singelliv jul ensamhet

Julen loggar in – jag loggar ut

Julen har alltid varit min favorithögtid. Så länge jag kan minnas har jag haft fantastiska jular med min släkt. Under alla år har det varit jag, min mamma, min pappa, min moster och hennes man, min kusin och min mormor. Precis som i många andra hem har julfirandet följt en exakt mall. Samma mat, samma godis och samma skämt. Jag älskade att allting var likadant varje år.

Men någon gång, gissningsvis i 25-30-årsåldern, började min känsla för julen förändras. Självklart var det fortfarande roligt att träffa släkten, men under den här perioden infann sig en viss stress över min egen situation. Alla julrutiner blev liksom en symbol för att tiden stått stilla, även för mig personligen. Jag hade ju ingen flickvän eller egen familj. Därför ”roade” jag mig med att spekulera i hur det skulle se ut kommande jul. Nästa år måste jag ju ha träffat någon, eller?

Inte blev mitt oroliga tillstånd bättre av den traditionella utgången på juldagen. Särskilt ni som kommer från lite mindre orter känner nog igen er. Efter en rejäl förfest går man ut på det lokala nöjesstället, där man träffar på alla möjliga folk från sin uppväxt. Vissa har gift sig, andra har fått barn och köpt hus. Och jag då? Nä, jag är singel. Genomfrusen, i väntan på taxibilar som aldrig kom, har jag många gånger ställt mig frågan hur det ska gå för mig.

Under några år blev julen därför, trots gemenskapen med släkten, den tid då jag kände mig som mest ensam. Och då suget efter en partner varit störst. Mitt under brinnande julfirande har jag loggat in på dejtingsidor för att kolla mejlkorgen. Och medan ”Ett päron till farsa” rullat på tv:n har jag varit fullt upptagen med att analysera förra veckans dejt. Mentalt har jag helt enkelt inte varit riktigt närvarande.

Sedan några år tillbaka finns varken min pappa eller min moster i livet. Och mormor är alldeles för svag för att orka fira jul med oss. Sju personer har blivit fyra och ingenting är sig likt. Idag skulle jag göra vad som helst för att få tillbaka jularna från förr. I så fall skulle jag ägna all uppmärksamhet åt min släkt, istället för att låta personer ute i cyberrymden uppta min tid och energi. För det är människorna som vi lever med här och nu som verkligen betyder något. Tiden vi får tillsammans varar inte för evigt, så vi måste passa på att njuta av varandra så mycket vi bara kan. Vi kan också göra något för dem som ingen har, för människor där julen kännetecknas av ensamhet.

En riktigt god jul till er alla!
hjärta
Har du tankar om inlägget, bloggen, förslag på ämnen eller annat? Skriv gärna en kommentar. Eller mejla mig! Jag heter Chris1980 här på HappyPancake.

dating


Det finns 34 reaktioner.

Lämna kommentar
 1. R

  Bra skrivet Christian! Kan känna igen mig i din beskrivning av gågna jular kontra dagens jular. Har man familj och släkt så ska man absolut värdera tiden med dessa. Även om det kan bli lite mycket av det bästa ibland.

  Har man inte släkt och familj så är det också helt okej att fira jul själv tänker jag. Sova länge, träna, läsa en bok, käka lite julmat om man vill eller käka något helt annat, slappa i soffan. Kliva av julstressen helt. Ensamhetskänslor kommer ofta av våra egna och andras förväntningar av hur högtider ska vara och firas. Att vi jämför oss med andra och/eller hur det var förut och att det inte är så längre eller att vi har det sämre än andra. Oftast är detta bara en illusion så klart.

  Man kan också fira med sina vänner. Viktigaste är ju att man gör det som känns bäst för en. God Jul på er!

  • Christian Persson

   R,

   Tack så mycket:).

   Ja, jag tror också att vi inte ska jämföra oss så mycket med andra.

   God Jul!

  • Romantisk-tjej

   Underbart att läsa dina ord, R! Tänk om fler verkligen klev av julstressen och se de här dagarna i ett nytt ljus, med nya perspektiv.

