hp wedding

Bitter i bröllopstider?

Vi går just nu in i en period där bröllopen duggar tätt. Och när ens fina vänner gifter sig ska man förstås vara glad. Men kanske blir du som singel också aningen bitter, eller lite ledsen?

Nyligen lyssnade jag på ett radioprogram där en singeltjej hade hört av sig om ett problem hon hade. Hon var nämligen brutalt avundsjuk på människor som levde i relationer, vilket fick en stor inverkan på hennes liv. Till exempel kunde hon inte titta på romantiska filmer, eller tv-serier, där killen visade ömhet och närhet gentemot tjejen. Hon stod helt enkelt inte ut att se andra ha det där som hon ville ha själv, inte ens skådespelare på en tv-skärm. Hon berättade att hon kände sig bortvald, känslan var den samma som när hennes pappa favoriserade hennes bror när hon var liten.

Jag har inga syskon, kan se vilka tv-program jag vill utan att må dåligt och brukar inte bli särskilt avundsjuk på andra. Däremot är känslan av att känna sig bortvald eller övergiven bekant och för mig har just bröllop triggat igång vissa saker. Jag har flera gånger suttit i kyrkan och tänkt på helt andra grejer än själva vigseln. Jag har funderat över min egen situation, om jag själv kommer att träffa någon och bli lycklig. Och jobbiga saker från förr har liksom poppat upp från ingenstans. Det har inte handlat om missunnsamhet gentemot paret som ska gifta sig, utan mer att jag känt mig ensam.

En fördel med att bli äldre är att man förhoppningsvis blir lite klokare. Numera har jag en lite annan syn på bröllop, vilket gör att jag kan glädjas mer med andra. Förr fattade jag inte riktigt hur mycket som krävs för att kärleken mellan två personer ska vara livet ut. Jag antog att alla som gifte sig hade ”sitt på det torra” och skulle vara lyckliga tillsammans för alltid, medan jag förmodligen aldrig skulle nå dit. Men idag har jag, tyvärr, sett flera av mina kompisar skiljas från sina partners. Det är vid sådana situationer man inser att livet går upp och ner för alla. Och att det är få saker som varar för evigt. Därför gäller det att glädjas när man kan och inte vara bitter, särskilt inte vid bröllop!

Hur blir ni när ni ser förälskade par? Glada eller bittra?

´ 

/Har du tankar om inlägget, bloggen, förslag på ämnen eller annat? Skriv gärna en kommentar. Eller mejla mig! Jag heter Chris1980 här på Happy Pancake. Vägen till ett bröllop kan vara lång. Läs mer:

dating


Det finns 41 reaktioner.

Lämna kommentar
 1. Hasse

  Jag tror inte på äktenskapet. Det är inte sunt att lova livslång kärlek. I min krets är det endast ett par som fortfarande är gifta resten har skiljt sig inom fem år.

  Att det blir bröllop överhuvudtaget beror nog på ”flickdrömmar” som ska uppfyllas. Vi män skiter väl i vilket?

  • george

   Hasse

   Precis.

   Men vill man ha barn så blir det enklare om man är gift.

   som ogift måste man intyga att barnet är mitt. Det är nog ett skäl till att många gifter sig

  • Romantisk-tjej

   Jag tror heller inte på äktenskapet. För mig är det en uppstyltad och stel ceremoni där man ska visa upp sig för släkt och vänner. Och så kostar det en hel del, och förutom att många tömmer sparkontot eller lånar – känner sig även föräldrarna ofta tvingade att öppna plånboken. Helt omodernt, oromantiskt och obegripligt i min värld.

   Romantik uppstår i ögonblicket, inte i en planerad fest, enligt mig. Jag har mina ögonblick i naturen, på vackra platser vi upptäckt tillsammans, där vi har haft våra ”moments”. Dessa platser förknippar vi med fina upplevelser, trevande förälskelse, intimitet…Det blir mycket starka känslor kring det. Vi blev även ihop på en av dessa ställen. Många fina minnen som vi kan gå tillbaka till.

   Vi behöver inte lova kärlek inför publik. Vår kärlek är inte bindande eller förknippad med tvång. Vi väljer varandra varje gång vi ses. För att vi vill, för att vi längtar. Men vi har inga löften och det är en skön känsla att bli vald utan kontrakt. Tryggheten finns i att vi har valt varandra helt ”frivilligt” och trivs med varandra. Att vi känner oss som halva människor utan varandra.

