giphy (5)

7 misstag du INTE ska göra på första dejten!

Även om du brukar ha koll på läget så kan nervositet på en första dejt leda till en hel del misstag. Här är 7 stycken vanliga situationer som du bör undvika.

1. Använda mobilen
Många av oss är så vana att pilla på våra mobiler att vi känner oss nästan nakna om vi har glömd telefonen hemma. Är du dessutom lite stressad är det lätt hänt att mobilen åker upp reflexmässigt. Men det kan uppfattas väldigt nonchalant och otrevligt att använda mobilen på en dejt.

giphy

2. Prata om ditt ex
Visst kan det vara intressant att höra om din bakgrund och tidigare relationserfarenheter, men undvik namn och detaljer! Även om du får (artiga) frågor om ämnet så vill ingen sitta och lyssna på en lång utläggning om varför du och ditt ex gjorde slut, på första dejten.

giphy (2)

3. Gå för snabbt fram 
Det kan vara bra att hålla igen lite när det kommer till att prata om framtiden. Vem som helst kan bli stressad av meningen ”tänk vad härligt om du och jag och våra barn skulle bo i ett hus på landet!”. 

giphy (3)

4. Glömma deodoranten/tandborstningen/duschen…
Visst, det är insidan som räknas, men att komma hel och ren och fräsch skadar inte.

giphy (4)

5. Bara prata om dig själv hela kvällen
Det här är ett klassiskt misstag många gör när de blir stressade och rädda för att det ska bli tyst – de babblar på om sig själv. Men försök istället att ställa uppriktigt nyfikna frågor om personen du är på dejt med.

giphy (5)

6. Dricka för mycket alkohol
Du kanske dricker ett ”stödglas” hemma för att lugna fjärilarna i magen innan du ska möta upp dejten, och sedan fortsätter det hela kvällen, med fler drinkar. Ni har supertrevligt tillsammans – ända tills du upptäcker att du sluddrar och inte kan fokusera blicken. Det var väl inte så du ville framhäva dig själv? Följ regeln varannan vatten och drick helst inte på tom mage!

giphy (6)
7. Prata politik
Här gäller det att verkligen känna av läget och stämningen. Att snacka politik kan vara ett bra samtalsämne – om den andra personen är lika intresserad. Men det kan i värsta fall leda till att dejten somnar av uttråkning, alternativt, blir upprörd om hen har en helt annan politisk uppfattning. Så tipset är att spara politikpratet tills ni känner varandra lite bättre.

giphy (1)

dating


Det finns 42 reaktioner.

Lämna kommentar
 1. Em

  Eller vara snål, och då menar jag inte att man ska förvänta sig att bli bjuden men att visa sig generös i allt och att erbjuda sig att bjuda eller dela är trevligt. Blir personligen inte fortsatt intresserad om killen visar sig snål.

  Även pratar om pengar och hur man kan spara in på allt / hitta billiga saker….

  • Kärleken_

   Blir personligen inte intresserad om tjejen vill att man betalar allt.

   Det fanns en tanke med att man gjorde det på 1800-talet när mannen var den med inkomsten, men i dagens jämlika samhälle för man nå nån form av ekonomisk överenskommelse annars riskerar man som man att bli luspank.

  • På riktigt

   Chockerande ofta som tjejer förväntar sig att bli bjudna. Precis efter att de pratat om hur viktigt det är med jämställdhet och likabehandling…
   Håller helt med om att den dubbelmoralen är väldigt oattraktiv. En tjej som själv, på ett naturligt och avslappnat sätt föreslår att dela notan vinner varje gång!

  • savve

   Till kärlek…..

   En man är en man och en kvinna skall vara en kvinna. Vad har 1800 talet och ekonomi samt de jämlika samhället att göra med detta? Är du i ett förhållande så är de kanske i dagens läge normalt att dela på vissa saker men ”hey” på första dejten skämmer du nog ut dig själv om du agerar så i ditt privatliv.

   En man som bjuder och ser till att sin kvinna el dejt känner sig bekväm det kallar många kvinnor för en gentleman och absolut att varje kvinna tappat ett intresse då de visar sig att mannen är snål. Väx upp karlar och ta tag i er mans roll och var inte fega 😉

   Mvh

 2. Gamla dejter

  Visst är den stora gemensamma nämnaren nätdejting när man ses men att borra sig ner i fenomenet ihop med historier om alla man träffat är ingen som sätter igång pirriga känslor.
  Mötte en man som började med att han gått på över 20 dejter på två månader, gjort av med 10.000 kr och så gått som aldrig träffat tjejen mer än en gång. Max två.
  Jag kände direkt att har ingen av dessa damer före mig klickat med honom, vad är oddsen för att jag ska gå emot strömmen.
  Å en dejt det blev.
  Jag föredrar absolut att lämna allt om tidigare dejter för plats om samtal som visar vilka vi är.

