200220737-007

Dejta som pank?

Beroende på var i livet man befinner sig kan ekonomin se extremt olika ut. En student eller arbetssökande kan inte upprätthålla samma livsstil som någon med ett välbetalt heltidsjobb. Så – vad gör man om nya dejten vill gå ut och äta på restaurang flera kvällar i veckan medan du själv kämpar för att få pengarna att räcka till hyran? Här kommer några råd: 

 • Var öppen med din ekonomiska situation från början. Dölj inte skulder eller inköp för din dejt.
 • Var absolut inte snål, men försök heller inte imponera på din dejt genom att bjuda om du inte har ekonomin till det.
 • Även om det är låter oromantiskt så kan det vara bra att prata igenom er ekonomiska situation. Du kanske är frustrerad för att din dejt verkar tro att du är gjord av pengar och jämt föreslår dyra aktiviteter – men det kan ju faktiskt vara så att hon/han helt enkelt inte tänker på det. Tyvärr har vi människor ofta en förmåga att tro att alla tycker och tänker ungefär som oss själva. Och om din dejt tjänar fett och tycker att det är normalt att till exempel gå ut och äta flera gånger i veckan så kan hon/han behöva påminnas om att alla inte har det så.
 • Många upplever en rädsla för att upplevas som snåla eller fattiga. Samtidigt är det faktiskt ”bara” pengar och de flesta förstår att livet går upp och ner med olika perioder. Var rakryggad och stå för din ekonomiska situation. Det är mycket bättre än att ställa in en dejt för att du inte har råd att gå ut och komma med undanflykter.
 • Man behöver verkligen inte gå ut och äta eller gå ut och dricka dyra drinkar. Det finns massor av aktiviteter att göra som i princip är gratis. Att bjuda på middag hemma med en flaska vin kostar bara bråkdelen av vad det gör att gå på restaurang och är ofta dessutom mycket mysigare. Försök att tänka utanför boxen. Att ta en promenad med medtagen kaffe i termos kostar inget men kan bli världens bästa dejt. Här är en lista med andra romantiska gratis-dejter!
 • Vem ska betala notan? Detta är en evighetsdiskussion. Jag vet att det fortfarande finns både kvinnor och män som på grund av gamla traditioner anser att mannen ska betala. Men, det börjar som tur är luckras upp mer och mer och de flesta är nog överens om att man bör dela på kalaset.
 • Swish är en jättebra grej! Då kan den ena betala hela notan och den andra snabbt och enkelt swisha över sitt egna belopp eller halva notan. Då behöver ni inte göra en grej av det och krångla med två olika kreditkort. Detsamma gäller om ni till exempel ska handla i mataffären.

Läs mer! Vem betalar på första dejten? , Gratis sommaraktiviteter och 49 aktiviteter för alla tillfällen! 

Vad tycker du? Skulle du kunna dejta någon med helt annan ekonomisk situation som dig – och vad gör man för att undvika konflikter?

dating


Det finns 45 reaktioner.

Lämna kommentar
 1. catwoman

  Håller med om det mesta som står, självklart delar man på notan eller turas om att betala varannan gång eller så, men en sak jag inte riktigt håller med om är att det skulle vara krångligt att flera personer betalar med var sitt kreditkort, inte ett dugg krångligare än att två personer betalar med kontanter, eller att en person betalar allt med kreditkort. De har ju handhållna kortterminaler oftast, och det går snabbt och smidigt att bara sätt i kortet och skriva in sin kod, inte ett dugg krångligt.

  Det är ju faktiskt en del i restaurangens jobb att ta emot betalning, då får de ju faktiskt se till att göra det på det sätt som passar deras kunder bäst, och det är länge sedan någon höjde på ögonbrynen för att man vill betala var för sig, oavsett om det handlar om en dejt eller något annat sammanhang.

  • Cecilia Salamon

   Hej Dakota! Vi saknar också Christian men han har gått vidare för andra spännande uppdrag. Jag ska göra mitt bästa för att skriva en så intressant och varierande blogg som möjligt! /Cecilia

 2. Angrlica

  Och om den med mer pengar vill hitta på dyra aktiviteter så får den inte bli sur om den andra inte kan. Inte heller om den tackar nej gång på gång till dyra aktiviter. Då får den ”rikare” bjuda om det bara vara aktiviter efter dens budget

 3. Elle_

  Skulle lätt välja en man som bjöd på gott te/varm choklad i en termos. Faktiskt hellre än någon som ville dra med mig på fancy restaurang på första dejten. Om han vore trevlig, rolig, smart och attraktiv dvs. Satt han och pöste, frågade om ”jag var något att ha” och verkade allmänt empatiskadad med stort förakt mot människor i allmänhet och kvinnor i synnerhet, skulle inga skills, inga vackra ögon, ingen generositet och inga som helst omgivningar kunda hjälpa upp situationen, dock…

 4. Peter

  Diskussionen är löjlig. Hur många gånger har man inte fått en fråga med variation på temat vad bjuder du på av tjejerna som aldrig lärt sig konsten att skaffa pojkvän? Här vimlar av blasé golddiggerstjejerna och de som inte är såna är på väg att bli det av för mycket uppmärksamhet.

