85126945210e91451ce35dfffd5342aa

9 dejtingtips för dig som är blyg

I dejtingvärlden kan det kännas som att det alltid är de som tar plats, är utåtriktade, sprudlande och sociala som vinner. Att beskriva sig själv med dessa adjektiv gör man gärna både på sin dejtingprofil och på sitt CV. Är du däremot blyg och eftertänksam kan det vara väldigt jobbigt när det kommer till att ta kontakt med nya människor. Du kanske ser en trevlig kille eller tjej på en fest som du gärna skulle vilja prata med, men under tiden du försöker samla mod har någon annan hunnit före. Eller så kanske du helt undviker det här med dejting och flirtande eftersom du är livrädd för att göra bort dig. Men det går faktiskt att träna bort sin blyghet eller i alla fall lära sig att hantera den. Och framför allt så handlar det om att se sina styrkor. Att vara blyg och reserverad behöver faktiskt inte alltid vara något negativt. Här kommer 9 dejtingtips för dig som är blyg!

1. Små steg med nätdejting

Genom att dejta på nätet kan du gå framåt i små steg. Är du duktig på att uttrycka dig i skrift är det här din chans att glänsa! Men vänta inte allt för länge med att boka in en träff IRL – då kan det rinna ut i sanden eller öka din nervositet ännu mer.

2. Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd

Som Tove Jansson så bra uttryckte det, ”det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd” – Och mod är riktigt attraktivt! Därför kommer personen som får din uppvakning antagligen att bli smickrad och känna sig utvald. Det finns något genuint fint med en person som tar mod till sig trots att hon eller han är rädd och ändå frågar om ett telefonnummer eller bjuder ut på dejt.

3. Bli världens bästa lyssnare

När vi är nervösa blir vi ofta självcentrerade  eftersom vi analyserar allt vi säger och gör. Därför är ett tips när du pratar med en annan person att försöka att verkligen fokusera på vad personen säger och ställa många frågor. På så sätt flyttar du fokuset från dig själv till den andre personen. På köpet blir du en bra lyssnare och alla människor älskar att bli lyssnade på. Det anses också av de flesta som en sympatisk egenskap och är ljusår bättre än någon som bara babblar på om sig själv.

Vanilla Photography

4. Vilka signaler sänder ditt kroppsspråk ut?

Försök att sträcka på dig, söka ögonkontakt och le, även om du är i en obekväm situation. Ingen kan gissa hur du känner dig inombords, och kanske lurar du till och med dig själv…. Vår hjärna och kropp vet inte alltid vad som äkta och inte.

5. Gå en kurs

Ett bra sätt för att övervinna sin blyghet i vardagen är att gå en kurs i till exempel teater eller dans. Genom att uttrycka känslor med din kropp och utmana dig själv i en lekfull miljö kan självsäkerheten få sig en rejäl boost. Att resa själv på semester någonstans där ingen känner dig kan också ge dig massor av nya intryck och insikter om din personlighet. Kanske är du inte så osäker som du alltid trott…?

6. Hitta på något aktivt på dejten

Vem har sagt att en dejt behöver innebära att man ska sitta mitt emot varandra och prata på ett café eller över en middag? Föreslå istället att ni tar en promenad eller går på någon utställning. Det känns ofta mer avslappnat!

Cute-couples-_-love-18948426-500-350_large

7. Övning ger färdighet

Det kanske låter jobbigt men det enda sättet att bli av med sin blyghet är att gång på gång utsätta sig för läskiga situationer och öva, öva, öva. Bara för att du är blyg nu betyder det inte att du alltid kommer att vara det. Som tur är kan vi förändras! Börja med att ta kontakt med personer i din omgivning som du möter dagligen. Le och hälsa på personen i kassan eller din granne. Utmana dig själv med att småprata med så många människor som möjligt.

8. Lyft dina starka sidor

Skriv ner allt som du är bra på (minst fem saker!) innan du ska på en dejt. Då har du det färskt i minnet och kan lyfta dig själv och dina starka sidor, istället för att förminska dig själv. Det är också viktigt att tänka på att alla gillar olika. Många tycker det är charmigt med en lite blyg och försiktig person.