 3. Thom

  Kanske kan uppfattas som snålt om tjejen förväntar sig att bli bjuden…

  Det svåra är att välja rätt i detta läget. Min erfarenhet är att en del tjejer tar det som
  något negativt att bli bjuden eller så förväntar dem sig att bli bjudna. Dejtens första kritiska läge 🙂

 4. Erik B Örebro.

  Jag förstår inte denna rädsla för politik. Det klart man inte ska börja läsa högt ur ett partiprogram. Men, om man sonderar terrängen, s.a.s. och ändå kollar värderingar och var den andra människan står moraliskt så kan det vara en bra grej att kolla vad det finns för sympatier hos den. Lite jobbigt, för mig i alla fall, att 5 månader in i förhållandet upptäcka att partnern är medlem i ett naziparti och har de åsikter som det innebär… Så hellre en fråga för mycket! Och sluta vara så nervösa. Du kan ändå inte vara perfekt på allting. Det är alltid nåt som folk tycker är udda, undrar över eller inte förstår. Bara i Disney är allt perfekt.

 5. mira

  Jag hade inte fått ett bra första intryck om min dejt luktat alkohol redan när man träffades, en person som lugnar sina nerver med alkohol i det sammanhanget lär göra det även i andra vardagliga sammanhang…

 6. Female

  Tror att det är viktigt att man respekterar varandras inställning.
  Kvinnor uppskattar säkert att män inte är såpass naiva att bara för att de bjuder på middag/kaffe en dejt eller två – så är det endast så det kommer vara…
  Kvinnor som blir genuint uppvaktade känner större lust att själva bjuda och vara generösa när de märker att de har att göra med en inkännande generös man. Att bjuda för att man själv vill och är sådan är väl det bästa.

  Att räkna pengar och tänka på sin dejt som en kostnad känns lite snålt.

  Det är faktiskt trevligt med män som är generösa. De brukar i gengäld bli bjudna åter då kvinnan vill återgälda den trevliga gesten.

  Personligen tappar jag intresset för en man som inte är 1800-tals gentlemannamässigt.

  Å andra sidan finns andra fördelar, jag skulle gärna skämma bort en man som var generös. Man ger och tar.

  • Hevelin

   Kan inte annat än hålla med dig där. Jag tillhör också den skalan som trivs med generösa killar och jättegärna vill återgälda det.

  • Jörgen

   Mycket oattraktivt när tjejen aldrig vill betala eller bidra speciellt när dom har en högre inkomst. Har gjort Slut för att jag känt mig utnyttjad. Jämställdhet skall vara åt bägge hållen.

  • Anna

   Bra skrivet! Så är fungerar jag också, en man ska vara genuin gentleman, vi kvinnor kan bjuda tillbaka. Ogillar snåla män…det är oattraktivt.

 7. Josef Baranyi

  Man kan vara en 1800-tals gentleman. Speciellt i åldern 55 och uppåt på annnat sätt än att betala kaffe med räksmörgås eller dyr restaurangnota vid första mötet med kvinnan. För mig känns det som utnyttjande av mannen. Har träffat ett antal och dom skäms inte heller. Tvärtom skryter de hur duktiga de är på att få mannen att betala. Nej, kvinnor. Visa att ni står med fötterna på jorden och kan själv betala er egen nota.

 8. Erik

  Jag bodde och arbetade i Sydost-asien i drygt tio år och där förväntar tjejerna sig att man bjuder på ALLT. Tror jag spenderade 3-400.000 genom åren på middagar, sprit, discon, resor och presenter, så nu i Sverige gör jag likadant av bara farten. Var ute på restaurang med en tjej på Cypern för ett tag sedan, efteråt tog hon upp plånboken och ville betala, höll på att trilla stolen. Men instämmer med övriga här, i Sverige ska 50/50 gälla.

 9. Lis

  Svårt det där med cash, speciellt då jag oftast tjänar mer än grabben och han vet det.
  Är dock hopplöst förtjust i gentlemannen som vill bju på kaffet en eller ett par gånger, som vill öppna dörren för mig, som vill bära min påse. Jag gillar det, men det är ovant och kräver en mental ansträngning att vara ”tjejen”. Ofta hamnar jag i situationen där jag ska stå för allt eftersom jag tjänar mer.
  Som ovan nämnts, man blir mer sugen på att skämma bort grabben om han inte drar sig för att visa att han KAN.