  • What_A_Man

   Nja Hasse, där är du fel på det. Ett giftermål är ett juridiskt åtagande att ta vara på varandra. Du är rätt på det att man inte tycker mer eller mindre om varandra för att man är gift. Men skulle det hända den ena något… Samma sak om man väljer att gå skilda vägar. Samtidigt kan man ju med äktenskapsförord förhandla bort lagarna som styr det här. Men det gör skillnad att vara gift mot att vara sambo eller särbo.

  • SJ

   Så varför friar män överhuvudtaget, om de inte vill gifta sig igentligen???? Är inte det rätt korkat?

 2. What_A_Man

  Funkar väl inte att sitta och tycka synd om sig. Då tar man nog till sig den känslan. Däremot:

  Ikväll, en vecka på egen hand utan barn, kom jag hem från jobb. Satte väskan med termos och matlåda i hallen, kollade igenom posten, för att därefter titta i kylskåpet vad jag skulle koka ihop till middag.

  Jag känner mig ensam!

  Hon som ska fråga hur jag har haft det idag finns inte där. Jag har ingen att ställa just den frågan till. Hon bara totalvägrar att visa sig för mig.

  Ändå har jag ett bra socialt liv. Där finns sammanhangen där jag träffar folk och känner att jag är viktig för andra. Jag är ute och har tjo och tjim tillräckligt många gånger för att vara nöjd. Får resa tillräckligt ofta och så vidare.

  Men hon som ska betyda något för mig och att jag ska vara viktig för henne finns inte trots att man kollar in här där andra med samma tankar borde samlas. Det stora flertalet av dem här sitter verkar för länge sen ha glömt varför de gick med.

  Jag saknar bloggposten som borde formuleras i stil med: Vi har märkt att många av er som deltar på HP tycker det är svårt att träffa någon att träffa. Vilka ändringar på sidan kan vi göra för att det ska bli enklare?

  (Den hade inte behövt vara längre.)

  • Skinnylove

   WHAT_A_MAN:
   Jag kan relatera till ensamhetskänslan. Det är den som är tuffast för mig just nu, även om övriga livet rullar på underbart bra.

   Jag tänker också att HP borde efterfråga lite synpunkter. De ändrade lite grann nu på sistone och jag tycker att det blev sämre. Är lite inne på att prova en annan sida.

  • Peter

   Skinnylove, alla sidor är likadana. Allt för att man inte ska träffas för då slutar de att tjäna pengar.

   Senaste förändringen blev ren skit att skapa något totalt inkompetenta.

   Bästa jag har sett med funktioner är bryt-ensamheten. Se. Men där är knappt någon inloggad för det är ingen bekräftelsekanal.

  • george

   Peter

   Det stämmer. Dom vill bara tjäna pengar. Kolla bara hur dejtingtipsen är ställda. Man blir ingen Casanova om man följer dom tipsen.

   Även om denna sida är gratis för medlemmar så får dom in pengar via reklam. Inget är gratis här i världen. Inte ens luften vi andas. Den är redan miljöskattad.

 3. Skinnylove

  å, det har du rätt i. Betalsidorna vill ha oss kvar…men den här är ju gratis…

  Ibland undrar jag om det skulle också underlätta om det fanns någon typ av diskussionsforum och bättre sökfunktioner.

  • Peter

   There are no such things as free lunches.
   (Margaret Thatcher)

   Har du råkat klicka på en annons här? Samma företag och annons brukar dyka upp på fb ganska omgående om man nu råkar klicka på en sån. Som det kan slumpa sig ….

 4. Peter

  Där är ett par saker jag vill ha ändrat.

  Den avancerade sökningen är omständig. Men den är bra. Man skulle kunna spara den och att de som visas som inloggade är de man då har prickat in med den. Vill man se fler får man ändra i kriterierna. Då hade jag slutat att blockera bort alla som jag inte söker..

  Mejlen ligger i sex månader. Skriver jag ett som blir obesvarad får jag vänta tills det har försvunnit för annars är jag för på. Det skulle gå att starta en ny tråd, eller kortare liggtid på mejlen.

  Messenger har en ruggigt bra grej. Jag kan se om den jag messar med skriver. Samma i kik. Då ska man vänta på svar. Här vet man inte om hon bara skiter i en eller verkligen sitter och slipar på någon formuleringar.

 5. J.G

  När blir man för gammal för att ens försöka hitta en kompatibel partner?

  Eftersom jag har ett jobb som lägre tjänsteman och uppskattar viss personlighet hos kvinnor, samt någon som jag ”har rätt kemi till”. Så känns det som att utbudet är relativt litet. Eftersom jag inte heller vill ha en ensamstående mamma, blir utbudet ännu mindre.

