1

Dejtingkurser – digga eller dissa?

I kölvattnet av dagens dejtingmarknad har vissa tjänster sett dagens ljus, som till exempel kurser i att dejta. Är det cyniskt att lära sig diverse dejtingtrick, eller är det rentav nödvändigt?

För ett tag sedan medverkade en så kallad dejtingcoach i ett debattprogram på tv. Han dömde snabbt ut två singelkillar, med till synes stukade självförtroenden, som satt i publiken.
– Det är inte konstigt att ni är singlar när ni ser ut så där, ni måste sträcka på er. Ni skulle behöva några veckor med mig.

Petra i tv-serien ”Petra dejtar hela världen”, som jag skrivit om tidigare, fick också tips när hon var i USA. Dejtinggurun som hon gick till menade att Petra för all del var vacker, men hon skulle kunna vara ännu snyggare om hon gick ner några kilo i vikt. Hennes mullighet gjorde nämligen att hon gav intrycket av att ha en ohälsosam livsstil, vilket definitivt inte var attraktivt. På kvällen, efter detta möte, skulle Petra gå på dejt och helt logiskt ställde hon sig själv frågan.
– Mår jag bättre av att få höra att jag är lite tjock? Nej, det där måste jag försöka tänka bort, resonerade hon.

Min inställning till att coachas är kluven. Då menar jag inte bara inom dejting utan även inom andra områden, till exempel i yrkeslivet.

Å ena sidan är väl alla överens om att det alltid finns saker hos en som man kan förbättra. Ibland kan man också, helt omedvetet, sända ut signaler som kan misstolkas. Själv har jag då och då en tendens att prata lite för fort, det har jag alltid haft. Jag är heller inte de stora gesternas och de höga skrattens man. Summan av det här är att en ny dejt skulle kunna uppfatta mig som stressad och ganska allvarlig, en beskrivning som jag själv inte skriver under på. Kan då en dejtingcoach, med lite småtips, få mig att sätta en mer korrekt bild av mig själv är det ju jättebra. Jag betonar ”mer korrekt”, eftersom man aldrig kan bestämma hur en annan person ska tolka en.

Å andra sidan finns risken att dejtingtips förändrar för mycket, så att man helt enkelt tappar sin egen personlighet. För vad händer när man börjar laborera lite mer med sig själv? Typ går ner tio kilo, byter klädstil och lägger upp varje dejt efter en plan där det enda målet är att nå framgång. Ja, då är faran att man tänjt så mycket på sig själv att man inte längre går att känna igen. Och då är man farligt ute.

Vad tycker ni?

/Har du tankar om inlägget, bloggen, förslag på ämnen eller annat? Skriv gärna en kommentar. Eller mejla mig! Jag heter Chris1980 här på HappyPancake.

dating


Det finns 60 reaktioner.

Lämna kommentar
 1. Anette81

  Nyfiken på vilket debattprogram det var.
  Jag skulle uppenbarligen behöva gå en dejtingkurs för jag förstår verkligen inte hur killar funkar eller resonerar om olika saker angående att träffa någon och vilka signaler som dom ger ut.

 2. george

  Förmodligen skulle man få höra samma skräp man fått höra hela livet. Du ska vara snäll, hjälpsam, ärlig, skötsam, hänsynsfull och respektera kvinnan. Då kommer tjejerna stå på kö för att få dig.

  Precis samma lögner som kvinnor tutat i mig hela livet.

  Jag ger inte mycket för tips från coacher och kvinnor.

  Å andra sidan gillar man vara dörrmatta, klagomur eller sitta i kompisfack så boka genast tid till en dejtingcoach. Du får säkert många trygga tips så du kan vara den där eviga kompisen…

  • Hasse

   George: precis, det handlar bara om att vi män ska anpassa oss så att kvinnorna kan ha oss som slagpåse. Och som vi redan vet kan du aldrig tillfredsställa en kvinna för hon hittar ständigt på nya saker med dig som inte är bra.

   Ge dig en härligt lugn singelhelg.

   /Hasse

  • Elle_

   Ja, för en kvinna som vän är ju bara rent plågeri, ni måste förstås få ligga – allt annat är bara slöseri med tid. Jobbigt detta med kvinnor som faktiskt är människor med personligheter och som inte bara lägger upp sig på kommando, tindrar med ögonen, roar er och håller sig snygga och tacksamma. Det är ju sjukt bortskämt av dem att känna efter om de tycker att ni är attraktiva också? Verkligen för mycket begärt att ni ska kunna hålla mer än en instruktion i huvudet för att få komma till. Det borde verkligen räcka med menlöst fjäsk med tydliga baktankar!

  • Jag

   George: Det låter på dig som att kvinnor ratat dig med argumentet att hon inte vill ha en trevlig, hänsynsfull man, att hon bara vill ha dessa som vänner medans kräket som behandlar kvinnor illa är vad hon söker…

   Märkligt… aldrig någonsin har jag hört de argumenten från de kvinnor som nobbat mig, och mina ex har valt mig just för dessa egenskaperna…

   Det avgörande är alltid om magin finns som gör att man faller… sen har vi alla, män som kvinnor, troligen någon gång fallit för någon som inte varit snälla men det är inte detsamma som att man vill ha en elak partner.

  • Jag

   Ett tillägg eftersom det blev fel i min text ovan: mina ex har valt mig just för de egenskaperna som jag har, dvs att jag är trevlig och hänsynsfull… inte för att jag varit elak.

  • Gwenbot

   Emedan de saker du nämner såklart är intressanta tycker jag det låter som en toffel om man inte lägger till något mer. Jag vill att en man skall ha intressen och en passion för något, vad som helst. Jag vill att han skall ha humor även om den inte överensstämmer med min egen, Jag vill att han skall ha åsikter han kan stå för, och lite djävlar anamma.