  • Kristina

   Jag tycker den verkar rent tragisk !
   Rent av löjligt, med tanke på vad vissa får tillåtelse att säga/skriva här om och om igen..
   feta, äckliga, gamla tanter, som dessutom …
   Verkligen trampa på människor, i olika avseenden! Fy …
   Vad handlar det här om igentligen.. språksvårigheter eller ???

  • Micke

   Bra att kommentarerna här rensas upp, det är samma tjatiga diskutioner i varenda eviga inlägg av exakt samma personer.

  • Peter

   Jag tycker mest att det är komiskt när kommentarer som är sanna tas bort för att hp inte vill visa hur kass och krass verkligheten är. Det sitter tre killar inloggade för varje tjej. Minimum alltså. Tjejerna kan ställa vilka krav de vill och gör det också med konsekvensen att de gör det omöjligt för sig själv att skaffa pojkvän. Normal standardtjej från HP hade tyckt att killar som erbjuder fattigmansdejt inte är något att ha. Den kommentaren blev bortplockad.

  • KARL- INGE

   KRISTINA

   Du frågar vad det handlar om ? varför utrycker flera av oss på ett så vulgärt sätt !

   I mitt fall handlar det om att när jag började skriva här,, så var det ett taskigt tonläge från ett tjejgäng,, Om jag inte missminner mig så anslöt du dig när dom hade blivit tillräckligt många kvinnor,, så att du kände dig trygg att hoppa på tåget,

   ja även några störda gubbar har försökt spela Allan,, .
   Den bipolära konstellationen har varierat över tiden men samma aggressiva och nedlåtande tonläge har varit en röd tråd rakt igenom ,,

   Jag resonerade som följer vill dessa elaka bittra losers snällt utryckt,, vill styra o ställa och mucka gräl så antar jag kastad handske,,
   och där för så säger jag att om en kvinna är fet så säger jag inte att hon är mullig eller normal ,,
   För siven och sist så är det osunt ja t,o m äckligt att vara fet, lukta illa fett hår tjocka feta svullna händer och fötter ,, dom är gamla i förtid.
   Dessa kvinnor är inga oskyldiga offer dom har ätit och druckit sig till varenda fettcell PGA att dom är egoistiska och måste äta så ingen annan får mer än dom,,
   hoppas att du förstod svaret.

  • Peter

   Det är tjejerna som härsknar till när man säger hur verkligheten är. Man är inte ovänlig för det.

 5. Mll

  Jag tycker helt klart att en promenad är att föredra första gången man träffar någon.Då är hela fokuset på att man faktiskt träffas på lika villkor,ingen behöver lägga pengar man inte har eller känna sig tvingad att bjuda någon.
  Då vet man dessutom att dejten faktiskt vill träffa just mig inte för att bli bjuden på något.
  Slumpar det sig ändå så att man träffas på ute så kan man faktiskt gå dit innan och beställa sin mat,öl,vin,kaffe innan och slippa hamna i en jobbig bjudsitutation.
  Är man i en relation är det en annan sak då behöver båda vara lyhörda för varandras ekonomiska situation.

 6. Ante

  Man kan ju ta en fika med lite knytis i en park, träffas och bara ta en kaffe eller glass…Jag vill inte bli bjuden när jag träffar ngn i början, självklart att dela eller betala varannan gång. Jag är en vuxen kvinna som klarar mig. Sedan blir jag gärna bjuden/bjuder på hemalagat när man känner varandra mer om tycke uppstått…Bara motparten kan försörja sig själv är jag nöjd.

 7. Kristina

  I min generation, förutom dom som alltid jobbar på att vara ”aktuell” oavsett ålder 🙂 så tror jag att det mer eller mindre är en självklar sak, att han bjuder. Men.. oavsett.. så måste man väl kunna känna av.. och agera därefter!!! Vill man dejta eller ?? Ibland blir det skit, eller rent av ett leende..:)

  • KARL- INGE

   KRISTINA

   Om du förväntar dig att bli bjuden pga ålder får du skylla dig själv att du inte får några dejter .

   Jag förväntar mig inte att bli bjuden, ! men blir väldigt ofta bjuden på drinkar av tjejer som vill få kontakt med mig , vem är jag att tacka nej om hon är snygg och fräsch och trevlig.