9. Se dig själv som lite svår och mystisk

En stor fördel med att inte vara en person som vräker ur sig allt om sig själv på fem sekunder är att du av många kommer uppfattas som lite coolt reserverad eller mystisk. De kommer vilja veta mer om dig!

Vad är ditt bästa blyg-tips? 

dating


Det finns 16 reaktioner.

Lämna kommentar
 1. Crazy8000

  Äg tystnaden!
  Var inte rädd att vara tyst. Om du inte känner att tystnaden är lustig blir inte situationen lustig, alltså tycker du att den känns lustig kommer du projicera det till den andre och hen kommer känna lika dant. Öva på känslokontroll hur du känner och tycker tystnad är vid samtal.

  Den andre brukar automatiskt prata eller starta något. om ni har kemin och ni redan rör varandra gör det inget om ni inte säger något på en bra stund.

 2. Norrland

  Ah, en lista! Underbart. Jag älskar listor. Okej, okej, nu ska vi se…

  1. Det är ett bra tips, nätdejting kan ge självförtroende. Det kan även ge upphov till förkrossande nederlag. Om man är en person som sällan vågar prata med folk, och till sist skickar iväg ett försiktigt mail till någon, bara för att bli mött med ”Inte intresserad” (Ordagrant de enda två orden som stog i senaste mailet jag fick svar på, för övrigt) så är nätdejting inte mycket till hjälp. Men jo, absolut, för vissa kan det vara en boost. Jag skulle dock rekommendera folk att inte söka egoboost och bekräftelse härifrån – det finns det nog med folk som gör redan.

  2. Jag tror personen man pratar med inte kommer reagera på ”mod” överhuvudtaget, då de inte kan läsa dina tankar. Men vad vet jag.

  3. Folk som ”babblar på” gör inte det nödvändigtvis bara om sig själv. Folk som ställer två tusen frågor om dig är inte nödvändigtvis ”bra lyssnare” heller. Vem som helst kan må bra av tipset att vara en god lyssnare, men konsten ligger inte i att bara ställa frågor – det ligger i att veta vad man ska säga, och när. Den största svårigheten i att vara en bra lyssnare ligger snarare i att räkna ut om personen man pratar med vill ha ett råd, en reaktion, eller sympati. Lyckas du räkna ut vilken av de tre de vill ha så är du en god lyssnare, för då lyssnar du inte bara på ord – utan kontext, och innebörd.

  4. Det här funkar, men var försiktig – någon som står och hånflinar är mer skrämmande än tillförlitlig. Om du vill se ut som att du genuint har kul, kisa lite med ögonen när du ler. Ett genuint leende tar upp hela ansiktet, inte bara munnen. True story.

  5. Gå bara en kurs i teater om du gillar teater.

  6. Det handlar inte bara om att vara mer eller mindre aktiv – det handlar om personer. Vissa människor kan prata och vara avslappnade var som helst, andra ingenstans. Lär istället känna en miljö där du trivs, eller är van vid. Något jag kan rekommendera är att börja dejten med att tillsammans handla något du behöver. En lampa till ditt skrivbord, en kursbok, vad som helst. Att göra något vardagligt och igenkännbart tillsammans gör att man enklare associerar personen med ”vardag” och ”fritid”, vilket är avslappnande inför resten av träffen. Seriöst, prova det. En av de bästa träffarna jag haft började med att jag köpte lego till min systersons födelsedagskalas. Vi stog i kö i 20 minuter.

  7. Nej Gud bevare mig väl. Om jag måste utsättas för nervtortyr varje enstaka gång så stannar jag hellre hemma. Se det inte som träning eller övning, hitta istället något du tycker är genuint kul som du kan se fram emot. Tänk på något du verkligen vill göra, vad det nu än är. Gör den saken, och ta med en till person. Ta-daa! En kul dejt. Visst är man nervös ändå, men vafan, det ska inte behöva vara en plåga. Var självisk. Ha kul.