  Har man därutöver inte haft så många partners innan, så har man inget att relatera till. Bara en massa hinder alltså 🙂 Och en massa krav.

  • Skinnylove

   J.G.:
   Man är aldrig för gammal enligt vad jag ser runtomkring mig 🙂

   Jag tror att detta med begränsat utbud är något många brottas med, inkl mig själv. Det är ändå bra att vara selektiv än att ta vad som helst och vantrivas.
   En klok person jag känner sade till mig en gång att rent statistiskt kommer det ta sin tid. Alla passar inte med alla och man behöver komma i kontakt med flera och sortera, särskilt om man tillhör vissa åldersgrupper, bor i mindre städer eller söker personer som i hög utsträckning delar ens personlighet, värderingar och intressen.

   Jag kan trösta dig med att det finns kvinnor som verkligen uppskattar att en partner inte haft så många partners innan. För min del räcker det med att man haft ett par längre förhållande som man reflekterat över och lärt sig något av. Jag passar sällan med killar som haft massa kortare kontakter, flera ONS eller inte haft några förhållanden alls.

  • J.G

   Jag har varit på dejtingsidor sedan 2006, och även på HP sedan ungefär då. Så visst tar det tid, det kan jag vittna om. Nu är det femton år sedan jag var i ett förhållande, och jag kommer knappt ihåg hur man gör 🙂 Fyller man 40 snart så känner man sig inte som en ungtupp längre. Mera som en slav till samhället, jag betalar skatt till alla andras förmåner…

   Vill man ha familj, så är det lite nu eller aldrig. Och jag vill inte ärva någon annans familj. Om jag själv hade barn hade det varit annorlunda, nu vet jag att det inte skulle fungera.

   Men som du säger, kanske ramlar man över något bra. Men jag börjar tvivla.

  • piii

   skinnylove
   Noll förhållanden?
   Å tusan, ett sätt till att bli bortsorterad på.
   O well, shit happens 🙂
   Jag har aldrig varit intresserad av ONS eller kortare förhållanden.

   J.G
   Dejting sajter. 2010 eller så för mig, första gången.
   Noll dejter.

   För gammal för partner?
   Finns de som hittat kärleken på ålderdomshemmet.
   Så…. finns det liv, finns det hopp. Sägs det.

   Christian, jag blir absolut mer glad än bitter.

  • Skinnylove

   J.G.
   Skrivet med värme, har du funderat över vad det är som gjort att förhållandena uteblivit? Alltså inte externa faktorer enbart utan även egna rädslor, begränsningar och hinder. Ibland kan det vara en bra utgångspunkt att identifiera mindre fungerande beteendemönster och försöka uppnå en förändring.

   Jag tror i övrigt att ni män har kanske lite bättre tur när det kommer till ålder. Nu pratar jag på en allmän grupp nivå.

  • J.G

   Visst har jag funderat på varför förhållanden uteblivit. Det första steget för ett förhållande är en dejt. Och att få till en dejt med någon som verkar intressant har varit svår. Jag har väl lärt mig mer och mer, men i början så vart man glad om man fick till en dejt i kvartalet. Sedan insåg jag att det var ett nummerspel. Om 2-5% av alla mejl leder till en dejt, så måste man helt enkelt skicka fler mejl.

   Sedan så när jag väl fick till en dejt, så var jag ovan, och framstod säkert som nervös och obekväm. Men efter ett antal dejter och år, så är det löst. Men då kom nästa problem, jag hade inget attraktivt jobb eller intressant hobby. Många kvinnor sökte en ”ambitiös kille” vilket är det samma som en rik person. Men man lär sig läsa mellan raderna på profiler också.

   Det gäller att hitta sin marknad, och jag har lite svårt att hitta min. Jag fungerar tydligen som kk i alla fall, och har inget emot det medan jag letar. Jag är ju ”snygg och trevlig” ”så vem skulle inte vilja ha dig?” Singelmammor verkar ju väldigt intresserade, men det är inte min målgrupp.

   Jag har en massa defekter, som jag nämnt, och andra som jag inte nämnt. Men du har rätt, man är sin lyckas egna smed, det gäller bara att hitta det man kan, och vill ändra på. Alternativt lära sig leva med resultatet av att inte göra det.