 10. ThatGirl

  Jämställdhet i all ära, men om man ska dela på allt 50/50 och killen inte är generös och gentleman går all attraktion åt skogen. Inte en chans att jag kan tycka en kille som vill dela notan varje gång är sexig….som man ska man vara generös och omhändertagande, då får man samma tillbaka från kvinnan!

  Om killen vill dela på notan första dejten, självklart kommer jag göra det….en gång, han kommer aldrig se mig igen…

  • NyMan

   ”Om inte killen betalar allt på första daten så kommer han aldrig se mig igen”. Så tänkte nog väldigt många tjejer på 1960 och 1970-talet. Men 2015?!
   Jag råkade ut för just det med en tjej. Vi hade väldigt trevligt och hon berättade stolt hur självständig hon var, hur kul det var att stå på egna ben och att ingen man skulle få bestämma över henne fler gånger och så vidare. Många självklara saker i ett modernt samhälle. Självklart skall varje kvinna (och man) själv få forma sitt liv och sina val, stå upp för sig själv och ta hand om sig själv på samma villkor. Männen skall inte ta för givet att kvinnan ska diska och städa allt hela tiden. Kvinnorna skall inte ta för givet att mannen kommer ta bilen till service varje gång och klippa alla äppelträden i trädgården. Självklart och något som de flesta skriver under på. Vi var också helt överens under daten och skrattade gott åt olika exempel på ojämlikheten och hyckleriet i samhället. Fram tills vi skulle betala. Naturligtvis är en modern, jämställd kvinna inställd på att betala halva notan, tänkte jag. Men nej. Hyckleriet var påtagligt och dejten tog slut. En tjej som inte själv inser hyckleriet i ett sådant beteende vill jag inte dejta fler gånger, så det är helt OK att du känner likadant. Du får helt enkelt hitta en gammaldags kille någonstans så betalar han säkert glatt för dig varje gång ni går ut. Men gnäll då inte när han förväntar sig strukna skjortor, ren disk och nyskurat golv där hemma.

  • Josef

   Jag kan meddela dig att det finns kvinnor som ÄLSKAR att dejta killar. De vill alltid bli bjudna på det ena och andra. Och skryter om hur bra de har det. Allt gratis. Vi killar/män har inte råd med vanlig lön eller pension att bjuda på ev. intresserade kvinnor. Och i dagens samhälle är det närmast prostitution om mannen betalar för en kvinna. Om jag önskar en Eskort då vet jag att det kostar och vad jag garanterat får för mina pengar. Men en tillfällig bekantsskap betalar man bara och blir dragen vid näsan. ”Tji fick du?” Den damen som redan från första träffen står för sin egen nota har endast seriösa tankar med mannen mittemot.. Allt annat är snålskjuts på mannens plånbok

 11. Andy

  Jag har själv märkt att om man som kille betalar första dejten och träffar tjejen igen vill hon oftast betala andra gången. Däremot kan jag känna mig en smula besvärad om hon inte säger tack när man betalar, det är så enkelt, men tyvärr stöter jag på en hel del tjejer som inte gör det! Lite tråkigt faktiskt.

  • maiden

   jag skulle vilja tro att övervägande kvinnor och tjejer resonerar precis så. vi tror visst på att det ska vara generositet på båda hållen men en envis spets av princip om ”gentlemannen” sitter kvar i oss. jag är ingen van dejtare – har träffat tre stycken bara. första mannen bjöd först jag på bio och andra gången bjöd han på mat. andra gången gick vi och drack öl och vi samsades om att betala – det är ju helt okej. för min del räcker det att han erbjuder sig att betala för att jag ska känna att ”nej, jag har faktiskt egna pengar”. då betalar jag för mig själv eller om han känns riktigt mysig – för oss båda. det är tanken och känslan att ingen av oss är en gniden gris som öppnar upp för generositeten. den tredje… jisses. om bara pengar hade varit problemet. vilken tönt. det första han berättade för mig var att han haft massa tjejer som flirtat med honom på bussen. sedan sa han att alla tjejer alltid sagt till honom att han var jättegullig och en av de roligaste killarna de träffat. jag är allt utom blyg och konflikträdd och sa rakt ut att det säger mer om tjejerna han dejtat än om hans humor. jag påpekade också att hans humor var ganska lam. men han betalade i alla fall för allt. och ringde i veckor efteråt. ibland fungerar ”tough love” 😀
   men andy, att man inte får ett tack, oavsett om du är man eller kvinna, handlar inte om något annat än undermålig uppfostran. det är för dåligt och jag hade personligen skämts mig ihjäl om jag missat något så enkelt men viktigt som ”tack”.