   Jag tror att det är vanligt att båda könen inte kan uttrycka vad de vill ha, eller inte vet helt säkert själva. Detta leder till missförstånd och frustration då vi tenderar att överanalysera utan att ha ordentlig info att basera slutsatserna på.

   Det enda jag är övertygad om är att bitterhet inte gynnar endera part, och inte heller förutfattade meningar. Vi måste kunna kommunicera det vi tänker, känner och vill. Då kan vi förstå varandra och knyta an.

 3. george

  läste en artikel för ett tag sen. En psykolog sa att

  – väljer kvinnor alfahannar så får dom visserligen bra gener men dom får också en alfahane som är totalt oförmögen att ta hand om sin avkomma. Det är därför som så många kvinnor som är ihop/ gifta med en alfahane får fostra sina barn själva. I min värld stämmer detta mycket väl. Har sett och upplevt detta otroligt många gånger. Har varit klagomur för dessa kvinnor så jag vet att det här stämmer ganska väl.

  Intressant eller vad tycker ni? Ska se om jag kan hitta artikeln om detta. Det stod mycket annat som också var tänkvärt.

  • ViraStina

   Kan du inte leta upp vilken sorts kvinnor männen dras till istället? Det skulle vara intressant att höra. För det är ju inte alltid i första hand är de snälla, skötsamma och präktiga kvinnorna, som bekant… Vi vet ju alla att t ex utseende är väldigt viktigt för många män. Inte minst för dig, George.

   Du klagar på att kvinnor väljer bort dig till förmån för alfahannar. Men du tycks inte reflektera över att du själv hela tiden väljer bort kvinnor som du tycker är fula.

   Vad är skillnaden? Om du anser att kvinnor ska välja dig enbart för att du är ”snäll”, så är det väl inte mer än rimligt att du kan välja en kvinna som också enbart är ”snäll”?

  • John G

   George:

   Och när man sitter där, när man lyssnar på tjejernas eviga gnäll över hur sviniga killen är som de för stunden ligger med, så är det ju inte heller ovanligt att man får höra den ultimata förolämpningen.

   ”Tänk John, jag Önskar verkligen att killar kunde vara mer lik dig. Varför kan inte alla killar vara lika bra som du är, behandla mig med lika mycket respekt som du gör?”

   Men vet du vad?
   Numera när en tjej rabblar den här klassiska önskelistan du refererar till i kommentaren ovanför, att de vill träffa en kille som är trevlig, tillmötesgående, skötsam, ärlig, hänsynsfull, som respekterar dem, så har jag börjat svara dem att de helt enkelt inte förtjänar att träffa den killen. Sedan slipper jag höra mer av deras gnäll 🙂

  • ViraStina

   Ja, tänk vad länge man lurade sig själv att män också ville ha en snäll, duktig och förstående tjej! 😀 Jag var den där tjejen som killarnas morsor önskade att de skulle välja, för jag var skötsam och ofarlig. Det funkade inte riktigt, det.

   Hope beskrev det egentligen bäst i förra eller förrförra tråden, i ett svar till Romantisk tjej. Snällhet i bemärkelsen omsorg, tjänster och förstående är trevligt. Men – det kan bli för mycket. Och det räcker absolut inte för att skapa attraktion. Inte för något av könen.

   Män blir inte intresserade av kvinnor för att de är ”snälla”. Vad de än säger. Kvinnor blir inte intresserade av män för att de är ”snälla”. Vad de än säger. Det är visserligen en grundförutsättning för ett fungerande förhållande, men inte tillräckligt. Det krävs mer.

  • Romantisk-tjej

   Virastina:
   WORD!
   Killarna här skulle aldrig erkänna att de aldrig väljer den mest pålitligaste, mest omtänksamma och skötsammaste tjejen. Hon blir nämligen ofta ensam.

   Min erfarenhet är att de flesta inte ens vill inleda något förhållande. Killar tycker om att vara ”fria” och välja vad de ska göra med sin tid utan att ta hänsyn till någon annan.

   Det enda undantaget är om de ska ha familj, då kan de känna en pliktkänsla inför barnen. Men när de är utflugna kan de istället bli mer intresserade av sin självutveckling. Då blir det ofta att de väljer sina intressen eller jobbet framför en relation. Till exempel börjar de med en ny hobby eller hårdtränar. Det är vanligt att de inte orkar engagera sig i relationen utan tar den för given.

   De är alltså kvar av gammal vana/trygghet men det räcker inte. Kärleken vårdas inte. Därför blir det ofta skilsmässor när barnen är större.

   Jag har ingen egen erfarenhet av detta själv eftersom jag aldrig levt den typen av ”vuxenliv” med familj. Jag har alltid varit den eviga ”flickan” som klarat mig själv 🙂 Men jag ser detta runt omkring mig, väldigt ofta, bland folk i min egen ålder.

  • george

   Virastina

   Jag behandlar kvinnor som dom behandlat mig. När jag var ung så ville tjejerna inte ha mig. Kompisfack, dörrmatta å klagomur dög man till. Nu ger jag igen med samma mynt fast 10ggr värre. Jag låter dom bli kära i mig sen får dom sitta i kompisfacket å höra hur jag går in på bordellernas hemsidor för att välja vilken tjej jag vill ha. Dom får gärna visa vem dom tycker är söt och sexig av tjejerna. Vi kanske har samma smak.

   Kvinnor är som Eddie Meduza sjöng… Kvinnor är madrasser med hål i…

  • george

   John G

   Jo, den förolämpningen har man hört ett antal gånger. Det är jäkligt sant att dom inte förtjänar den snälle killen. Det ska jag säga nästa gång man sitter där å hör på deras gnäll..