 6. Yasca

  Till att börja med kan de ju koppla alias på HP så att man kan klicka på dem som kommenterat, eller iaf så man kan söka på de namn som kommenterar bloggarna. Ofta är det samma personer som är aktiva i kommentarerna och man märker ganska snabbt vilka som har samma värderingar som en själv, något som för mig är bra mycket viktigare än en del av de sökkriterier som finns med på listan…

  • Peter

   Då hade bloggen dött för de flesta som skriver har gett upp hp. Det är helt enkelt en defekt produkt som marknadsförs.

  • Tjej79

   Fast jag har inte samma nick här som på hp. Tror faktiskt inte ngn har det. Sedan är frågan om de som kommenterar på bloggen har ett konto på hp 😂

 7. Skinnylove

  PII:
  nja, det beror liksom på. Det är mitt perspektiv jag gav. Jag är 35+ och har haft ett par längre förhållande bakom mig och lite till pojkvänner sedan tonåren. Många har hunnit ha relationer i den åldern. Är man yngre så är det såklart kanske mer sannolikt att man inte alltid hunnit.
  När jag träffar killar i min ålder som aldrig haft någon typ av förhållande undrar jag såklart vad det är som har ställt till det. En del har kunnat sätta ord på det och har själv försökt komma över sina hinder. Det kan handla om otur, egen osäkerhet, anknytningsproblem etc. Mänskliga saker och jag dömer inte folk utifrån det. Samtidig, så har jag dåligt erfarenhet av den typen av killar, för när jag har dejtat dem så kommer det snart andra sidor som osäkerhet, de vet inte vad de vill, de vet inte hur de ska bete sig, de känner sig hotade och underlägsna efter de saknar relationserfarenhet.
  Det var därför jag skrev att jag sällan passar med dem. Det blir liksom en obalans.

  • piii

   Orsaker till att jag är/varit singel?
   Hade ingen lust att dejta när jag bodde hemma.
   Sedan flyttat till södra Dalarna från Stockholmstrakten.
   Inte intresserad av uteställen, restauranger, fester osv.
   På jobbet så har både kunder och medarbetare undrat varför jag e singel.
   En del trott att jag är för kräsen, vilket är fel.
   Jag har försökt hitta livspartner via dejting sajter, typ MP.
   Men där har de få besöken mestadels varit från alla andra ställen än kommunen o de bredvid där jag bor.

   Självförtroendet angående dejting, den…. existerar nog inte ens längre.
   Men iofs…. jag klarar mig som singel.
   Tyvärr nu dock som permanent sjukersatt pga skada.

 8. Mats

  Hade det bara varit tjejerna som kunde skriva till killarna hade jag kunnat tänka mig att prova igen. Där är något som är sjukt när man på en månad får fler brev från killar till en dålig profil med låtsastjej än vad man har fått besökare på sin egen sida efter ett år där jag skrev till i stort sett alla tjejerna. Det är ändå tjejen som väljer så då kan hon själv ta initiativet med.

  Den förändringen hade nog gjort susen.

  • george

   Har varit inne på den linjen med. Men då hade det nog inte varit så många tjejer med på Dejtingsiter. Dom flesta kvinnorna har sjukt bekräftelse behov. Och när ingen kille kan ge dom det dom vill ha så hade nog många tjejer slutat med Dejtingsiter

  • Peter

   Tänk sen på att för varje tjej sitter här tre killar inloggade. Många av tjejerna är nog egentligen killar för man behöver ju inte på minsta vis visa att jag är just jag…

  • george

   Sant

   sulle man införa kontaktförbud för mön så hade det inte varit många män med på dejtingsajter. ta bort den mikroskopiska chansen män har till att försöka få kontakt med kvinnor skulle inte vara en god ide. För som det är nu så finns ju chansen att få kontakt. Sen tror jag inte heller att våra mailboxar skulle svämma över med mail. Dom skulle vara lika sorgligt tomma då som nu.

 9. FD Singel

  Vet du vad? Jag har aldrig känt avundsjuka eller bitterhet. Inte för par som gift sig men visst har jag känt vad som är fel på en när jag var singel. Nu vet jag att det är inga allvarliga fel på mig utan det handlar om vem du är som människa

 10. HjälperFörvirradeGubbar

  Här kommer ovärderliga tips till män (och kanske kvinnor också).

  Mejl som inte får svar:
  Hej 😉
  Hej pöss 😉
  Hej här är mitt nummer 😉
  Får jag se dina bilder ?
  Kramiz!
  Kom hit 😀
  Sexuella förslag
  Felstavningar
  Använder ord som inte existerar…
  Överanvänder smileys (använd bara smileys i konversationer med dina barn)
  Ctrl C + Ctrl V

  Ditt användarnamn skvallrar om att du varit medlem i flera år men ingen av de som träffat dig har tyckt att du är värd att träffa igen… tex. sommar2016/leif25 (du är 27år)/snuskiga ord/konstiga ord

  Du har en presentation där det står att du inte vet vad du vill, du är där för att dina vänner tycker att du borde vara där, du ska se vad det här ger, du skriver nedlåtande saker om kvinnor osv..