 12. Sammys

  Allvarligt talat, är det inte lite väl tidigt för så kallad ”jämlikhet” på första dejten?
  Hur i h**sike resonerar man då, vill ni uppfattas som snåla är det garanterat ett bra sätt…
  Har man inte råd med ett par hundralappar är man antingen snål, fattiglapp eller så dejtar man för många kvinnor/tjejer. Och är man principfast lär inte skillnaden mot ovan ändå märkas.
  Vill (man) att det bara blir en dejt kan man ju med fördel pröva att vara jämlik initialt.

 13. MG

  Det är intressant hur många tjejer det är som ser killen som snål om han ”bara” vill betala för sig själv, men inte alls tycker sig själva vara snåla om de inte vill betala alls. Jag som kille har inga problem med att vara generös och gentlemannamässig när jag kan göra det av egen fri vilja, men så fort jag känner att det förväntas eller i stort sett krävs av mig att jag ska stå för allt redan på första dejten innan vi ens känner varandra, så får jag mera känslan av att det är mina pengar hon vill åt. Precis som tjejer vill bli uppskattade för sin personlighet och inte sina bröst, så vill killar bli uppskattade för sin personlighet och inte sina pengar.

  Jag vet ju att det finns killar som gladeligen bjuder på allting hela tiden, och jag ser inget fel i det. Men det är en stor skillnad på att tänka att man själv har en tillgång av något slag som man vill dela med sig av till andra, än att se att någon annan har en tillgång av något slag som man själv vill få en bit av.

 14. dinmrgrey

  Typical Swedish mentality.. of course the man should pay if he is or Thinks he is a gentelman…if not stay home and drool.

  I would not even bother taking a woman out if i had to Think who should pay ??

  ps
  Maybe the guys should consider thats why they are single in the first Place.?

  If your the man YOU choose the Place you can afford.. dont moan about it after ffs Your out to impress this woman your Selling yourself in a mass market..first impresions are the most important never forget that.

  • Jenny

   Som kvinna har jag (hör och häpna) ett jobb med bra lön. Jag betalar mitt eget hus, mina egna bilar, mina egna kläder osv. Varför i hela fridens namn skulle jag då kräva att en man betalar mina drinkar på en dejt? Jag är inte fattig.
   Gentleman är för mig inte en man som kastar pengar omkring sig. En gentleman är en man som för sig ordentligt, behandlar sina medmänniskor på ett bra sätt.
   Har träffat män som viftat med plånböckerna och visat hur bra med pengar dom har. Avtändande. Föredrar en man med ett rikt inre…

  • Kristoffer

   Tack Jenny!!!

   Har suttit här och läst massor av kommentarer nu och förvånats något otroligt över hur både kvinnor och män säger att gentleman är man om man betalar notan.

   Själv har jag inga problem med att betala notan.. men man vill aldrig känna sig utnyttjad. Vilken ingen givetvis vill göra.

   För övrigt så anser jag att en gentleman håller upp dörren för sin dejt, bär det varma kaffet till bordet, erbjuder sitt paraply/sin jacka om det regnar eller bär din tunga väska osv.
   Eller är det kanske jag som är förlegad här?

 15. Camilla

  Eller så betalar den som bjöd ut den andre? Känns som det enda rimliga. Väljer.jag ett dyrt ställe kan jag inte förvänta mig att den jag bjudit ut jublar av lycka och vice versa. Hålla upp dörren? Går personen före mig så öppnar hen dörren, kommer jag först öppnar jag. Va

  • Jenny

   Jag brukar aldrig ta initiativ till första träffen. Jag förväntar mig inte att bli bjuden på en tre rätters middag utan ofta tar man ju bara en kaffe eller öl och en kille som inte ens kan bjuda på det är inget att ha (för mig).
   Glömmer aldrig en dejt med en kille som var för snål att ens köpa till sig själv, han satt och drack isvatten. Gissa om jag svarat något mer på hans meddelanden ; )

  • ViraStina

   Men varför?

   Själv tycker jag att killar som tror att de måste pröjsa är en aning muppiga. Som att de antingen försöker köra något amerikanska manér, eller har fastnat i fel tidsålder.

