4dc8dda8e959c89c2d58075391f464e1

”25 år och aldrig haft en pojkvän”

 Hej!
Jag är en tjej på 25 år som aldrig har haft en pojkvän (inte ens något tillfälligt umgänge med någon), jag har trivts med mitt liv och jag har haft mycket att göra både under och efter skolan så det har inte riktigt funnits tid till något mer.
Men nu börjar jag känna att det finns det. Längtar efter att få vara med någon, som älskar mig och som jag kan älska tillbaka. Jag har nu träffat någon här på happypancake och vi har chattat en del. Det känns verkligen bra, men jag går från ena stunden älska det till att i nästa känna mig otrygg. Vill jag verkligen detta? Vad har han för förväntningar? Jag kan inget om relationer, vad man gör och hur man ska bete sig. Sen har jag svårt att släppa någon i på livet. Hur kan jag våga släppa taget? Jag vill ha en relation, vill inte gå ensam hela livet.
 
Tack på förhand
/S

Helena svarar

Hej S och tack för ditt mail! Jag förstår din längtan och att den börjar göra sig påmind för dig. Det låter som att du fyllt ditt liv med aktiviteter och andra meningsfulla saker som bidragit till att du inte haft tid eller behövt tänka på vad du saknar. I och med att du beskriver att du aldrig haft en kärleksrelation så är din reaktion inte märklig. Jag skulle säga att den är fullt normal utifrån din situation. Du är ju inte van vid hur man bygger upp eller upprätthåller en kärleksrelation. Däremot har du kanske erfarenhet av vänskapsrelationer? Du skriver att du inte kan något om relationer men ser du dig omkring har du troligen flera relationer i ditt liv. Hur ser dem ut? Känner du igen dina reaktioner i relation till dina vänner eller familj? Om du inte upplever dessa problem i andra relationer så är det troligen så att du vet hur man skapar och har relationer men det är just i kärleksrelationer du blir osäker.
Då man är ambivalent, dvs. i detta fallet pendlar mellan att bli otrygg och vilja, så handlar det ofta om att rädslor kommer in och gör en otrygg. Vad handlar din rädsla om? Att ha svårigheter att släppa någon in på livet beror ofta på att man har svårigheter med tillit. Exempelvis att du har svårt att lita på att den andra personen kan och vill bry sig om dig och det du bär på. Kanske bär du på upplevelser du själv tycker är svåra och därför blir det svårt att släppa in någon.
Det är viktigt att du försöker släppa tankarna på vad du tror att han förväntar sig och ta tillfället i akt att utforska vad du vill av en relation. Det verkar som om du gärna vill ha en relation. Du skriver att du inte vill gå ensam genom livet. För att kunna bygga en sund relation är det bra att  ha kännedom om vad du vill, vad du tycker om och vad du behöver. Och också då vad du inte vill, inte tycker om och inte önskar. Detta kommer underlätta för dig och lindra din osäkerhet. Sedan behöver du frammana modet att våga kasta dig ut. Det är en risk med att släppa någon in på livet då denne personen kan såra dig. Det är också enda sättet att börja utforska dig själv i en relation,  dvs. att just försöka vara i en. Det är så du lär dig hur du reagerar, vad dina rädslor sitter och hur du behöver arbeta med dessa.
Mina råd till dig är att själv utforska vad som får dig att känna dig otrygg? Vad är det för situationer du hamnar i eller vad är det för signaler den andre personen sänder som får dig att känna dig otrygg? Försök att vända ditt tankemönster från att du inte kan eller vet till att du är en person som är i färd med att utforska en ny värld. Till sist är det viktigt att  försöka acceptera din otrygghet då den inte är märklig med tanke på din historia. Låt den finnas där. Det betyder inte att du måste agera utifrån din otrygga känsla.
dating


Det finns 24 reaktioner.

Lämna kommentar
  • Fredrik

   Tror jag kommit på varför det är så med! Haha!
   En man, som du påstår dig vara, blir extremt oattraktiv hos damerna om han är en självömkande vekling. Ni tenderar att bli besatta, efterhängsna och efter ett tag kontrollerande.

  • Anders

   Jag är väl den jag är, hur ska man kunna hålla god min hela tiden fast man får höra hur oattraktiv man är, har hört sånt där från snygga killar förut som tror att alla har det som dom har det.

  • Anders

   För att jag har tröttnat att skriva till flera hundra kvinnor och inte få någon respons bara för att jag inte är så snygg, har fel ögon färg, inte mailar tillräckligt ofta, liten p****.

  • Laddie

   Haha! Sitter i samma sits själv och det är verkligen påfrestande på alla plan. Nämner man faktumet att man aldrig haft en relation förr (vilket är en tung börda att bära på) så är man helt körd 😀 Spelar ingen roll hur snygg eller charmig man är eller hur intresserad hon är innan det nämns. Det är helt kört om det faktumet överhuvudtaget kommer på tal. Så ja, det är lite orättvist. Men det är bara att fortsätta tills man går sönder. Man kan inte göra annat.