   Tack för tipset John G.

  • ViraStina

   George:
   Jag tror inte att kvinnorna drabbas så hårt av din ”hämnd”, faktiskt.

   Den drabbar enbart dig själv. Även om du tappert försöker intala dig själv något annat. Men jag väntar fortfarande på någon sorts beskrivning av vilken sorts kvinnor ni män i allmänhet dras till.

   Vi vet redan att du inte gillar gamla och fula tanter. Fast jag utgår från att du gör undantag om de är tillräckligt snälla? Eftersom vi kvinnor förväntas göra det, menar jag.

  • Gwenbot

   Det kan knappast ha varit en erkänd och seriös psykolog om de använde termen ”alfahane”…

  • ViraStina

   Hasse:
   Du missar poängen. Jag klagar inte på män. Annat än som retorisk motvikt till vissa totalt misogyna inlägg från killar som på fullaste allvar tror att det är någon sorts fel på hela kvinnligheten.

   Men det är inga fel på kvinnor i stort. Och inte på män heller. Människor är som de är, helt enkelt. Med en massa fel och brister.

   Killarna här sitter och berättar hur de minsann har gjort allting rätt men ändå inte fått uppskattning för det från de kvinnor som de har godkänt och valt ut. För uppskattning från fula kvinnor räknas ju inte..! Och tja. Vi är många kvinnor som kan berätta att det minsann inte fungerar att försöka bete sig rätt som kvinna heller.

   Själv tror jag inte det funkar att klistra på ett visst beteende, som en metod. Det funkar inte att vara ”snäll” med baktanken att få ligga. Människor känner igen äkta respekt instinktivt. Den påklistrade, som främst är till för egen vinnings skull, upplevs vanligtvis som fjäsk.

   Du tycker att vi som hittat någon, inte borde skriva här. Jag kanske tycker att ni som inte ens vill hitta nån, utan bara vill tala om hur mycket ni föraktar det andra könet, inte borde skriva här. Men som tur är, är det varken du eller jag som bestämmer vilka andra som får delta i diskussionen. 🙂

  • george

   Virastina

   Killarna här sitter och berättar hur de minsann har gjort allting rätt men ändå inte fått uppskattning för det från de kvinnor som de har godkänt och valt ut.

   Så då menar du att vi bara ska sitta å vänta å bli glada på det som serveras? För det är ju bara kvinnan som har rätt att välja vem hon vill ha.

   Å ve oss män om vi tackar nej…

  • george

   virastina

   Sen är det ju synd om er kvinnor som blir nobbade av män ni vill dejta. Att män kan vara så elaka. Män som inte vill ha er fast ni valt ut dom och godkänt dom.

  • george

   virastina

   Sen kan man undra varför du har så mycket emot att jag nobbar medelålders kvinnor idag? Tjejerna jag ville ha som ung nobbade mig. Varför kan inte jag få nobba kvinnorna som vill ha mig idag? Tjejerna ville inte ha mig när vi var yngre å jag vill inte ha dom nu när vi blivit äldre. Men det är klart att nu drabbas ju kvinnorna o inte männen å det är ju hemskt gjort av mig. Vad tycker du om tjejerna som nobbade mig när vi var yngre? Dom var ju änglar o gjorde inget dumt eller?

   Det är ju självklart att det bara är fel på män och män som bär sig dumt åt. Alla kvinnor är ju änglar

   Sen när jag valde en tjej när jag var yngre var för att jag gillade henne som person och att hon var go o snäll. Det var inga fotomodeller utan tjejer med charmiga fel o brister. En tjej som jag var otroligt kär i hade en näsa som en korpnäbb. Det var det som gjorde henne charmig. Sen har jag aldrig raggat på yngre tjejer. Alltid hållit mig med jämnåriga tjejer. Jag har inget gemensamt med tanter som är 40år äldre än mig. Å det var dom som jagade mig hela tiden.

  • ViraStina

   George:

   ”För det är ju bara kvinnan som har rätt att välja vem hon vill ha.”
   Eh, nej. Vi har rätt att välja vem vi INTE vill ha. Precis som ni.

   ”Män som inte vill ha er fast ni valt ut dom och godkänt dom.”
   Just det. Vi kan alltså inte alls välja den vi vill ha. Lika lite som ni.

   ”Sen kan man undra varför du har så mycket emot att jag nobbar medelålders kvinnor idag?”
   Jag har inget alls emot det. Du får nobba vem du vill. Vad jag reagerar på, är hur föraktfullt och nedlåtande du pratar om en hel generation, samtidigt som du beskriver dig som ”snäll”.

   Du drar likhetstecken mellan gammal och ful, och det tycker jag är skrämmande ytligt. Inte ett dugg snällt, faktiskt. Jag umgås med många gamla, helt underbara människor, och det gör mig bedrövad att du tar dig rätten att håna dem för att de har åldrats.

   ”Vad tycker du om tjejerna som nobbade mig när vi var yngre?”
   Jag känner inte dem. Frågan är varför du är så arg på dem för att de nobbade dig, när du själv vill behålla rätten att nobba vem du vill.

   ”Det är ju självklart att det bara är fel på män och män som bär sig dumt åt. Alla kvinnor är ju änglar”
   Du måste ha missat min mening där jag skrev att alla människor har sina brister. Nackdelarna räcker till alla, av båda kön. Var så säker. 🙂

  • george

   Virastina

   jag är inte snäll längre. De snälla kommer sist och som belöning får dom röja upp i skiten efter andra. Japp, kvinnor i helhet tror att dom alltid ser unga ut. Men när vi säger sanningen om det blir ni stötta o sura. Jag erkänner att män föds fula o är fula hela livet. Kvinnor föds vackra o söta men efter 40 visnar den blomman också. Vilket många kvinnor har svårt att acceptera. Har möt många medelålders kvinnor som bestämt hävdat att dom minsann ser ut som 20. Trist verklighet dom får vakna till. Bara här på bloggen läser man samma sak. Ni gnäller över uteblivna dejter men glömmrr bort att se er i spegeln. Jag må va ytlig mrn jag är inte ensam.