   Jag har väl för fasen egna pengar? Och det har de flesta kvinnor idag, lyckligtvis. Och ibland känner jag bara för isvatten, hör och häpna! 😀

  • Muppen

   Jag tror inte Jenny fattar hur förlegad hon är.. Hon vill nog ha ett jämlikt samhälle där mannen städar, diskar, är pappaledig och stryker sina egna skjortor. Men jag tror inte hon fixar att borra hål i en vägg själv. Många tjejer tror att jämlikhet innebär att de slipper göra alla de tråkiga tidigare kvinnliga sysslorna hemma men vill ändå att män ska vara manliga och hålla fast vid seder och sysslor som gynnar dem själva. Väx upp i stället! Jämlikhet innebär också att tjejen bland annat lär sig att byta till vinterdäck, borra hål i väggen och betala för sig själv. Varför ska vi killar känna oss skyldiga att göra tråkiga tidigare manliga sysslor. Det ska vi inte i ett jämlikt samhälle! För att vi är bättre på det? I så fall är tjejer bättre på att städa! Det måste bli ett slut på den här falska jämlikheten som bara gynnar ena parten. När det gäller första dejten brukar jag betala (fast jag inte borde). Jag brukar inte låta tjejen betala. Men erbjuder inte tjejen sig att betala sin del drar jag öronen åt mig. Då vet jag hurdan hon är..

 16. Sandra

  Jag personligen tycker det är bra lägga ribban lågt på första dejten en promenad alt ses på café första gången.

  Har man trevligt på promenaden är det bra om man promenerar förbi ett café på slutet.

  De gånger jag träffar någon på café ser jag till att vara där innan och beställa in vad jag vill ha.Tycker det oftast löser sig bäst så om dejten går bra brukar killarna fråga om de får bjuda på en påtår tex.De får chans visa de är gentlemän jag får chans visa jag är en självständig kvinna,vill jag ses igen tackar jag ja för då har jag anledning bjuda igen..

  Ingen går därifrån pank eller sur för att någon är snål.

 17. ViraStina

  Jag har aldrig förväntat mig att killen ska betala för mig. Och det har bara hänt mig en enda gång att någon har erbjudit det. Vilket gjorde mig helt ställd, för övrigt. Jag blir lite förvånad över att det finns kvinnor som ser det som självklart. Är vi verkligen födda i samma århundrade?

  Jag ser en dejt som en likvärdig handling från båda håll. Båda är nyfikna och vill ses. Varför i helsefyr ska då den ena stå för kostnaden? Det ger helt fel signaler för mig.

  Att stå för hela notan andra kommer i ett senare skede, tycker jag. Och då är det inte könsbundet!

 18. Miss Z

  Föredrar en kille som bjuder på sig själv än på notan, och givetvis delar man på den. Skulle den ena vara arbetslös (som många är idag) behöver man inte föreslå stans dyraste hak. Hitta på nåt som passar bådas plånbok.

 19. A.A

  Det är dessutom extremt avtändande (anser jag iaf) att den andre börjar prata om hur mycket pengar de tjänar på första dejten. Men också hur mycket pengar de lägger på ”statusprylar” och grooming.
  Snälla, var bara naturliga.

 20. C

  Varför är just pengar en sådan stor grej att diskutera? Tycker att ja, lägga ribban lågt är bra, men kanske inte för lågt. Det ger inte mycket energi, då är det lätt att det inte känns sådär speciellt som man skulle vilja just för ribban var för låg. En fika på första dejten känns för mig som att inte vilja anstränga sig och som att det blir ”
  Vardag” för snabbt. Det är just vardagen som kan göra att det tär på relationen då det är då allt blir ”synligt”, hur man är osv. Lite kreativ behöver man kanske vara ändå. Kyssas efter att ha druckit kaffe- nej tack. Hellre (puh) ta ett nej än en för låg ribba då det är en risk att man får fortsätta hålla den låga ribban senare för att kunna umgås alls. Min tro är att föreslå sådant som man vanligtvis tycker om att göra. Vardag vill man inte ha för snabbt för det blir då en massa annat att tänka på än själva relationen och glädjen och energin i den. Tycker också detta med kvinnligt och manligt i vad Som ska göras, typ lämna in bil till service osv är en diskussion baserat på att det enbart är tråkigt att göra ” typiska” kvinnliga sysslor, men jag som person, som är tjej, skulle helst slippa göra sådant som jag inte tycker att jag kommer att förstå, en sådan sak är att lämna in bil på service. Panikframkallande till Max. Och det är inte för att jag är tjeje utan för att jag inte tycker att jag fattar. Varför ska man så mycket ” bevisa” att tjejer kan minsann också, jag kan göra vissa grejer som anses typiskt för män, för att jag som person passar för det. Inte för att det har något att göra med att jag är tjej. Kan, eller kan kan jag, men vill helst inte bära för tunga grejer då jag har ryggproblem och knän som inte klarar det. Så måste man dela in det att tjejer ska göra killgrejer och killar ska göra tjejgrejer för att det ska räknas som att det är lika?


Kommentera