
  – Åååh underbart vad ska jag göra tänker hon, men går vidare uppåt

  Femte våningen: Dessa män har fast jobb och älskar barn ser sinnesjukt bra ut Samt hjälper till med hushållsarbetet och är mycket romantiska.

  Hon är såååå frestad men väljer att fortsätta till sista våningen

  Sjätte våningen: Du är besökande nummer 31.456.012 på denna våning Det finns inga män på denna våning. Den existerar bara för att bevisa att det aldrig går att tillfredställa kvinnor. Tack för besöket.

  För att undgå att bli beskylld för könsdiskriminering har butiksägaren öppnat En ny hustru butik tvärs över gatan.

  Första våningen har kvinnor som älskar sex

  Andra våningen har kvinnor som älskar sex, har pengar och tycker om öl.

  Våning tre fyra, fem och sex har aldrig haft några besökare.

  • Romantisk-tjej

   Ja det är möjligt att killen väljer redan på första våningen. Men då ska man ha i beaktande att män inte allt för ofta har ambitionen att relationen ska hålla i många år. Och då kan man välja första bästa tjej. Eller någon som bara gillar sex och öl.

   Jag skulle inte vilja bli vald för att han råkade springa på mig först. Eller för att jag råkade vara f*ckable (ursäkta uttrycket, men vissa män går efter sådant) Utan för att han tycker om min person. Alltså att han väljer mig som vän i första hand. Och då handlar det om värderingar, ett bra samspel med känslor och intelligens. När den genuina känslan infinner sig går det inte att vifta bort den människan ur sitt liv. Man till och med klarar diverse kriser och problem eftersom man har så starka band. Det är själsfrändeskap.

   En sådan person kanske man bara hittar en gång i sitt liv. Och då spelar det ingen roll om den personen bor långt bort, har barn, är arbetslös (det var min livskamrat när vi träffades) eller andra ”hinder”. Man bara vet att man är ämnade åt varandra. That’s it. Och då fixar man praktikaliteterna. Sedan kan man välja (kanske?) att inte vilja se det. Men jag har inte de skygglapparna, utan jag är för känslig för att inte se och känna om det är ”for real”.

   Många kan inte knyta an till en person de är intresserade av utan blir benägna att försvinna när det är allvar. Och med en sådan person är det svårt att ingå i en relation.

   När jag försökte med dejting var inte killarna villiga att träffa mig utan ville mest prata strunt vid datorn. Och då har man ju inte ens chans att veta om det kan bli något. Dejtingsidor är hopplöst, helt enkelt.

  • ViraStina

   Jag tänker mig historien från andra hållet:

   Det fanns en ny butik som sålde kvinnor. Männen kunde läsa på instruktionen utanför ingången:

   ”Dessa kvinnor letar alla efter en nära och trygg relation, och de drömmer om att få bilda familj.”

   Männen backade genast därifrån, helt förskräckta. Ingen vågade sätta sin fot i butiken. ”Vem tusan kan vilja ha sådana kvinnor?” undrade de förvirrat.

   Och så ägnade de resten av sina liv åt att irra runt och leta efter en annan butik, som enligt ryktet påstods sälja kvinnor som nöjde sig med sex och öl.

   Slut!

   🙂

  • Fenrisulven

   Om valet hade varit mellan en affär med tjejer vars främsta karaktär är att de gillar sex och öl, eller att de vill ha en långsiktig relation så är valet ganska lätt, speciellt om alla andra dessutom flyr…

  • ViraStina

   Fenrisulven:

   Ur mitt kvinnliga perspektiv, utläser jag inte den sensmoral ur What a mans historia, som eventuellt är tanken.

   Jag vet inte om den ska visa att kvinnor är alltför kräsna, och att män inte är det. I vilket fall utläser jag snarare att män är oengagerade och inte bryr sig ett smack om vem de träffar, så länge hon vill dricka öl och ligga.

   Och det är inte någon särskilt smickrande bild av män i mina ögon. Inte sann heller, för den delen. Den sortens män träffar jag inte ofta i verkligheten. De flesta män jag möter, har ganska höga krav på en tänkbar partner. Vilket jag tycker är en fördel, inte ett tecken på att de är överdrivet kräsna.