  8. Som en person som har tidvis dåligt självförtroende vet jag hur svårt det är att peppa sig själv. Folk kommer med de underligaste förslagen. ”Skriv listor”, ”fråga en kompis”, ”ring pappa” eller vad det nu än må vara, mellan himmel och jord. Istället kommer jag med några insikter som kanske är mer peppande, och som jag själv drar inspiration av ibland:
  – Du är resultatet av miljarder år av utveckling. Du är i ett direkt nedstigande genetiskt led till den första punkten av liv på vår planet. Det händelseförlopp som krävts för att du ska vara där du är idag är näst intill oändlig. Vilket fel du än må göra idag kommer inte göra någon större skada, på det stora hela.
  – ”Till och med Hitler hade Eva Braun”, brukar folk säga när de vill visa hur ensam de är. Hitler hittade dock inte henne förrän han var 43, så om du är under den åldern, då har du gått om tid på dig att hitta någon innan Hitler. Och om du är äldre än 43 så har du missat Eva Braun, och det är väl ingen större förlust?
  – Någonstans, just nu, finns personen du kommer spendera större delen av ditt liv med. Den här människan existerar på vår planet, just nu. Ni har bara inte insett det än. Men det kommer. På riktigt.

  9. Det här funkar bara om du är fotomodell eller visar mer hylla än en uppfläkt IKEA-katalog. Räkna inte med att folk kommer åma sig för din uppmärksamhet. Ta det bara lugnt och försök istället vara bekväm. Om allting i din kropp skriker ”obekväm”, glöm inte att du kan lämna en situation när som helst, för vilken anledning som helst! Jag lovar, du får det. Om du behöver en backup-anledning till att fly en obekväm situation, säg att du har en internetpojkvän i norrland som skriver roliga och insiktsrika inlägg som du bara MÅSTE hem och läsa. Ingen kommer ifrågasätta dig.

  • MiMi

   Yaaay! En ny lista 😀 hahaha…

   Hakar bara på i några av punkterna:

   3. Haha! Har träffat några som ställt massor med frågor om än det ena än det andra men aldrig lyssnat till svaret. Om jag frågat något tillbaka har jag fått ett kort svar och en ny fråga om något helt annat. Fråga, svar, fråga, svar, fråga, svar… Då föredrar jag babblaren, för där finns det alltid någonting man kan kroka i och börja diskutera.

   4. Hade en kollega som _alltid_ skrattade. I början verkade hon vara väldigt glad, men snart blev det tydligt att hon var en extremt nervös person och att skrattet inte hade något med glädje att göra. Det är helt ok att inte vara avslappnad hela tiden och det lyser igenom om någon försöker forcera för mycket.

   6. De bästa förstadejterna har tex varit på Ikea (käkat varmkorv & låtsasshoppat möbler), promenad (blev extremt lång!), skogsutflykt… Klassiska fikadejter undviker jag helst, det blir så lätt formellt och jobbintervjuaktigt. Sen brukar jag inte hänga på caféer annars heller.

   9. Jag tycker inte att man ska vara rädd för att ”råka” dela med sig för mycket. Genom att utbyta information och tankar lär man känna varandra. Tänker på janteuttrycket ”att tala är silver, att tiga är guld”… Skulle hellre vilja uppmuntra till att våga berätta något personligt om så bara en enda sak.
   Sparar på backup-anledningen tills den behövs! =) Får man använda den om man behöver tacka nej till en dejt av någon anledning också?

   10. Gå bara på dejter du vill gå på.

 3. Tom

  Jag skulle nog satsa på att sätta mig i situationer som känns jobbiga. Idag kan man inte ha råd att vara blyg.

  Inte bara i relationer men i livet. Det är ett drag som allvarligt drar ned livs kvaliteten för dom som är blyga.

  Är man 30 och blyg, måste man ta itu med det och lära sig att vid 30 finns inget att vara blyg för. Vi alla skiter och blöder. Och ingen, verkligen ingen är bättre än du.

