giphy (7)

10 tips för första dejten

Tidigare skrev vi om ”7 misstag att undvika på första dejten”. På begäran kommer nu de bästa tipsen för att lyckas på första dejten!

1. Få det överstökat!
Det är lätt hänt att man fastnar bakom datorskärmens  trygga värld och i evighetslånga mejlkonversationer med den man är intresserad av. Men det är ju faktiskt först vid ett verkligt möte som ni kan veta om det finns någon gnista där eller inte. Dra därför inte ut på första träffen för länge. Risken finns att du bygger upp orealistiska förväntningar och en extrem nervositet innan ni väl ses. Hur oromantiskt det än må låta så är det bättre att få första gången överstökad.

giphy (1)

2. Välj rätt aktivitet
Hör med din dejt om hen vill göra något aktivt som att bowla eller spela minigolf, eller hellre föredrar en lugn promenad eller fika. Vissa personer tycker det är avslappat och kul att ”hitta på något” medan andra känner sig stressade av sådana situationer. En grundregel är att ses på en neutral och offentlig plats första gången. Ljudnivån ska helst inte vara för hög, så att ni kan prata, men heller inte knäpptyst så att  det känns stelt. Ett tips är att kolla in mysfaktorn på stället innan du föreslår platsen.

bowling

3. Underbart är kort
Håll dejten relativt kort genom att på förhand berätta att du har en tid att passa. Det kan vara skönt för er båda att den har ett naturligt avslut, oavsett om den är lyckad eller inte. Ofta känner man rätt snabbt om man vill att det ska bli en dejt nr 2 eller ej.
giphy (6)

4. Fokusera rätt
När ni väl ses; lyssna uppmärksamt på din dejt och ha ögonkontakt. Det är lätt att man blir självcentrerad vid nervositet och missar vad den andre pratar om, eftersom man är så upptagen med vad man själv ska säga och göra. Försök istället att flytta fokuset och verkligen visa dig intresserad av personen framför dig.

giphy (2)

5. Ta fram dina bästa sidor
Det är helt okej att ha dåliga dagar och att inte ständigt vara på topp, men just under den allra första dejten är det bra att försöka vara så glad och positiv som möjligt och verkligen plocka fram dina bästa sidor. För att prata klarspråk så gillar ingen en tjurskalle.
giphy (3)

6. Öva hemma
Är du nervös över att få tunghäfta eller säga fel saker? Öva med en kompis som du känner väl, eller med dig själv framför spegeln. Träna på att prata om olika samtalsämnen och att få samtalet att flyta på.

giphy (4)

7. Utsidan ger insidan en chans…
Försök att klä dig i kläder som du känner dig bekväm och snygg i. Att sitta och hålla in magen i ett par för tighta jeans, ha klackar som är svåra att gå i, eller oroa sig över svettfläckar i en ljus skjorta är en onödiga stressfaktorer. Klä dig i något som du tycker speglar din personlighet och lyfter fram det bästa med dig. Tänk också lite extra på hållningen. Le och sträck på dig.
raklödder

8. Var en gentleman eller gentlekvinna
De gamla klassiska dejtingreglerna kring att hålla upp dörren, ge en ärlig komplimang och erbjuda sig att beställa är trevligt och uppskattas av de flesta – oavsett om du är kvinna eller man.

giphy (5)

9. Följ magkänslan
Vi blir ständigt bombarderade med tips (som dessa!) om hur man ska och inte ska göra när det kommer till relationer. Jag vet att det kan låta motsägelsefullt efter den här långa listan, men det viktigaste är faktiskt att lyssna på din magkänsla. Vill ni gå hem och ligga med varandra efter en toppendejt, så gör det. I kärlek och krig finns inga regler.
kissing

10. Ha kul!
Sist men inte minst; försök att ha slappna av och se dejten som en kul grej. För vad är det värsta som kan hända egentligen? Oavsett om det inte är ”The love of your life” så kan ni ändå få en trevlig kväll ihop. Det finns faktiskt inget att förlora, bara att vinna!

giphy (7)

dating


Det finns 12 reaktioner.

Lämna kommentar
 1. What_A_Man

  Träffas mer än en gång säger jag. Man ser inte en människas naturliga personlighet när man ses en första gång. Man ser ett teaterstycke. Det står till och med om tips här att man ska öva (hellöjligt enligt mig). Där är kanske inte nervositet men ett visst mått av reservation hos alla när man träffar nya människor. Ännu mer, de kvinnor som har presterat bäst på första träffen enligt mig har haft noll av det där när man har fortsatt att träffas. De som kom att betyda något för mig och de som har blivit lite kompis… vi hade inte speciellt bra träffar egentligen men vi fortsatte hålla kontakt och släppte in varandra mer och mer i våra liv.