  • Elle_

   Nej, snälla kan man inte med bästa vilja i världen tolka merparten av männen här som. Inte om man med snäll menar empatisk i alla fall. Kvinnoförakt och hybris, är det deras kommentarer avspeglar här. Noll förståelse för andra människors känslor och rekationer, inte ens tillstymmelsen till försök att sätta sig in i motpartens situation.
   De ska ha rätt till snygga kvinnor för att de låtsas vara ”snälla” i deras närhet men sedan spottar de på dem bakom ryggen. Inte ens de som lyckas attrahera kvinnor är nöjda, utan hatar dem likafullt för att de låter sig snärjas på fel premisser. Det är inte hyckleri, däremot? Att lura dem i säng och utnyttja deras kroppar trots ens frätande förakt? Jag skulle aldrig frivilligt ens kyssa en man jag avskydde och såg ned på…
   Men det är män som är raka, ärliga, hederliga och goda såklart, och det är dom som det är synd om, för dom får ju inte ligga med attraktiva kvinnor?
   Kvinnor däremot, som inte är vatten värda om de inte är attraktiva enligt de smala kriterier som vi blivit informerade om gång efter annan här, som stapplar omkring i obekväma skor och piffar sig i timtals, som tjänar mindre och jobbar mer, som alltid måste vara försiktiga/rädda i mäns närhet, dom ska bara hålla käften, inte säga emot, sära benen för lagom många snälla män, hålla sig nyktra, sminka sig lagom mycket, aldrig klaga på männens närmanden/tafsanden och mest bara ägna sig åt att vara tacksamma över att männen trots allt faktiskt vill åt deras kroppar. Personligheten lämnar vi därhän, den enda personlighet som alls existerar är SNÄLL och det är frikortet till alla snygga kvinnor. Skitsamma om det är något slags påklistrad roll, eller bara allmänt fjäskande som åsyftas. Anser mannen själv att han är rekordelig räcker det gott. Som kvinna är det bara att smila upp sig och vara kåt, glad och tacksam i det läget. Det är vad jag lärt från männen i de är kommentarsfälten. Solklart vid det här laget, faktiskt. 😀

  • ViraStina

   George:
   Du verkar lida av ett allmänt människoförakt, eftersom du är så fixerad vid hur fula människor är. Och du tycks koppla deras värde till utseendet. Du ger en bild av att folk som inte är attraktiva, är värdelösa. Och att människors värde dessutom sjunker med stigande ålder.

   Jag hoppas att jag har missförstått dig. Om inte, är knappast ditt problem att du är för ”snäll”. Det är snarare att ingen sund person vill vara tillsammans med någon som föraktar hela sin omgivning.

   Det är nämligen ingen allmän sanning att kvinnor blir fula vid en viss ålder, eller att män är fula hela livet. Det är ditt förakt som talar. Och det är absolut inte attraktivt med en sådan människosyn. Det skrämmer bort alla som är vid sina sinnens fulla bruk.

  • george

   Virastina

   Då förstår jag inte varför kvinnor är efter mig om jag nu föraktar hela mänskligheten. Varför finner då dessa vidriga tanter mig så attraktiv? Borde inte mitt förakt skrämma bort dom? Borde inte mitt hat mot kvinnor få dom å lägga benen på ryggen å försvinna?

  • george

   Virastina

   I min värld tar man varann i händerna o presenterar sig. medelålders kvinnor som kommer fram till mig hälsar genom att ta på intima ställen. Hade jag gjort likadant. Vilket jävla liv det hade blivit. Men kvinnor nää… Det är ju bara charmigt med kvinnor som kör upp näven i skrevet på män.

   Det är bara charmigt med medelålders kvinnor som jagar 20 åriga killar hemma på killens föräldrars tomt.

   Det är charmigt att få telefonsamtal från 50åriga äkta män som undrar om man som 20åring ligger med deras 40åriga fruar

   Det är trevligt med kvinnor som förföljer o sexuellt ofredar en.

   Kvinnor är ju så underbara…

  • ViraStina

   George:

   ”Varför finner då dessa vidriga tanter mig så attraktiv?”

   Det är nog säkrast att du frågar dem. Jag kan bara svara på varför inga normala kvinnor, som vill ha en sund relation, jagar dig. Det beror på ditt förakt och din bitterhet.

   Vi kvinnor har naturligtvis också obehagliga män efter oss, som tar sig friheter. Men det beror varken på att vi har varit för snälla, eller på att all män i en viss åldersgrupp är så. Det beror enbart på att det finns gränslösa, slemmiga typer av båda kön och i alla åldrar.

   ”Det är ju bara charmigt med kvinnor som kör upp näven i skrevet på män.”
   Säger vem? Någon i din bekantskapskrets? Själv kan jag inte komma på en enda bekant som skulle se det som charmigt. Tvärtom skulle de flesta snarare se det som snäppet värre än när en man gör så. Det blir ÄNNU mer patetiskt om det är en kvinna. De dubbla måttstockarna, du vet.

   Däremot kan det möjligtvis ses som mindre hotfullt rent fysiskt.

  • Gwenbot

   @George:

   Jag förstår vad du menar även om orden kanske ger ett intryck av misogyny.

   Det stora problemet som jag ser det är att vi tänker svart och vitt, kvinnor vs. män. Men om vi kunde tänka på alla som egna personer istället, skulle inte det ändra premisserna något? Kan vi inte sluta dra slutsatser om beteende baserat på kön? Vi är alla personligheter med våra styrkor och svagheter. Biologin spelar in, ja, men det är lång ifrån allting.