   Mycket av stressen vi skapar handlar om att försöka passa in och jämföra oss med andra. Det är befriande och skapa ett liv efter sina egna ideal och efter sitt eget huvud istället.

   Jag har inte den jag älskar nära mig över julen. Men jag är inte ledsen för det. Jag nöjer mig med att vi kommer att träffas om en vecka och ha mysigt då istället. För mig är inte en särskild dag viktig för samvaro med de jag håller av. Det viktiga är att de finns i mitt liv och vill träffa mig, oavsett veckodag.

 2. Anonym

  Känner igen mig. Alla ensamma jular där syskonen alltid har med sina respektive. Där man får frågor om sitt singelliv. Där jag längtar efter att få uppleva en jul med kärlek och gemenskap med någon speciell. År efter år, tankar och hopp att NÄSTA gång…

  Och ja, denna höst har jag dejtat någon. Det kändes bättre och bättre, så jag tog långledigt under julen för att vi skulle åka iväg till en liten stuga tillsammans och fira jul med lugn, ro och kärlek. Äntligen=)

  Sen stack han. För bara några dagar sedan. Fick aldrig någon förklaring varför.

  Så nu sitter jag här med lång julledighet och present inköpt… som singel.

  • John G

   Ja du, jag vet egentligen inte vad jag skall säga.
   Det finns ju inga vettiga ord som tröstar i din situation.

   Sköt om dig.
   Kram

  • Romantisk-tjej

   Låter fruktansvärt! Men se på julen som vilken dag som helst. Jag tror de flesta gör en allt för stor grej av en enda dag på hela året. Bara då ska man visa upp sig med sin partner och om man saknar en ska man sitta och bli förnedrad av andras gulligull. Och ska man sitta och kallprata om riktigt tråkiga saker i timmar och få ont i magen av all mat och godis.

   Våga vägra. Jag har vänner som hellre sitter ensamma och har det mysigare än att umgås med hela tjocka släkten. Och så slipper de springa runt hela stan och förköpa sig på onödiga presenter. Heja dem!

   Hälsa på med en blomma eller något gott kaffebröd till din gamla mormor eller farfar vilken dag som helst på året istället. Om du bor i en större stad finns det massor av volontärarbete. Man behöver inte nödvändigtvis vara med familjen just den 24/12 varje år.

   Det som verkligen svider är att vara singel på sommaren när man sitter ensam i stan. Det slår julen med hästlängder i plågor tycker jag.

  • Christian Persson

   Romantisk-tjej,

   Jag håller med dig. Visst kan man hälsa på sina gamla mor- och farföräldrar under julen. Men man får inte glömma bort dem under resten av året.

  • Byn

   Trist! Nästan samma situation här. Dejtat en under hela sommar o höst Och nu när det är så nära storhelgen tänkt jag kanske nu slipper man fira ensamt. Han stack inte direkt men har bokat jul- & nyårsaktiviter med andra!! Hur jag har det bryr han sig inte så mycket om!

 3. Mattias73

  Känner igen mig jag också. När man är i ett (lyckligt) förhållande är julen hur mysig som helst. Som singel är det i vissa stunder en plåga när man bombarderas av känslan av ensamhet.

  Anonym: Usch vad trist, hoppas du får en trevlig jul trots allt.