  Du ser arg/sur/ledsen/förbannad ut på din presentationsbild.
  Vad är mest attraktivt tycker du. En glad person eller en arg/sur person?
  Du har halvnakna bilder på dig själv.
  Bilder tagna nedifrån så man ser dina näshålor/snorkråkor (oväntat vanligt och alltid lika scary..iiih!)
  Du har inte skrivit någon presentation alls utan har bara en massa bilder. Detta för mig säger att du tycker att du är så snygg att du inte behöver berätta om dig själv.

  Tips på bra presentationer:
  Skriv om vem du är, vart du är på väg, vad du kan erbjuda din blivande partner, vad du tycker är roligt att göra och om dina drömmar.

  Mejl som får svar:
  Det är mejl från dem som refererar till saker jag skrivit i min presentation. Ställ vettiga, relevanta frågor.
  Tex Hej jag tycker också om att läsa böcker av författaren x, har du testat att läsa något av den här författaren Y ?
  Vad tycker du om..
  Jag gillar också..

  Sen verkar det vara svårt att hålla igång en konversation för vissa människor. Det handlar nämligen om att ge och ta. Se det som en tennismatch. Jag ställer en fråga/frågor till dig. Om du bara svarar på frågorna utan att ställa några frågor tillbaka så är att som att du bara står där med racket och bollen kommer inte tillbaka över på min sida.

  Ärligt talat. Om någon av er känner att ni inte får svar även fast ni är vettiga personer med normal kvinnosyn. Berätta vad ni har för nick så kan jag ge lite kreativ feedback på pres/bild och hur ni ska få svar.

  • george

   Tyvär så har jag redan provat dina tips

   Haft olika profilbilder t o m bilder en riktig fotograf tagit Noll respons på mina profilbilder.

   presentation.

   Har kört med alla alternativ jag och mina vänner samt familj kommit på. T o m när en kvinna skrev min profil utifrån hur hon ville se en presentation. Noll respons.

   Jag tror inte din hjälp kommer ge så mycket. Men tack för omtanken.

  • J.G

   Tack för förslagen, tycker de är givande, och många kan användas av både killar och tjejer.

   Man blir lite irriterad på folk som bara lägger upp bilder, men för tjejer verkar det fungera. Och när jag läser dina ”dåliga presentationer” får jag en massa flashbacks. Jag har sett alla, och undrar om personen orkar engagera sig i en relation om den inte ens orkar skriva en presentation. Min absoluta ”favorit” är: ”Jag vet inte vad jag ska skriva, men fråga gärna. Jag svarar på allt”
   Det är då djävulen i en undrar om man ska skriva något elakt eller sexuellt, för att se om de verkligen svarar på allt.

   När man råkar ut för de slappa tennispartnerna så brukar jag serva upp en gång till, får jag ingen boll tillbaka så lägger jag ner. Det finns annat man kan slösa tiden på 😀

  • piii

   Erfarenheter via M:
   De allra flesta breven olästa.
   Nån enstaka läst.
   Supersurt svar. ”där var jag tvungen att fråga en annan på MP OCH min faster vad jag gjorde för fel. De hade ingen aning”
   1 trevlig svar som jag minns, där jag absolut inte förväntade mig svar.

   Och nej, jag har aldrig skickat massbrev på dejtingsajter.

 11. tjej79

  Orkar kvinnor i 70 års åldern ens ragga? 😉
  Nä, men allvarligt trist med dina negativa erfarenheter George. Men, exakt alla medelålders kvinnor uppför sig inte så, dock de du mött i ditt liv.
  Trots allt har du haft ett förhållande, du har mest gett ett intryck av att aldrig ha haft ett förhållande…som en del har lyft här med att de ej haft ngn. De kan jag mer förstå blir bittra, ledsna, arga, skiter i vilket attityd, låt oss enbart ha sex boom ngt mer duger du inte till kvinna/man etc.

  Även om det var med en kvinna som bodde i sin soffa. Sedan kan jag undra över vad det var som gjorde att du föll för den personligheten om du är tvärtom?! Lärde du inte känna henne ordentligt innan ni blev ett par? Är det enbart den enas fel i en relation? Såg du dina egna misstag i relationen?


Kommentera