   Jag har känt hemska män, män som funnit glädje i andras smärta. Och jag har känt underbara män, som inte skulle göra någon illa. Min slutsats är att det är personen, inte könet som avgör.

  • catwoman

   GEORGE: Menar du alltså på allvar att ALLA medelålders kvinnor du någonsin har träffat har hälsat genom att köra upp handen i skrevet på dig? Alltså inklusive t.ex. dina lärare, äldre släktingar, grannar, butiksbiträden och vad det kan tänkas vara… Hur många handlar det om? Eller är det bara så att en majoritet (över hälften) har gjort det? Det få ju en att undra över vilka sammanhang du rör dig i… Själv har jag aldrig stött på någon, man eller kvinna, som har hälsat på det viset, vilket iofs inte betyder att det aldrig händer någon annan…

  • Nadine

   När skulle dom kört upp handen i skrevet? På ditt jobb? I mataffären? om det verkligen hänt är det säkert på krogen o fest när dom är onyktra,,,så många kan det inte varit som gjort så???
   🙊 Om du är ointresserad fattar dom flesta. ,,inga normala människor går över gränsen o tafsar på folk dom inte känner eller har relationer med,,,måste vara att du överdriver ( för att någon enstaka gjort det )eller träffar bara kvinnor som är dyngfulla eller sjukliga,,,,😖😵😫😝😩

 4. george

  Romantisk-tjej

  Tycker det låter mer som att männen tröttnat på kvinnorna och vill ha nåt annat. Kvinnor liksom män blir fulare ju äldre vi blir. Männen du skrev om kanske tycker kvinnan dom är gifta med är gammal o ful Mannen kanske inte tänder på kvinnan längre o vill ha en yngre istället. Det brukar bli så att männen börjar träna för att fräscha till sig eller så satsar dom på jobbet istället. En chef på ett jobb är mer eftertraktad av kvinnor än en vanligt anställd. En chef utstrålar mer pondus o makt. Så det är kanske därför männen börjar intressera sig mer för jobbet för att kunna klättra i hierarkin.

  • Romantisk-tjej

   Kärlek är mer än utseendet. Om man tycker att utseende är viktigast måste man vara en mycket ytlig person. Och då får man jaga efter tillfredställelse hela livet, för du kan aldrig bli lycklig med enbart yta. Så är det bara. Då kommer det alltid vara en bit som saknas.

   Kärlek är inte att förföras av något som glittrar och glimmar. Då handlar det snarare att man jagar en kick, en drog. Precis som man jagar ägodelar, pengar och sex. Materiella nöjen. Det kommer att dränera din själ och känsloliv. Och det är definitivt inte vackert!

   Man kan inte älska en person för ytan. Det behövs något på djupet, en samhörighet och kärlek för själva personens själ. Dennes hela varelse. Att hysa kärlek till någon annan är mycket speciellt. Det blir nästan som den personen är en del av livsluften man andas. Något som är självklart och något man vårdar och respekterar.

  • Elle_

   Märkligt detta att männen tycker att det är helt normalt och inte skäms ett dugg för att gång efter annan recensera kvinnors yta, medan kvinnor inte får ha några som helst krav utöver att mannen ska vara snäll. Har inte sett någon av kvinnorna här sitta och spy galla över hur män ser ut, och män antränger sig generellt ändå inte hälften så mycket som kvinnor med sitt utseende? Det gäller att hålla balansen…
   KI har ingen respekt för kvinnor som sminkar sig för mycket – då ger han inte dejten en chans ens. George vill inte ha något att göra med en kvinna som är för gammal. Kvinnan får inte heller väga för mycket.
   Utvalda, smala, vackra, unga och lagom sminkade kvinnor däremot, dom ska förstås direkt låta sig hånglas upp av vilken man som helst om mannen själv anser sig vara snäll och trevlig, annars är dom hycklerskor och förtjänar blott förakt…. Men appapp, var inte onykter när du hånglar med dessa snälla, förtjänta män, för då är du vidrigare än män som förgriper sig på kvinnor (och det vill ju inte säga lite). (Kvinnor får inte heller hångla med för många män men det vet ju alla.)
   Det är så synd om alla män som har så mycket krav på sig i dejtingvärlden. Man får ju ha viss förståelse för att de blir frustrerade och kallar kvinnor för horor när dom blir nobbade – även om kvinnan gör det så respektfullt hon bara kan.

  • ViraStina

   Jag måste hålla med dig, Elle. Det tycks verkligen som om dubbla standarder gäller här.

   Män har tydligen någon sorts födslorätt till unga, snygga tjejer bara för att de är ”snälla”. Oavsett hur de själva ser ut.

   Attraktiva kvinnor är i sin tur skyldiga att bli intresserade av män som definierar sig själva som ”snälla”. Annars är de ytliga hycklare.

   ”Snälla” men alldagliga eller oattraktiva kvinnor har inte rätt till något alls, om jag har hängt med i resonemanget.