  • catwoman

   KRISTINA: Det där stämmer inte alls… Jag vet ju inte exakt vad du menar med ”i min generation”, men jag tror inte det skiljer så många år mellan oss, och för mig skulle det vara helt främmande att tänka att ”han bjuder”, så tänker jag varken nu eller när jag var ung, och ingen skulle kunna beskylla mig för att ”jobba på att vara aktuell”, det är bara att titta i min garderob eller i min skivsamling… 🙂 (bara det faktum att jag fortfarande har en skivsamling säger ju allt… 🙂 ) Och det gäller både vid de första dejterna och under ett förhållande.

  • Nadine

   Fast skiv samling behöver inte va ‘inakuellt’ finns hipsters som samlar,,,🙄 ( som är hyffsat unga ) iaf i större städer

  • catwoman

   NADINE: Är det sant? Härligt, då är jag alltså ungdomlig hipster… 🙂 🙂

   Gäller detta även om det är stenkakor man har i sin samling? 🙂 🙂

  • Nadine

   Det är väl stenkakor som är det coola ? Och typ en gammal grammofon ? Spisa jazz,,,hela den grejen. Killar springer som tokar o rafsar åt sig dom begärliga vinylen o sten kakorna på loppisar i stan o tjejerna spanar in gamla trasor,,,Paris New York ,,samma där 😆

  • catwoman

   NADINE: OK, men jag hör nog snarare till gruppen som rafsar åt sig gamla vinyl och stenkakor och spisar jazz, inte så intresserad av kläder… Då är jag väl man då… 🙂

  • Nadine

   Nä men det finns tjejer som oxå gillar gamla plattor ! Fast det är mest killar som nördar ner sig,,,, Alltså Mest killar ! Fast sett många tjejer och, har skälv kompisar tex !

  • club

   Jag tror många tänker för mycket överhuvudtaget, detta är inte ens ett I-landsproblem, jag betalar middagen med tillbehör 1.200 kr/2 pers.
   Varför älta så mycket om detta. Go with the flow å allt vad det heter istället, det gör i alla fall jag.
   / Bekymmersfri människa

 8. Ante

  Man tycker ju olika. Vissa gillar att känna sig omhändertagna. Jag har trott på jämlkhet hela mitt liv, handlar inte om att vara”aktuell”, är fostrad till att vara självständig och behöver ingen som tar hand om mig på något sätt. Däremot tror jag på ömsesidighet där vi som partners kan stötta varandra. Det är något helt annat. Jag vill inte känna mig skyldig att bjuda igen…

 9. Nadine

  Jätte lätt att ‘slippa’bli bjuden ! Jag skriver mess till daten: ‘sitter vid fönstret där det ligger en gul scarf på bordet’ o har redan varit där en kvart o sippat på mitt vin ,,,,testa den ! Om du är nervös kan du komma halvtimma innan o dricka ett glas o beställa ett nytt ( obs: i baren inte nota vid bordet ) när han är på väg ( så det ser ut som du precis kommit dit o precis beställt ett glas,,,, ) det kommer han förstå för man känner sig dum om man sitter vid ett bord utan mat eller dryck ! Samma med en kopp kaffe om ni ska fika !

  • KARL- INGE

   NADINE

   Jag ska hålla utkik efter en jättesnygg fin tjej med gul skarfs hädanefter

   sitter du ensam så tar jag kontakt med dig valet är ditt om du vill interagera med mig

   HMM hur många har en gul skarfs egentligen skrattar

  • Kristina

   Slippa bli bjuden ? Jag tror fortfarande inte att det är så ovanligt att man i min ålder, om inte annat som en fin gest, vill bjuda på en kopp kaffe.
   Skulle inte tycka det var trevligt om personen jag skulle träffa redan mumsat i sig det vi bestämt att göra tillsammans .
   Att beställa ett glas vin i väntan.. är lite annat tycker jag, har man tagit ett bord, skall man kanske beställa ngt .

  • Nadine

   Men de var väl det jag skrev,,,,typ en kvart innan. Men om jag tex träffar killen efter jobbet o det är typ en halvtimma kvar kanske jag beställer NGT i baren Istället för att stå på gatan o vänta. Ser inget fel i det. Jag dör inte om jag tar ett glas till när han sen är på plats,,,,,men det var bara ett tips ! Ibland är det tajmat o man ses samtidigt. Oxå bra !! Man kan dela notan. Om han gärna vill bjuda så får han det. Det är inget som är ett måste för mig iaf !!! Och ibland känns det bara skönare att betala själv,,,,daten kanske inte alls är min typ o då vill jag inte att han ska ta notan o sen inte träffas mer ! Är inte så juste heller ! Vad vet jag,,,,,han kan ha gått på flera dates nyligen o bjudit alla,,,,det blir dyrt .Bättre att bli bjuden på date 2 eller 3 ist. När han ( o Jag ) blivit intresserad o bara träffar mig