   Men just på dejtingsidorna upplevde jag att det var lite som i historien. De flesta män som tog kontakt, brydde sig inte ett dugg om vem jag var. De brydde sig nog inte ens om öl, faktiskt. De såg ingen anledning att hasa sig upp till andra våningen i den där butiken.

  • Fenrisulven

   ViraStina: Jag tolkar det som en ”fräckis” baserat på föreställningar som att kvinnan inte tjänar tillräckligt mycket och att män inte spenderar mycket tid med barn eller i köket. Tror inte det finns någon djupare sensmoral än så 🙂

  • Mats

   För jävla bra. Tyvärr känner jag igen mig i den. Min fru hade verkligen förmågan att jämföra mig med alla andra, sin syrras man, sin farsa, sina arbetskamraters män, hästatjejernas män. Man fick verkligen bankat i huvudet att det jag gjorde inte räckte hur jag än ansträngde mig, det skulle vara mer på alla vis. Alla svenska tjejer jag har haft att göra med har haft det i sig i större och mindre grad. Tjejer med utländskt påbrå som jag har hängt med har i stället lyft fram vad de tycker om en. Skulle jag valt mellan en svensk och utländsk tjej hade det blivit den utländska.

  • ViraStina

   Mats:
   Så om den stämmer, söker du alltså en kvinna som bara vill ha sex och öl? Du efterfrågar inget annat?

   Det låter inte som något roligt förhållande.

 7. KLas-Gööran

  En liten förfrågan till de som styr denna skuta; Vore det inte lämpligt med lite strängare granskning från moderatorer?

  Jag har sett gång på gång, i diskussionerna kring flera blogginlägg, hur diskussionen förr eller senare(inte sällan förr…) ballar ur till samma gamla gnäll om att tjejer är dumma och killar är dumma(spontant känns det som att det första exemplet är mer vanligt förekommande än det andra. Om det beror på hur man/kvinna ratiot på happypancake ser ut låter jag vara osagt), som inte på något sätt tillför något till en diskussion om vad blogginlägget handlar om. Nu har jag inte läst särskilt många inlägg i den här tråden, men problemet dök upp ganska fort, och det kan möjligen visa sig att det finns en del inlägg som rör sakfrågan. Att kunna hitta de inläggen förutsätter dock att läsaren orkar läsa igenom en massa ovidkommande trams.

  Som sagt var, jag vet inte om just denna tråd förtjänar kritiken, men jag passar på att ta det i det för tillfället senaste blogginlägget eftersom det är nåt jag inte sällan irriterar mig på när jag kollar bloggdiskussionerna.

 8. Mats

  Den bild tjejerna målar upp stämmer inte. Jag skrev till alla tjejer när jag var med. Bokstavligen alla. Ingen brydde sig i stort sett. När jag skapade en dålig och bildlös profil som tjej hade jag efter en månad fått fler mejl än vad jag hade haft besökare på min killeprofil. Jag var helt passiv. Det är verkligen att tjejen väljer här även om de förnekar det stort.

  • ViraStina

   Ja, tänk, vi får välja fritt mellan en massa snubbar som inte vill lära känna oss, utan bara hoppa i säng och sedan gå vidare.

   När vi inte vill det, heter det att vi är ”kräsna”. Håhåjaja.

  • ML

   Ta bort alla mail som bara innehåller ”hej” eller ”läget?”.

   Ta sedan bort alla mail som skickats inom en halv minut från att personen klickade på ‘din’ profil, d v s de har inte gjort någon urskiljning om vad för person det är de klickat sig in på.

   Hur många är kvar?

 9. Mini

  Personligen så tror jag att just detta som Mats beskriver är det största problemet med nätdejting.

  Massor av killar som spammar mailboxarna helt utan något intresse alls.De skriver till alla oavsett, det räcker att det är en profil som utger sig vara en kvinnoprofil.I bästa fall är det en tjej som har profilen.Och har de tur så blir det lite sex och ja en öl är väl alltid gott.
  Spelar liksom ingen större roll.Det spelar liksom ingen roll vem som svarar heller för hon är ändå glömd nästa dag.Klart de säkert får lite ont i pekfingret ibland när de måste klistra in samma mail i inbox efter inbox.Men som sagt då är det väl bara att chilla och ta en öl för i ärlighetens namn så är det väldigt jobbigt engagera sig i något.För att inte tala om att gå utanför den egna dörren.


Kommentera