 5. Gwenbot

  Självinsikt är någonting jag har lärt mig att många har svårt med. Kapaciteten att se på sig själv helt opartiskt och analysera sitt utseende och beteende är få förunnade. Men det finns en viss vinning i det, om vi kan acceptera och anamma det vi hittar i oss själva. Kan man inte acceptera sig själv spelar det dock ingen roll om det är en coach eller vi själva som utvärderar oss.
  Till exempel är jag en introvert som är reserverad mot främlingar. Önskar jag att jag kunde vara mer öppen? Ja, lite. Men samtidigt tror jag att min återhållsamhet tjänar ett syfte. Jag är djup, och därav är jag selektiv med vad jag delar. Är personligt djup negativt? – Hell no. Och jag skulle inte vilja ta bort det för allt i världen. Slutsatsen är att jag måste studera andra lite mer noggrant och utvärdera vem jag kan dela saker med. Med andra ord har jag blivit analytisk, och inte heller detta är negativt för mig.
  Att veta om dessa saker tror jag är en form av styrka. Problemet är dock om en coach stövlar in och talar om för dig vem du är på ett sätt du inte kan relatera till. Då leder det oftast till ett stukat självförtroende (om nu denna coach inte råkar vara otroligt pedagogisk, vilket sällan är fallet då de ofta visar på markörer för narcissism). Däremot kunde kanske självinsikt bli ett ämne folk kunde coachas i? Till exempel kan du säga till mig att jag är naiv, men kommer jag inte själv fram till den insikten blir det knappast konstruktivt.

  • ViraStina

   Jag instämmer. Coaching ska ju gå ut på att hjälpa någon att hitta sin egen väg och att göra det bästa av det man har. Vare sig det gäller idrott, jobbsök, personlig utveckling eller dejting.

   Inte på att man ska förändra sig enligt någon annans ideal, eller tvinga in sig i fel roll.

   Många är helt fast i bilden av att allt är någon annans fel. Att man själv har gjort allt rätt, men tyvärr är det fel på alla andra.

   Så länge man har den inställningen, gör man sig själv maktlös. Bra coaching kan hjälpa människor att hitta det egna inflytandet, att se valmöjligheterna och att komma ur passiviteten och bitterheten.

  • Jag

   Virastina och Gwenbot: Det är den enkla utvägen för många… att slippa se sin del, ta ansvar för den och i stället lägga över skulden. I unga år valde jag exempel alltid samma typ av kvinnor, kvinnor med väldigt röriga livssituationer… Då en ännu relation tog slut pga detta tyckte jag återigen att jag hade haft otur (sisådär 15 år sen)… jag tröttnade och började genomgå en inre resa för att ta reda på ”vad reagerar jag på?”, ”varför reagerar jag som jag gör?”, ”Vad försöker jag uppnå?”, ”Varför dras jag till dessa?” osv osv…

   Jag gjorde den resan utan någon som helst hjälp utifrån… det krävdes både mod och styrka för att se mig själv med ärliga ögon. I dag har jag en enorm självkännedom… reflekterar hela tiden över min del i saker och ting, vad jag gjorde, vad jag kunde gjort annorlunda osv.

   Självinsikt innebär inte att man aldrig begår misstag, utan att man kan se sin egen del i saker och ting, precis som ni är inne på… Det hjälper mig väldigt mycket när jag dejtar. Jag vet vilken typ av personligheter som drar fram olika delar av min personlighet, osv.

  • ViraStina

   JAG:
   Jepp, jag var också tvungen att börja kolla in mina egna mönster.

   Eftersom jag var i samma förhållande från det jag var 20 tills jag fyllde 40, hade jag inte riktigt behövt bry mig om det.

   Men efter separationen blev det desto mer aktuellt. Och då upptäckte jag lite motvilligt att jag gjorde många saker likadant som frånskild dejtande 40-plussare, som jag hade gjort som oerfaren tonåring och som jag även hade gjort i äktenskapet.

   Kort sagt så återskapade jag samma problem gång på gång, fast med nya män. Och en period var jag väldigt nära att fastna i övertygelsen att det helt enkelt var ett DNA-fel på alla karlar. Varför skulle de annars vara lika hopplösa, allihop..?

   Tills jag insåg att jag själv naturligtvis var en väldigt stor del av problemet. Jag letade ju alltid upp en viss sorts män (de var olika på ytan, men hade massor av gemensamma nämnare) och betedde mig på ett visst sätt, och förväntade mig en viss respons. Sen blev jag frustrerad över att det alltid slutade med samma sorts misslyckande.

   Det krävdes att jag bröt ett flertal av mina mönster, för att slutligen få ett helt annat resultat. Som en bonus, slapp jag gå ner mig i träsket av mansförakt. 🙂

  • elle_

   Ja, det är ju trots alt bara ens eget beteende man kan påverka i någon större utsträckning. Och det är ett kraftfullt verktyg eftersom det påverkar folk omkring en också. 🙂 Jag försöker granska mig själv och mina val noga så ofta jag kan (självcentrerad, javisst! :D) och ser ju att alla relationer är ett samspel. Det är inte männens fel att jag är singel, det är jag som är krånglig, och det får vara OK. Jag försöker behandla både männen och mig själv med tolerans och respekt (mansgrisighet har jag dock förlorat tålamodet med sedan länge, men det handlar ju om ett beteende, inte männen i sig) och så finner jag mig i att mina val tillsammans med mina omständigheter fört mig hit. Allt hänger ihop. Jag är inte en viljelös pjäs i ett spel som pågår utan min inverkan. Känns rätt meningslöst och destruktivt att bara sitta och glo på omvärlden och gnälla på dåligt skrivna instruktioner… Har full förståelse för att man kan trilla ner i hopplösheten och visst får man ventilera och vara ledsen/bitter ibland, men det fungerar ju inte som någon långsiktig strategi… Folk som vägrar inse att de själva alls har något ansvar för någon av sina dåliga relationer, gör ju inte direkt någon bra reklam för sig själva… och då är ju risken att det blir en destruktiv ond spiral som inte gynnar någon alls, allra minst dem själva.

  • Hasse

   Jag tycker att jag är en störtskön snubbe, helt felfri, det är kvinnorna det är fel på. 😂

  • Hasse

   Nadine: Logiskt tänkande och självinsikt är sällsynt hos kvinnor. Det har med östrogenet att göra och det finns forskning som bevisar detta.