  • Romantisk-tjej

   Laddie: Förmodligen har du träffat på fel tjejer. Jag skulle gärna vara tillsammans med någon som inte haft en relation. Ju färre ju bättre, anser jag. Killar som hoppar runt i olika relationer är inget för mig. Men det trista faktumet är att de killar just jag intresserar mig för är aldrig intresserade tillbaka. De flesta som skriver till mig är bara ute efter tillfälligt sex. De har inte alls den synen jag har på sex och kärlek. Allt hade varit enklare om jag för en gång skull får kontakt med en kille som har liknande ideal.
   Men det har varit svårare än jag någonsin hade förväntat sig. Det är tyvärr mest ytlighet som florerar på dejtingsidor. Och man måste ha rejält med tur om man ska träffa rätt.

  • Anders

   Ja det är synd att folk är så ytliga, bytte min profilbild och när den var under granskning (lite längre än vanligt) så fick jag helt plötsligt mycket mera kontakt med kvinnor än annars, men när min bild kom upp så stannade kommunikationen snabbt av från allihopa :/

  • HoppfullSkeptiker

   Jag tycker inte att folk ska behöva dömas åt endera hållet. ”Killar som hoppar runt i olika relationer”… Som om det måste vara ett medvetet val de gör, eller?

   En kille som ”hoppar runt” kanske inte alls gör det frivilligt. Relationer tar slut, det är sånt som händer hur fina avsikter alla inblandade än har. Att mena att det skulle vara något fel på någon som har haft några relationer som råkat ta slut är minst lika fel som att mena att det skulle vara något fel på någon som aldrig haft en relation.

   Sluta döma folk baserat på deras sex-/kärleksliv!!!

  • Romantisk-tjej

   Om jag vill ha en kille som haft få tjejer så är det min ensak. Killar har ju den rätten att önska sig sådant. De killar jag träffat som bara haft en eller två tjejer har önskat träffa tjejer med samma erfarenhet. De vill inte heller ha tjejer som haft många förhållanden.

 1. Jimmy

  Jag tror många tjejer känner lika stor osäkerhet som ”S”, och många väljer nog att backa istället för att våga chansa. Jag har inte kommit så långt att det varit snack om ett förhållande, eller ens en dejt. Och liksom många andra män här så har jag pratat med kvinnor som plötsligt slutat höra av sig. Senast hände det för några dagar sedan. Och för en gång skull var det hon som skickade första mailet. Det lät riktigt positivt, och hennes profil föll mig verkligen i smaken, så jag svarade. Sedan har jag inte hört något.

  Jag hoppas hon bara haft fullt upp och inte haft tid att svara, men jag fruktar att hon inte kommer att svara. Så min uppmaning till ”S” är att inte göra det trygga och backa undan, utan gå istället framåt och se vart det kan leda. Gör det i din egen takt, men ha inte en för skeptisk inställning. Ja det kanske inte blir bra, men det kan också bli hur bra som helst.

 2. Anders

  Har haft en sån här diskussion på Internet förut, Men idag så åkte jag runt och frågade mina kompisar om hur vissa kvinnor beter sig och dom säger att det är nog bäst att låta bli dom för dom verkar lite ja vad ska man säga…

  • Hanna

   Oftast är det något hos killar som gör att de bakar och springer så fort man inte danser efter eran pipa. Du vill troligen ha en tjej som säger; ja, tack och amen. Du vill känna dig manlig. Ändra din attityd som kommer en tjej som du gjort dig förtjänt av vilja bli ihop. Men troligen är du för själv kär för att kunna inse att problemet sitter mellan öronen hos dig…;).

 3. yoron

  Du behöver träffa honom på något ställe där ni båda känner er trygga. Och var ärlig när du berättar. Ge det tid, har du väntat 25 år finns det ingen anledning att rusa iväg. För övrigt är det inte så ovanligt att vänta som det kanske verkar när man hör kompisar berätta etc. Så ta det lugnt, träffas och snacka, se om ni har kul tillsammans. Kanske ni slutar som kompisar, kanske det blir mer, men kom ihåg att världen inte byggdes på en dag gumman.

 4. Klara22

  Finns bara negativt att säga om en person som aldrig haft ett förhållande.
  Har man ingen erfaranhet utav förhållande så gör man allt fel,det är våra erfaranheter/misstag som gör att man förbättras hela tiden.
  Det värsta som kan hända en person som är ute efter ett seriöst förhållande är att stötta på en sån här person.
  Fick känna på det själv när jag inlede ett förhållande med en kille som aldrig hade varit/haft förhållande/tjej innan.
  Han hade varit singel i många år så han vissade gärna upp mig för alla han kännde för han var så klart glad att slippa vara ensam men han tänkte inte alls på något mer med mig än bara ett bra sällskap.
  Fanns inga framtidsplaner fastän vi hade varit tillsamans i ett par år.
  Jag förstod att han inte var van vid förhållande så jag tog det sakta och la ner tid/energi och en massa tålamod men jag fick aldrig tillbaka samma sak.
  Fanns altid vid hans sida och ställde upp för honom jämnt men när det var hans tur att göra samma sak så gjorde han inte det.
  Han gjorde vad han ville när han kännde för det,gick inte att ha någon diskussion angående något alls.
  Hans tänkande var att han hade kommit upp i en viss ålder men han hade inte haft den erfaranhet som man ska ha för att veta vad och vem man vill/passar bäst med.
  Så nu efter att han hade varit tillsamans med mig så ökade hans självförtroende så pass mycket att han nu var redo att känna efter det han borde gjort för länge sedan.
  Jag kännde mig bara utnyttjad/lurad av han och flera års slöseri med min tid.
  Efter denna erfaranhet så kommer jag aldrig vilja träffa en sån person igen.