 4. Jultid

  Usch..julen gör det absolut inte bättre för vissa människor! Själv har jag inga problem alls med att det blir jultid..Jag är singel sedan 7år tillbaka..första 6åren självvalt..och har vant mig vid att reda mig själv som singel i de flesta lägen..men har såklart haft några avbrott med några dejter..men som inget blev av av då olika anledningar. Men är iaf. singel har 2 vuxna söner..och jag brukar oftast ha min mor och en av mina bröder på besök samt mina 2 söner under julafton..men i år blir det enbart jag och mina 2söner med middag och gemenskap några timmar..Och sedan kommer jag att vara helt själv resten av julafton..Men jag känner det inte alls jobbigt..jag njuter egentligen av att inte heller göra julafton/och jultiden till nåt som måste vara si eller så.Jag tar det bara lugnt..och känner absolut ingensomhelst julstress..och några julklappar ger vi inte varandra heller.Och det känns så otroligt befriande..Jag tycker att det finaste och mest hjärtliga som finns är att isf. ge en gåva till varandra när någon inte alls hade väntat sig det! Och de gäller även födelsedagar. Så de känns så bra..ingen julstress,inga julklappar..enbart julmat i lagom skala.Inget överdrivet. Bara njuta av att tända ljus,och koppla av. Ljusen under jultid är de jag gillar bäst förutom då besök av mina söner. I övrigt så kommer jag att jobba alla andra dagar i stort sett året ut förutom då julafton. Så jag menar att även om man är sinel: Försök att inte se Julafton/& jultiden som det enda och så jätteviktigt ..få inte ångest..stressa inte..köp inte an massa julklappar..Ge en gåva spåntant andra dagar av året istället. DE är de hjärligaste och mest sanna!

 5. Anonym

  Otroligt mycket tack för alla vänliga ord!!
  Det är sånt som läker hjärtat…

  Men det är bra att Christian lyfter detta. I all idyll överallt är det lätt att glömma att det finns person som känner sig ensamma och mår dåligt under julen. Blir lätt skamligt.
  Bara att höra att fler känner igen sig i samma situation kan hjälpa tabun lite.

  Bra idé om volontärarbete under julen! Ett bra sätt att göra något vettigt utan att deppa ihop, och dessutom bli påmind om att man ändå har det rätt bra…

  Kram och god jul, alla!

  • Romantisk-tjej

   Anonym:

   Om du bor i Malmö, Göteborg eller Stockholm finns Citypolarna som är gratis att bli medlem i. Där kan du sätta upp dig på aktiviteter eller lägga upp valfri aktivitet själv. T e x julmiddag, promenad, bio, fika. Det finns många som inte har någon att spendera julen med eller som vill träffa nya människor på julafton/juldagen. Man kan självklart göra saker andra dagar också.

   Är lite ”avis” på Citypolarna nere i Malmö, där verkar det vara mycket roligt på gång, såg att det kommer att bli en enorm nyårsfest på ett slott! 🙂

   Hoppas du får en fin jul trots allt!

 6. SB

  Bra skrivet! Lite av en ögonöppnare, fick mig att tänka på hur mycket tid jag själv lägger på samma sak. Kolla mailkorgen, analysera vad man kunde gjort bättre på dejter etc.

  Sen måste jag tacka dig Christian för ditt tidigare inlägg om att berömma personer och att vara allmänt trevlig. Strax efter jag läste det blogginlägget fick jag en besökare. Spanade tillbaka och fick läsa en väldigt intressant presentation. Tänkte ”Ok alltid kul att vara vänlig. Vad kan gå fel?”. Ser en stor röd text som säger att jag befinner mig utanför hennes ålderspann. Hon var lite äldre än mig och tydligen var jag för ung. Tvekade lite men tillslut skickade jag iväg något om att jag gillade hennes presentation.
  Vi träffades 3-4 gånger i veckan i ungefär 1 månads tid tills vi båda kom fram till att vi haft riktigt kul, men att det inte riktigt skulle hålla i längden. Ingen sårad utan båda var nöjda med den korta tid vi träffats och vi önskade varandra lycka till i framtiden. Ett bra avslut. Om ändå allt dejtande gick till på det här viset, då hade jag nästan föredragit att vara singel.

  Tack Christian, du inspirerar!

  • Christian Persson

   SB,

   Kul att höra om din dejtingupplevelse. Det är precis så som dejting ska gå till, öppna kort och ingen som blir sårad.

   Tack, roligt att höra att jag inspirerar:).

   God Jul!

  • Kärleken_

   Tänk om ändå fler tjejer kunde förstå att detta är dejtande (det du beskriver) att inga frågor om framtiden kan besvaras nu, att inget är skrivet i sten och att en dejt inte betyder ett livslångt förhållande.