  • ViraStina

   Hasse:
   Och ändå är det vi kvinnor här på bloggen som är duktigast på att analysera logiskt vad vi själva kan göra för att påverka våra förutsättningar och vårt resultat.

   Ni killar klagar mest. Det tycker jag är hemskt ologiskt.

   Tänk en vetenskapsman som är övertygad om att han har gjort hela sitt experiment rätt – men ändå blir det inte det resultat han trodde.

   Med den manliga logik som råder bland männen här på bloggen, skulle han inte börja grubbla över vad han måste ändra i sitt experiment för att få önskat utfall. Nej, han skulle sätta sig och sura över att det var fel på naturlagarna.

   Inte riktigt vad jag förväntar mig av logiskt tänkande. Men men. 🙂

  • John G

   ViraStina:

   Men nu förutsätter du att tjejer reagerar lika logiskt och rationellt som naturlagarna, gravitationen exempelvis.

   Vilket ju faktiskt inte är ett dugg i närheten av sanningen.

   Tvärtom skulle jag vilja säga att enligt mina erfarenheter så är tjejers reaktioner mer baserat på matematikens kaosteorier.

   Samtidigt pratar du om att ändra sig. Men, dels har jag provat det till leda, dels har jag numera beslutat mig för att jag inte längre tänker vara en vek kappvändrare och försöka anpassa mig efter tjejer.

   Utan numera försöker jag i stället få tjejer att inse vilket grundligt hyckleri de ägnar sig åt när de Säger en sak. Och sedan Gör någonting helt annat.

  • ViraStina

   Människors beteende lyder under psykologiska naturlagar. Och tja – på ytan kan det förstås verka slumpartat. Men så är det naturligtvis inte. Lika lite som andra arters flockbeteende är slumpartat.

   Både män och kvinnor är en salig röra av känslor och förnuft. Det är inget problem i sig, visserligen. Vi SKA ju vara en blandning av känslor och förnuft. Annars vore vi inte människor.

   Men problemet uppstår när vi inte kan skilja dem åt. Det är då människor säger en sak men gör en annan. Det gör dem inte falska, men däremot ganska insiktslösa. Det är sällan människor ljuger om vad de söker. Det är bara några få som ägnar sig åt rena lögner.

   Däremot är det oerhört vanligt att människor SÄGER mer vad som rör sig i den förnuftiga delen av hjärnan, och GÖR mer vad som rör sig den känslomässiga delen. Båda delarna är ju sanna.

   Men eftersom vi lever i en tid där det är högre status att vara logisk än att vara känslomässig (titta bara på Hasses kommentar om kvinnor och logik!), så leder det lätt till att folk av båda kön försöker premiera det logiska och förnuftiga. Man försöker trycka tillbaka känslorna och lyfta fram förnuftet. Vilket aldrig blir bra. Det leder till ett inkonsekvent beteende.

   Ni killar på bloggen blir upprörda över det, och drar slutsatsen att det är fel på kvinnor. Vad ni missar är dels att det inte alls är fel på kvinnor, utan snarare på er förmåga att tolka dem. Dels att ni män gör precis likadant.

   Vi kan ta Hasses kommentar igen. Där går att utläsa att han tycker det är en brist hos kvinnor att östrogenet gör dem mindre logiska (jag struntar i att kommentera sanningshalten i detta just nu).

   Följden av detta borde alltså vara att Hasse vill ha kvinnor med mindre östrogen och mer logik. Ifall nu Hasse är konsekvent i sitt tänkande, alltså. Och det är ingen ovanlig åsikt. Jag vet inte hur många gånger jag har hört män klaga över att kvinnor är så känslomässiga! Så emotionella! Om de ändå kunde vara mer rationella! Man önskar att man kunde hitta en tjej som var mer som killkompisarna!

   Detta är inga lögner. Det är förmodligen en önskedröm för många män. Ett uttryck för frustrationen över hur svårt det är att begripa sig på det andra könet. MEN – ni män är ganska omedvetna om att ni helt enkelt inte blir intresserade av den rationella, logiska tjejen med låga halter östrogen (hehe). Ni faller inte för tjejen som är som en av grabbarna. Ni vill ha kvinnliga tjejer. Oavsett vad ni själva tror. Det finns nämligen inget som skrämmer bort män så effektivt som en manhaftig kvinna.

   Så vad Hasse och många andra män önskar, är en tulipanaros. En tjej med kvinnligt utseende och kvinnligt beteende – men som beter sig på ett sätt som är manligt i den mån att de kan begripa sig på henne. Det är inte falskt. Men ganska naivt.

   På samma sätt önskar sig många kvinnor en manlig kille med klassiskt maskulina egenskaper – men som samtidigt kan sitta och prata känslor i evigheter och som förstår henne på samma sätt som hennes tjejkompisar. Inte ett dugg falskt, det heller. Det är tvärtom väldigt sant! Som dröm, alltså.

   Men insikten brister. Man ser inte det orimliga i sin egen önskan. Man lägger skulden på det andra könet istället, och tycker att det är fel på dem.

  • John G

   ViraStina:

   Då är det ju faktiskt intressant att ni tjejer hela tiden gnäller när killar faller offer för konflikten mellan känslor och förnuft.

   För när killar inte kan särskilja på känslor och förnuft kallar ni tjejer det trakasserier, ofredande, stalking.

   Men när ni tjejer inte särskiljer på känslor och förnuft, ja då skall vi män bara hålla käften och acceptera det som naturligt?

   Märkligt vilken dubbelmoral.

  • ViraStina

   Nej, en man som ägnar sig åt stalking och trakasserier har inte blandat ihop förnuft och känslor, utan han saknar förmåga att bete sig anständigt.