  Var ärlig! Självklart i sammanhanget men ännu mer när man inte ses. Det finns inget som så effektivt slår bort all form av förtroende för en människa som att denne ljuger. Och då menar jag att om man nu ska ut med någon annan så säg det. Den här sidan går väldigt uttalat ut på att träffa människor man aldrig har träffat. Jag vet inte hur många gånger jag har fått höra att det ska tvättas på torsdag eller vilken dag som helst, men människan är inte inloggad. (Ser ni för er inre blick hur hon sitter och studerar tvättmaskinen som roterar? Nöjet är större när den centrifugerar för då går det fortare…) Eller just det, det var inte att tvätta. Eller att hon ska träna med syrran på tisdag så då kan vi inte ses. Människan sitter inloggad när hon borde svettas på en träningslokal. Vill man inte ses så säg det rakt på.

  • Sara

   What_a_man – tack för läsvärt o tänkvärt inlägg. Ärligt är bra, håller med.
   Men…. Hur tänker du, när du skriver ”de kvinnor som har presterat bäst på första träffen”?
   Nyfiken? Är ett möte, eller ska det vara, en slags ”prestation”? Ska man ”leverera”, och ”prestera” till den andre? Som ett arbete?
   Jag, som har erfarenhet av utbrändhet, kopplar ihop pres-tation med press.
   Jag vill inte bli värderad av min dejt för hur bra jag ”presterar” på första träffen – enligt vems facit för övrigt, hans då, antar jag? – utan för den jag är (på första träffen .
   Tex försöker jag vara trevlig. Det ser inte jag som en prestation, något att få beröm för, utan bara som en lägsta nivå i alla umgänge människor emellan.
   Jag är nyfiken – tänker du att man måste ”jobba” ”prestera” och ”leverera” på en dejt?
   Kan man inte bara förutsättningslöst umgås ha trevligt o kanske lägga till några pusselbitar som man får, för att vidga den bild man redan har fått via mail och ev telefonkontakt?
   Nyfiken på ditt svar!
   I all vänlighet,
   ///Sara

  • What_A_Man

   Det har varit ett stycke teater man har sett första gången man träffas. När man har fortsatt har den där masken trillat ner och man har stött ihop med en totalt oengagerad människa som vill bli underhållen. Hoppas du förstod vad jag menade.

  • Sara

   Håller för övrigt med att oputsad lögn rakt i ansiktet är lite taskigt…. låg respekt… Underskattar kanske den andres intelligens, lite?

   Man kan tacka nej på ett ärligt men ändå trevligt och respektfullt sätt. Det är inte svårt.

   Tror att ”vi kvinnor”, ibland ser er män som sköra på ett sätt som ni kanske inte är det på. … Kanske ni ”tål” raka rör och hårda bud bättre än vad vi kvinnor fått lära oss att vi ska göra…?
   Vi har lärt oss att vi typ ska bryta ihop och äta 3 kg glass o gråta en hel kväll om en man (vem som helst, tjock ful smal snygg) säger till oss: ”sorry darling, you aint doing it for me. Move on”. Vi tar inte det så bra helt enkelt. Som kanske en kille skulle göra. (Tror ej genetiskt, tror vi blivit inlärda o upplärda så, både killar å tjejer).

   Vi ”kvinnor”, eller säg så här – vi alla med dålig självkänsla, kan ibland föredra att få en vit lögn om tvättid än ett ”ärligt” : ”flicka lilla, du är helt enkelt inte attraktiv i mina ögon, jag vill aldrig mer se dig pga detta”. Vi flickor, en del av oss, är dessutom väl tränade att tolka allt en man säger negativt och som en ditch av oss själva som kvinnor o människor (tyvärr). Men det innebär också att för en flicka betyder ”sorry tjejen jag har tvättid” nästan alltid ”jag ger dig en möjlighet att lämna situationen rak i ryggen. Du slipper få ”det hemska” rakt i fejjan”. Och då är vi rätt nöjda med det. Vi kan alltid säga oss själva då:
   ”Korkade kille. Han väljer att tvätta när han kunde fått träffa ” Moi”., en attraktiv kvinna. Well, en sån tönt vill jag iaf inte ha, his loss.” Mycket svårare om killen redan sagt typ, ”du är oattraktiv o jag vill aldrig mer se dig. Dessutom var du tråkig och hade fula kläder. Cappiche?”
   En sådant ”rakt o ärligt” besked är det nog inte många av oss kvinnor som uppskattar särskilt mkt. Vi köper hellre tvätt-storyn, om vi måste välja. Men… Är det genreellt så att killen hellre vill ha det ‘in the Face” än en snäll liten vit tjej-lögn som tvätt-tiden?
   Jag är förvirrad. Kanske båda varianterna på sitt sätt är lika dåliga ”lösningar” / ”metoder”?