 7. Jimmy

  Jag gillar också julen. Men som singel är det ju en annan upplevelse än om man är i ett förhållande såklart. Hur mina jular sett ut har ändrats mycket under åren. Många som var med förr är inte med längre. Mor och farföräldrarna är döda, och på pappas sida släkten har jag inte kontakt med någon utöver min far. Sen tillkommer det ju nya personer, främst barn. Och nu har mina äldsta kusiner (den äldsta är 9 år yngre än mig) blivit så gamla att de är i förhållanden, och själv är jag fortfarande singel.

  Men som tur är så får jag sällan frågor om det. Jag brukar oftare bli frågad om andra saker, som jobb till exempel. Och i år blir det kul att svara på de där frågorna för i år har det gått bra på i stort sett alla fronter. Ett bättre jobb där jag tjänar mycket pengar. Jag har köpt bostadsrätt. Jag kom igång med träningen rejält och har gått ner 15 kilo. Den jul då jag inte längre är singel blir kanske nästa. Man kan ju alltid hoppas.

  God Jul på er!

 8. Stockholmstjej40

  Ett väldigt bra inlägg Christian : )

  Jag har mina kids varannat år och då blir det traditionellt firande med min familj.
  Förra året jobbade jag som volontär på Julaftonen, ville hjälpa de hemlösa eftersom jag var singel, men blev besviken för organisationen kändes som en bluff och missade sista Julen med min morfar.

  Jag dejtar lite men inte varje vecka, livet har mer att erbjuda än att ha en partner, det är ödet som styr och jag är inte mogen ännu…

  Ha en riktigt God Jul

  • Christian Persson

   Stockholmstjej40,

   Tack, roligt att du gillade inlägget:).

   Jag håller med dig, livet går ut på mer än att hitta en partner. Vi kan inte styra över allt, helt enkelt.

   God Jul!

 9. Malin

  Vilken fin eftertänksam text!
  Min första jul som singel på ett par år, singel och mamma. Fast med barnet firande hos sin pappa. I år slopar jag julfirandet och jobbar både julafton och juldagen.
  Jag hoppas att jag i framtiden får fira fina jular med nära och kära, förhoppningsvis en partner!
  Ha en fin jul!

 10. johndrake

  Ja jul var nått man såg fram emot när man var barn ,träffa släktingar,god mat ,enda gången på året man fick nått man inte behövde men önskade sig 🙂 en ljuspunkt i den mörka vintern .
  Sen dess har man blivit äldre och klokare , och släktingarna finns inte längre …
  Har inga egna barn ,så hela ”grejen” dog ut …
  Jag förstår inte ”analysera daten vad man gjorde fel ” Är det inte så om det är ”rätt” så är det ju rätt , då behövs inga analyser 🙂
  God jul
  Janne

  • Christian Persson

   Janne,

   Vi är vissa som alltid ska överanalysera saker och ting. Din inställning låter betydligt sundare:).

   Önskar dig en fin jul!

 11. Danne

  För mig har Julen bara blivit en fruktansvärd ångest. Har min dotter som är 18 på grötfrukost, sedan är man själv resten av tiden. För mig betyder Julen att umgås med familjen eller den man har kär. men när det inte finns då?

  Jag har stor förståelse för att det sker mer självmord på Julen än resten av året. då blir ensamheten mer påtaglig än någonsin.

 12. Anonym2

  Har gått från stor släktjul som barn till dubbel upplaga av julafton och nyår. En med mamma en med pappa och mitt i det en födelsedag som så klart också skulle vara i dubbel upplaga. Nu tar jag hellre ensam jul och nyår men önskar mig fortfarande en födelsedag som är MIN dag.

 13. Erik

  God Jul.

  Bara inse .. nu är det du som tagit över facklan från din far, du är inte längre betraktaren utan den som får skapa julstämningen åt dig själv och andra. De du har omkring dig behöver dig lika mycket som förr .. om inte mer. Som det heter ”Be the miracle of christmas”.

  • Christian Persson

   Erik,

   Tack, visst har du rätt. Det känns ovant, men förhoppningsvis växer jag in i kostymen en dag:).

   God Jul på dig!


Kommentera