 10. KARL- INGE

  Personligen bjuder jag gärna på en festmåltid i hemmet , hemlagad av mig själv , med goda drycker till

  Det kanske är betydligt dyrare alternativ,, men det är det värt flera ggr om gärna tryffel o kalvfilé alt Lax eller sjötunga gärna en Walewska om det är på hösten / vintern , annars ngt lättare på våren / sommaren
  måltids bröd som jag bakar själv och jag gör gärna en häftig efterrätt,, avrundning ostar o kex med bra viner till, Detta förutsätter ett par veckors intimt chattande och mobilanvändning om jag ska lägga ner så mkt energi på dejten

 11. Mll

  Jag håller helt med George här.Män som dejtar ägnar sig ju primärt åt att hitta så många fel de kan på sin dejt, för att inte tala om hur mycket självömkan de ägnar sig åt efter dejten när den inte gick så bra som de hade hoppats…Tänk om det dyker upp en helt vanlig tjej istället för en Hollywoodprinsessa (hemska tanke)
  Så en promenad där man snabbt har chans att visa att vältränad är inte samma sak som att lufsa runt på golfbanan några gånger per år.
  Och dessutom bör han inte behöva känna sig tvingad betala för något.Tänk hur många månader av självömkan han behöver om han bjöd dejten på kaffe och så blev det inget.
  Jag skulle aldrig vilja medverka till det enorma lidandet hos en man jag dejtat.

 12. Ante

  Varför nöja sig med att bara gå en promenad, sedan kan man ju titta på om det finns betalalningsanmärkningar, be dem ha med ett utdrag ur belastningsregister, testa IQ och EQ. Klädstil är ju viktigt också man önskar ju någon med stil och glöm för all del inte humor…George jag håller med dig men lite grundligare check är tips till dig, du ska ju inte behöva råka på vad för trash om helst…Du är ju bara värd det bästa!!!

 13. Mll

  Karl -Inge finns inga män som dejtar tjockisar,eller fula kvinnor,eller medelmåttiga kvinnor heller för den delen.

  Dejting går enbart ut på att alla män skall ha full acces till undersköna kvinnor med ett fläckfritt förflutet och helt stöpta efter den mall mannen önskar.

  Men du är ju man så det är väl ingen nyhet för dig😊
  Vi kvinnor får ju nöja oss med att få lite snusk i inkorgen eller i bästa fall en promenad med en man som är långt ifrån vad han skrev i sin profil..men som sagt huvudsaken är ju att alla sköra män därute slipper lida i tid och evighet ifall deras dejt inte skulle vara tillräckligt snygg och perfekt på alla sätt han önskar.

 14. KARL- INGE

  Nej leta fel , det blir bara fel ,, man ska se alla rätt, rätt och slätt

  Felen dyker nog upp på samma sätt som en bil som gått några år ,, lite repig och tonen i motorn låter lite vass i bland man får smörja motorn och smeka lacken med ett sämskinn då och då.

 15. KARL- INGE

  Sommartips : Jag har frågat min tilltänkta dejt några ggr,, om vi ska träffas vid en allmän badplats vid ngn sjö ett par ggr
  gratis alternativ och ett bra sätt att se hur tjejen uppfattar och trivs med sig själv /bekväm eller ej
  Ligger man på samma filt och känner av varandra och kan prata avslappnat med en fräsch och avslappnat tonläge vibbarna måste ju infinna sig i det läget också naturligtvis, ja då finns det hopp
  busar man och lattjar i vattnet som två ungdomar ja då kan det bli en hit .

  Då smakar det gott med en termos med kaffe och ngn frukt och wienerbröd i solskenet på berghällen

 16. KARL- INGE

  ANTE

  Jag hakar på ditt resonemang Varför ska ngn man bry sig om ngn kvinna tjej ?

  Om hon inte bryr sig om sig själv ,, håller sig Fräsch och vältränad !!

  Det finns alldeles för många kvinnor som är 40 + som är långhåriga kanske t, o m gråhåriga risigt hår ser ut som häxor ,, hur svårt kan det vara att klippa ner håret och lägga i ngn färg nyans
  många är halvfeta T ,o, m tatuerade vilket är ett signum för billighet utan klass.

  Oavsett deras skäl till gadden kanske eksem eller vill vara ungdomliga tuffa , mkt omoget,,

  och det värsta av allt tjejer som poserar i sina bilar, Hojar båtar , skriver ut sin boende adr typ Lidingö, saltsjöbaden, Djursholm , Östermalm , märkeskläder för tiotusentals kr eller andra attributen Dom är nästan utan undantag jättefula .. eller en fattig bakgrund.

  Och det finns inte en Normal man som tittar åt dom två ggr


Kommentera