tumblr_ltmywsGwvx1qdkjypo1_500_large

Därför är du singel

Är du ständig singel och undrar varför? Ofta kan det vara svårt att luska ut den ekvationen på egen hand, så varför inte ta hjälp av en annan singel i samma situation. Jag har botaniserat vidare bland dejtingprogrammen och fastnade för ”Därför är du singel”, en brittisk dokumentär som kan ses på SVT Play.

I ”Därför är du singel” byter Lex och Naomi, en man och en kvinna i 30-årsåldern som aldrig träffats tidigare, liv med varandra. De kärlekstörstande singlarna flyttar in i varandras lägenheter och får tillgång till den andres sociala medier, arbetskollegor, vänner, föräldrar och till och med deras ex. Under fyra dagar får de fritt rota i varandras liv för att sedan komma med domen: Därför är du fortfarande singel!

I början av programmet pratade Lex om sin längtan efter en familj. Han gav intrycket av att vara väldigt seriös i sitt letande efter en partner. När Naomi tog för sig av Lex liv fann hon tecken på just detta. Han hade till exempel en utförlig nätdejtingprofil där han betonade vikten av äktenskapet. Och när Naomi träffade Lex föräldrar, som varit gifta i många år, berättade de om hur gärna sonen ville ha barn.

Men efter lite mer snokande tornade även en annan bild upp sig. När Naomi mötte upp med Lex vänner beskrevs han som ett riktigt partydjur. Aldrig någon gång, menade vännerna, hade han prioriterat en tjej framför en festkväll. Naomi åkte även hem till Lex ex, som han hade varit tillsammans med i flera år. En dag hade ex-flickvännen tröttnat på Lex. Han tog inget ansvar, kunde inte kompromissa och var ”ett barn i en mans kropp”.

Ståuppkomikern Naomi, som varit på 122 dejter på 4 år, älskar uppmärksamhet och är självsäkerheten personifierad. På Twitter visar hon sin tatuering på ena skinkan och på en första dejt pratar hon alltid om sex. Det är det första ämnet hon tar upp. En lite kaxig tjej, tänkte Lex. Men när Lex stämde träff med hennes väninnor berättade de att Naomis ibland överdrivna framåtanda var en kompensation för en stor osäkerhet.

Hemma hos Naomis mamma fick Lex en del svar. Bland annat berättade modern att Naomis pappa lämnat familjen när Naomi var ganska ung, vilket Naomi tog väldigt hårt och som samtidigt ledde till att mamman fick ett nervsammanbrott. Att själv binda sig med en person, för att inte hamna i samma situation själv, har därför varit väldigt viktigt för Naomi.

Men David, Naomis stora kärlek i livet, ville inte det på grund av hennes stora uppmärksamhetsproblem. Det Lex inte visste var att Naomi och David fortfarande sågs då och då, vilket Lex konfronterade David med vid ett möte. Hur kan du fortsätta att träffa henne fastän du vet att du sårar henne genom din obeslutsamhet?

Till slut var det dags för Lex och Naomi att träffas på riktigt. Lex råd till Naomi var solklart. Ställ ett ultimatum till David, annars måste du gå vidare för att kunna träffa någon annan. Lex, du måste vara beredd att lägga ner det jobb som krävs för att hitta den rätta. Det var Naomis ord till Lex.

Att lämna ut sitt hela sitt liv till andra personer är kanske väl magstarkt. Men ibland tror jag att vi har svårt att själva se vilka signaler vi sänder ut. Och då kan våra vänner och bekantas åsikter vara guld värda.

Jag tror att det ofta finns förklaringar till varför vi beter oss på ett visst sätt. Att lära sig hur man själv fungerar tror jag är nyckeln till att hitta en sund relation.

Har du tankar om inlägget, bloggen, förslag på ämnen eller annat? Skriv gärna en kommentar. Eller mejla mig! Jag heter Chris1980 här på Happy Pancake.

dating


Det finns 13 reaktioner.

Lämna kommentar
 1. MisterBister

  Lite småkul koncept som dock känns väldigt anpassat efter ”Hollywood-singlar” som är framgångsrika, har stora sociala nätverk (främst av andra singlar och nybildade par som inte har så många ”måsten”), attraktiva och går på väldigt många dejter med andra framgångsrika, attraktiva singlar men beklagar sig över att de aldrig ”träffar den rätte”. Det är väl helt okej, de finns också och de lider lika mycket som alla andra av att vara ensamma, men sanningen är nog att de flesta ofrivilliga singlar inte lever i ett avsnitt av ”How I met your mother”.

  Fast jag kan erkänna att det skulle kunna vara lärorikt att kunna gå tillbaka och intervjua tidigare dejter och få höra deras version av varför det inte blev något mer. Antagligen inte roligt, men säkert lärorikt.

 2. John G

  Håller med MisterBister.

  Livet är inte ett avsnitt av ”How I met your mother.”
  Och framförallt utspelar det sig inte alltid i en STOR stad.
  Vilket detta tv- program gjorde.

  Och för att bevisa det kan jag mycket väl tänka mig att byta liv med någon som vågar.
  Men då får den personen räkna med långa arbetspass på kvällar, nätter och helger.
  Vilket innebär att det sociala livet är hänvisat till som i går kväll.
  En måndag. I en liten stad.