   Men när män t ex påstår att de vill ha en kvinna som är behärskad och kontrollerad i känslorna men ändå faller för dramadrottningen gång på gång – då har de däremot blandat ihop förnuft och känslor.

   Och det har jag slutat hålla emot dem. Det är meningslöst att anklaga människor för att de inte har SM-guld i självkännedom.

  • John G

   ViraStina:

   Men då är vi helt plötsligt inne på frågan om definition.

   För enligt mig handlar anständighet lika mycket om att Göra som man Säger, som någonting annat.

   Anständighet är att man inte skall ljuga eller luras. Sedan om man ljuger medvetet eller på grund av att man inte kan särskilja känslor och förnuft spelar liksom ingen roll. En lögn är alltid en lögn. Lurendrejeri är alltid lurendrejeri.

  • ViraStina

   Men som jag har skrivit tidigare, anser jag inte att folk ljuger, generellt sett. Några enstaka naturligtvis, men de flesta är sanningsenliga.

   Män VILL ha en sansad kvinna som inte ställer till scener över bagateller. De ljuger inte när de säger det.

   Men vem de sedan blir intresserad av är en helt annan femma. Då dras de ofta till emotionella kvinnor som uttrycker känslor och är ”spännande”.

   Ett annat exempel: Det är otroligt vanligt att män suckar och gör sig lustiga över att kvinnor gör typiskt feminina saker. Män stönar när kvinnor vill shoppa. De himlar med ögonen åt att hon byter om flera gånger inför festen. De påstår att de tycker det är fjantigt och onödigt med smink.

   De flesta säger att de gillar ”naturliga” tjejer bäst som inte är intresserade av utseende och mode. Det påståendet har jag växt upp med. Det har framförts både från killar själva, och i populärkulturen, som filmer, böcker osv.

   I verkligheten dras dock de flesta män till välklädda, lagom mejkade kvinnor som är snygga och feminina. Kort sagt vill de flesta män EGENTLIGEN ha en kvinna som är intresserade av shopping och som lägger en hel del tid på sitt utseende. Även om de envist hävdar motsatsen.

   Har de då ljugit? Nej, jag kan inte tycka det. Jag anser att de helt enkelt bara har för dålig koll på vad de egentligen blir attraherade av. För de irriterar sig antagligen på att kvinnan står en halvtimme i badrummet. Det är knappast en lögn när de säger att de önskar att kvinnor inte brydde sig så mycket om utseendet.

   Men de har ingen koll på konsekvenserna av sin önskan. De vill ha det bästa av två världar. Väldigt mänskligt, faktiskt. Och varför skulle kvinnor vara annorlunda…?

 6. Anette81

  Var så mycket lättare att träffa någon när man var yngre. Nu verkar det helt omöjligt.
  2 år och 5 månader som singel känns inte så skoj.
  Jag vill också ha någon att dela min vardag med.

  • Elle_

   Anette81: Två år och fem månader är _ingenting_. ☺ Det kommer ordna upp sig för dig, var så säker. Försök ha det så kul som möjligt tills dess! Då kommer det gå fortare på mer än ett sätt. 😁

  • Anette81

   Jag har aldrig varit singel så länge förut så för mig är det länge.
   Hur ska jag kunna ha kul fram tills dess när jag är ensam??

 7. Elle_

  Tro det eller ej, det går att ha roligt även utan en partner! Har du inga vänner du kan/vill hänga med: Gå på kvällskurser? Lär dig dreja, klättra, dansa, prata japanska, fotografera, spela tennis, virka, dyka eller måla i akvarell? Kolla sommarurser på folkhögskolor. Dra iväg med Rosa Bussarna eller någon singelresearrangör. Jobba ideellt med kvinnojourer, hemlösa, flyktingar eller på katthem eller hundstall? Det finns så mycket man kan hitta på! 🙂

 8. Turrón almond and sea salt

  Hej

  Efter att ha läst bloggen ett tag utan att kommentera något så finner jag det väldigt tråkigt att samma saker debatteras om och om igen utan hänsyn till det ämne som tas upp i bloggen.

  Jag skulle personligen tycka om att det fanns ett slags dejtingkurser som gav bra ledtrådar om hur man ska dejta.

  Ikväll ska jag på en andra dejt med en trevlig man. Han är inte tvålfager eller vältränad men väldigt snäll och rolig. Det är dem jag väljer att dejta. Och blir glad när de vill träffa mig också. Men nu skulle jag behöva den där dejtingkursen för då kanske jag inte skulle vara så nervös som nu. Även om jag vet att det kommer att bli en kanonkväll!

  Gärna en motsvarande Ribbingsida där man kan skicka in frågor om dejting 🙂 Även om hon, enligt mig, inte alltid har rätt, så är det ändå tankeväckande att läsa hennes svar.

 9. KARL- INGE

  Självklart går dom på dejtingkurs och pröjsar en massa stålar för det så ska dom väl få valuta för stålarna om det inbegriper att dom får höra att dom är fläskiga kvinnor och börjar bli maskulina pga hormonförändring av för mkt intag av alkohol dominanta och har svåra självhävdelse behov
  då får man ju hoppas att dom har vett att ta till sig obekväma åsikter om dom själva

  och männen som har svåra problem att kunna ta kontakt på ett bra sätt med kvinnorna
  och se dom som jämlika och att dom ska respekteras på ett bra sätt
  dessa knasbollar som fastnat i sina förkrympta egon och skuldbelägger kvinnan för allting

  Ja det kan nog vara bra och ju mer dom får betala ju mer lyssnar dom säkert skaka om dom ordentligt

  möjligt att det finns ngn som släpper tvångströjan och öppnar upp för ljuset och det goda livet

  jag tänkte mest på dessa bloggare men men det är nog tvärkört


Kommentera