 4. camillan

  Bra tema.
  Så här är det för mej:
  Jag är extremt social med människor och har inga svårigheter att prata med folk eller skapa vänskapsrelationer. Jag har både manliga och kvinnliga vänner och pratar obehindrat med dem alla. MEN:
  När det kommer till dejtande blir jag helt matt. Jag är fruktansvärt nervös innan jag ska på dejt och det har hänt att jag avbokat pga det flera gånger. Detta har gjort att jag hindrar mej själv från att dejta, för att jag gör det så stort i mitt huvud. Jag är mycket medveten om att den enda som kan ändra på detta är jag själv. Jag förstår att det är själva inställningen till mötet med en främmande man (som jag hoppas på att jag ska klicka med) som bidrar till denna oro. Saken är den, att jag inte bara bekymrar mej för hur jag ska uppfattas, utan att jag även är livrädd för att jag inte ska bli intresserad av mannen jag träffar.
  Jag skulle tro att många känner igen sig i detta. Hur gör ni?

  • Crazy8000

   Camilla

   Du kan berätta för honom att du är jätte nervös. Han kanske också är det av samma anledning och då har ni hucks flucks något gemensamt att prata om som, vad, varför och så vidare så brukar det gå lättare.

   Om du vill utmana din rädsla.
   Ställ de här frågorna till dig själv när du känner så.
   Vad skulle händer om jag gjorde det?
   Vad skulle inte händer om jag gjorde det?
   Vad skulle hända om jag inte gjorde det?
   Vad skulle inte hända om jag inte gjorde det?

  • camillan

   Crazy8000
   Tack för responsen.
   Ja det bästa är att avdramatisera allting. Det värsta som kan hända är att jag får träffa en ny människa. Hur tråkigt det än blir 😄 För mig handlar det nog om att inte ha för stora förväntningar/förhoppningar. Att helt enkelt se det här med dejtandet som en kul grej. Många berättar att man oftast måste dejta rätt många olika innan man klickar med någon. Det här med mod är viktigare än jag trott i denna ”branschen”. Och att vara nyfiken!

  • Crazy8000

   Både ja och nej. Vi kan stöta på den rätta redan första likaväl som aldrig genom nätet, nu låter detta lite negativt men egentligen är det bara några få procent som finner kärlek varav ibland de ytterligare lika lite som blir hållbart i längden. De flesta tröttnar på det hela online och slutar helt efter ett tag. känner en hel del personer i båda könen som ser detta som oseriöst efter dom har varit online. personligen blev jag en av de få som det blev något förra gången online men det höll inte på grund av vi fick känslor för tidigt och lärde aldrig känna varandra.

   Nyfiken är en bra egenskap att ha, många är för rädda att låta nyfikenheten leda istället för att låsa upp sig att det måste vara si och så annars får det inte. Vad som än händer blir det en erfarenhet rikare.
   Många gånger tar det tid att få rätt klick och känslor även om man inte kände något de första träffarna.
   De flesta har för bråttom helt enkelt så det får inte gro.

   Om jag inte mins fel ger rädsla energi till mod innan rädsla försvinner. Det gäller att tränga igenom den jobbiga väggen första gångerna sedan får du få självförtroende boost på det varje gång så det blir lättare och lättare, en del räcker det med bara en gång.

 5. ViraStina

  Jag grubblar lite på det här ur det andra perspektivet. Alltså, hur vi som inte är ett dugg blyga ska bete oss. Det kan också vara problematiskt.

  Visst försöker jag tänka på att inte köra över min stackars motpart. Men jag är en ganska intensiv person med tusen tankar i huvudet samtidigt. Jag har ofta fullt bestyr att inte låta allihop bubbla fram okontrollerat. Och jag är uppriktigt nyfiken på andra människor och frågar massor. Förmodligen upplever somliga det som ganska jobbigt.

  Men lika svårt som det är för en tillbakadragen person att börja ta plats, lika svårt är det ju för mig att sitta tyst och avslappnad och låta andra sköta snacket. Märk väl – nu kräver jag verkligen inte att själv få allt samtalsutrymme! Det är ju bara buffligt, och det är inte det jag syftar till.