 5. Lukas

  Jepp jag instämmer. Jag har väl aldrig haft långvariga relationer då jag aldrig träffat någon man hookat med riktigt. Jag har även försökt, trott jag jag är konstig, kanske gay , emotionellt störd ect.

  Men så är inte fallet. Om en partner uppvisar egoism, ovilja till kompromiss, sympati och en allmän ovilja till att förstå vissa saker, förstå sarkasm och ironi. Så är det inget för mig. jag har lärt mig att aldrig bli ihop med någon med add, adhd, eller en annan autistisk nedsättning. Slutar bara att man blir den person som måste vara ”pappa” eller ”vårdaren”. Vilket jag inte ser som ett fungerande förhållande då jag tror på jämnlikhet. Något som är svårt för mig att tumma på.

  Jag har varit singel väldigt länge, och trivts med det, jag har aldrig känt behovet av vare sig barn, eller familj. Dock är detta inget jag kan tala med folk om , för att folk gillar att spekulera och dömma ut andra. Här på hp, så avböjer jag alla relationer med kvinnor som har barn, eller har problem med sig själva eller på annat sätt kommer att bli mer av en börda och tvinga in mig i en roll där jag plötsligt inte kan vara jämnställd.

  Tjejer har alltid haft det lättare för att kunna säga, jag har inte haft ett förhållande, eller oskuld. För att ni är tjejer. En kille, kan inte säga det. Då blir allt väldigt konstigt och spänt.

  Sen vad är det för erfarenhet det handlar om?

  Att kunna tala öppet om hur man känner inför beslut, känslor och tankar?
  Att kunna kompromissa med varandra?
  Att kunna se, när någon behöver sin fritid, lugn, ensamhet?
  Att kunna förstå när någon är ironisk och inte.
  Att kunna respektera varandra och visa tillförlit.

  Så är jag i alla mina relationer. Men folk har en tendens att bli osäkra och hugger gärna, och testar gränserna när dom är runt jämnställdhet. För många vill inte ha det. Många vill ha starka vedertagna och fördomsfulla könsroller.

  Jag tycker att ni som aldrig haft ett långt förhållande, eller ens haft ett. Kolla noggrant på er själva i spegeln, och jämnför er själva ytligt med en vän som har haft ett långt förhållande. Så ser ni en stor skillnad.
  Det syns också rent psykiskt.
  Att vilja utsätta sig för det är igentligen ett rent vansinne att vara ihop för evigt. Man måste verkligen kompromissa, visa tillit och respekt.

  Det värsta man kan göra är att visa självömkan, tjejer snappar upp det direkt. Så jag tycker att både tjejer och killar, bör ordna upp sina depressioner, ångest problem, konstigheter med relationer, eller lägga upp det i profilerna så man vet så slipper man behöva intervjuva fram skiten och göra båda besvikna och ledsna.

  ja ja Lycka till där ute i jungeln.

 6. sötnos

  Är man 25 år och man har aldrig haft en pojkvän,så kanske man måste prata med en psykolog.
  Finns nog mycket saker som gjort att man inte velat ha närhet utav någon och detta borde utredas INNAN man går in i ett förhållande.

 7. ubbe

  hej grabbar o töser, ta det bara lugnt när det gäller förhållanden. hur man ser ut osv har ingen betydelse. men det värsta en ev partner vet är dåligt självförtroende. man måste ha lite attityd. det funkar liksom inte sitta hemma o spela spel på nätet el sitta och titta på tv och käka chips

 8. Han

  Klara22: Vad fördomsfull du låter. Bara för att du har ”erfarenhet” av förhållanden betyder det på det stora hela inte något egentligen. Kan man ens ha erfarenhet av det? Relationer är ingen fabrik där du trycker på knapp A och B och allt är frid och fröjd. Du har erfarenhet av hur det är att vara med just den individen. Tror du att den syn DU har på förhållanden kan appliceras på alla individer? Om man har erfarenhet av tio stycken förhållanden, där det kraschat, vems är felet?

  Precis som alla dessa relationsexperter i media, främst kvinnor som talar om för andra hur man bäst lyckas ha ett förhållande samtidigt som de själva har tre kraschade giftermål i bagaget. Ödets ironi.

  Skärpning kvinna.

 9. Myran

  Har bara dåliga erfarenheter av killar som aldrig haft längre förhållanden. De är inte raltionssmarta som en kille med erfarenhet av tvåsamhet och vad det innebär. Absolut sista gången jag dejtar en kille som inte haft relation innan.


Kommentera