   Kanske en gyllene medelväg är det bästa för alla? Ett (ordrikt) försök på exempel:

   ”Du var supertrevlig o snygg, men jag letar vidare, av massa olika skäl, varav inget av dem är något personligt mot dig som du behöver bli ledsen för. – Du är bra snygg och trevlig på alla vis! men idag väljer jag att tacka nej denna gång å dejta vidare med nya och hoppas du gör det samma. Det var ett trevligt möte vi hade! Jag menar inte på något vis att det är roligare att tvätta än att träffa dig, men idag råkar det falla sig att jag dessutom har tvättid. Dessutom. Hoppas nu du får en en trevligare kväll än mig, det är du verkligen värd! och all lycka till dig. Är det något du vill fråga mig, så fråga så ska jag försöka svara. Kompiskram! ///xxxx”

   (Fast kanske mindre ordrikt…)

 2. Sara

  Bra tips! (& roliga illustrationer! :))

  Tack för att ni vill kasta lite välbehövligt ljus ner till alla oss grodor – glada, ledsna, förvirrade, kärlekskranka, hoppfulla, desillusionerade – här i groddammen i den Lyckliga Pannkakan.

  Och alla vill träffa grodan med stort G. 🙂 Men man lider inte av att pussa några andra grodor på vägen – om det sker med ömsesidig respekt, lyhördhet, ärlighet och fin leksamhet. Fint så. Man lär sig något nytt om sig själv av varje möte. Om man vill.

  De här råden tyckte jag var enkla och kloka. De går faktiskt att applicera på alla mänskliga möten man är med om, såväl professionellt som i andra sammanhang. (Ja med viss justifikation…. Man kanske inte ska lägga sig med affärspartnern. Hehe… i alla fall inte första kvällen! :-))

  Så, bra inlägg – tack för det!

 3. Anders

  Nä, det är nog inte så farligt att pussa några grodor på vägen . Som Sara helt riktigt skriver så bara det finns ömsesidig respekt och ärlighet så gör det inte så mycket om det skulle bli kanske till och med ett oplanerat ligg under resans gång. Vi lär oss hela tiden. Jag tror att det första vi ska vara noga med är vår presentation. Inga fasader som senare kan misstolkas utan så ärligt som möjligt beskriva oss själva och stå för detta. Har själv sett prov på skönmålning vilket inte håller om man vill vara seriös.

  • Sara

   Ja, håller verkligen med där. Presentationen. Ärligt och öppet.
   Behöver ju inte betyda att man hänger ut sina spöken till allmän beskådan (why would you?) men att man tänker på vilka saker man plockar ut o lyfter fram och varför.

   En kille skrev rätt härligt, tycker jag typ <<<>>>

   Den presentationen gjorde ett bra jobb tror jag. Alla träningsfanatiker och projektälskare och matlagningsjunkies förstår direkt att detta är inte deras match och vänder i dörren.

   (_Utan_ att för den skull känna sig utpekade eller klankade på, också viktigt.),

   Samtidigt som de med exakt samma intressen / inställning kanske tänker, wow är det möjligt? En till som jag?

   En kille, snygg o normal, som _inte_ springer runt med snickarbälte på varje ledig stund och hamrar på allt som rör sig,. Finns de? På riktigt?
   Inte heller en mobergkopia som inte kan sluta prata mat o recept (som värsta mormor Svea!).

   Ja, typ ni fattar.

   Hon känner, är det möjligt? Tänker ”Åh, undrar om han också tycker att xxx, har känt yyyy, tänkt på zzzz, osv… Hon känner hon måste helt enkelt bränna iväg ett mess o få svar på sina frågor – Et voilà – e chatten igång o pressen har worked its magic.

   På chatten finns då två människor med åtminstone redan en gemensam värde grund att stå på, och börja klättringen från där. Inte helt fel. ?

   Själv vet jag inget om såna här grejer. Jag har noll zip zero presentation ännu. Jag vet inte vad jag bestämma mig för att lyfta fram och skriva. Kanske ska jag bara skriva ett enda ord:
   Velig. ! 🙂

 4. JB6708

  Många tar första dejten på allt för stort allvar.

  Helt enkelt träffa folk, om du har tid att sitta på HP då har du även tid att gå ut och möta andra, det är inte så farligt som många tror.

  Desto tidigare du träffar någon desto snabbare vet du.

 5. Apan

  Ska man gå efter den här listan så gjorde vi några fel på senaste dejten jag hade. Det dröjde över ett år med mejlande innan vi sågs. Mitt fel, är en fegis. Sen träffades vi inte på en neutral plats, utan hemma hos henne.
  Dejten var inte kort heller, 5 timmar. Det som var positivt var att vi hade lätt att prata, jag tyckte tiden gick fort. Hon bjöd på mat, sen såg vi film och bakade lussekatter.
  Jag hade velat ses igen, men det ville inte hon.

 6. Micke

  Första tipset känns allra viktigast enligt mig. Det har hänt mig så många gånger att tjejen jag ska träffa fegar ur i sista minut. Så den där första träffen blir aldrig av och allt bara rinner ut i sanden.

  Man lär känna varandra bättre i verkligheten, jag vill liksom inte läsa om hela din livshistoria på happypancake, utan jag vill höra den när vi träffas.

  Det är läskigt att träffa någon ny man hittat på internet, men det är ju ändå därför vi alla är här.


Kommentera