  Däremot gillar jag livliga åsiktsutbyten där argumenten flyger genom luften, där man hugger snabbt och där diskussionen fort tar en helt annan vändning åt motsatt håll, eller drar iväg till något oväntat. Jag trivs bäst med människor som matchar mig på den punkten. Som tar för sig på samma sätt. För då känner jag ju inte att jag dominerar, vilket dessvärre lätt blir effekten i mer stillsamma sällskap. Visst tonar jag automatiskt ner mig i lugnare miljöer. Men jag kommer aldrig att bli tystlåten, mystisk och hemlighetsfull hur mycket jag än försöker.

  Ändå uppskattar jag verkligen tysta och eftertänksamma personer också. Jag har ett väninnegäng där vi är några som håller låda större delen av tiden. Och så finns det ett par stycken som mest lyssnar, men sedan inflikar något smart och genomtänkt emellanåt. Varje gång vi har setts, har jag lite ångest i efterhand över att vi pratkvarnar kanske tog för stor plats på deras bekostnad. Men under själva träffarna känns det alltid bara som att samtalet flyter och att alla är med på sina villkor.

  Svårt ämne. Delvis kan man ändra på sitt beteende, tror jag. De blyga kan medvetet ta lite mer plats, och jag kan definitivt tänka på att backa ibland och släppa fram andra. Men själva grundpersonligheten är ju som den är.

  • Crazy8000

   Virastina
   Var har du varit i hela mitt liv 😉

   Väldigt svårt med en del människor på den fronten.
   Har själv nackdelen med att det inte är konstant på den fronten, ena dagen är jag som du beskriver dig och andra dagen som dina tystlåtna vänner och är trögstartad att dra igång.

   Du ska inte behöva göra det när du stöter på någon som kan bli den rätta så länge du inte kör över någon.
   Personligen brukar jag vara mer attraherad av personer som är som du beskriver dig än tvärt om. Gillar inte att prata med sega personer som inte kan vara delaktig i att hålla igång ett samtal lika väl som de som är självupptagna. Brukar alltid bli så seg i skallen av de.

  • ViraStina

   Crazy:
   Visst var du från Malmötrakten? I så fall har jag befunnit mig mellan 100 och 150 mil norrut större delen av tiden. 🙂

   Sant, jag gillar heller inte att umgås med folk som inte kan bidra alls till samtalet. Men så behöver det ju absolut inte vara bara för att man är åt det blyga eller tystlåtna hållet. Hittar man en bekväm balans, gör det inte mig något att jag pratar mer. De gångerna tycker kanske även den tystare personen att fördelningen är helt okej? Jag är ju inte ute efter 50/50 av princip.

   Men med somliga tar det liksom tvärstopp. När alla samtalsförsök blir enstaviga återvändsgränder, tycker till och med jag att det känns tungrott. 🙂

  • Crazy8000

   Virastina

   Stämmer bra 🙂 Och du Norlander.

   Fördelningen kvittar egentligen annars kommer det bara vara lite spänt hela tiden. När det blir rätt brukar båda bli en bättre variant av sig själva så det kan bli att den ena börjar kommunalisera mer och den andre drar ner lite. Tror inte på 50/50 fördelning i det sammanhanget. Personligen skulle jag få spelet att behöva prata hela tiden varje dag lika väl som att inte kunna prata om allt och inget.

   Jag vet, exets ena väninna var sådan. blev lika knasig i skallen varje gång så hon trodde jag ogillade henne 😛

  • ViraStina

   Crazy:
   Ja, jag lever i förhoppningen att ifall jag själv känner mig bekväm i sammanhanget, så gör sannolikt den andra personen det också.

   Om jag inte ens funderar över vem som pratar mest eller minst, utan samtalet flyter på, så vill jag gärna tro att den känslan är ömsesidig. Men säker är man ju aldrig! 🙂

 6. Romantisk-tjej

  Jag är också en hetsig pratkvarn men får ändå höra ganska ofta att jag är mystisk och komplicerad. Att hitta personer som är kvicka och hänger med i svängarna tycker jag är svårt. Jag har numera givit upp det. Kan vara trevligt med lite tystlåtna personer också, de inger ett lugn som jag kan behöva ibland 🙂


Kommentera