  Jag sms:ade några kompisar för att se om någon ville gå ut och ta en öl?
  Det var ingen som ville eller kunde. De var trötta och tänkte väl mest på sängen.
  Beroende på familj och jobb.

  Alltså traskade jag ner till staden själv.

  BackStage: Stängt
  Black Pearl: Stängt
  Oscars: Stängt
  Harry´s: Öppet, men dels var jag enda gästen,
  dels stängde de när jag suttit där 45 minuter.
  Nyfiket: Öppet. Och där fanns också två andra gäster.
  Två killar som var fullt fokuserade på fotbollen som visades på tv:n.

  Alltså, vill någon göra ett program om den verkligheten i stället för att visa en STOR stad, med kvällsöppna caféer där man kan smutta latte och äta glassdrink ur sugrör, tja, välkomna.

  Men, då skall det inte, som i detta programmet, handla om någon som Tittar på mitt liv. Utan den personen skall helt enkelt Leva mitt liv. Med arbete onsdag – söndag mellan 16 – 04. Så får vi se hur länge den människan Orkar förändra sig för att passa någon annan.

  För tro mig, jag kan mycket väl anpassa mig till att glassa runt mellan 08 – 17, måndag till fredag med ständigt lediga helger.

  Och den personen hade gärna fått tillgång till mina ex också.
  Men jo, just det, tyvärr, det finns ju då inga ex att få tillgång till.
  Däremot har jag en djävla massa tjejkompisar ni kan prata med.

  • Martin

   Jag känner igen de där. John G:

   Liksom en annan har fastnat lite i de där träsket att man inte har ett kompisgäng från grundskolan att lita sig tillbaka på. Att börja om på nytt i ny stad och träffa folk är svårt. Spec som kille skulle jag säga.

   Att skaffa sig kontakter är givet. Känner man bara folk som man kan umgås med. en kväll på stan eller halvsova framför en film. Jag har träffat ett gäng kompisar som man klickat med men de har tyvärr valt att gå egen väg. tex att bara säga upp kontakten utan egentligen anledning eller att de går vidare med tex familj etc.
   Att träffa nytt folk på hemma fester eller se någon brud på fest efter fest som man kanske slänger lite blickar åt är lönlöst. oftast är det så tajta kompisgäng att de inte bryr sig om det 5th hjulet eller vill lära känna någon.

   Att byta liv med mig innefattar nog ett 7-4 kallt och mörkt jobb och lite kallprat med kollegorna och att heja på grannarna på sin höjd. Ett hej i kassan på Ica kan vara det enda man säger till någon annan under dagen.

  • Christian Persson

   John G,

   Ja, det här tv-programmet var ju inspelat i en storstad. Men i det här fallet kanske inte storstadsperspektivet är jätteviktigt. Att finna svar hos sig själv genom andra kan man ju göra oavsett hur och var man bor.

   Bra idé det där med att verkligen leva en annans liv och samtidigt dejta. Det tror jag hade blivit bra tv:).

  • John G

   Tjena Christian.

   Det är ju faktiskt sant som du säger. Att det är inspelat i en storstad är ju inte avgörande.
   Eftersom det handlar om att få sitt liv granskat av någon utomstående.
   Och det kan man ju få på landsbyggden också 🙂

   Helt rätt av dig.

 3. C

  Nedslående kommentarer.

  Sverige är kallt. Människor är ganska ovilliga att öppna sig för nya bekantskaper, är min erfarenhet.
  Som lite snygg o lite framgångsrik går det bra att knyta kontakter, absolut, men ibland tycker jag mig se avundsjuka och blir tom. sedd som ett hot… hm.. så kan det också gå..
  Nu är jag inte svensk och antagligen beter mig inte som så heller, efter 26 år i Sthlm… detta är enkom mina erfarenheter och min upplevelse.

 4. ViraStina

  Idén med input från andra är bra i grunden, men att ta mina kvinnliga vänner till hjälp skulle vara helt meningslöst. De skulle bara peppa mig, säga att jag är fantastisk som jag är och att det inte är mitt fel att alla karlar är svin. 🙂

  Däremot har mitt ex varit till stor hjälp. Han har bland annat uppmärksammat mig på min tendens att backa när män visar någon form av intresse. Jag drar mig undan och avvisar dem därmed indirekt. Ju mer jag gillar mannen i fråga, desto snabbare flyr jag.

  Nu vet jag inte ens själv varför jag ofta beter mig så bakvänt, men bara att bli observant på det kan ju bidra till en förändring.

  • Christian Persson

   ViraStina,

   Ja, vänner har ju en tendens att vara partiska och lite väl uppmuntrande ibland:). I tv-programmet kände ju mannen och kvinnan inte varandra sedan tidigare, vilket säkert gjorde det lättare för dem att vara helt ärliga.

 5. crazy8000

  Nu kan det vara så enkelt att man drar till sig fel publik lika väl som dras till fel person.
  Att kompromissa en massa funkar inte i längden, det är bådas 100% om båda ska vara lyckliga annars funkar det inte i längden .


Kommentera